donderdag 29 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
 

Zal heerser John Vermeule ooit van zijn troon worden gestoten?


dinsdag 31 maart 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Nu hardloopwedstrijden voor onbepaalde tijd niet mogelijk zijn, en uitslagen daarom uitblijven, is er derhalve tijd voor iets anders. Naast uiteraard de nodige bezinning, heb ik het idee opgepakt, waar ik overigens al een tijdje met rondloop: de Zeeuwse records op de gangbare afstanden eens op een andere wijze in de schijnwerpers zetten. Te beginnen met de 20 km. Waarom deze afstand als eerst? Dat wordt verderop wel duidelijk. De marathon en de halve marathon komen vrijwel zeker als volgende aan de beurt. Mogelijk dat ook de 15 km en de Tien mijl nog volgen.

Want op al deze afstanden staat het Zeeuws record al een eeuwigheid op naam van John Vermeule. Zo markant als op de weg, heeft de Middelburger zijn stempel echter niet kunnen drukken op de midden en lange afstand op de baan. Daar bezit hij slechts het Zeeuws record op de 3000m steeple en de 10.000m. En tegenwoordig kunnen deze niet eens gangbaar meer worden genoemd. Irma Heeren heerst bij de vrouwen overigens minstens zo indrukwekkend.

DatumWedstrijdnaamWedstrijdplaatsOnderdeelCategoriePrestatiekm/uurmin/kmm/sec
18-08-1990 15 van WolphaartsdijkWolphaartsdijk15 kmZR Mannen44.31 min 20.217 2:585.62
18-09-1988 WegwedstrijdArnhemTien MijlZR Mannen47.01 min 20.533 2:555.70
11-03-1989 20 van AlphenAlphen a/d Rijn20 kmZR Mannen58.14 min 20.607 2:555.72
03-04-1993 19e CPC LoopDen Haaghalve marathonZR Mannen1.01.54 uur 20.450 2:565.68
20-08-1988 WegwedstrijdHagenau25 kmZR Mannen1.16.01 uur 19.733 3:025.48
08-04-1989 Westland MarathonMaassluismarathonZR Mannen2.12.22 uur 19.126 3:085.31

De gekoesterde hoop is, dat dit ambitieuze hardlopers in de dop wellicht aanspoort deze Zeeuwse records ooit maar eens enigszins te willen benaderen. Momenteel lijkt alleen Tim van den Broeke iets dergelijks in zijn mars te hebben. Al zou Floris Willeboordse ook een kandidaat kunnen zijn. Maar hij is al druk bezig met het bedwingen van de marathon. En zoiets hoort immers pas na een gedegen opbouw, waarbij van kortere, en als daar geen winst meer kan worden behaald, naar steeds langere afstanden te worden gewerkt. De marathon kan dan uiteindelijk het sluitstuk vormen. Althans dat is de weg naar succes, zoals Bekele, Kipchoge en andere toppers bewandelden. Een allrounder willen zijn, betekent per definitie de mindere zijn van een specialist. Ja, ik verval in herhaling. Maar daarin zit nu eenmaal de kracht van de boodschap. Feitelijk is dat prima vergelijkbaar met het effect van training.

De uitdaging om de prestaties van John Vermeule te benaderen of zelfs te verbeteren, is vanzelfsprekend heel wat hoger gegrepen, dan de Kustmarathon willen winnen. Want bijna alles lijkt, in de zoektocht naar eer, op die ene jaarlijkse hoogmis te zijn toegespitst. En dat is jammer.

Statistisch gezien moeten er in onze regio uiteraard potentiële hardlopers te vinden zijn, die John Vermeule zouden kunnen evenaren. Of liever nog overtreffen. Immers op vele vlakken zijn er sindsdien verbeteringen geboekt, die in het voordeel van de huidige hardloper zijn. De broers Borlée en Ingebrigtsen hebben overduidelijk bewezen wat er met een persoonlijke aanpak allemaal mogelijk is.

Is de enige voorwaarde dan: een gedreven pa met minstens drie zonen, waarvan de leeftijd niet teveel uiteenloopt? Nee, natuurlijk niet. Alleen zal er dan het nodige moeten veranderen in het huidige Zeeuwse hardloopwereldje, waar passiviteit al tijden hoogtij viert. Feitelijk is het huidige hardlopen overwegend een uitlaatklep voor mensen op gevorderde leeftijd geworden. Daar is uiteraard niets mis mee. Maar dat kan toch niet het doel zijn van een hardloopvereniging?

Bij het duidden van de 29.53 min. van Tim van den Broeke, hij liep deze niet alledaagse tijd bij het NK 10 km 2019 in Schoorl, werd zonneklaar dat het Zeeuws Record op de 20 km, de beste prestatie ooit is in de Zeeuwse wegatletiek. Althans gemeten naar het IAAF puntenaantal (1127). Hoewel het verschil met het Zeeuws record op de marathon (1120), uiterst gering is. Maar ik stelde al eerder, dat naar mijn mening, de puntenwaardering voor de marathon overgewaardeerd lijkt.

Inmiddels wordt de 20 km nauwelijks meer in wedstrijden aangeboden. Alleen de 20 van Alphen houdt al vanaf 1953 onverkort vast aan haar historie. Toch behoort deze, vooral door concurrentie van de CPC Loop, niet meer tot de top van de Nederlandse wegwedstrijden.

De kans dat dit Zeeuwse record ooit nog eens verbeterd zal worden, lijkt zodoende nog kleiner dan dat op andere afstanden het geval is. Hoewel deze ook als bijna onbereikbaar kunnen worden betiteld. Dat hebben de afgelopen drie decennia intussen dubbel en dwars bewezen.

Veelzeggend is dat op de 20 km slechts twee Zeeuwen ooit onder het uur hebben gelopen. Naast Zeeuws recordhouder John Vermeule, die dat volgens de aanwezige prestaties in de database, zesmaal flikte, waarvan driemaal een 58 en driemaal een 59, was dat zijn clubgenoot Kim Reijnierse. Hij deed dat in 1985 en 1986 met respectievelijk 59.44 en 59.42.

Zoeken in de krantenbankzeeland naar een verslag over de 20 van Alphen van 11 maart 1989, resulteerde in de onderstaande, summiere tekst, en is afkomstig uit de PZC. Waarschijnlijk is het een ANP bericht. Opvallend is immers dat niet eens wordt vermeld, dat er een PR en Zeeuws record werd gevestigd. Op 7 april 1989 verscheen in aanloop naar de Westlandmarathon een uitgebreid interview in de PZC met John Vermeule. Maar ook daarin wordt zijn behaalde PR en Zeeuws record niet aangehaald. Al dient bedacht te worden, dat dit soort gegevens in die tijd beduidend minder toegankelijk waren dan in het huidige tijdperk.

ALPHEN AAN DEN RIJN (GPD) - Bij de finish staan ze op een paar meter afstand van elkaar: de huidige en de ex-bondscoach wegatletiek. Bob Boverman geeft Marti ten Kate een schouderklopje. De glorieuze winnaar van de Twintig van Alphen knikt beleefd en loopt vervolgens door naar Wim Verhoorn, die wacht met drank en een trainingspak.

Niks nieuws dus onder het schrale voorjaarszonnetje in de openingsklassieker van het seizoen. Ten Kate onderstreept met een nieuwe recordtijd (57.29 minuten) dat hij nog steeds de ongekroonde koning van de lange afstand is, John Vermeule is een uitstekende tweede en Verhoorn fungeert nog steeds als begeleider/praatpaal van een dozijn (sub)toppers. „Het enige verschil met vorig jaar is, dat ik er nu niet meer voor betaald wordt, klinkt het een tikje wrang.

Voor de derde maal in zes jaar toonde Marti ten Kate zich zaterdag de sterkste. De atleet uit Hengelo won de 20 kilometer onder ideale omstandigheden. Ten Kate, die met John Vermeule na ruim vijf kilometer ruim afstand nam van de rest van het veld, zorgde met zijn tijd voor een nieuw parkoersrecord. Marti ten Kate mikt komende zondag in Stavanger bij de wereldtitels veldloop op een plaats bij de eerste vijfentwintig en loopt op 16 april in Rotterdam zijn eerste marathon van dit jaar.

Vlak voor het passeren van het 15 kilometer punt moest John Vermeule zijn concurrent laten gaan. „Hij was gewoon niet te houden, vertelde Vermeule, die vorig jaar in Alphen zegevierde, na afloop. „Ik had zelf een zware trainingsweek achter de rug omdat ik mij aan het voorbereiden ben op de marathon van Maassluis.

Bij het belichten van de Zeeuwse records op de andere afstanden, zal dat waarschijnlijk beperkt blijven tot het plaatsen van de indertijd verschenen krantenberichten.
Reacties
Ik denk dat er nog meer Zeeuwse talenten aanspraak kunnen hebben
om een ZR te lopen.Nu in deze corona crisis geen wedstrijden zijn,
neem ik aan dat er meer gedrevenheid is onder de lopers.Ook zelf ben ik nu meer gedreven dan ooit,nu er geen wedstrijden zijn.Daardoor durf ik ook meer uit me trainingen te halen op kwaliteit.
Erwin Harmes - Middelburg - 07/04/2020 23:47:59

Toch tussen de bedrijven door even reageren op het verhaal over de records van John. Helemaal waar, maar dit speelt natuurlijk niet alleen in Zeeland. Als Jos Hermens en Gerard Tebroke ( zie verhaal op deze site ) al ruim 40 jaar geleden een 10.000 meter dik onder de 28 minuten konden lopen, is het vreemd dat de huidige top blij is met 28.30 en dat meestal niet haalt. Bij een normale evolutie moeten er nu tientallen lopers onder die tijd kunnen duiken. Eigenlijk is het in al die jaren maar een paar lopers gelukt, waaronder Kamiel Maase. Een topper als Michel Butter heeft op de 10000 meter een zelfde PR als John Vermeule, namelijk 28.38 minuten. Weliswaar heeft Michel een beste marathon van 2.09 uur en John “slechts” 2.12 uur, maar ook daar heb ik een verklaring voor. De huidige toppers proberen hun gebrek aan snelheid te compenseren met enorm veel kilometers tijdens stages in het buitenland. Dat pakt dan soms een keer goed uit, maar meestal is dat een uitschieter. Van een constant niveau is geen sprake en dikwijls raken ze zo ook nog eens geblesseerd. John werkte gewoon 40 uur per week en deed zijn trainingen voor en na het werk. Bovendien liep John veel meer gewone wedstrijden dan de huidige toppers. Volgens mij is snelheid op de relatief korte afstanden nog steeds de basis om ook op de langere afstanden goede tijden neer te zetten. Wereldrecord houder Eliud Kipchoge komt oorspronkelijk van de 1500 en 5000 meter. Midden afstandloper Richard Douma ( 1500 meter in 3.35 minuten ) verbeterde dit jaar toch redelijk verrassend het Nederlands record 10 km op de weg tot 28.08 minuten, maar dat is nog ver boven de 27.26 minuten van Kamiel Maase als record op de 10000 meter op de baan. Natuurlijk spelen ook ander factoren een rol, maar over een andere benadering van het hardlopen, een echte seizoenindeling en de huidige trainingsmethodes heb ik het al dikwijls gehad. Zeeuwse toppers zouden er goed aan doen om elkaar in de wedstrijden “op te zoeken”. Nu loopt men dikwijls los van elkaar een wedstrijd op allerlei plaatsen in Nederland of zelfs daarbuiten. Weliswaar met sterke tegenstanders, maar tegen je streekgenoten inspireert m.i. toch net iets meer en dan kan dat ook gewoon in eigen provincie. Ik hoor Niek Flipse nog dikwijls praten over een 800 meter op de sintelbaan in Goes met zo’n 10 Zeeuwen dik onder de 2 minuten. En wat te denken van een 10000 meter op diezelfde baan, waarin in de B serie de winnaar rond de 33 minuten liep. Met die tijd mocht je dus bij de A serie niet eens meedoen. En ook hier ging het hoofdzakelijk over Zeeuwse hardlopers. Misschien is dit tijdens de wedstrijdloze weken ( behalve de Run Your Own Race tijdlopen dan ) stof tot nadenken.
Jan Roose - Goes - 02/04/2020 11:04:28

Het was zelfs 14.18!
Jos den Hollander - Goes - 31/03/2020 23:54:03

Ik zou de records graag willen aanvallen Eddie! Het is nu echter zaak ons te conformeren aan de geldende maatregelen. Vandaag wel een testje op de weg afgerond wegens het gebrek aan wedstrijden en die bewijst dat het met de snelheid wel goed zit ;)

Wel leuk om je weer wat vaker de diepgang op te zien opzoeken in nieuwe blog posts.

HG,

Floris
Floris Willeboordse - Middelburg - 31/03/2020 23:52:32

Floris Willeboordse liep vandaag voor zichzelf een 5km in 14.21, helaas te laat aangemeld bij Jan Roose maar wel een officieus Zeeuws record op de weg en 7e van de wereld in de Strava 5km Challenge. Puike prestatie Floris!
Jos den Hollander - Goes - 31/03/2020 23:52:24


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
Atletiek Zeeland © 2020