donderdag 29 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
 

Een terugblik op het NK 10 km 2019 in Schoorl


maandag 16 maart 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Na het NK 10 km 2019 in Schoorl waagde ik een poging om de prestatie van Tim van den Broeke beter te duiden. Ik liep echter vast en maakte het daarom niet af. In aanloop naar het NK 10 km 2020 in Schoorl, heb ik het niet afgemaakte stuk nog eens opgediept. En zowaar zag ik aanleiding het opnieuw te proberen. Met als resultaat een tevredenstellende onderbouwing. Jammer was dat Schoorl werd afgelast vanwege code rood. Vervolgens zag ik in de Parelloop een hernieuwde kans. Maar ook deze ging niet door omwille van het corona virus. Na al het werk toch maar besloten het alsnog te delen.

Is de 29.53 min. van Tim van den Broeke bij het NK 10 km in Schoorl uitzonderlijk?

OPINIE – In het huidige tijdsgewricht mag een tijd onder de dertig minuten op de 10 km door een Zeeuwse hardloper, zonder meer bijzonder worden genoemd. De aandacht voor deze niet alledaagse prestatie in de Zeeuwse media was daarom absoluut terecht. Toch had ik graag meer duiding gezien. En dat gold ook voor de bijdrage van Marcel Mangnus op deze site, waarin hij de prestatie van de 23-jarige Vlissinger zelfs historisch noemde. Vandaar een poging tot een meer genuanceerd oordeel.

Om een prestatie naar waarde te beoordelen, gebruik ik op zoek naar enig houvast, steevast de puntenwaardering van de IAAF. Al is daar uiteraard ook wat op af te dingen. Opmerkelijk is immers dat de met de calculator, op basis van de Peter Riegel formule, verkregen geïndiceerde tijden, geenszins hetzelfde puntenaantal oplevert. Iets wat logischerwijs toch het geval zou moeten zijn. De 10 km en in meerdere mate de marathon, lijken in de puntenwaardering overgewaardeerd t.o.v. de 20 km en de halve marathon. De recentste versie is van 2017. Mogelijk wordt dat in een latere versie meer in lijn gebracht. Iets beters zou ik op dit moment echter niet weten.

Wanneer het Zeeuws Record met een tien wordt gewaardeerd, verdient de prestatie van Tim van den Broeke op basis van deze IAAF puntenwaardering een 8.77. Zijn 29.53 min. is immers goed voor 973 punten. Terwijl het Zeeuws record van 28.20 min. 1110 punten waard is.

Feitelijk geeft de Zeeuwse bestenlijst van de 10 km, geen juist beeld van het niveau in de gloriejaren van het Zeeuwse hardlopen. Simpelweg omdat de 10 km op de weg in die tijd een niet gangbare afstand was. Pakweg maakt deze een ruime 15 jaar deel uit van de Zeeuwse bestenlijsten. Het WR op deze afstand is ook pas in 2003 ingevoerd. Daarom kan de Zeeuwse bestenlijst van de 10 km, beslist niet als goede maatstaf worden gezien. Voor de 5 km op de weg is dat zelfs nog beduidend korter.

Om die reden leek het me zinvol om ook het Zeeuws record (ZR) op de 20 km met 58.14 min. (1127pt.) als uitgangspunt te nemen. De eindtijd calculator komt dan voor de 10 km zelfs tot 27.56 min. Ofwel 1148 pt. De 20 van Alphen (1953) en de Zilveren Molenloop (1963), althans zo las ik, functioneerden oorspronkelijk als de opening van het wegseizoen en kunnen als pioniers van het langeafstandslopen worden gezien. De 20 km was toen een van de meest gangbare afstanden. In deze vergelijking zou de 29.53 dan een 8.48 opleveren.

Omdat de 20 km niet langer een NR/WR afstand is, heb ik ook het ZR op de halve marathon met 1.01.55, ofwel 1114 pt. als uitgangspunt genomen. Maar dat puntenaantal blijkt dus een fractie minder, dan van het ZR 20 km.

Door een reactie van Kim Reijnierse op Facebook, dat ook hij dik onder de 30 minuten op de 10 km heeft gelopen, leverde zoekwerk in beschikbare bronnen een aangepaste Zeeuwse bestenlijst van de 10 km op. Hoewel ik me mogelijk op glad ijs beweeg, want mijn interesse in Zeeuwse toptijden is feitelijk na 2010 ontstaan, meen ik te mogen afleiden dat de Parelloop in 1979 de bakermat van de eerste serieuze Nederlandse 10 km wegwedstrijd was.

Was de prestatie van Tim van den Broeke in Schoorl een complete verrassing? Nee, dat niet echt. In de Aagtekerkerun bleek de Vlissinger al opmerkelijk goed in vorm door het parcoursrecord met zelfs 52 sec. te verbeteren. Door een felle strijd met Aggrey Agaba en Tim Pleijte, werd het tempo half december zo hoog opgeschroefd, dat het drietal een enorme voorsprong nam op de rest van de deelnemers. En met een stevige tegenwind op het strand waren de omstandigheden niet eens optimaal te noemen. Mogelijk zal het in Aagtekerke dus nog wel eens sneller gaan.

Overigens was Tim van den Broeke al eerder begonnen aan zijn vorm te kneden. Hij had immers de hoop gekoesterd te kunnen deelnemen aan het EK cross, begin december in Tilburg. Maar eind november bij de Warandeloop, waar selectie kon worden afgedwongen, kreeg hij een bittere pil te slikken. Om betwistbare reden werd hij niet toegelaten tot de prominentencross. Daardoor was hij aangewezen op de nauwelijks aantrekkelijke B-cross, die hij na een strijd met Aggrey Agaba overtuigend won in 31.18 min. Tim Pleijte die wel mocht starten in de prominentencross, deed het als 10e Nederlander met 31.11 min. daar nauwelijks beter.

Vanwege een onwillige knie werd Tim van den Broeke na de Aagtekerkerun gedwongen gas terug te nemen. De Sylvestercross in Soest moest hij daardoor laten schieten. Maar twee weken later in de Deltacross was hij alweer paraat. Weliswaar bleek strijdmakker Tim Pleijte daar nog beter. Al was mogelijk ook het zware parcours daar debet aan. En dat was ook nog zo in de matig bezette Mastboscross, waarin Tim Pleijte nogal verrassend, meteen na de start ten aanval trok. Maar na pakweg een kilometer werd de Vlissinger al tot de orde geroepen om niet veel later te worden achtergelaten. Uiteindelijk strandde hij als 4e op 1.02 minuut achter winnaar Michel Butter. Tim van den Broeke gaf 12 sec. op zijn clubmaat toe en eindigde als 5e. Wonderlijk vond ik dat zij daar niet kozen voor samenwerken, maar beiden in hun eentje streden.

In de Acht van Apeldoorn, een week voor Schoorl, waren de rollen op een sneller parcours echter omgekeerd. De 10e plek van Tim van den Broeke in 23.48 min, was veelbelovend voor een tijd in Schoorl rond de 30 minuten. Althans de eindtijd calculator indiceerde op basis van deze tijd over 8 km, 30.09 min. voor 10 km. En dit opwarmertje was ook minder sterk bezet dan Schoorl. Want in welke wedstrijd kun je op dit niveau, zoals dit keer in Schoorl, in een groep van negen man op de finish afstormen? Kortom zijn 29.53 min. mag niet echt een verrassing worden genoemd.

Overigens finishte Luc Schout, zoon van de Zeeuws recordhouder op 3000m en 5000m, met 29.52 min. één tel voor Tim van den Broeke.

Het parcours in Schoorl staat te boek als snel. Al is februari uiteraard niet direct de ideale periode voor record tijden. Bovendien is het verre van vlak. Het voert immers grotendeels door het duinlandschap bij Schoorl. De moeilijkheidsgraad zit vooral in het eerste deel. Want na ongeveer drie kilometer moet een hoogte verschil van pakweg 30 meter over een lengte van ruwweg een kilometer worden overwonnen. Netto wordt er in de eerste 5 km hoogte gewonnen en in het tweede deel gedaald. Al is het tweede deel dan meer golvend. De tweede 5 km is ook opener. Maar met een WZW windkracht van 3 à 4, was deze dit jaar niet bijzonder te noemen en bovendien redelijk gunstig. Het mag daarom niet verwonderen dat Tim van den Broeke in de tweede 5e km sneller was.

In een forumreactie suggereerde Jan Roose, dat Tim van den Broeke op basis van zijn 8.20.35 min. van vorig jaar op de 3000m, zelfs nog sneller zou moeten kunnen dan de 29.53 min, waarmee de Vlissinger bij het NK 10 km op de weg in Schoorl, menigeen, en inclusief hemzelf, dus heeft verrast. Dat maakte nieuwsgierig. Want hoeveel sneller dan. De onbetwiste recordhouder in reacties op het Zeeuwse hardlopen, gaf dat echter niet prijs. Daarom gecheckt met de eindtijd calculator. En dan blijkt de uitkomst daarvan toch precies in de prik te zijn. Op basis van zijn naar verhouding beduidend betere 3.47.93 min. op de 1500m, zou 7.55 min. op de 3000m, 13.37 min. op de 5000m en 28.23 min. op de 10 km mogelijk kunnen zijn. Al vraagt dat uiteraard specifieke training voor een bepaalde afstand. Want dat red je niet met dezelfde training.

Later dat jaar heeft Tim van den Broeke in Oordegem zijn PR op de 1500m weten te verbeteren tot een knappe 3.45.11 (1040 pt.). En dat indiceert zelfs een 10 km tijd van 28.02.

De week voor het afgelaste NK 10 km 2020 in Schoorl, liep Tim van den Broeke opnieuw de 8 km van de Midwintermarathon. En nu zelfs in 23.27. Met de eindtijdcalculator zou dat 29.42 voor 10 km kunnen opleveren.

Over het huidige Nederlandse niveau ben ik een stuk minder enthousiast dan Marcel Mangnus Zorgelijk vind ik dat twee marathonlopers één en twee werden op het NK 10 km. Mogelijk dat Mike Foppen hen de voet had kunnen dwars zetten. Maar hij koos in hetzelfde weekend voor een 3000m indoor, waar hij een verdienstelijke 7.53.40 (PR en 1043pt.) liet optekenen. Alweer volgens de eindtijd calculator zou dat tot 28.15 min. op de 10 km kunnen leiden.

In Schoorl worden geen atleten van buiten Europa uitgenodigd. Wel werden de Nederlanders op kwaliteit verslagen door de Belgen Abdi Bashir en Europees Kampioen marathon Koen Naert, die ruim voor Michel Butter finishten.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
Atletiek Zeeland © 2020