donderdag 29 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
 

De onzichtbare tegenstander


donderdag 26 maart 2020 - Auteur/Bron: Jan Roose

Op dit moment strijden we allemaal tegen een onzichtbare tegenstander. Hoe lang die strijd nog zal duren, is niet te voorspellen. Daarom zijn er geen gewone wedstrijden en dat juist in een periode dat veel hardlopers op scherp staan vanwege hun marathonvoorbereiding. Ik had al een idee geopperd voor de periode waarin we misschien weer met kleine groepjes bij elkaar kunnen komen: de tijdloop.

Hierop kreeg ik reacties, maar zij willen al tijdlopen organiseren tijdens deze verplichte “opsluiting”. Van Crum vd Linden kreeg ik een mail met Strava resultaten over 5 km. Nog meer lopers zouden belangstelling hebben om zoiets te doen. Nu heb ik geen Strava en zodoende kon ik zijn resultaat niet zien, want blijkbaar moet je dan inloggen. Het resultaat van de andere loper kon ik wel direct zien, zelfs met een kaartje waar hij dat gelopen had. https://www.strava.com/activities/3202608321

Kijk op die manier kunnen we natuurlijk iets op poten zetten. Niet alleen met Strava, maar ook met alle andere meettoestellen, die in ieder geval afstand en tijd registreren en dat via de computer kan worden doorgespeeld. Het belangrijkste is dat jullie alleen of hoogstens met 2 ( echtpaar, koppel ) de afstand afleggen, want het moet veilig blijven. In Nederland bestaat zoiets al onder de naam Coronarun, maar daar wordt € 17,50 inschrijfgeld gevraagd. Daarvan gaat een deel naar een goed doel, je krijgt dan een medaille, je bepaalt zelf de afstand en er is dus geen uitslag. Dat is niet de bedoeling.

Ik noem het de tijdloop series zonder prijzen en uiteraard geen inschrijfgeld. Elk weekend of om de 2 weken een andere afstand. Dit weekend van 28 en 29 maart beginnen we met een 5 km. Je loopt je 5 km op een zelf gekozen traject tussen vandaag en zondagavond 18.00 uur. Of het een ronde, een visa versa traject of alleen met wind mee is, maakt niet uit. Het gaat per slot van rekening vooral om een extra prikkel, zodat je gemotiveerd blijft. Volgende week maak ik de volgende tijdloop bekend.

Het resultaat mail je zo snel mogelijk, maar uiterlijk maandag 30 maart naar jacroose@hetnet.nl. Ik maak dan een uitslag. Zet voor de zekerheid in de mail ook het resultaat voor het geval ik Strava of je GPS gegevens niet kan lezen. Ik probeer de uitslag op atletiekzeeland te plaatsen, maar ik stuur hem in ieder geval naar alle deelnemers. Nog vragen of suggesties? Laat het weten.

Reacties
Ik heb nu zo’n 40 aanmeldingen met de resultaten van een 5 km. De tijden lopen uiteen van net boven de 16 tot 36 minuten. Op de kaartjes kan ik goed zien dat sommige lopers alle elementen gebruiken om tot een goed resultaat te komen. Een weg langs het kanaal of in ieder geval met weinig bochten en de wind mee. Allemaal prima en bij het vervolg kunnen anderen dat ook toepassen. Ik krijg ook mailtjes met de volgende opmerking: “Jan, leuk initiatief en ik wil graag meedoen, maar dit weekend komt het er niet van.” Ik realiseer me dat het idee eigenlijk pas donderdagmiddag gelanceerd is en dat het allemaal kort dag was. Ik heb daarom besloten om de termijn voor deze 5 km met een dag te verlengen. Aanmeldingen tot dinsdag 31 maart 18.00 uur, zodat je ook op maandag en dinsdag nog een poging kunt wagen. Om ruim op tijd te zijn voor jullie planning de volgende 2 weekenden, deel ik nu al mee dat er komend weekend ( 3, 4 en 5 april ) een 3 km op het programma staat en in het paasweekend ( 10, 11, 12 en 13 april ) liefst 2 afstanden: een 1000 meter/1km en een zogenaamde 30 minutenloop. De 1000 meter is ook bedoeld om de jongste jeugd mee te laten doen, maar voor elke hardloper is dit een belangrijke afstand. Ik adviseer hem dikwijls als testloop, zodat je de mogelijkheden op andere afstanden kunt inschatten en er bovendien je tempo voor alle trainingen op kan baseren. Bij de 30 minutenloop is het de bedoeling om in een half uur een zo’n groot mogelijke afstand af te leggen. Een soort Coopertest, maar dan langer. Meedoen aan beide loopjes mag, maar doe het dan niet op dezelfde dag. In het paasweekend alle resultaten voor dinsdag 14 april 18.00 uur a.u.b.
Jan Roose - Goes - 29/03/2020 14:03:27

Ik kan nu ook de deelname aankondigen van een nationale toploopster. Kim Dillen, die met een PR van 2.33.26 uur op de marathon in de boeken staat en dit jaar zelfs Olympische ambities had ( volgend jaar dan maar ), liep vanmorgen tijdens een training van ongeveer 20 km 2 blokken van 5 km in een behoorlijk tempo. Aangezien ze onze “wedstrijd” een leuk idee vindt , heeft ze de snelste tijd aangemeld voor deze Run your own race tijdloop. Hopelijk inspireert dit nog meer lopers om hun tijd door te geven. Er zijn er nu al genoeg voor een vervolg volgend weekend.
Jan Roose - Goes - 28/03/2020 17:22:54

De aanmeldingen met resultaten van een 5 km op een zelf gekozen parcours komen nu vlotjes binnen. Toch zijn er nog een paar misverstanden of onduidelijkheden. Waarschijnlijk hoofdzakelijk bij hardlopers met het door Jos aangehaalde abonnement bij Strava voor een 5 km Challenge. Zij lopen een langere willekeurige afstand en gaan er dan van uit dat ik hun tijd over 5 km wel op Strava kan terugvinden. Dat is dus niet zo. Ik weet niet eens of dat kan en hoe dat moet. Het mag wel op deze manier, maar je tijd is dan natuurlijk veel langzamer. Iedere aanmelding moet voorzien zijn van een tijd en je parcours over 5 km. Dat geldt ook bij een eventueel vervolg over andere afstanden de komende weken. De meeste hardlopers lopen eerst even rustig in, vervolgens hun 5 km en daarna nog een beetje uitlopen. Zoals bij een wedstrijd dus. Misschien is het handig om eerst op www.afstandmeten.nl een traject in de buurt van je woning uit te zetten, zodat je bij benadering de afstand weet en niet in het luchtledige loopt. Dat sommigen een snelle tijd neerzetten, omdat ze alleen met wind mee lopen, is ook een beetje de charme van deze Run your own race tijdlopen. Ik kan ook niet controleren of je toevallig gebruik maakt van een haas, hoewel dat met 1,5 meter afstand houden moeilijker wordt. Allemaal onbelangrijk. Het gaat er nogmaals om de sleur te doorbreken en gemotiveerd te blijven trainen. Dinsdag komt de uitslag en ik spreek dan ook niet over een winnaar, maar gewoon over de snelste.
Jan Roose - Goes - 28/03/2020 13:15:42

hoi Jan, je initiatief geeft in ieder geval weer wat motivatie voor de "drooggevallen" wedstrijdatleet maar laten we wel het gezonde boerenverstand blijven gebruiken zoals het kabinet blijft roepen. Dat tijdlopen waar en wanneer is overigens niet nieuw. Op Strava heb je zogenaamde Challenges waar je jezelf op kunt abonneren. Zo heb je bv in maart een 10km of een 5km Challenge. Het maakt dan echter niet uit of je die 5km tijdens een marathon of tijdens een trainingsloop loopt, Strava registreert de beste tijd over 5km uit jouw activiteiten van de afgelopen maand. Vervolgens maakt het wereldwijd een klassement op van alle lopers die voor de Challenge hebben ingeschreven. Daarnaast laat het ook klassementen zien van mannen, vrouwen en separate clubs. Dat laatste zou je kunnen gebruiken als registratie voor jouw tijdloop. Hoef je ook geen administratie bij te houden van de resultaten. Nadeel: je moet als deelnemer wel op Strava zitten. Hieronder staan de resultaten van alle AV '56 lopers die voor de Strava 5km challenge van Maart hebben ingeschreven gesorteerd op beste kmtijd:

Stand Naam Afstand Gem. tempo
1 Heddie Nieuwdorp 21,2 km 3:56/km
Nederland , Brabant
2 Marcel Uitterhoeve 9,8 km 4:09/km
Zeeland
3 Tim Kramer 21,1 km 4:10/km
's-Heer Hendrikskinderen, Zeeland
4 Yann Sinke 12,8 km 4:24/km
Wolphaartsdijk, Zeeland, Nederland
5 peter koopman 9,8 km 4:35/km
Zeeland, Nederland
6 Jos den Hollander | Zeeland Running 11,5 km 4:46/km
Goes, ZE, Nederland
7 Maroeska Ars 20,1 km 4:48/km
Goes, Zeeland, Nederland
8 Pim De Jonge 5,3 km 5:31/km
9 Marloes Saaman 17,1 km 5:47/km
Zoutelande, Zeeland
10 Jordi Castel 5,0 km 5:54/km
11 Marco Bogaards 10,8 km 6:24/km
Goes, Zeeland
12 Peter Castel 9,0 km 6:27/km
Goes, Zeeland, Nederland

Jos den Hollander - Goes - 27/03/2020 13:37:06

Jos,

Wedstrijd vind ik in dit geval een beetje overdreven. Het is een combinatie van een paar ideeën van verschillende mensen met het doel de sleur in deze periode te doorbreken en gemotiveerd te blijven trainen. Ik coördineer dat dan een beetje. Of je meedoet en met welke intensiteit beslist iedereen gelukkig zelf nog. De richtlijnen over verstandig trainen zijn overigens ook nogal verschillend. Lange duurlopen en zware intervaltraining worden afgeraden. Wat is lang en wat is zwaar? Ik vraag me af of de training van al die nieuwe hardlopers, die nu begonnen zijn omdat hun sport onmogelijk is, niet veel meer van een lichaam eist. Als ik het mag geloven doen ze kuchend en proestend hun “intervalletjes” en die gaan dan met een snelheid van nog geen 10 km/uur. Als er geen behoefte is aan deze tijdlopen weten we dat binnen een week en dan vind ik het ook prima.
Jan Roose - Goes - 27/03/2020 12:28:45

Ik zag dit stuk ook op Facebook langs komen en heb daar gereageerd maar omdat Jan geen FB heeft deze reactie maar even naar hier gekopieerd:

Is het verstandig om in Coronatijd een wedstrijd (voor jezelf) te lopen? Het advies, zoals dat eerder door Jan de Wilde op de AV'56 website is gezet geeft aan dat je nu niet te hard moet trainen. Dat geldt dan toch zeker voor wedstrijden? Trainen is prima maar op een relatief laag pitje.
Jos den Hollander - Goes - 27/03/2020 10:55:38


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
Atletiek Zeeland © 2020