zondag 25 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Nieuwe datum hardloopwedstrijden


zondag 22 maart 2020 - Auteur/Bron: Jan Roose

Veel hardloopwedstrijden zijn of worden afgelast vanwege de coronacrisis. Sommige organisaties kiezen voor een totale afgelasting en verzetten alles naar volgend jaar. Andere wedstrijden proberen een datum te vinden ergens in het najaar. Rotterdam gaat dus gewoon op de datum van Etten Leur zitten, zoals ik het nu kan bekijken. Amsterdam een week eerder zal ook blij zijn met deze keuze. Ik vraag me vooral af of organisaties iets zullen leren en dus op sommige punten iets gaan veranderen na deze nooit eerder geziene crisis.

Is het nog wel zo verstandig om allerlei massale evenementen te organiseren? Ook voor de coronacrisis waren ambitieuze lopers bij massalopen al min of meer de dupe van de massa. Bij hitte besliste de overheid al een aantal keren tot afgelasting, omdat een groot deel niet of slecht getrainde lopers gevaar loopt en de hulpdiensten dat niet aankunnen. Verder verplaatsen we ons over de halve wereld om ergens een marathon te lopen in 4 tot 5 uur of meer. En toppers denken dat ze alleen op stages in het buitenland goed kunnen trainen, maar in de praktijk vallen de prestaties dan toch behoorlijk tegen. Blijf gewoon in Nederland. Natuurlijk staan hardlopers daar niet alleen in, maar misschien toch iets om over na te denken. Enge besmettingsziekten hebben de meeste kans op plekken met veel mensen bij elkaar, minder medische capaciteiten en/of slechte hygiënische toestanden. Moet je dat dan opzoeken en misschien mee naar hier nemen?

Kunnen er over een half jaar sowieso al volop wedstrijden gelopen worden? Misschien moet de overheid preventief nog wel een tijdje doorgaan met het verbieden van grote groepen mensen bij elkaar. Kan ik als organisator de komende periode al aan de slag of kan ik beter wachten tot de situatie duidelijk is. De Kapelleloop eind augustus, Wemeldingeloop in september en Stelleplascross in oktober zijn nog ver weg en iedereen verwacht dan weer een normale toestand, maar dan nog! Met al die uitgestelde wedstrijden wordt de concurrentie nog een beetje groter en heeft het dan zin om deze relatief kleine wedstrijdjes door te laten gaan. Of juist daarom wel?

Moeten we komende zomer “alternatieve” wedstrijden bedenken, aangenomen dat we weer met kleine groepen samen mogen komen. Het gemakkelijkste is dan wedstrijden op de baan met series van maximaal 20 lopers. Niet iedereen zijn of haar favoriete bezigheid, maar beter iets dan niets. Je kunt ook een soort “tijdlopen” organiseren, waarbij de lopers zelf hun starttijd bepalen, maar wel in een afgesproken tijdzone van bijvoorbeeld 1,5 uur. Een beetje afgekeken van de tegenwoordig populaire parkruns. Met het systeem van RaceResult van AV’56 een makkie, maar ook met een stopwatch en een handige lijst is dat te doen. Een variant is de door mij eerder aangekondigde achtervolging met leeftijdshandicap. Bij de meeste van deze vormen zullen we de te lopen afstand niet te lang moeten maken.

Of pakken we, als alles achter de rug is, de draad weer gewoon op en gaan we op de oude voet verder? Het coronavirus is een ramp, maar de maatregelen zijn voor het milieu zo te zien een zegen. Het hardlopen sukkelt al tientallen jaren met een gemiddeld gezien laag niveau. Het zou toch meegenomen zijn dat deze moeilijke periode toch nog iets goeds voor het hardlopen in petto heeft: Kwalitatief betere wedstrijden met minder deelnemers en niet de huidige “optochten” met heel veel deelnemers, die er zo nodig bij moeten zijn. En dan heb ik het nog niet over de absurde inschrijfgelden die men daar voor moet betalen. Maar deze opvattingen delen veel hardlopers al jaren niet met me en daar zal ook deze situatie niets aan veranderen.

Overigens profiteert de hardloopbranche nu al van deze crisis. Veel andere sporters zijn namelijk afhankelijk van sportaccommodaties en deze zijn nu gesloten. Daarom gaan ze om in conditie te blijven hardlopen, maar dan moeten ze eerst om geschikte schoenen. Veel van deze nieuwe lopers hebben geen hardloopervaring en moeten dus met een beginnersschema trainen. Daar is ook weer een markt voor. Met mijn beginnersschema kun je ook prima trainen en dat is gratis.

Nu we het toch over trainen hebben in deze periode. Gewoon trainen is goed, want je versterkt je weerstand. Echt lange duurlopen en zware intervaltrainingen worden afgeraden, omdat de weerstand dan juist tijdelijk afneemt en je vatbaar bent. Nu geloof ik niet dat er in de huidige schema’s nog veel zware intervaltraining voorkomen. Ik zie meestal tempo’s in een veredeld 10 km wedstrijdtempo en dat zijn m.i. geen echte intervaltrainingen, zoals die in vroegere jaren werden uitgevoerd. Nu veel hardlopers eigenlijk trainen zonder doel, kunnen ze misschien eens andere vormen trainen zonder zich daarbij echt uit te putten. Tempotrainingen gebaseerd op je snelste 1000 meter tijd bijvoorbeeld, ins en outs, wisselduurlopen, crescendolopen, om er maar enkele te noemen. Eens iets anders dan alleen duurlopen en je kunt ze in de buurt van je woning uitvoeren. Keep on running.

Reacties
Ik lees op Hardloopnieuws dat een variant van de door mij geopperde tijdloop door atleten van GAC uit Hilversum al is gerealiseerd. Er zijn dus meer mensen met dit soort ideeën. Ze liepen afgelopen zaterdag met tussenpozen van 3 minuten een ronde van 5 km, zodat ze geen contact met elkaar hadden. Dit waren echter allemaal hardlopers van dezelfde club, die daarvoor waarschijnlijk niet te ver van huis moesten. De trainer had het georganiseerd om toch een soort wedstrijdprikkel te hebben. Goed idee? Ik zou toch wachten tot de corona hemel weer een beetje opgeklaard is.
Jan Roose - Goes - 25/03/2020 09:47:18


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020