woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Ramses Bekkenk blijkt al ruim 20 jaar Zeeuws recordhouder op 3000m/3000m steeple


zaterdag 18 juli 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Bij een van mijn vele controles tijdens de wedstrijdloze corona periode, ontdekte ik bij toeval, dat Ramses Bekkenk in 1999 op de 3000m (7.59.84) beter heeft gepresteerd, dan het veronderstelde, en al 45 jaar standhoudend, Zeeuws record van Jo Schout uit 1975 (8.02.8). Ook bleek dat met 8.47.86 zo te zijn bij het Zeeuws record op de 3000m steeple. Op deze afstand is John Vermeule (8.52.3), hoe dan ook onttroond.

Dat deze prestaties van Ramses Bekkenk indertijd niet in aanmerking kwamen voor een Zeeuws record, had als oorzaak dat hij in die periode niet voldeed aan de voorwaarde lid te zijn van een Zeeuwse atletiekvereniging. Hij was in die tijd immers aangesloten bij Leiden Atletiek, waar hij trainde bij Bram Wassenaar. Maar sinds het ontstaan van de Atletiek Zeeland bestenlijsten in 2014, geldt deze beperkende voorwaarde niet meer. Dus rijkelijk laat komt deze eer Ramses Bekkenk alsnog toe. Al is dat dan alleen het geval bij de Atletiek Zeeland bestenlijsten. Want bij de oorspronkelijke Zeeuwse ranglijsten van de Zeeuwse atletiekverenigingen is deze voorwaarde overigens nog onverkort van toepassing.

Voor degenen die Ramses Bekkenk niet van zijn beloftevolle en turbulente tijdperk in het hardlopen kennen, deel ik hieronder een aantal krantenartikelen, die een beeld van zijn Zeeuwse en Haagse periode schetsen.

Ambitieuze atleet vertrouwt op trainster Joke Winkelman

Ramses Bekkenk droomt van top

uit PZC van 26 juni 1992

ZIERIKZEE - De pas vijftienjarige Delta Sport-atleet Ramses Bekkenk weet het zeker: hij wil naar de top. Hardlopen op internationaal niveau, wereld- en Europese kampioenschappen, daar droomt hij van. Niet zelden echter blijken dromen een utopie en ongrijpbaar. "Ramses moet voorzichtig met z'n krachten omgaan", laat trainster Joke Winkelman weten. "Anders is hij te vroeg uitgeblust en kan hij over iets anders gaan dromen.

De Nederlandse kampioenschappen atletiek voor A- en B- junioren worden vandaag, zaterdag en zondag in Breda gehouden. Het is voor Bekkenk niet de eerste krachtmeting op nationaal niveau, wel de meest aansprekende. Eerder presteerde hij verdienstelijk tijdens de Nederlands kampioenschappen indoor en cross. De resultaten die hij daar leverde rechtvaardigen hoge verwachtingen. "Ik werd bij de cross zesde en op de 1500 meter indoor vijfde, terwijl deze afstanden niet mijn favoriete zijn. De steeple-chase, dat is mijn nummer."

Noorwegen

Om in deze laatste discipline door te breken heeft Bekkenk samen met Joke Winkelman een driejarenplan opgezet. De derdejaars VWO-student wil over drie jaar zijn opleiding afronden, en binnen die termijn zowel aan de wereld- als Europese kampioenschappen voor de jeugd deelnemen. Daarna wil de frele loper uit Zierikzee weg uit Nederland. "Noorwegen zie ik wel zitten", zegt hij, "Daar gaan tegenwoordig jonge lopers uit alle landen naar toe. Ik probeer een beurs te krijgen voor een van de scholen die daar volgens het Amerikaanse systeem werken: sport staat centraal." "In die periode van drie jaar zal Ramses voorzichtig met zijn krachten om moeten gaan. Ik ken voorbeelden te over van atleten die door te intensief sporten in hun juniorentijd bij de senioren faalden", zegt de uit Spijkenisse afkomstige Joke Winkelman. Zij is sinds drie jaar verbonden aan Delta Sport, nadat zij eerder bij Spark in Spijkenisse, PAC Rotterdam en PEC Zwolle als atletiektrainster actief was.

Frustrerend

Winkelman, die zichzelf als prestatietrainster typeert, werd drie jaar geleden door Delta Sport aangetrokken om de senioren en de A- en B-junioren onder haar hoede te nemen. Haar werk kenmerkt zich echter door de manier waarop zij de talenten eruit pikt en zich verder alleen op deze atleten concentreert. "Het is eerlijk gezegd wel eens frustrerend om met de grote groep te werken", vindt Winkelman. "Je steekt er veel energie in maar krijgt er vaak weinig voor terug. Daarom is het voor mij niet moeilijk om voor de welwillenden te kiezen. De rest laat ik dan wat aanmodderen."

De voormalige sprintster Winkelman geeft toe dat zij heeft moeten wennen aan de Zeeuwen en andersom. ,,Ik zeg alles recht voor z'n raap en dat, vinden ze hier nogal vreemd. Dat heeft in het begin best remmend gewerkt op de prestaties, maar inmiddels is iedereen er aan gewend. Ik denk dat mijn werkwijze geaccepteerd wordt." De inwoonster van Spijkenisse is niet bang voor het moment dat een van haar talentvolle pupillen zijn heil bij een andere trainer zoekt. Winkelman denkt echter dat zo'n moment niet zal komen omdat ze voldoende kennis in huis heeft. "Ik heb alle diploma's die er voor een trainer op atletiekgebied te behalen zijn. Er zijn slechts vier herentrainers in Nederland die over dezelfde papieren beschikken.

Maar als een atleet bij me weg wil vind ik dat prima, dat kan ik accepteren. Tenminste als het op een normale manier gaat. Als een atleet natrapt word ik woest, zoek hem of haar op en breek beide benen", zegt ze fel.

Ramses Bekkenk maakt tenslotte duidelijk dat hij het volste vertrouwen heeft in de trainster. "Zij is ontzettend hard voor ons, vooral tijdens de training, maar dat heb ik nodig. Op bepaalde momenten zorgt ze ook voor rust en geeft vertrouwen. Vermoeidheld is volgens haar geen excuus om te stoppen en daar geef ik haar gelijk in, Ze weet steeds onze prestatiegrenzen te verleggen en dat is het belangrijkste. Ik blijf hier lekker nog een paar jaar trainen."

Winkelman geeft aan dezelfde wens te koesteren: Ïk wil hier blijven, omdat ik het prima naar mijn zin heb. Als het bestuur of de leden me niet meer willen, houdt het natuurlijk op. Op het moment lijkt me dat echter geen reële gedachte."

Delta Sport ontslaat Winkelman

Getalenteerde atleten dreigen atletiekclub met vertrek

van onze verslaggever Koen de Vries uit PZC van 25 september 1993

ZIERIKZEE - Trainster Joke Winkelman en atletiekvereniging Delta Sport gaan uit elkaar. Het bestuur van de Zierikzeese club heeft de uit Spijkenisse afkomstige trainster de wacht aangezegd. Wim Schot, de voorzitter van Delta Sport, zegt dat het bestuur de beslissing in het belang van de club heeft genomen. "We moesten kiezen tussen Winkelman en het vrijwilligerskorps dat training geeft. We hebben gekozen voor de toekomst."

In het verleden hebben de vrijwilligers en Winkelman verschillende aanvaringen gehad. Winkelman werd verweten dat ze alleen oog had voor de getalenteerde atleten en de rest maar aan liet aanmodderen. Ook zou de Zuid-Hollandse niet openstaan voor kritiek en ieder overleg uit de weg gaan. Die geschillen hebben in het verleden een aantal trainers bij de club weggejaagd.

Schot is en blijft onder de indruk van de kwaliteiten van de trainster Joke Winkelman: Ze is een toptrainster met kennis van zaken. Ze is een atletiekdier in hart en nieren. Er is geen enkele vrouw in Nederland die zoveel diploma's heeft. Maar in een plattelandsclubje als Delta Sport, met veel vrijwilligers, komt meer kijken dan alleen kennis. Als de onderlinge samenwerking er onder gaat lijden is het beter om er mee te stoppen. Misschien zijn wij niet de geschikte club voor Joke Winkelman."

Beslissing

Dat de samenwerking met andere trainers niet goed was, was al langer bekend. Maar dat het niet meer tussen Winkelman en het bestuur van Delta Sport boterde, was iets van de laatste tijd. De voorzitter van de Zierikzeese atletiekclub spreekt van een proces dat zich langzaam maar zeker naar het einde spoedde. "Joke heeft het zelf aan kunnen zien komen. Wij hebben de beslissing genomen om de samenwerking te verbreken, maar ze had dat zelf ook een maand eerder kunnen doen."

Vacature

De vacature-Winkelman heeft Delta Sport nog niet kunnen overzien. "Het gat wordt voorlopig opgevuld door andere club trainers die de handen wat verder uit de mouwen steken. Maar die groep is te klein om voor een structurele oplossing te kunnen zorgen. Het zal problematisch worden om een nieuwe trainer te vinden, maar we zijn er hard mee bezig", aldus Wim Schot. Bang dat een aantal getalenteerde atleten de club zal verlaten is Wim Schot niet. "De jeugd die bij Winkelman trainde is natuurlijk niet blij met haar vertrek, Maar als voor hen het spel door kan gaan, hebben ze er over het algemeen wel vrede mee."

Het is echter maar de vraag of dat vermoeden van de voorzitter juist is. Ivor Landburg bijvoorbeeld, een van de getalenteerde jeugdleden van Delta Sport, betwijfelt of hij bij Delta Sport zal blijven. De 17-jarige inwoner van Nieuwe Tonge voelt zich gepasseerd door het bestuur van de club, omdat zijn mening over Joke Winkelman niet gevraagd is. "Ik wacht nu gewoon of waar Joke naar toe gaat. Als ze naar een club gaat die hier niet te ver weg is, ga ik met haar mee. En anders vraag ik haar of ze mijn prive-trainer wil worden. Joke leidde ons perfect op."

Compromissen

Ramses Bekkenk, de atleet die dit jaar op de 2000 meter steeple veel successen kende, vindt het ook jammer dat Joke Winkelman zonder overleg met de atleten aan de kant is gezet. "Wat mij betreft hadden we als aparte groep binnen de club met haar door kunnen gaan. Joke maakt er een probleem van als ze door anderen tegengesproken wordt. Ze kan moeilijk compromissen sluiten. Maar wij konden prima met haar overweg. Dankzij haar hebben we enorme progressie gemaakt."

Bekkenk wacht de komende ontwikkelingen even af, maar denkt dat de kans groot is dat hij binnenkort overstapt naar een andere club. "Half november begint de crosscompetitie met de Warandeloop, die meetelt voor het nationaal klassement. De eerste twee van dat klassement mogen naar de wereldkampioenschappen. Ik moet me goed op de crosscompetitie kunnen voorbereiden. Bovendien wil Bekkenk een trainer die hem de hordentechniek perfect aanleert. Die is bij Delta Sport niet aanwezig.

Van de groep van zeven getalenteerde atleten die Winkelman bij Delta Sport onder haar hoede had, zijn er drie die aan een andere club denken. Naast Ivor Landburg en Ramses Bekkenk wil ook Renate van der Hoek op zoek naar een vereniging met een goede trainer. De jongere garde, Anja Stouten. Jurgen de Lang en Niels en Rene Holkers hebben besloten te blijven. Het liefst zou Ramses Bekkenk meteen de overstap naar de club maken waar Joke Winkelman aan de slag zou gaan. Maar de inwoner van Zierikzee verwacht niet dat zijn trainster op korte termijn verder gaat. Joke Winkelman was gisteravond onbereikbaar voor commentaar.

Atleten stappen op bij Delta Sport

Affaire Winkelman brengt partijen lijnrecht tegenover elkaar

van onze verslaggever Koen de Vries uit PZC van 23 oktober 1993

ZIERIKZEE - Het ontslag van trainster Joke Winkelman door het bestuur van atletiekvereniging Delta Sport heeft geleid tot het vertrek van een viertal talentvolle atleten. De weigering van het bestuur van de Zierikzeese club om Ramses Bekkenk, Liesbeth Out, Renate van de Hoek en Ivor Landburg buiten de trainingsuren tot de baan toe te laten, om onder leiding van Joke Winkelman te trainen, heeft de atleten naar een andere club gedreven. Ze hebben met onmiddellijke ingang overschrijving aangevraagd naar AV'34 uit Apeldoorn.

Kort geleden hebben het bestuur van Delta Sport, de betreffende atleten en een aantal van hun ouders naar een oplossing gezocht voor de 'affaire Winkelman'. Bekkenk, Out, Van de Hoek en Landburg wilden graag lid blijven van Delta Sport, maar wilden niet dat hun sportieve aspiraties daaronder zouden lijden. Zo stelden ze voor om buiten de trainingsuren van de club om, onder leiding van Joke Winkelman, gebruik te maken van de baan. Het bestuur van Delta Sport gaf daar echter geen toestemming voor. "De baan is eigendom van de gemeente Zierikzee, maar Delta Sport heeft het alleenrecht om 'baankaarten' te verstrekken", zegt Gijs Bekkenk, de vader van Ramses Bekkenk.

We hebben de weigering van Delta Sport aangevochten bij burgemeester en wethouders van Zierikzee, maar zij hebben negatief beslist. We gaan nu in beroep bij de gemeenteraad." Wethouder van sportzaken Van Gastel van de gemeente Zierikzee kan begrip opbrengen voor het besluit van het bestuur van Delta Sport. "Het zou zeer verwerpelijk zijn als er een tweedeling zou komen in de club. We hebben één atletiekclub op het eiland en willen dat graag zou houden. Ook als ze als leden van Delta Sport apart zouden gaan trainen, levert dat problemen op. Het is een geschil tussen Delta Sport en Joke Winkelman. Ik heb er begrip voor dat Delta Sport haar de toegang tot de baan verbiedt." Dat Gijs Bekkenk zich nu tot de gemeenteraad wendt, is voor Van Gastel geen probleem: "Daar is een ieder vrij in. Als Bekkenk meent die stap te moeten doen, dan staan daar wegen voor open."

Delta Sport heeft Bekkenk en de zijnen een alternatief aangeboden in de vorm van een aantal andere trainers onder wie het viertal zou kunnen trainen. "Maar daar schoten we niets mee op", zegt Gijs Bekkenk. "Wij vonden dat niet de aangewezen personen om de atleten op een hoger plan te brengen."

Bekkenk is nu op zoek naar een andere locatie om door de week te kunnen trainen. Hij heeft inmiddels contacten in Goes. In de weekeinden trekken de Zeeuwen naar Apeldoorn, om daar bij AV'34 onder deskundige leiding te oefenen. "Het is een ver gezochte oplossing, maar we hebben geen alternatief. Ik dacht dat we makkelijk tot een oplossing konden komen maar Delta Sport weigert, tot mijn grote spijt, iedere medewerking. Ik heb altijd voor de club klaargestaan. De jongens mogen in Zierikzee niet eens trainen op de schema's die Joke Winkelman gegeven heeft."

Volgens Bekkenk was de keuze voor het Apeldoornse AV'34 een logische zaak. "AV'34 is een van de toonaangevende clubs van Nederland op de meerkamp. Ze hebben goede trainers, onder wie Tom Eikelboom. Ze organiseren stages en trainingskampen. Zondag is er al een stage op Papendal", aldus Bekkenk. Dat de overstap naar AV'34 niet alleen een forse tijds- maar ook een flinke financiële investering met zich meebrengt, is volgens Bekkenk jammer maar logisch.

"We hebben al zo veel in de trainingen geïnvesteerd dat je dat niet zo maar laat schieten." Anton de Bruijn, de technisch coördinator van Delta Sport, betreurt de gang van taken, maar ziet geen andere oplossing. "We hebben mogelijkheden gezocht, aanbiedingen gedaan, maar ze waren onbuigzaam. Ze hielden stug vast aan Joke Winkelman. Het lijkt wel of zij de heilige der heiligen is, maar met haar is het over en uit. De manier waarop Bekkenk verder wil is onaanvaardbaar. We kunnen geen vereniging in een vereniging tolereren."

Atleten uit Zierikzee welkom in Goes

uit PZC van 27 oktober 1993

ZIERIKZEE - Het viertal "dissidente" leden van atletiekvereniging Delta Sport heeft een nieuwe trainingslocatie gevonden. Liesbeth Out, Renate van de Hoek, Ramses Bekkenk en Ivor Landburg kunnen zeven dagen per week terecht op de atletiekbaan van Goes.

Van het Vlissingse Atletica kwam het aanbod om van de trainingsbaan op sportpark Baskensburg gebruik te maken. “Gelukkig hoeven we op dat aanbod niet in te gaan, maar het was een vriendelijk gebaar", aldus Gijs Bekkenk, de vader van Ramses Bekkenk.

Overigens is het met de uittocht van atleten uit Zierikzee waarschijnlijk nog niet gedaan. "Er zijn nog drie Delta Sporters die binnenkort opstappen", weet Gijs Bekkenk. "Ze kunnen net als die vier anderen niet trainen zoals ze zouden willen."

Atletiekvereniging Delta Sport werkt met veel vrijwilligers aan de toekomst

Je moet een keuze maken in het belang van de club

uit Zierikzeesche Nieuwsbode van 29 november 1993

ZIERIKZEE - "We staan op de lijst van Zuid-Holland en Zeeland (West 2 KNAU) als nummer twee met het grootste jury/vrijwilligerskorps. Dat is uniek voor een vereniging als Delta Sport met 350 leden. Bij vele vrijwilligers waren het laatste jaar ontevreden geluiden te horen. Er waren er die zelfs de vereniging de rug toekeerden. Ja, dan moet je een keuze maken in het belang van de club", vertelt Wim Schot, voorzitter van atletiekvereniging Delta Sport.

Het was de afgelopen maanden een roerige tijd voor atletiekvereniging Delta Sport. Met het ontslaan van hoofdtrainster Joke Winkelman uit Spijkenisse ontstonden er tegenstellingen tussen het bestuur van Delta Sport en enkele ouders van atleten die onder de paraplu vielen van de trainster. In een gesprek met die ouders en het bestuur kwamen beide partijen niet tot elkaar en het gevolg was dat de Zierikzeese atleten Ramses Bekkenk, Jurgen de Lang en de broertjes Holkers hun lidmaatschap opzegden en lid werden van een atletiekvereniging in Apeldoorn. Atleten buiten Schouwen-Duiveland, Ivor Landburg (Nieuwe-Tonge), Liesbeth Oud (Rotterdam) en Renate van der Hoek (Oud-Beijerland) kozen voor Winkelman en vertrokken bij de Zierikzeese vereniging.

Een stimulans

Wim Schot betreurt de gang van zaken en vindt het jammer dat er in deze situatie alleen maar verliezers zijn. Vier jaar geleden namen ze Joke Winkelman aan om het trainerskorps te versterken. Een trainster met vele papieren moest wat extra's brengen bij Delta Sport. We dachten dat zij met haar kennis sommige atleten naar een hoger niveau kon brengen. Dat moest dan ook gelijk een stimulans zijn voor de overige trainers. Het heeft echter nooit voor honderd procent geklikt. Bij de eerste kennismakingsavond ging het al fout. We dachten toen dat zij zich wel zou aanpassen. Een andere omgeving en een club waar veel vrijwilligers borg stonden voor succes binnen de vereniging moesten toch met haar samen kunnen vloeien.

Vorig jaar moesten we constateren dat het niet goed ging. Haar kennis werd niet overgedragen aan andere trainers en de samenwerking was niet optimaal. Bovendien kwamen daar ook problemen bij met het vrijwilligerskorps. Joke richtte zich op een klein groepje atleten. Zij pakte de krenten uit de pap. Hierdoor plaatste zij zich op een eilandje. Ze maakte de atleten afhankelijk van haar, maar niet zelfstandig. Het clubbelang was voor de rest niet belangrijk, dat was het sein voor ons om met Winkelman uitvoerig te gaan overleggen.

We hebben een commissie gevormd en zijn diverse gesprekken aangegaan met Winkelman. Er veranderde niets en het breekpunt voor ons was dat er afgelopen jaar haast geen competitieploegen meer konden worden opgesteld. Zij gaf ook ruiterlijk toe dat dat niet belangrijk was. Ook na diverse gesprekken kwam daar geen verandering in. Het bestuur en Winkelman zijn in september overeen gekomen dat beide partijen uit elkaar zouden gaan. We hebben haar voor de keuze gesteld om het jaar nog af te maken, maar zij vond dat er direct een einde aan de verbintenis moest komen. We zijn op een vriendelijke manier uit elkaar gegaan", aldus Schot die een week later werd geconfronteerd met een groep verontruste ouders.

Onbespreekbaar

Onder leiding van Gijs Bekkink had een aantal ouders verzocht aan het bestuur van Delta Sport om Winkelman toch aan te houden voor de kleine groep atleten. Wim Schot: We hebben een gesprek gehad met deze ouders en onze motivatie uitgelegd waarom wij niet verder willen met Winkelman. Een paar ouders willen Winkelman weer via een achterdeur binnenloodsen, maar dat was voor ons onbespreekbaar. Dan zou je een club binnen een club krijgen. Daarnaast hebben wij ze ook alternatieven geboden. Daar wilden zij niets van weten. Hun standpunt stond al vast voor het gesprek".

Ook de gemeente weigerde aan de groep Winkelman om gebruik te maken van de atletiekbaan in Zierikzee. Delta Sport heeft in het verleden enorm veel vrijwilligerswerk geleverd om de schitterende accommodatie in Zierikzee tot stand te brengen. Daarnaast is Delta Sport niet alleen gebruiker, maar onderhoudt ook de accommodatie. Hierdoor zijn zij verantwoordelijk voor degenen die gebruik maken van de accommodatie.

"Dat vertrouwen hebben we opgebouwd bij de gemeente. Maar als het vrijwilligerskorps onder druk komt te staan door Winkelman dan komt de toekomst van Delta Sport in het gedrang". Wim Schot betreurt de zaak en in die 23 jaar dat hij bij Delta Sport is aangesloten heeft hij nog nooit zo'n vervelende periode meegemaakt. "Problemen zijn nooit leuk, maar het houdt je wel wakker waardoor je toch attent blijft. Het is jammer dat je een aantal atleten verliest die op landelijk niveau meedraaien. In het verleden hebben we vele landelijke toppers voortgebracht. Die trainers pakten dat toch anders aan dan Winkelman.

De deur staat en blijft altijd open voor de atleten die vertrokken zijn. Toch, wij zijn blij dat we deze stap hebben genomen. Achteraf is dit een goede ontwikkeling. We verliezen een aantal atleten, maar er zijn nu al weer trainers, vrijwilligers en leden teruggekeerd op het oude nest". Nu er op Goeree-Overflakkee ook weer een atletiekvereniging is opgericht, ziet Delta Sport vijftien leden vertrekken naar AV Flakkee. "Dit verloopt in goede samenwerking. Ik kan me voorstellen dat die mensen daar een club willen met een eigen identiteit. We geven dan ook alle medewerking aan die vereniging. Ach, we verliezen wel een aantal leden, maar dat vult zich wel weer aan".

Ontwikkeling

Delta Sport boekte vanaf 1986 een enorme groei in haar ledental. Van 180 leden groeide de vereniging naar 355 leden. Daarbij mag Delta Sport zich tweede atletiekvereniging in Zeeland noemen en bovendien hebben zij grote en sterke pupillengroepen. De ontwikkeling staat niet stil bij Delta Sport. Het vizier is gericht op de toekomst. In 1995 bestaat de vereniging veertig jaar en daarom heeft het bestuur de Nederlandse meerkamp kampioenschappen A/B-junioren aangevraagd.

Inmiddels is er ook al vijftigduizend gulden gespaard om in de toekomst een stenen clubgebouw te realiseren. Daarbij is een krachthonk een grote wens en de actie met kleine en grote sponsors via de stootbordreclame loopt op volle toeren. "Alles willen we realiseren met vrijwilligers. We hebben verplichtingen tegenover de gemeente Zierikzee. Op zo'n schitterende accommodatie moeten activiteiten worden ontplooid. We willen de baanatletiek een nieuwe injectie geven. Het trainerskorps is weer aangevuld en de atleten keren weer terug. Daarnaast halen we vakgroeptrainers uit het district naar Zierikzee en volgen een aantal trainers binnen onze vereniging nog steeds bijscholingen. We zien de toekomst rooskleurig tegemoet". besluit Schot zijn betoog.

Baan Zierikzee blijft taboe voor Bekkenk

uit PZC van 19 januari 1994

ZIERIKZEE - De 17-jarige atleet Ramses Bekkenk uit Zierikzee mag niet via een zogenaamde baankaart gebruik maken van de atletiekaccommodatie in Zierikzee. Dit verzoek dat zijn vader bij de gemeente had ingediend, werd gisteren unaniem in de commissie sport afgewezen. Die wenst niet te tornen aan de gebruikersovereenkomst die de gemeente heeft afgesloten met de Zierikzeese atletiekvereniging Delta Sport.

De problemen tussen Bekkenk en de atletiekvereniging zijn deze zomer ontstaan toen trainster Joke Winkelman werd ontslagen. Voor de op internationaal niveau sportende Bekkenk hadden de overige trainers van Delta sport 'onvoldoende kwaliteiten'. Het lidmaatschap van Delta Sport werd opgezegd en de jonge atleet ging naar een club in Apeldoorn. Hij werkt nu met instructies van trainers van die vereniging, maar maakt via een baankaart gastgebruik van de atletiekbaan in Goes.

Zijn vader vindt dit zonde. Wij worden gedwongen elke dag op en neer te rijden naar Goes terwijl er een schitterende baan op vijf minuten afstand van ons huis ligt." Het Zierikzeese Delta Sport kent het fenomeen baankaart niet en wenst voor Ramses geen uitzondering te maken. Voorzitter Wim Schot: "Ramses kan lid worden van de vereniging. Dan kan hij ook trainen op de atletiekbaan."

Via een brief aan het college probeerde vader Bekkenk in september toch zo'n kaart te regelen voor zijn zoon. De atletiekbaan is immers, zo schreef hij, in bezit van de gemeente. B en W wezen het verzoek af. Zij wezen op de gebruikersovereenkomst die de gemeente heeft afgesloten met de vereniging. Met interne kwesties wenste zij zich niet te bemoeien. Datzelfde gold dinsdagavond voor de commissie. Wethouder L. J. van Gastel: "Wij moeten een algemeen belang behartigen. Niet die van een persoon." CDA-er C. Legemate toonde zich vooral bang voor precedentwerking. "Waar gaan we naar toe als we de overeenkomst openbreken. Dan staat straks niets meer vast."

Ramses Bekkenk wil limiet lopen

Is de sportcarrière van de Zierikzeese atleet in gevaar?

uit Zierikzeesche Nieuwsbode van 21 januari 1994

ZIERIKZEE - De aanloop naar het winterseizoen werd verstoord. Zijn trainster Joke Winkelman werd ontslagen bij de atletiekvereniging Delta Sport. Het gevolg was een breuk met de club. Daarbij kwam een vervelende schouderblessure. Inmiddels kampt hij met een chronische ontsteking aan de luchtwegen. De 17-jarige atleet Ramses Bekkenk heeft duidelijk te lijden onder alle commotie rond zijn persoon. Staat een succesvolle sportcarrière hem nu in de weg?

Vorig jaar verdiende hij medailles op de Nederlandse jeugdkampioenschappen in Groningen. Een zilveren medaille tijdens de Jeugd Olympische Dagen in Valkenswaard. Hij grossiert in districts- en Zeeuwse titels. De atleet uit Zierikzee heeft voorlopig twee doelen gesteld. Hij wil graag naar de wereldkampioenschappen voor junioren in Lissabon eind juli. Ook wil hij graag naar de sportacademie in Den Haag. De vijfdejaars VWO-scholier begrijpt niet waarom het allemaal zo gelopen is en dat hij zijn heil moet zoeken bij een atletiekvereniging in Apeldoorn.

Standpunt

Vader Gijs Bekkenk wil het graag uitleggen. "Op het moment dat Joke Winkelman werd ontslagen was ik samen met mijn vrouw (Jolien) met vakantie in Frankrijk. We kwamen terug en hebben toen gelijk contact opgenomen met het bestuur. Mijn doel was om voor Ramses zo snel mogelijk een oplossing te zoeken. In het gesprek met het bestuur bleven elkaars standpunten verwijderd voor een voorlopige oplossing. We hebben voorgesteld dat Ramses gewoon lid bleef, maar op schema's van Winkelman bleef trainen.

Wij wisten dat het ontslag van Winkelman al lang in de lucht hing. We hebben ook begrip voor het standpunt van het bestuur dat Winkelman niet meer te handhaven was binnen de vereniging. Alleen de samenwerking tussen Winkelman en Ramses was uitstekend en dat wilden wij niet verstoren. Alleen het bestuur stelde dat leden van Delta Sport alleen getraind mogen worden door hun eigen trainers of bondstrainers van de KNAU. Ik vond op dat moment dat Delta Sport geen kwaliteitstrainers in huis had om mijn zoon te begeleiden. Bovendien kan Winkelman uitstekend schema's maken en daar heeft Ramses alle vertrouwen in", legt Gijs Bekkenk uit.

De familie Bekkenk stond toen voor een moeilijke keuze: "Het ging er mij om dat Ramses op schema's van Winkelman kon blijven trainen. Atletiekvereniging AV'34 in Apeldoorn was bereid om Winkelman de gelegenheid te geven de samenwerking met Ramses te blijven voortzetten. Daarom zijn we lid geworden van die vereniging", aldus Gijs Bekkenk. Omdat Ramses Bekkenk geen lid meer is van Delta Sport verliest hij op vijf minuten afstand van zijn ouderlijk woning een ideale trainingsaccommodatie.

Ook het verzoek bij de gemeenteraad van Zierikzee om een baankaart te kopen liep stuk. Delta Sport heeft een gebruikersovereenkomst met de gemeente Zierikzee en daardoor het alleenrecht van de kunststofbaan Bannink. "Ik train nu drie keer per week op de atletiekbaan in Goes. Het is geen ideale situatie", vertelt Ramses die de VWO-opleiding in Goes volgt. Intussen is de schouderblessure van de jeugdige atleet genezen en liep hij tijdens indoorwedstrijden in Dortmund 4.01 minuten op de 1500 meter. Ook boekte hij al weer een overwinning in de Deltacross. "Ik vind dat je je gezicht moet laten zien op thuiswedstrijden. Wij hebben geen ruzie met Delta Sport".

Limiet

Toch kost alle commotie rond de atleet veel energie, maar zoals hij zelf zegt gaat het op school uitstekend. De eerstejaars A-junior hoopt zich nu te kwalificeren voor het onderdeel 3000 meter steeple chase. De limiet voor deelname aan de WK in Lissabon staat op 8.55 minuten. "De limiet was eerst 9.03 minuten, maar onlangs hebben ze het op 8.55 minuten gezet. Ja, ik wil een poging wagen, of het lukt weet ik niet".

Moeilijke tijden voor Ramses Bekkenk die inmiddels ook ondersteund wordt door een looptrainer uit Apeldoorn. Daarnaast bezoekt hij de bondstrainingen van de KNAU en is veelvuldig te vinden in de bossen van Westenschouwen. Voor Gijs Bekkenk is het verhaal nog niet over. We hebben om bemiddeling gevraagd bij de KNAU en afdeling Zeeland. Dat heeft nog niets opgeleverd. Wel wil ik de beslissing van de gemeente Zierikzee wegens het weigeren van een baankaart, via een AROB-procedure aanvechten.

Dissident Bekkenk streeft naar top

uit PZC van 14 april 1994

ZIERIKZEE - De deelname van Ramses Bekkenk (17) aan de open Zeeuwse atletiek kampioenschappen, die aanstaand weekeinde in Goes gehouden worden, is nog niet helemaal zeker. De veelvuldig Zeeuws kampioen van 1993 heeft zich wel ingeschreven, maar werd aan het begin van deze week nog geplaagd door een buikgriepje.

Als de A-junior op tijd hersteld dan haalt hij mogelijk evenveel medailles als vorig jaar. Toen werd hij als B-junior Zeeuws kampioen op de 800, de 1500 en de 3000 meter. Nu doet de VW0-scholier een gooi naar de prijzen op de 400, de 1500 en de 5000 meter. De steeple chase, zijn favoriete onderdeel waarop hij vorig jaar een zilveren medaille haalde tijdens de Europese Jeugd Olympische Dagen, staat in Goes niet op het programma.

De atletiekbaan in Goes heeft Bekkenk noodgedwongen goed leren kennen. Sinds hij in november van het vorig jaar zijn Delta Sport-lidmaatschap opzegde, is de atleet niet meer welkom op de baan in zijn woonplaats Zierikzee. "De baan is van de gemeente maar die heeft een gebruiks-overeenkomst afgesloten met Delta Sport. De vereniging kan dus bepalen wie er op de baan mag lopen. Een systeem van baankaarten, zoals in Goes, hebben ze niet en voor mij willen ze geen uitzondering maken. Mijn vader heeft beroep aangetekend bij de gemeente, maar het kan nog wel een tijdje duren voor daar een uitspraak over komt."

Ik ben niet met ruzie weggegaan bij Delta Sport, zoals veel mensen denken. Het is een heel gezellige vereniging waar ik het goed naar mijn zin heb gehad. De week voor ik mijn lidmaatschap opzegde, ben ik nog meegeweest als begeleider van het jeugdkamp. Maar waarom is Bekkenk dan weggegaan? "Na het ontslag van trainster Joke Winkelman was er niemand meer die verstand had van atletiek op mijn niveau. Ik heb iemand nodig die naast een goede trainingstechniek veel wedstrijdervaring heeft. Iemand die weet hoe het is om op een Europees Kampioenschap te lopen.

Bij AV'34 in Apeldoorn zitten diverse trainers die weten hoe dat gaat.

"Ik train dagelijks aan de hand van schema's van de AV'34-trainers en drie keer per week komt Joke naar Goes. Als we in het weekend geen wedstrijd hebben, train ik in Apeldoorn mee met de groep." Bekkenk ziet zijn nieuwe clubgenoten weinig, van gezelligheid zal dan ook geen sprake zijn. "Ik heb mijn vriendin daar leren kennen dus dat valt wel mee hoor. Er zijn ongeveer vijftig A- en B-junioren ingeschreven bij de club en tijdens wedstrijden heb ik een goed kontakt met hen. Laatst zijn we tien dagen naar Benidorm geweest voor een trainingskamp, dat was heel gezellig."

Coming-man Bekkenk heeft zijn toekomstplannen samen met Winkelman en Bart van Scheld, zijn trainer bij de nationale selectie, opgesteld. "Als je op jonge leeftijd steeds maar presteren moet, ben je snel opgebrand. Daarom heb ik nu al besloten dat ik het, over twee jaar rustiger aan ga doen. Dan train ik alleen nog om in conditie te blijven. Als ik mijn VWO-diploma heb gehaald, wil ik de Academie voor Lichamelijke Opvoedingen gaan doen. Dat is een opleiding die veel van je lichaam vergt. Daarna, als ik drie-, vierentwintig ben, ga ik pas serieus proberen om de top te bereiken. Het liefst de wereldtop natuurlijk, maar met al die Kenianen zal dat moeilijk worden. Als ik de Europese top kan halen, zal ik ook al heel tevreden zijn."

Een harde hand

door Richard Thannhauser uit PZC 27 februari 1995

Atletiek is de moeder van alle sporten, maar mama heeft in Zeeland de grip op haar kinderen verloren. Daar de gemiddelde hardloper te herkennen is aan een stel oogkleppen, is dat op zich niet zo verwonderlijk. Atleten zijn immers individualisten, die zich niet graag door anderen de les laten lezen, Want zodra de lange tenen in de te dure gympies geraakt worden, is het hommeles.

Atletiekofficials zijn nog een graadje erger. In de afgelopen jaren slaagden zij er keer op keer in het plezier van de atleten te bederven. Zo moest nog niet zo lang geleden de talentvolle junior Ramses Bekkenk tijdelijk onderdak zoeken bij het Apeldoornse AV'34, omdat hij door zijn vereniging Delta Sport werd verplicht zich te onderwerpen aan een trainer, in wie hij geen vertrouwen had.

Inmiddels heeft Niek Knol, de grondlegger van Sporting Walcheren, zich over de Zierikzeeënaar ontfermd, waardoor Bekkenk gelukkig behouden is gebleven voor 'big mama'. Niek Knol weet precies wat Bekkenk heeft doorgemaakt, want hij heeft bijna vijf jaar geleden hetzelfde meegemaakt bij Dynamo'70. Knol was daar de begeleider van enkele talenten, die zeer onder de indruk waren van de gedrevenheid en vakkennis, waarmee Knol zich onderscheidde in het wereldje van de egotrippers.

Niek Knol werd niet door iedereen op handen gedragen. Zeker niet omdat Knol - terecht - deelde in de successen. De problemen openbaarden zich toen Niels Koole en Sebastien Schletterer senior werden. Hans Gerritsen, de seniorentrainer, eiste het duo op. Tegen de zin van Knol en de atleten koos het bestuur van Dynamo'70 partij voor Gerritsen. Knol haakte gefrustreerd af, en stichtte een eigen bv'tje, dat hij Sporting Walcheren noemde. Deze club timmert inmiddels volop aan de weg en Dynamo'70 - ooit onderdak biedend aan 375 atleten - heeft nog maar tweehonderd zielen op de ledenlijst staan.

Het bestuur van Dynamo '70 kon de vrije val niet stoppen en trad af. Er werd zelfs serieus overwogen om te fuseren met het Vlissingse Atletica, maar dat werd een enkeling toch te gortig. Oudgediende Jan Vermeule, al eerder voorzitter en regelneef van de Middelburgse club, gaat met een aantal mensen proberen om de vastgelopen dynamo weer in beweging te brengen. Een fusie is van de baan, want volgens Vermeule heeft Atletica momenteel genoeg sores te verwerken.

Deze uitspraak moet de beleidsbepalers van Atletica diep hebben geraakt, want in Vlissingen wordt liever niet gesproken over het conflict, dat de vereniging in tweeën heeft gedeeld. Eind 1994 werd Ad Goudzwaard als een vuilniszak aan de weg gezet, omdat hij - net als bijna al zijn collega-officials - zijn eigen koers bepaalde. Goudzwaard, voorzitter van de technische commissie en verantwoordelijk voor de midden- en lange-afstandatleten, kwam in botsing met collega-trainer Andre Stroo.

Stroo, die zich ook al ontfermt over de districtsploeg, wilde werken met atleten die onder Goudzwaards papaplu schuilden. Het conflict was geboren en toen Stroo dreigde op te stappen, moest het bestuur wel een keuze maken. De leiding koos, zoals verwacht, voor de weg van de minste weerstand. Stroo kreeg dus gelijk en het gevolg liet zich raden. Een aantal lopers heeft partij gekozen voor Goudzwaard, die waarschijnlijk straks (noodgedwongen) aan de wieg staat van een nieuwe atletiekvereniging.

Een ding is zeker: Goudzwaard keert niet terug bij Atletica, maar de affaire krijgt nog wel een staartje. Een toetsingscommissie, die het conflict heeft geanalyseerd, heeft vastgesteld dat de wijze waarop Goudzwaard is geslachtofferd geen schoonheidsprijs verdient, Sterker nog: de commissie vindt dat het bestuur van Atletica op de komende ledenvergadering de vertrouwenskwestie moet stellen.

En zo hobbelen we vrolijk verder, want het baanseizoen nadert met rasse schreden. Benieuwd wanneer de volgende tweestrijd ontbrandt, want veel bestuurders zullen ondanks deze pijnlijke voorbeelden op de oude voet verder gaan, waardoor de moeder van alle sporten steeds verder aftakelt.

Jammer dat mams geen sterke echtgenoot heeft. Want de Zeeuwse familie heeft een harde hand nodig. Dat is in de afgelopen jaren pijnlijk aan het licht gekomen.

Ramses Bekkenk op verboden gebied

Ik ga nooit meer terug naar Delta Sport

door Taco van den Velde uit PZC van 12 juni 1995

ZIERIKZEE - Het was een van die zeldzame keren dat Ramses Bekkenk mocht lopen op de atletiekbaan in zijn eigen woonplaats. Twee jaar geleden werd de lange-afstandloper de toegang ontzegd tot de gemeentelijke kunststofbaan, omdat hij zijn lidmaatschap bij de plaatselijke atletiekclub had beëindigd. "Toen kwamen leden van Delta Sport soms even met de fiets controleren of ik niet stiekem op de baan liep", aldus Bekkenk.

Gistermiddag kon niemand hem echter een strobreed in de weg leggen. Als lid van Sporting Walcheren nam hij deel aan het Nederlands kampioenschap voor jongens A op de tien kilometer. Achter een oppermachtige Hugo van de Broek van AV Castricum snelde Bekkenk naar een tweede plaats. Het was overigens een zilveren medaille met weinig glans: het NK op de tien kilometer kende slechts vijf deelnemers.

"Hugo van de Broek was sterker vandaag, ik kon hem niet houden", verklaarde Bekkenk, die na afloop geplaagd werd door kramp in de kuiten. "Niets bijzonders, daar heb ik altijd last van na een tien kilometer-race. Dat schiet er pas in op het moment dat ik stop." Er was een tijd dat Bekkenk zijn concurrent Van de Broek nog regelmatig aftroefde. De Zierikzeese atleet die twee jaar geleden nog werd uitgeroepen tot beste sporter van de gemeente Zierikzee, gaf toe dat hij de afgelopen twee jaar wellicht stil had gestaan in zijn ontwikkeling. Bekkenk: “Dat is natuurlijk ook terug te voeren op de problemen die we hebben gehad bij Delta Sport. Omdat ik lid werd van een club in Apeldoorn, werd het toch moeilijker voor me om te trainen. Nu ik ik lid ben van Sporting Walcheren train ik opnieuw zeven dagen in de week. Ik ga nu plotseling weer beter presteren. Ik heb ook weer het plezier een beetje teruggekregen."

Winkelman

De breuk met Delta Sport dateert van september 1993 toen de Zierikzeese atletiekclub trainster Joke Winkelman de wacht aanzegde. Winkelman vertrok naar AV'34 en nam in haar kielzog een aantal talentvolle atleten en atletes met zich mee. "Het was niet eens zo dat we partij kozen voor Winkelman, omdat we haar zo'n fantastisch mens vonden. Joke Winkelman was gewoon een hele goede trainster. En wij wilden gewoon doorgaan met presteren", aldus Bekkenk.

Bij Delta Sport kregen de ambitieuze atleten die gelegenheid niet meer. "Er is ons keihard gezegd dat Delta Sport koos voor de gezelligheid. De goede atleten zouden toch wel vertrekken en een vervanger voor Winkelman werd niet aangetrokken. We hebben nog aangeboden zelf sponsors te zoeken om Winkelman te betalen, maar dat werd ons uitdrukkelijk verboden. We moesten dus wel weggaan", meende Bekkenk, die vervolgens ook elders trainingsgelegenheid moest gaan zoeken. De gemeentelijke accommodatie te Zierikzee werd namelijk verboden terrein voor atleten als Ivor Landburg, Niels Holkers, Jurgen de Lang, Ramses Bekkenk en Renate van der Hoek.

"Schandalig. Een meerkamper als Niels Holkers woont op een steenworp van de atletiekbaan, maar mag er geen gebruik van maken, omdat hij geen lid meer is van Delta Sport", aldus Bekkenk, die de zaak zelfs in de gemeenteraad voor liet komen. Vooralsnog zonder resultaat.

"Het mag dan in naam een gemeentelijke baan zijn, maar in de praktijk is de baan van Delta Sport. De atletiekclub doet namelijk het onderhoud en mag daarom bepalen wie er op die baan mag. Ik heb de zaak aangevochten bij de gemeente, maar het kan nog jaren duren voordat daar een uitspraak over gedaan wordt."

Stiekem

Bekkenk heeft dan ook nauwelijks een goed woord over voor zijn oude club Delta Sport. "Ik had natuurlijk stiekem op de baan kunnen gaan lopen, maar toen ik hoorde dat er vaak gecontroleerd werd, besloot ik dat toch maar niet te doen. Ik wilde ze ook niet de voldoening geven me als een klein kind van de baan te sturen", zei Bekkenk, die een terugkeer naar Delta Sport uitsluit. Toen de atleet met de lange blonde manen AV'34 verliet na een geschil van mening met trainster Winkelman, koos hij ook voor Sporting Walcheren van Niek Knol. "Bij Delta Sport hebben ze teveel nare dingen gezegd over de groep atleten die zijn vertrokken. We waren zogenaamd geestelijk dood gemaakt, gehersenspoeld, door Joke Winkelman. Alsof we zelf niet konden nadenken. Bij Delta Sport keer ik nooit meer terug."

Ramses Bekkenk maakt volgend seizoen de overstap naar de senioren. Of de atleet dan nog veel terug zal zijn te vinden in de uitslagen is nog maar de vraag. Zelf weet hij het in ieder geval nog niet. "Het is de bedoeling dat ik in Den Haag een opleiding aan de sportacademie ga volgen. Dan heb ik natuurlijk veel minder tijd over om te trainen. Ik weet nog niet hoe dat zal uitpakken. Het kan best zo zijn dat ik me wat meer op het zwemmen ga toeleggen of het eens ga proberen in een triathlon."

Jongens A, 10.000 meter: 1 Hugo van de Broek, Castricum, 31.49.47, 2. Ramses Bekkenk, Sporting Walcheren, 32.39 47, 3. Roelof Vlierman, Sliedrecht, 34,29.95.

Kampioenschap

ingezonden brief van Wim Schot in PZC van 20 juni 1995

Een paar Zeeuwse atletiekverenigingen gaan af en toe de uitdaging aan om een Nederlands kampioenschap te organiseren. Op 12 en 13 juni was het weer de beurt aan atletiekvereniging Delta Sport, die de Nederlandse Kampioenschappen Meerkamp en 10 kilometer voor junioren naar Zierikzee haalde. In plaats van de atletiekmedewerker was er voor de PZC een verslaggever, wat ons inziens te maken had met het belang van het evenement. Hij en de aanwezige fotograaf werden in staat gesteld om hun werk goed te doen. Wie schetst onze verbazing bij het openslaan van de maandagkrant? Een beperkt verslag zonder foto van het eigenlijke Nederlandse kampioenschap, de tweedaagse meerkamp en een zeer uitgebreid gesprek met Ramses Bekkenk, die tweede werd op de tien kilometer jongens A.

Ramses kan direct na zijn race zijn frustratie kwijt over zijn oude vereniging en het loopverbod in Zierikzee, een besluit dat bijna twee jaar geleden door toedoen van de ouders over de hoofden van de kinderen heen werd genomen. Het waarheidsgehalte van Ramses verhaal werd bij de andere partijen, vereniging en gemeente, niet getoetst.

Regelmatig storen PZC-verslaggevers zich aan de onvolwassenheid van sportbestuurders in Zeeland. U moet zich kunnen voorstellen dat sportbestuurders zich ergeren aan dergelijke verslaggeving.

Ramses Bekkenk scheurt zijn enkelbanden

uit PZC van 28 november 1995

ZIERIKZEE - Ramses Bekkenk uit Zierikzee is zeker twee maanden uitgeschakeld door een zware enkelblessure. De atleet die het algemeen klassement in de Zeeuwse crosscompetitie aanvoerde, scheurde afgelopen week zijn enkelbanden van zijn rechtervoet. Tijdens een volleybalwedstrijd op de Haagse sportacademie voor lichamelijke opvoeding kwam de 19-jarige atleet van Sporting Walcheren ongelukkig ten val.

Bekkenk: "Ik heb er vreselijk de pest over in. De Zeeuwse crosscompetitie kan ik nu wel vergeten. Het ziet er naar uit, dat ik voor februari geen meter hard zal lopen. Zes weken zal ik met een bandage aan mijn enkel moeten lopen. Ik had mij afgelopen weken verheugd op de Mosselloop, maar die is ook aan mijn neus voorbij gegaan."

Bekkenk was na twee wedstrijden in de Zeeuwse crosscompetitie, de Nollecross in Vlissingen en de Moerschanscross in Hulst, leider van het algemeen klassement. De eerstejaars senior won de Nollecross en in de Moerschanscross eindigde hij als beste Zeeuw. "Hopelijk komt mijn voorbereiding op de marathon van Rotterdam niet in gevaar. In april wil ik die samen met mijn vader en moeder lopen. Daarna wil ik mij weer volledig toeleggen op de baanatletiek zoals de vijf en tien kilometer en de 3000 meter steeple", aldus Bekkenk.

Ramses Bekkenk heerst op oude nest

uit PZC van 12 januari 1998

BURGH-HAAMSTEDE - Ramses Bekkenk is bepaald geen onbekende met de grillen van het Westenschouwse bos. Als oud-Delta Sporter, lid van zijn tiende tot zijn zestiende, kent het 21-jarige talent elk venijnig heuveltje, iedere verraderlijke boomstronk en alle slinkse bochtjes. Maar niet alleen daarom heerste hij tijdens de 26e editie van de Deltacross. Bekkenk: "Ik ben geweldig in vorm."

Voordat de strijd in het sterkste en grootste deelnemersveld ooit losbrandde, was het de vraag hoe het toch met Ramses Bekkenk zou gaan? Of beter: hoe sterk zou hij zijn? Was hij een kanshebber?

In zijn juniorentijd was de atleet, thans van Leiden Atletiek, één van de jeugdige parels van Delta Sport. Maar nu was al ruim een jaar niets van Bekkenk op Zeeuwse bodem vernomen. Loopt hij nog, of was de blonde stayer net als vele van zijn leeftijdsgenoten gestopt in ruil voor de geneugten des levens?

"Het gaat prima met me," gaf hij na zijn machtsvertoon antwoord. Twee jaar geleden verhuisde Bekkenk vanuit Zierikzee terug naar zijn geboortestad Den Haag. Niet uit heimwee, maar om zijn carrière in een stroomversnelling te laten geraken.

Zijn leven in het teken van atletiek. Studeren aan de sportacademie, daarna als (parttime) sportleraar aan de slag - hij traint reeds de C-junioren bij zijn huidige club - en dat zo in to delen dat hij genoeg tijd over heeft voor zijn eigen doelen. Of wel, doorgroeien naar de top van Nederland. De steeple chase komend jaar heeft zijn hoogste prioriteit, maar ook op de middenlange afstanden wil hij de aansluiting met de nationale elite vinden. De crossen zijn vooral bedoeld als voorbereiding op het baanseizoen.

"Het wordt een heel druk jaar en belangrijk jaar voor me," zegt Bekkenk, die in dit prille jaar bij de neo-senioren (de klasse van 20 tot 22 jaar) twee keer net naast de winst greep, in de Soestse Sylvesterloop en de Warandeloop. "Daarom train ik de laatste tijd hard, loop veel wedstrijden en dat komt er nu goed uit. Weet je, ik heb hier in mijn juniorentijd nog nooit gewonnen. Altijd net tweede. Daarom geeft deze overwinning me veel voldoening. Het is tevens een teken dat ik op de goede weg zit."

Bekkenk leidde zaterdag de dans in lenteachtige sferen van begin tot eind. In de eerste van vier ronden van 2,5 kilometer had hij het veld reeds doen ontploffen. De blonde stayer leidde, met aan zijn zijde Wibert Touw van Achilles, tijdens de laatste NK cross nog veertiende. Op korte afstand werd het duo gevolgd door een groepje met andere favorieten, zo kwam tweevoudig winnaar Rachid Ben Meziane uit Zierikzee als zevende door, maar de voorsprong van het ontketende duo nam alleen nog maar gestaag toe. Bij het ingaan de laatste ronde hadden Touw en Bekkenk nog altijd fier de leiding. Pas op een kilometer voor de finish raakte Bekkenk op een van de laatste scherprechters zijn opponent kwijt. "Tot aan dat moment had ik redelijk zuinig gelopen," zei Bekkenk, die in 33.39.5 minuten finishte. "Toen ik zag dat mijn versnelling op een van die laatste 'slingertjes' hem pijn deed, heb ik stevig doorgetrokken. Toen kwam ik letterlijk en figuurlijk los. Ik wist dat ik ging winnen."

Touw consolideerde zijn tweede plaats, op een afstandje gevolgd door Dennis Klasen (Sprint), Alex Mutsaars van Sliedrecht en Jeroen Punt van LPK, die vijfde werd. Ben Meziane werd uiteindelijk zesde en Zeelands beste. Dat de 29-jarige Marokkaan niet zijn titel prolongeerde, deerde hem geens. "Met die intentie ben ik hier ook niet van start gegaan. Meer een trainingsloop, maar toch wou ik de Deltacross zeker meedoen. Altijd genieten. Het is voor mij zaak deze maand heel te blijven. Ik zit midden in de ramadan en daar moet ik eerst doorheen. Daarna ga ik pas verdere plannen maken. Waarschijnlijk loop ik in Rotterdam de marathon. Het is trouwens leuk dat Ramses heeft gewonnen. Toen hij nog junior was bij Delta Sport had hij reeds veel talent, zag ik het in hem zitten. Het is leuk om te zien dat dat er nu uitkomt."

Ramses Bekkenk kan niet alleen hard lopen

Voormalig inwoner van Zierikzee aast op top Europa mountainbiken

door Koen de Vries uit PZC van 7 november 2008

MIDDELBURG - Ramses Bekkenk uit Zierikzee was tussen 1986 en 1996 een moeilijk te kloppen tegenstander op de Zeeuwse atletiekbanen, en ook daarbuiten. Nadat hij de provincie verliet, verscheen zijn naam nog vaak in de uitslagen, vooral in die van wedstrijden over 10 kilometer en de steeplechase.

Na enkele stille jaren duikt de naam van Bekkenk weer regelmatig op in persberichten. Ze gaan niet over atletiek, maar over mountainbiken. Ramses Bekkenk, tegenwoordig woonachtig in Broek op Langedijk en 32 jaar oud, blijkt niet alleen op twee benen, maar ook op twee wielen goed uit de voeten te kunnen. Hij schurkt bij lange-afstandswedstrijden aan tegen de Europese top.

Bekkenk vertelt dat hij tussen 1986 en 1996 (tussen zijn tiende en 19e jaar) in Zeeland weinig wedstrijden verloor. Hij heeft nog steeds drie Zeeuwse jeugdrecords op zijn naam, die op de 2000 meter steeple (junioren A en B, 5.51.65) en de 3000 meter steeple (junioren A, 9.26,88). Nadat hij de provincie verlaten had, won hij nog steeds veel. Hij verzamelde drie nationale titels, waaronder die op de 10.000m bij de senioren.

Een echte topper was hij echter niet. "Ik liep op de 10.000m 29.27. Veel rek zat er niet meer in, terwijl het gat met de Europese top nog enorm groot was." Een steeds terugkerende blessure aan de achillespees verstoorde zijn carrierre. "Ik moest stoppen met atletiek. Om af te trainen ben ik toen gaan fietsen. Dat bleek ik goed te kunnen. Bij de eerste wedstrijd viel ik meteen in de prijzen. Sindsdien ben ik een fanatieke mountainbiker". Bekkenk werkt fulltime als fietsenmaker en schaatsenslijper, maar wil toch hogerop in zijn nieuwe sport. "Vorig jaar was ik dertiende op het EK long distance. Dit jaar hoop ik bij de eerste tien te eindigen. Dat moet kunnen. Er zit nog steeds rek in. Ik zit nog maar zeven jaar op de fiets, vooral technisch kan ik nog veel vorderingen maken".

Reacties
En nu dus even concreet n.a.v. een zo pas op deze site verschenen uitslag. Is Marijke de Visser lid van een Zeeuwse atletiekclub of van AV Flakkee? Nee, ze is lid van AV Cifla. Woont Marijke de Visser in Zeeland. Nee, ze woont in Nijmegen. Ik feliciteer Marijke met haar PR, maar een ZR kan volgens de uitgangspunten van de VZA niet.
Jan Roose - Goes - 19/07/2020 17:34:27

Over wel of geen Zeeuws record en vooral is de betreffende atleet wel of geen Zeeuw om voor records of ranglijsten in aanmerking te komen is al jaren discussie. Bij een nationaal record is het gemakkelijk. Wie een paspoort van dat land heeft en lid is van een erkende atletiekvereniging komt in aanmerking. Maar een paspoort van Zeeland is er niet, dus blijven we ons vragen stellen.
Van alle Zeeuwse inwoners heeft bijvoorbeeld Mauricio Gonzalez de snelste tijd over de 10 km gelopen, maar op dat moment was hij geen lid van een Zeeuwse club en niet in Zeeland woonachtig. Conclusie: met die tijden kom je terecht niet in de ranglijsten. Wel met de tijden, toen hij voldeed aan bovenstaande voorwaarden.
Over die voorwaarden is de Vereniging Zeeland Atletiek ( VZA ) duidelijk. Op hun website staat bij uitgangspunten.
3. Uitgangspunten
Bij de digitale ranglijsten is allereerst uitgegaan van de uitgangspunten zoals die golden bij de papieren ranglijsten. Alleen atleten van Zeeuwse atletiekverenigingen kwamen in de ranglijsten voor, alsmede atleten uit Goeree-Overflakkee die lid zijn van AV Flakkee. Dit gebied omvat Regio 11 van de Atletiekunie. Door de digitalisering is het eenvoudiger geworden om uitslagen te bemachtigen. Hierdoor werd het mogelijk ook de prestaties van in Zeeland wonende atleten die lid zijn van een niet-Zeeuwse vereniging in de uitslagen op te nemen. We komen zo tot de volgende punten:
• In de uitslagen worden opgenomen de prestaties van atleten die lid zijn van een Zeeuwse atletiekvereniging of van AV Flakkee
• Eveneens worden in de uitslagen opgenomen in Zeeland en Goeree-Overflakkee wonende atleten die lid zijn van een niet-Zeeuwse atletiekvereniging
• De betreffende atletiekverenigingen moeten aangesloten zijn bij de Atletiekunie
• Verder worden ook alleen ranglijsten bijgehouden van gangbare onderdelen, bepaald door het wedstrijdreglement van de Atletiekunie.
Mijn vraag is dus of Ramses Bekkenk op het moment van deze prestaties als lid van Leiden Atletiek woonachtig was in Zeeland? Diezelfde vraag geldt voor alle andere atleten in de Zeeuwse ranglijsten als lid van een club buiten Regio 11. Zo ja, terecht in de ranglijst. Zo nee, verwijderen. Misschien ook iets om uit te zoeken in coronatijden

Jan Roose - Goes - 19/07/2020 15:17:23


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020