donderdag 29 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
 

Was 1989 met twee puntenrijke ZR's het succesvolste jaar voor John Vermeule?


woensdag 8 april 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Binnen het tijdsbestek van één maand verbeterde John Vermeule in 1989 zijn PR's en Zeeuwse records op de 20 km en de marathon. Op de 20 km betrof het slechts een minieme verbetering van 2 seconden van zijn 58.16 uit de editie van de 20 van Alphen van 1987. In 1988 kwam hij in dezelfde wedstrijd ook al tot 58.33. Kortom, een fraai staaltje van regelmatigheid, waar best de pet voor mag worden afgenomen.

In de 20e Westlandmarathon bedroeg de verbetering 20 seconden ten opzichte van zijn 2.12.42 van een jaar eerder in Rotterdam, waardoor hij in 1988 niet naar de Olympische spelen van Seoel mocht en Gerard Nijboer wel. Al had die ook niet aan de limiet van 2.12 voldaan en slechts 4 seconden beter gepresteerd.

Daarna volgden drie magere jaren. In zijn drang nog beter te doen, liep hij een jaar later zich bijna letterlijk over de kop. Vijf marathons in twaalf maanden eisten hun tol, waardoor hij bovendien geblesseerd raakte. En ondanks een minder chic verlopen trainerswissel eind 1991, bleef de gehoopte verbetering op de marathon uit. Niettemin kwam hij in 1993, in het voorjaar in de Maasstad, onder barre weersomstandigheden en met een indrukwekkend slot, tot 2.13.22 en in het najaar in Eindhoven met 2.13.08, nog tweemaal behoorlijk dichtbij.

Op basis van de IAAF puntenwaardering voor beide Zeeuwse records lijkt 1989, althans statistisch gezien, inderdaad zijn succesvolste jaar te zijn.

Vorige week werd het Zeeuws record op de 20 km belicht. Nu is het de beurt aan het Zeeuws record op de marathon. In krantenbankzeeland vond ik een voorbeschouwing op en een wedstrijdverslag van de 20e Westlandmarathon, die hij met verve won.

In de aanloop naar de 20e Westland-marathon op 8 april 1989, verscheen onderstaand interview in de PZC van 7 april 1989.

John Vermeule wil uit schaduw van Ten Kate

MIDDELBURG — John Vermeule (27) gaat rustig zijn gang, maar wil nu eindelijk wel eens uit de schaduw van Marti ten Kate treden en zelf winnen. De Middelburgse marathoncrack laat zich door niets en niemand uit zijn evenwicht brengen. Vorig jaar miste hij op een haar na de Olympische Spelen. In de Rotterdam Marathon bleef hij slechts 42 seconden boven de limiet van 2.12 uur. De starre houding van de bond zou menig atleet tot wanhoop hebben gedreven, zo niet Vermeule. Hij stapte snel over de teleurstelling heen. „Ik ben nog jong, mijn tijd komt wel. Over vier jaar bij de Spelen in Barcelona".

De sympathieke kilometervreter is deze keer niet van de partij in de marathon van Rotterdam. Hij heeft de voorkeur gegeven aan de Westlandmarathon, waarin hij zaterdag als grote favoriet van start gaat. Een bewuste keus van John Vermeule. Hij acht de tijd rijp om z'n eigen kans te gaan. Hij wil ook wel eens voor de overwinning lopen. Dat is goed voor zijn ontwikkeling. Een triomf in het Westland spreekt meer aan dan (weer) een verdienstelijke ereplaats in Rotterdam, geeft hem meer internationaal aanzien en is bovendien financieel aantrekkelijker.

„In mijn voorgaande vijf marathons heb ik steeds naar anderen gekeken. Nu wil ik een wedstrijd lopen, die op mij is afgestemd. Dat kan niet in Rotterdam. Daar gaat men weg voor een tijd van 2.08 a 2.09. Dat is nog te hoog gegrepen voor mij. In het Westland heeft men een deelnemersveld rond mij geformeerd. 1k ben klaar voor deze nieuwe uitdaging, ik ga het gewoon proberen. Marti ten Kate heeft twee jaar geleden hetzelfde gedaan. Die zege heeft een hele positieve uitwerking op hem gehad. Sindsdien is hij als atleet enorm gegroeid".

Het is natuurlijk geen toeval dat Vermeule met de naam van Ten Kate op de proppen komt. De lichtvoetige Twent geldt in vele opzichten als een voorbeeld. Samen geven ze de laatste jaren nadrukkelijk de toon aan op de lange afstanden, met dien verstande dat Vermeule de kleine turbo altijd voor zich moet dulden. Er worden links en rechts al grappen over gemaakt. Zo zou Vermeule niet gauw bruin worden, omdat hij steeds in de schaduw van Ten Kate loopt.

Ha, ha, wat flauw. De Zeeuw kan er niet mee zitten, al begint hij er zo langzamerhand genoeg van te krijgen om in de slipstream van Marti te hollen, om iedere keer weer de tweede viool te spelen. Hij loopt er niet mee te koop, maar het steekt hem meer dan hij wil toegeven om te worden afgeschilderd als de 'Poulidor van de wegatletiek'.

„Soms baal je er wel eens van", geeft hij schoorvoetend toe. „Er altijd bijzitten en nooit winnen. Maar je kunt niet om de realiteit heen. Tegen Marti kom ik nou eenmaal nog iets te kort. Nee, daar krijg ik geen complexen of frustraties van. Al heb ik nu wel zoiets van: ik heb lang genoeg achter de feiten, achter Marti, aangelopen. Het wordt tijd om zelf aan winnen te denken. Dat zal m'n ontwikkeling beslist ten goede komen".

Op scherp

Vermeule begint boordevol vertrouwen aan de tocht door het Westland. Zijn voorbereiding liet niets te wensen over. Hij trainde de afgelopen maanden iets meer dan vorig jaar in de aanloop naar Rotterdam en onderstreepte met tweede plaatsen in de 'Twintig van Alphen' en de 10 EM mijl in Sittard (beide keren achter wie anders dan Ten Kate) dat hij op scherp staat. Als het weer meewerkt, wil hij zaterdag een aanval doen op het parkoersrecord, dat met 2.11.41 op naam staat van Cor Vriend.

Waar Marti ten Kate naar Tirol is vertrokken, om in de zuurstofrijke berglucht de puntjes op de i te zetten voor de Rotterdam Marathon, daar staat John Vermeule deze week gewoon 32 uur achter de draaibank op de Scheldewerf. Alleen vrijdag heeft hij een snipperdag genomen. Zo gaat dat doorgaans met topsporters in Nederland.

Afleiding

Toch zul je Vermeule niet horen klagen „Soms vraag je jezelf af of het niet anders kan. Maar goed: zo kan het ook. Ik ben absoluut niet jaloers op Marti. Ik ben het liefst in m'n eigen omgeving, bovendien is het werk een prima afleiding. Ik zou er niet aan moeten denken om full-time met lopen bezig te zijn. Vind ik te eng. Als je dan geblesseerd raakt, zit je hele dagen thuis uit het raam te turen. Laat mij het maar lekker combineren".

Wim Verhoorn heeft ooit gezegd: als Vermeule halve dagen zou werken en nog meer zou trainen, kan hij uitgroeien tot een internationale topper. „Misschien komt het er nog eens van", lacht de atleet. Ik wil die gok best eens wagen, maar alleen als ik tussen de 2.10 en 2.11 heb gelopen. Dan is het pas interessant om zoveel tijd en geld te investeren. Dan ga je internationaal meetellen en kun je ook wat financiële eisen stellen. Maar voorlopig ben ik al lang blij als ik quitte speel en kan ik nog genoeg progressie maken op de manier zoals ik het nu doe".

Belachelijk

John Vermeule werkt al jarenlang nauw samen met zijn trainster Trijnie Smeenge en begeleider Wim Verhoorn. Met de bond wil hij zo min mogelijk te maken hebben, want de KNAU neemt de wegatletiek toch niet serieus. ,Het is belachelijk dat ze Wim Verhoorn aan de dijk hebben gezet", bijt hij plotseling fel van zich af. „Hij loopt de benen uit zijn lijf voor ons, is hartstikke goed bezig. Maar de enige, die het niet waardeert, is de bond. Je merkt dat ze je als speelbal gebruiken. Daarom ben ik blij dat Wim en Roelof Veld onze spreekbuizen zijn naar de bond toe. Ik laat alles zo veel mogelijk langs me heen gaan. Het is verloren energie om je druk te maken over allerlei zaken. Ze nemen ons toch niet serieus. Het feit dat de KNAU de nieuwe coach Bob Boverman voor vijf uur per week heeft aangesteld, is daarvan het beste bewijs.

John Vermeule wint Westlandmarathon en kan rol van vedette nu ook aan

PZC 10 april 1989, door Koen Mijnheer

Maassluis - Twee jaar geleden debuteerde John Vermeule in het Westland op de marathon. In het kielzog van de toppers legde de Middelburger - min of meer anoniem - zijn eerste marathon af in 2.17. Zaterdag werd de 27-jarige Zeeuwse atleet binnengehaald als de vedette van de twintigste Westland-marathon. Het tekent de ontwikkeling van Vermeule die bijna geplet werd onder de druk van het favoriet-zijn. In Maassluis liet Vermeule in alle opzichten nog eens zien dat hij met die loden last op zijn schouders een goede marathon kan lopen. Dat leverde hem in zijn zesde marathon de eerste overwinning op in een nieuwe persoonlijke recordtijd: 2.12.22.

Vermeule leverde in Maassluis het nieuwe bewijs dat hij vorig jaar bij de Olympische Spelen in Seoul aan de start had moeten staan. De erg afgetrainde Middelburger is niet het type dat elke stok ter hand neemt om de bond te slaan en daarom verwoordde zijn begeleider Wim Verhoorn de frustratie van Vermeule door te stellen dat de keuzeheren nog eens hebben kunnen zien dat ze fout waren". Vermeule vertoont immers een erg constante lijn. Met uitzondering van de door droge warmte geteisterde marathon van New York (november '88) liep hij in elke marathon tot dusver een persoonlijk record. De 42.195 meter door het winderige Westland vormde daarop geen uitzondering.

Zijn bescheidenheid heeft hem vorig jaar vermoedelijk dan ook een ticket naar Seoul gekost. Vermeule staat niet gelijk op de barricaden als hem onrecht wordt aangedaan. Zo zou zijn clubgenoot Kim Reynierse in eerste instantie zijn persoonlijke haas zijn in het Westland. Reynierse liet Vermeule echter in de steek voor een lucratieve(re) wedstrijd in Italië. In de omgeving van Vermeule werd daarover schande gesproken, maar de beste Zeeuwse marathon-loper van dit moment liet zich er niet door uit zijn evenwicht brengen en weigerde zich over dat gebrek aan solidariteit uit te laten.

Eigenbelang

Toch is John Vermeule zo langzamerhand op het punt aangeland waarop hij zijn eigenbelang moet laten prevaleren en eisen kan stellen. In de Westland-marathon rekende hij bijvoorbeeld af met Dirk Vanderherten en dat is niet de eerste de beste. Vanderherten is drievoudig Belgisch kampioen op de marathon en twee jaar geleden werd hij nog tiende tijdens de wereldkampioenschappen in Rome. Vermeule leunt ondanks zijn geringe gewicht zwaar aan tegen de internationale top en daarom is hij teleurgesteld over het feit dat zijn werkgever, De Schelde in Vlissingen, daar kennelijk moeilijk van doordrongen raakt. Vermeule werkt nog altijd 32 uur in de week als draaier. Hij combineert dat (staand) werk met het lopen van zeer trainingsintensieve marathons.

De Schelde

Zijn verzoek om minder te mogen werken werd enkele jaren geleden zelfs in de ondernemingsraad bij De Schelde besproken, maar die 'smeekbede' werd resoluut van tafel geveegd. Vermeule is zelfs door een van zijn superieuren te verstaan gegeven dat hij maar een middag moest vrij nemen als hij wilde gaan trainen" en dat ze daar niet aan konden beginnen „omdat straks alle personeelsleden wel konden vragen om trainingsgelegenheid". Alsof de helft van de werknemers op het punt staat aansluiting te krijgen met de wereldtop.

Het topsportklimaat anno 1989 blijkt nog altijd bar. Vermeule: "Ik zit er maar mee. Ik heb niet de schoolopleiding die Marti ten Kate heeft. Hij kruipt gewoon van achter zijn computer om te gaan trainen. Bij mij ligt dat wat anders. Ik kan niet zomaar stoppen". Rob Mol, schoonvader van de Middelburger en (toevallig) werknemer van De Schelde, maakt zich kwaad over de geringe faciliteiten die zijn schoonzoon krijgt. „Het zou voor een bedrijf als De Schelde toch goed zijn om zo'n jongen wat mogelijkheden te geven. Daar kweek je goodwill mee. John verdient dat ook. Een paar jaar geleden at hij in de auto onderweg naar een wedstrijd zijn handen op van ellende. Dat is nu voorbij. Hij is rustiger geworden, alleen zou hij nog meer voor zichzelf op moeten komen". Voorlopig moet Vermeule het slechts stellen met een bescheiden bijdrage van de Nederlandse Sportfederatie, waardoor hij van 40 naar 32 uur werk in de week is gegaan. De Middelburger beseft dat hij met de huidige middelen praktisch aan het eind van zijn mogelijkheden zit. „Het komt nu aan op dat soort dingen om straks 2.10 of 2.11 te lopen", stelde hij in Maassluis vast.

Indicatie

De scherpe 2.12.22 - twintig seconden sneller dan vorig jaar in Rotterdam - vormt dan ook slechts een indicatie van de mogelijkheden die Vermeule heeft. Een tijd die gebaseerd is op trainingsdiscipline en de zogenaamde bezieling. De Dynamo-atleet liep in het Westland een nagenoeg perfecte marathon met de Belg Jean Pierre Paumen als de bijna computergestuurde haas. In een voorbeeldig tempo werden Vermeule en Vanderherten 'gelanceerd' voor de laatste twintig kilometer.

„Ik kon zien dat John sterk was vandaag", aldus begeleider Roelof Veld. „Als Paumen iets terugviel zat John ernaast en op de klimmetjes zag je hoe taai John was". Vanaf de 23e kilometer moesten Vermeule en Vanderherten alleen verder. Een kleine tien kilometer verder versnelde Vermeule en die demarrage bleek te veel voor de geroutineerde Belg. Vanaf dat moment voegde de Zeeuwse topper daad bij woord. Vermeule koos immers voor de Westland-marathon om uit de schaduw van Ten Kate te treden en bovendien wilde de Middelburger een marathon winnen. Dat deed hij in Maassluis met overtuiging. „Dit is geweldig voor het zelfvertrouwen. Een marathon winnen is iets aparts", zei Vermeule. Zijn vrouw Jacqueline: „Hij was de laatste dagen niet te genieten". Vermeule: „Als ze dat zegt, zal dat wel zo zijn. 1k wilde hier per se goed lopen. Het is heerlijk om alleen aan de leiding te lopen".

Vermeule wordt vader en start in Enschede

MAASSLUIS - John Vermeule loopt dit jaar in verband met gezinsuitbreiding geen grote internationale marathon. De Middelburger hoopt eind oktober voor de eerste keer vader te worden en in verband daarmee loopt hij 26 augustus in Enschede zijn tweede en laatste marathon van dit jaar. „Ik kan moeilijk het risico lopen dat ik in Peking zit in de periode rond de bevalling", aldus de 27-jarige Dynamo-atleet. „Daarom neem ik het zekere voor het onzekere en start ik eind augustus in Enschede".

MAASSLUIS - Twintigste Westland-marathon. Temperatuur 10 graden Celsius. Windkracht vier. De kopgroep met John Vermeule en de Belg Dirk Vanderherten vertrekt op een schema van 2.11.30 met de intentie om het parkoersrecord van Cor Vriend (2.11.41 in 1984) te verbeteren, Doorkomsttijden met tussen haakjes de schema-tijd:

5 km 15,33 (15,35)
10 km 31,10 (31,10)
15 km 46,52 (46,45)
20 km 1.02.00 (1.02.20)
21,1 km 1.05.35 (1.05.45)
25 km 1.17.42 (1.17.55)
30 km 1.33.52 (1.33.30)
35 km 1.49.26 (1.49.05)
40 km 2.05.17 (2.04.40)
42,2 km 2.12.22 (2.11.30)

Ingezonden brief van Kim Reijnierse naar aanleiding van bovenstaand stuk in de PZC

Mijn deelname in de Stra Milano, de grootste wegwedstrijd van Italië, waar mensen als olympisch en meervoudig wereldkampioen John Ngugi, wereldkampioen Panetta en vele andere wereldtoppers lopen heeft kennelijk een verkeerde indruk bij bepaalde mensen achtergelaten "Reynierse liet Vermeule in de steek. Hierover werd schande gesproken en gebrek aan solidariteit" zijn citaten die geleid hebben tot deze reactie.

Uit het betreffende verslag van de Westlandmarathon, maandag 10 april in de PZC verschenen, blijkt dat deze uitspraken niet van John zelf komen, maar van stemmingmakers uit zijn omgeving. John weet namelijk veel te goed dat ik in voorgaande jaren tweemaal een uitnodiging voor hetzelfde prachtige evenement in Milaan heb laten schieten. Juist om hem naar een goede marathontijd te helpen! In december 1988 hebben wij dan ook afgesproken dat ik een eventuele uitnodiging uit Milaan zou aannemen.

John is niet alleen fysiek maar vooral mentaal enorm gegroeid. Had hij in zijn eerste marathon(s) nog profijt van mijn mentale ondersteuning in de wedstrijd, nu kan hij die druk zelf aan. Dus na tweemaal als waterdrager gefunctioneerd te hebben, ben ik naar Italië afgereisd, in de veronderstelling dat John drie goede hazen zou hebben en met de wetenschap dat hij in zeer goede vorm stak. Mijn inziens heb ik dan ook zeker geen gebrek aan solidariteit getoond.

1.08-04-1989 Westland MarathonMaassluisNiet bekendZR Mannen2.12.22 uur 19.126 3:085.31
2.17-04-1988 Marathon RotterdamRotterdamMarathon RotterdamMannen2.12.42 uur 19.078 3:095.30
3.10-10-1993 10e Marathon EindhovenEindhovenMarathon EindhovenMannen2.13.08 uur 19.016 3:095.28
4.18-04-1993 Marathon RotterdamRotterdamMarathon RotterdamMannen2.13.22 uur 18.983 3:105.27
5.04-10-1987 Marathon BerlijnBerlijnNiet bekendMannen2.13.34 uur 18.955 3:105.27
6.05-04-1992 Marathon RotterdamRotterdamMarathon RotterdamMannen2.14.03 uur 18.886 3:115.25
7.26-08-1989 Enschede MarathonEnschedeEnschede MarathonMannen2.14.08 uur 18.875 3:115.24
8.14-10-1990 7e Marathon EindhovenEindhovenMarathon EindhovenMannen2.15.03 uur 18.746 3:125.21
9.03-11-1988 New York City MarathonNew YorkNew York City MarathonMannen2.15.52 uur 18.634 3:135.18
10.13-10-1991 8e Marathon EindhovenEindhovenMarathon EindhovenMannen2.16.46 uur 18.511 3:145.14
11.12-04-1986 Westland MarathonMaassluisNiet bekendMannen2.17.50 uur 18.368 3:165.10


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
Atletiek Zeeland © 2020