maandag 21 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
vr 07-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

Woordenstrijd zonder koek


dinsdag 9 juni 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Hoezo dan? Heeft hij zelf die ervaring? Of is het van horen zeggen? Deze vragen, mogelijk ietwat uitdagend, waren onverholen bedoeld voor Niek den Exter, na zijn relativerende reactie over de Verheul methode. Deze trainingsmethode had ik immers aangeprezen als een aantrekkelijk alternatief voor het eenzijdig doen van duurlopen. Al spoedig volgde een uitgebreide reactie van hem op de Facebookpagina van Atletiek Zeeland. En opnieuw is Niek den Exter niet zonder meer positief over de Verheul methode. Althans zo ervaar ik het.

Onderstaand de reactie van Niek den Exter op bovenstaande uitdaging:

Beste Eddie,

Ik kan hier zeker meer over vertellen.

Toen ik als B - junior enkele goede tijden liep (800 - 1.56 en de 1500 meter in 4.06), trainde ik bij AV Scheldesport. Mijn vader was toen mijn trainer. Laten we eerlijk zijn, wij trainden toen 3x per week en dat ging vaak heel hard. Of het nu interval was, of een duurloop. We hadden toen een leuke groep, dus als ik bijvoorbeeld 5x800 liep, dan liep de rest bijvoorbeeld maar 400 meter. Een enkele keer sloot ook Marcel Mangnus aan en die kon uiteraard wel de hele training aan. Doordat een deel van de groep ging studeren en ik later ook zelf ging studeren, had ik geen goede omgeving om dit vol te houden. Toen liep ik nog een tijdje in Breda, maar dit ging heel slecht (langzame duurlopen?).

Mijn vader kwam toen aanzetten met het boek van Klaas Lok. Hij weet sowieso veel van de hardloop geschiedenis, maar hij heeft zelf nog een tijdje gelopen onder Lex van Eck. Die heeft met deze methode ook goede resultaten behaald (o.a. Thomas Poesiat 13.57 op de 5000 meter). Ook wist Pa dat John van der Wansum volgens de Verheul methode trainde.

Toen hebben wij contact opgenomen met John. Ik heb het geluk gehad dat ik enkele jaren geleden op de woensdag samen met John een vaartspel kon doen (in Hoeven). Achteraf hebben we uren over hardlopen gepraat (met koffie en een koek). Naast dat John een buitengewoon interessante persoonlijkheid kent, had hij veel talent voor hardlopen. Hij was ook mentaal ijzersterk. Door deze tijd weet ik ook veel van de methode Verheul (wil je echt alles weten, dan moet je John hebben).

Enkele punten uit de filosofie (zover ik mij kan herinneren).

- Neuromusculaire systeem/aansturing is key om goede tijden te lopen. Daarom deze interval methode, waar dit getraind wordt. Dit lees je ook in het boek van Klaas Lok. Mits juiste uitvoering.

- Te vaak te langzame duurlopen of te vaak verzurend trainen zijn funest voor je reactiviteit en zullen vaak tot langzame tijden leiden. Dit kan ik beamen. Verheul kan hiervoor zeker een oplossing zijn. Maar je kan ook gewoon harder lopen en nog wat andere aanpassingen doorvoeren die dit zullen voorkomen. Laat ik geen college over trainingsmethodiek geven. Er is voldoende mogelijk.

- Wat ik bedoel met ‘bij sommige lopers kan het zeker werken’. Dit moet je altijd relatief zien. Ik denk dat er heel veel hardlopers zijn, die via de methode Verheul veel harder kunnen lopen (op de 5000 – 10 000). Of zij allemaal hun maximale potentie halen, dat weet ik niet, maar is dat voor iedereen het hoofddoel? Dat van maximale potentie kan je over elke trainingsmethode aandragen. Het mooie aan de methode Verheul is, dat je met relatief 'weinig' training een hoog niveau kunt halen. Ik kan niet zeggen of de twee Timmen en Floris hun maximale potentie halen via Verheul. Dit blijft altijd gissen, welke methode je ook hanteert. Er zijn ook een heleboel trainers die niets van Verheul moeten weten, maar wel atleten hebben die hard lopen (Bram Wassenaar). Ik denk dat het vooral voor de aanhangers van Verheul als nogal ‘minderwaardig’ is ervaren dat men de methode nooit serieus wil nemen. Zo is John zelf niet, als mensen baat hebben bij een andere methode, dan moet men dat vooral ook voortzetten. Maar in die zelfde analogie moet men ook niet de methode Verheul uitsluiten.

- De uitvoering is zeker relevant. Het is absoluut niet de bedoeling om te hard te lopen (zie ook de schema’s van Klaas Lok, relatief rustige 200tjes). Dit steekt erg nauw (op de seconde) en hier zullen veel lopers de fout in gaan. Het klopt dat gevoel erg belangrijk is, maar te hard is echt uit den bozen. Ook is het niet de bedoeling om te hard te starten. De rust bestaat ook uit een vast patroon: 200 lopen – daarna kort wandel, rustig dribbelen, wandel, en weer starten. De inspanning en rust zijn altijd gelijk (qua afstand) en is de totale interval qua omvang redelijk beperkt.

- Over de juiste snelheid: Zo liep John nooit 100 meters, omdat hij zei dat je dan altijd te hard zou gaan. Vandaar dat ik kort inging op die 10x400 van Hein in 60 seconden. Wat ik overigens een hele goede 1500 meter training vind. Verder is techniek belangrijk: voorvoet, lange pas enzovoorts. Verzurend werd er wel getraind tijdens de wedstrijden of het vaartspel. Zie ook het boek van Klaas Lok: zeer veel wedstrijden! Oefeningen komen ook terug, maar dit is slechts kort (losmaken, loopscholing).

Enkele leuke citaten:

- Na een zware wedstrijd lopen atleten vaak rustige duur. In de methode Verheul worden ook wel ‘massage’ 200tjes gebruikt. Rustig een tiental 200 meters, om te herstellen.

- John doet niet 15x200, maar 12x. Als ik hem vroeg waarom dan zei hij, ‘omdat ik van 12 net zo goed wordt’.

- In een cross staat er vaak publiek om aan te moedigen langs een zware zand strook of op een heuvel. De lopers worden luid aangemoedigd, en zullen vaak versnellen in het zand, of op de heuvel. John die zei dan, ‘ik wachtte vaak tot net na de zand strook, of tot het stukje vals plat op de heuvel, om de verzuurde atleten voorbij te gaan’. Dit lees je ook terug in het boek van Klaas Lok: liever met de wind mee lopen (de training) dan tegen de wind in. Ook liever niet in het mulle zand lopen.

Enfin, zo kan ik nog een heleboel vertellen. Conclusie, veel lopers kunnen vooruitgang boeken met elementen van Verheul in de training. Of dat geldt voor de toppers (Tim & Floris), is moeilijk te zeggen. Er zijn atleten die via Verheul heel hard hebben gelopen en vaak op late leeftijd niet uitgeblust zijn. Dus voor sommige atleten zal dat zo zijn. Voor het andere deel werkt weer een andere aanpak, ik ken ook nog leuke verhalen over de Duffelse school van André Boonen en Marc Neevens of andere verhalen uit België. Als ik die nu ook al ga vertellen, dan lijk ik wel heel erg op Jan Roose. Het lijkt erop dat Tim & Floris een goede aanpak hebben gevonden, dus wat goed werkt moet je koesteren.

Aan iedereen, succes met lopen!

Groeten,
Niek

Toevoeging: ik weet dat soms ook de mountainbike werd gepakt voor een rit van een paar uur ter ondersteuning en afwisseling. Zo heb ik zelf met John een lange rit gedaan richting de Galderse meren. Op een hoog ritme en continu versnellen na de bocht. Ik heb toen enorm afgezien in zijn wiel. Ik was toen begin 20 jaar en John geloof ik al in 60.

En vervolgens mijn tegenspraak op bovenstaand verhaal van Niek den Exter.

In een korte terugblik belicht Niek den Exter zijn succesvolle juniorentijd bij Scheldesport en de daarop volgende studietijd in Brabant, waar het minder dan gewenst ging met het hardlopen. Zijn pa heeft hem toen op de Verheul methode gewezen. En zo heeft hij John van der Wansem leren kennen. Volgens de Scheldesporter weet deze veel, zo niet alles, van de Verheul methode. En dat is niet verwonderlijk, want deze Brabantse master (70) heeft een verleden bij Phoenix, de club die Verheul in 1959 heeft opgericht. In de categorieën M35 en M40 staan zowat alle clubrecords op de midden en lange afstand bij deze Utrechtse club nog steeds op zijn naam. En bij de senioren is dat ook grotendeels het geval bij Sparta, Den Haag. Tijdens het EK Indoor in 1973 in Rotterdam, vertegenwoordigde hij, naast Jos Hermens en Egbert Nijstad, Nederland op de 3000m. Met 8.05,07 eindigde hij in de 1e serie als negende. Bij de masters 50/55 heeft hij nog diverse Nederlandse records op zijn naam staan of staat hij hoog in de ranglijsten. Blijkbaar is hij al een tijdje niet meer actief, want de laatste uitslag die ik van hem vond, is intussen van september 2018.

Dat de Verheul methode hoe dan ook nog op de kaart staat, mag absoluut de verdienste van Klaas Lok worden genoemd. Al noemt hij het dan al een tijdje de souplesse methode in plaats van Verheul. Waarschijnlijk terecht, omdat hij, zoals eerder opgemerkt, er eigen ingrediënten (sausje) aan heeft toegevoegd. Ook meen ik dat Lex van Eck een eigen interpretatie had. En naar aanleiding van wat Niek den Exter zoal aandraagt, heb ik de indruk dat ook John van der Wansem geen pure Verheul predikt. Of Verheul tevreden zou zijn over de wijze, waarop anderen zijn methode hebben aangepast, blijft de vraag? Maar bij Verheul doel ik absoluut niet op een afgeleide vorm.

Dat de Verheul methode zaligmakend is, zal ik nooit beweren. Nogmaals, ik zie het als een goed vertrekpunt voor beginners of een alternatief voor hardlopers, die niet veel kilometers kunnen en/of willen maken en toch graag bovenmatig willen presteren op kortere afstanden. Voor hardlopers die al een brede basis en een hoog niveau hebben, zoals o.a. Floris Willeboordse, de Erwins en de Timmen, heb ik dat beslist niet voor ogen gehad. Zij hebben reeds bewezen structureel een flinke belasting aan te kunnen. Nee, mijn wens is meer concurrentie uit onverwachte hoek in de relatief korte wedstrijden. En ik meen dat dit het snelst zal lukken met bijna dagelijkse intervaltraining. Zo wordt op termijn absoluut een betere afzet, pasfrequentie en paslengte verkregen. Want dat is toch de heilige drie-eenheid bij hardlopen

Wat losse opmerkingen:

Neuromusculaire systeem/aansturing lijkt me geen Verheul uitspraak, want de Utrechtse autodidact had een afkeer van dure woorden. Hij vond extensief al overdreven en sprak over op het gemak. En dat is toch veelzeggend. Dat het tempo, zoals Niek den Exter beweert, tot op de seconde nauw steekt, vind ik vergezocht. Het doet me denken aan een robotbenadering. Als de 200m al te hard zou worden gelopen, dan volgt de afrekening ongetwijfeld spoedig. Bovendien kan er dan vrijwel zeker niet meer van op het gemak worden gesproken. Wijzer worden blijft toch ook een kwestie van vallen en opstaan. En eigen ervaring opbouwen is absoluut nuttig. Want alles voor zoete koek aannemen, is zeker niet verstandig.

100 meters is geen Verheul, maar een toevoeging van Klaas Lok. En volgens mij puur gericht op beginners.

Trainers hebben nogal eens de neiging het wiel opnieuw te willen uitvinden door allerlei toeters en bellen te bedenken. Want als het simpel kan, heb je toch geen trainer nodig?

Wie wil er nu niet het hoogste rendement van zijn inspanningen? Dus als je van 12x net zo goed wordt als van 15x, is dat een logische keuze. Want de laatste stapjes om nog beter te worden vragen onevenredig veel extra training. En juist dan ligt het blessurespook op de loer.

Overigens zijn mooie verhalen altijd welkom.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
5000 m Bereket Petersen (PR)15.40.97  JoA
5000 m Bezuayehu Petersen (PR 15.39.53)16.01.84  JoA
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
3000 m Jaco Rip (PR 11.04.62)11.17.85  M40
1500 m Franklin van Anrooij (PR)4.00.82  Mse
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.44.09)4.20.23  Mse
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
26-07: Track Running Dongen (5)
Atletiek Zeeland © 2020