maandag 21 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
vr 07-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

Snelheid een relatief begrip?


dinsdag 19 mei 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Bij mijn introductie van de reeks bespiegelingen over de Zeeuwse records van John Vermeule plaatste Floris Willeboordse onderstaande forumreactie.

Ik zou de records graag willen aanvallen Eddie! Het is nu echter zaak ons te conformeren aan de geldende maatregelen. Vandaag wel een testje op de weg afgerond wegens het gebrek aan wedstrijden en die bewijst dat het met de snelheid wel goed zit

Natuurlijk is het hoopgevend dat Floris Willeboordse de uitdaging aandurft om de Zeeuwse records van John Vermeule aan te vallen. Uiteraard zodra dat mogelijk is. Want eerst zal het bedreigende coronavirus op een of andere wijze overwonnen moeten worden. En dat kan best nog even duren. Voorlopig is het wachten tot 1 september. Hoewel eerder genoemde datums tot nu toe steeds zijn doorgeschoven. Hopelijk is dat dit keer niet opnieuw het geval. En blijft de voorspelde tweede golf ons bespaard.

Dat een aanval op een Zeeuws record het kansrijkst is op de 15 km, gaf ik reeds als voorzetje. Maar ook met de toevoeging dat je daarbij van zeer goede huize moet komen om te slagen. En dan zal de 29-jarige Middelburger toch nog stappen moeten maken. Zijn 8.32 in een recente 3000m solo testloop, is vanzelfsprekend niet voor iedereen weggelegd. En dat je daar dan de nodige complimenten voor krijgt is heel begrijpelijk. Toch is het niet voldoende om dit Zeeuws record van 44.31 min. zomaar eventjes te verbeteren. Maar dat weet hij intussen ook wel. En anders zijn trainer wel, die met 45.01 op de tweede plaats staat in de Zeeuwse bestenlijst 15 km allertijden. Zijn PR staat overigens op 42.56 en liep hij in Tampa in aanloop naar de Olympische Spelen van 1988, waar hij voor Mexico uitkwam op de 5.000m en de 10.000m. Overigens meen ik me te herinneren dat zijn favoriete training ter voorbereiding op een 10.000m, driemaal 3000m in 8.30 was.

Hoewel ik mijn opvatting regelmatig heb prijsgegeven, herhaal ik nog maar eens, mogelijk tot vervelens toe, dat het behalen van aansprekende prestaties bij het hardlopen, het meest kansrijk is als onder aan de afstandsladder wordt begonnen. Pas nadat op kortere afstanden geen verbetering meer haalbaar is, kan bij hunkering naar een nieuwe uitdaging worden overgestapt naar langere afstanden. Door de begrijpelijke, maar tamelijk overtrokken aandacht van de Zeeuwse media voor de Kustmarathon, wordt juist dit traject nogal eens overgeslagen. Sterker nog, uit onwetendheid wordt zelfs zonder enige basis aan deze marathon begonnen. Meestal met een pover resultaat als uitkomst. Tenminste als de start al wordt gehaald. Want blessures liggen juist dan op de loer. Uiteraard is deze zienswijze vooral bedoeld voor prestatiegerichte jong volwassenen, die qua leeftijd nog ruim de tijd hebben om gedurfde doelen te verwezenlijken. Toch kunnen ook hardlopers op gevorderde leeftijd er hun voordeel mee doen.

Waarom vind ik dat eigenlijk?

Snelheid is feitelijk nauwelijks trainbaar. Het zit in de genen, of niet. Daarom hebben de meeste hardlopers weinig op de sprint (t/m 400m) of zelfs de midden afstand (t/m 1500m/Mijl) te zoeken. Door het eenzijdig lopen van langere afstanden, noodgedwongen in een laag tempo, wordt ook al spoedig ingeboet aan de van nature aanwezige snelheid en souplesse. Althans dat is mijn ervaring. En daarin sta ik heus niet alleen.

Snelheid vind ik hoe dan ook een relatief begrip, omdat het grotendeels afhangt van de tijdsduur/afstand die gelopen wordt. Een sprinter loopt nu eenmaal veel sneller dan een marathonloper. Uitgedrukt in km/u is dat voor een sprinter, die 10 seconden over 100 meter loopt, een gemiddelde van 36 km/u. Voor een marathonloper die 2.06.35 uur loopt is dat 20 km/u. Hoewel het verschil beduidend kleiner is, geldt dat vanzelfsprekend ook bij een vergelijking tussen een 10 km en een halve marathon. Kortom, wat voor een marathon een snel gemiddelde kan worden genoemd, is dat op een kortere afstand bij hetzelfde tempo dus niet.

Uithouding is, zoals iedereen weet, juist zeer goed trainbaar. Wanneer de juiste trainingsprikkels gecombineerd worden met doorzettingsvermogen, kan er op de langere afstanden heel goed worden gepresteerd door zogenoemde zuinige diesels. Op langere termijn geldt echter dat je graag moet hardlopen. Want met alleen aanleg red je het op den duur niet. Graag hardlopen is op de lange afstanden zelfs belangrijker dan een goede motoriek, waarop kenners nogal eens oordelen. De betere hardlopers op de langere afstanden, zijn immers vaak weinig atletisch. Denk o.a. aan Miranda Boonstra, Jeroen van Damme, Marti ten Kate, Kamiel Maase, Gerard Nijboer en John Vermeule, die niet uitblonken door een vloeiende loopstijl.

Uiteraard zijn er qua training, meerdere wegen die naar Rome leiden. Trainers verschillen immers vaak van werkwijze. De trainerswissel van John Vermeule heeft, ondanks een andere aanpak, uiteindelijk voor hem ook geen aantoonbaar rendement op de marathon gebracht. Het is absoluut zinvol om naar de grondlegger van de periodisering, de Nieuw-Zeelander Arthur Lydiard, te verwijzen. Veel hedendaagse trainers zijn hem immers schatplichtig. Strikt hanteerde hij 160 km aerobe training per week voor het leggen van een gedegen basis in 8 tot 12 weken. Daarna volgde een anaerobe fase en tot slot het pieken. Ofwel de afbouw van de piramide. Deze aanpak gold zowel voor de korte als de langere afstanden. Zijn methode heeft bewezen succes opgeleverd. Al is deze evenwel niet voor iedereen weggelegd. Want vaak wringt immers daar de schoen. Vooral omdat velen deze belasting niet structureel aankunnen of er simpelweg niet de tijd voor hebben. Daarom ben ik, zodra ik kennismaakte met de zogenaamde Verheul methode, een fan van deze aanpak. Deze uiterst simpele methode beoogt natuurlijke snelheid en souplesse te behouden. Het is gestoeld op het bijna dagelijks doen van 10-15 tweehonderd meters in een ontspannen tempo. De tempo's, die uiteraard dienen te zijn afgestemd op het aanwezige niveau, worden afgewisseld met een wandel- en dribbelpauze over dezelfde afstand om verzuring tegen te gaan en zo fris mogelijk aan het volgende tempo te kunnen beginnen. In de winterperiode kan worden overgeschakeld naar 10 x 400m in een iets rustiger tempo. Duurvermogen wordt opgebouwd in een wekelijkse wedstrijd. Of als alternatief met 5 à 6x 1000m.

Hoewel er zo weinig kilometers worden gelopen ligt het tempo beduidend hoger dan bij een duurloop. Door de relatief korte afstand behoud je, of leer je juist, een goede looptechniek. Ook worden zo steeds de buikspieren aangespannen, waardoor er een betere romp stabiliteit (lang maken en stilhouden van bovenlijf) ontstaat en er zodoende meer ruimte voor de longen is. Bovendien is de kans op blessures beduidend geringer.

Toch is de methode vaak verguisd of wordt de doelmatigheid betwist. Niettemin hebben Joost Borm en Klaas Lok er in de jaren 70/80 vele aansprekende resultaten mee behaald. Al was dat uiteraard op de kortere afstanden. Klaas Lok heeft onder de naam souplessemethode, en overgoten met een eigen sausje, er zelfs een business van gemaakt. Kortom, een aantrekkelijke methode voor hen, die niet heel veel kilometers willen maken, maar toch bovenmatig willen presteren. En vanzelfsprekend kan na het verkrijgen van een goede basis de koers altijd nog worden verlegd naar een meer belastende wijze van trainen.

De Verheul methode is gebaseerd op hoe Hongaarse beroepsmilitairen in de jaren vijftig van de vorige eeuw trainden. Maar is bijgeschaafd naar een Nederlands model, waarbij rekening werd gehouden dat trainingen na het werk moeten plaatsvinden. Verheul verfoeide duurlopen, het krachthonk of loopscholing. Maar één van de wekelijkse trainingen bestond wel louter uit gymnastiek. Ook Hein Cujé zou, beïnvloed door de successen van Zatopek, op een dergelijke manier hebben getraind door dagelijks 10 x 400 rond de 60 te doen. Althans dat heb ik mee gekregen. Maar hij richtte zich vooral op de baan/cross met als langste afstand de 10.000 m. Want dat was toen de kern van het afstandlopen.

Zo maar een aantal citaten en opmerkingen, die mijn opvatting onderschrijven:

Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben door hun successen in het wielrennen op de weg, aangezet tot een andere kijk naar de wijze van training. Niet meer simpelweg heel veel kilometers maken, maar meer explosief trainen. Kwaliteit gaat nu eenmaal boven kwantiteit.

We zijn niet bang om in december al accenten in wegtrainingen te stoppen die aanleunen tegen wat een cyclocrosser doet. Korte intervallen van vijftien seconden, twintig seconden. Ik ben er geen fan van om enorm grote volumes te gaan fietsen. Wel werken we eraan om de renners trainingen van zes uur aan te laten kunnen.” (Kristof De Kegel, trainer van Mathieu van der Poel)

Het succes van Van der Poel is een eyeopener. ,,Mijn vrouw begon erover en zei: ’jullie wegwielrenners doen echt iets verkeerd’. Wij bouwen op vanaf half oktober en gaan steeds meer duurtrainingen doen. Dan krijg je schema’s en moet je Parijs-Nice rijden of de Tirreno om klaar te zijn voor de klassiekers. En Mathieu van der Poel laat gewoon zien dat al die oude wielerwetten totale bullshit zijn. Dat het totaal anders kan. Hij en Wout van Aert hebben een heel andere winter. Minder duurtrainingen en veel meer dat explosieve, korte werk. En toch kan hij zeven uur mee. Ik vind het super interessant om te zien hoe hij met de wielerwetten spot.’’ (Tom Dumoulin)

Het is in de fysiologie een vaststaand feit: Verbetering van het prestatievermogen, ook bij duursporten, is primair afhankelijk van de gekozen trainingsintensiteit. De kunst is daarbij, dat de herstelfase, zowel binnen één trainingseenheid, als in de trainingsweek en taperfase, zodanig moet zijn dat oververmoeidheid en overtraining moet worden voorkomen. De resultaten van een onderzoek van Lehmann et al. (J Sports Med Phys Fitness 37: 110-116, 1997) met getrainde lopers liet nog eens overduidelijk zien, dat sterke verhoging (40%) van het trainingsvolume met gelijkblijvende intensiteit over 4 weken tot achteruitgang van het prestatievermogen leidde, terwijl eenzelfde intensiteitsverhoging, met een afname van het trainingsvolume juist prestatieverbetering te zien gaf. Vooral het niet afwisselen van zware trainingsdagen met veel kilometers met lichte trainingsdagen is een veel voorkomende fout, zelfs in de topsport. Uit onderzoek van Robinson et al. (Med Sci Sports Exerc 23: 1078-1082, 1991) blijkt dat veel atleten met een te lage intensiteit trainen. Deze auteurs zeggen dan ook, dat er nog veel verbetering mogelijk is. Tot slot is hier al verschillende malen beschreven, dat heel hoge intensiteit intervaltraining (HIT) met korte belastingfasen (tot 200m) en lange actieve rusten (3-4 minuten) zéér effectief is om de loop efficiëntie te verbeteren. In feite zouden alle lopers ernaar moeten streven om met zo weinig mogelijk kilometers zoveel mogelijk vooruit te gaan. (ProRun/dr. Hans Keizer)

De prestaties op de marathon van Kim Reijnierse en John Vermeule, steken met kop en schouders boven die van andere Zeeuwen uit. Van hen is bekend, dat ze bereid waren weken van 200 km te maken. John Vermeule heeft jarenlang intensief kunnen trainen, maar Kim Reijnierse kreeg al vrij vlot problemen met een knie.

Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de ontwikkeling en progressie van Eliud Kipchoge via https://www.iaaf.org/athletes/kenya/eliud-kipchoge-188307

De looptechniek van de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk is subliem. Vooral zijn paslengte is opmerkelijk. Van Niekerk, met een lengte van 1,83 meter, zet reuzen passen van 2,63 meter. En dat bijna 4 keer per seconde. In totaal zou hij volgens atletiektrainer Patrick Himschoot slechts 163 passen nodig hebben gehad bij het vestigen van het wereldrecord op de 400m (43.03), tegen Michael Johnson 180. Een goede mix van contacttijd, pasfrequentie en paslengte bepaalt uiteindelijk voor iedere hardloper de ideale snelheid. Een 400m lopen in 86 (dubbele van het wereldrecord) lukt de meesten wel. In 76 wordt al wat moeilijker. In 66 is voor de meesten al hoog gegrepen. In 56 lukt nog maar weinigen. En degenen die onder de 50 kunnen, zijn duidelijk sprinters.

En wat natuurlijk helpt, is dat je er van overtuigd bent, dat het werkt.

Een aantal links naar artikelen over Herman Verheul en zijn methode

Uitvinder van methode Verheul onderscheiden

Weg met de uitputting

Grondlegger Verheul-methode overleden

De Verheul methode

Reacties
Mooie verdieping Eddie!

Interessant om de verschillende trainingsmethodes zo tegen elkaar af te zetten. Ik denk dat je vooral individueel moet kijken op welke methode een atleet het beste reageert. Daarbij spelen nog een hoop andere factoren een rol, zoals beschikbare tijd, werk, stress, voldoende slaap etc. Als ik naar mijn schema kijk, zijn consistentie van het trainingsvolume, voldoende kwaliteit en blessure preventieve krachttraining de sleutel tot een goede progressiecurve. Na een vervelende blessure van okt-18 - mei-19 heb ik een voor mij passend ritme pas gevonden.

De 3000m die je aanstipt was geen maximale inspanning, maar een training met vooropgezet schema. Zo ben ik in de eerste kilometer vertrokken op een comfortabel tempo van 1:10 per rondje, de tweede kilometer iets versneld naar 1:08 en de derde kilometer verder versneld zonder te forceren. De 3000 was onderdeel van een training, waarbij ik 10 minuten later nog een 1000 heb gelopen. Ik heb werkelijk geen idee wat op dit moment mogelijk is in wedstrijdverband, maar ik ga ervan uit dat dit sneller is dan 8:32.

Ik maak me geen illusies dat een Zeeuws record zomaar uit de boeken gelopen kan worden. Het opnieuw belichten van deze records kan wel een stimulans/richtpunt zijn voor de Zeeuwse toppers. Het motiveert om te zien dat andere Zeeuwse lopers ook serieus met de sport omgaan en aansluiting proberen te vinden bij de Nederlandse (sub)top. Ik kijk in ieder geval uit naar een moment waarop de huidige vorm getest kan worden in wedstrijd verband! Tot die tijd is RYOR een leuk initiatief om competitieve lopers een mogelijkheid te geven om zichzelf te testen.

Stay positive!
Floris Willeboordse - Middelburg - 19/05/2020 10:59:33


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
5000 m Bereket Petersen (PR)15.40.97  JoA
5000 m Bezuayehu Petersen (PR 15.39.53)16.01.84  JoA
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
3000 m Jaco Rip (PR 11.04.62)11.17.85  M40
1500 m Franklin van Anrooij (PR)4.00.82  Mse
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.44.09)4.20.23  Mse
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
26-07: Track Running Dongen (5)
Atletiek Zeeland © 2020