donderdag 29 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
 

Topatleet Gerard Tebroke stierf als kluizenaar


donderdag 26 maart 2020 - Auteur/Bron: Raymond Willemsen (Gelderlander)

Hij was als kind zo stijf dat hij op de basisschool niet mee hoefde te doen aan de gymles. Toch werd Gerard Tebroke uit Aalten een van de beste Nederlandse atleten ooit op de 5 en de 10 kilometer. Deze maand is het 25 jaar geleden dat de Achterhoekse topatleet stierf. In eenzaamheid.

De introverte, schuchtere Gerard Tebroke (9 november 1949-19 maart 1995) stond in zijn leven vaak in de schaduw van de flamboyante Jos Hermens uit Nijmegen, in de jaren ’70 van de vorige eeuw de andere Nederlandse topatleet. Maar Hermens (70), tegenwoordig eigenaar van het atletenbureau Global Sports, was op de 5 en 10 kilometer op de baan nooit zo snel als Tebroke.

In 1978 liep Tebroke in Zürich een Nederlands record op de 5 kilometer (13.21.68 minuten) en op de 10 kilometer deed hij dat in datzelfde jaar in Praag (27.36.64). Tijden die Hermens nooit realiseerde. De Nederlandse records van Tebroke bleven heel lang overeind. Pas in 1997 en 2000 liep Kamiel Maase ze uit de boeken.

Het zegt iets over de kracht en mentaliteit van Tebroke, vertelt de Aaltense schrijver en uitgever Hans de Beukelaer, die in 2000 het prachtige boek Tebroke, het leven van een onverzettelijke hardloper schreef. Ik kende Gerard al van de lagere school. Toen ik in Nijmegen studeerde kwam ik hem eens tegen in de trein en vertelde trots dat ik ook liep. ‘Hoeveel dan?’, vroeg hij me. Twee keer per week 5 kilometer, antwoordde ik. ‘Daar trek ik mijn trainingspak niet voor aan’, zei Tebroke.

Dat klopte, want Tebroke maakte soms meer dan 250 trainingskilometers per week. Dat waren er onverantwoord veel. Zeker omdat de Aaltense atleet ook nog jaren in de ploegendiensten bij Coberco in Arnhem werkte. Het zorgde uiteindelijk ook voor veel blessureleed en het mislopen van een echte topprestatie op de Olympische Spelen in 1980 in Moskou.

Tebroke had nog nooit aan een hardloopwedstrijd deelgenomen toen hij als 18-jarige jongen in 1968 aan de start stond bij de Loohuiscross in zijn woonplaats Aalten. Zijn vader had hem en zijn broer Paul 25 gulden beloofd als een van hen zou winnen. Gerard Tebroke won, op gymschoentjes van de Hema. De zege in zijn woonplaats was het begin van een prachtige loopbaan.

De Achterhoeker werd eerst lid van het Duitse TV Bocholt en later van Ciko'66 in Arnhem, waar hij ook ging wonen en werken. Gerard was een klasse apart, zegt zijn toenmalige Duitse trainer Friedhelm Rengeling in het boek van De Beukelaer. Hij was hard voor zichzelf, het moest pijn doen. Anders had hij niet het gevoel dat hij goed had getraind. Zijn hoofd en zijn longen waren groter dan de spieren en de rest van zijn lichaam konden verdragen. Hij ging over de grens bij het trainen.

In 1970 brak Tebroke definitief door toen hij Nederlands kampioen werd op de 5 kilometer. Hij was inmiddels verhuisd naar Arnhem, waar hij werkte op de melkfabriek en trainde bij Ciko'66. Tebroke woonde onder primitieve omstandigheden in een duplexwoning op de plek waar Gelredome nu ligt. Een douche had hij niet eens. Het deerde hem niet", zegt De Beukelaer. Hij beperkte zich tot hard trainen, werken en studeren. Om comfort gaf hij niet en was erg alleen. Een vriendin heeft hij nooit gehad.

Blessures

Na zijn NK-titel raakte Tebroke langdurig geblesseerd. In maart 1971 liep hij nog een wedstrijd en daarna was het ruim twee jaar stil. Een enkelkwetsuur, een achillespeesblessure en een ‘dood’ rechterbeen zorgden voor onmacht. Tebroke was gefrustreerd omdat een operatie uitbleef. Dat gebeurde pas medio 1973. Niemand die weet hoe goed Tebroke was geworden als het euvel eerder was verholpen. Tweemaal miste hij door blessureleed de Olympische Spelen (München en Montreal), maar in 1980 in Moskou was de Achterhoeker er wel bij. In de Russische hitte werd het echter een deceptie. De hitte en wederom een kwetsuur zorgden voor een teleurstellende veertiende plaats op de 10 kilometer.

Als ze in een fabriek iemand zo hard lieten werken als ik op deze 10 kilometer, dan kwam zijn baas in de gevangenis, zei Tebroke vlak na zijn race in Moskou. Dit is een marteling.

Tebroke was in Moskou lichamelijk zo diep gegaan dat het niet meer goed kwam met zijn lichaam. In januari 1981 zegde hij de topsport vaarwel. Nog even was hij trainer, maar al snel trok hij zich met zijn hond Danja en zijn schapen en kippen terug op de boerderij in zijn nieuwe woonplaats Silvolde. Hij werd een soort kluizenaar. Daar raakte hij op 26 februari in 1995 in coma door een herseninfarct. Na drie weken in coma te hebben gelegen in het ziekenhuis in Doetinchem, overleed Tebroke op 19 maart.

Hij leefde te intens om oud te worden", zegt De Beukelaer. Waarschijnlijk moest hij voor zijn leven betalen met een vroegtijdige dood. Niet door sex, drugs en rock and roll, maar door extreme doeleinden. Als atleet liep Gerard twee keer de wereld rond en ging vaak over de grens.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
Atletiek Zeeland © 2020