donderdag 29 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
 

WR 400m van Wayde van Niekerk belicht in het programma Wereldrecord


woensdag 18 maart 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Afgelopen dinsdagavond werd op Canvas een aflevering van het programma Wereldrecord van Maarten Vangramberen uitgezonden. Daarin werd het WR 400m van Wayde van Niekerk onder de loupe genomen. Tijdens de Olympische Spelen in Rio, bijna vier jaar geleden in 2016, liep de Zuid-Afrikaan een baanronde in 43.03 seconden. Na 17 jaar, onttroonde hij daarmee de onvergetelijke Michael Johnson, die in 1999 in Sevilla 43.18 liep.

De looptechniek van de Zuid-Afrikaan is subliem. Vooral zijn paslengte is opmerkelijk. Van Niekerk, met een lengte van 1,83 meter, zet reuzen passen van 2,63 meter. En dat bijna 4 keer per seconde. In totaal zou hij volgens atletiektrainer Patrick Himschoot slechts 163 passen nodig hebben gehad, tegen Michael Johnson 180. Al zou de laatste de kampioen van de kortste contacttijd zijn. Een goede mix van pasfrequentie en paslengte bepaalt uiteindelijk voor iedere atleet de ideale snelheid.

Enkele uitspraken uit het programma.

43.03 is waanzin", stelt Cédric Van Branteghem, ooit de snelste Belg (45.03) over 400 meter. De 400 meter wordt ook wel eens de killersprint genoemd en vind ik de zwaarste atletiekdiscipline. Je verzuurt ongelooflijk en dat doet erg veel pijn. Daar moet je gewoon door, lacht hij. Daar train je ook op. Je leert om die pijn te verbijten. Usain Bolt blijft voor hem de allersnelste. Maar Wayde van Niekerk vindt hij de meest complete sprinter ooit. De 100 meter loopt hij in minder dan 10 seconden, voor 200 meter heeft hij geen 20 seconden nodig en over een volledige ronde flirt hij met de 43 seconden. Het lijkt alsof hij niet sprint. Van Niekerk is een natuurfenomeen, net als Usain Bolt."

Monsterlijk, getuigt sprinttrainer Jacques Borlée. 400 meter doet ongelooflijk veel pijn. Door zijn soepelheid beweegt zijn romp niet. Dat is ongelooflijk. Ik vind hem veel mooier lopen dan Michael Johnson.

De vraag is nu of Van Niekerk het niveau van in Rio nog kan halen. Een slepende knieblessure, opgelopen in een rugbywedstrijd voor het goede doel, speelt de Zuid-Afrikaan parten.

Borlée: Hij zal nooit meer dat niveau bereiken, dat is onmogelijk. Omdat het draait om totale perfectie en na een operatie van een gescheurde kruisband geloof ik daar niet in. De 400 meter is zo belastend. En ik zie momenteel ook niemand die het wereldrecord kan breken. Geen enkele atleet loopt zo makkelijk als Van Niekerk.

Op sporza.be zijn de meeste fragmenten uit het programma terug te zien. https://sporza.be/nl/2020/03/17/gezien-in-wereldrecord-wayde-van-niekerk-zet-reuzenpassen-van-2-63-meter~1584446085549/

Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
Atletiek Zeeland © 2020