woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Nog dieper graven over het meten van afstand met GPS door deelnemers


zaterdag 18 januari 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Hoewel ik niet echt verbaasd was, blijft het opmerkelijk dat nauwelijks is gereageerd op mijn beschouwingen over het meten van afstanden met GPS horloges of smartphones door deelnemers. Want de welgeteld drie ontvangen reacties over zo'n cruciaal onderwerp, vind ik nogal pover. Op de Facebook pagina van Atletiek Zeeland, bevestigde Eric Wolfert, dat het veronderstelde te kort van 300 meter in de Kerstloop van Barendrecht, inderdaad was gebaseerd op een meting met GPS.

Van Kees van den Pol, de beheerder van de Zeeuwse Ranglijsten, kreeg ik een mail doorgestuurd, die hij had ontvangen van CAV Energie. Dit na zijn verzoek om opheldering over de afstand van de Barendrechtse Kerstloop. Opmerkelijk is echter, dat de organisatie meent, dat alleen de 10 km te kort zou zijn door een foute aanwijzing van een parcourswacht. De reactie van winnaar Ricardo Sint Nicolaas is hen blijkbaar ontgaan. Peter Koopman stuurde kort voor het delen van dit stuk, zijn ervaring met een GPS horloge. Zijn omvangrijke, soms nogal technische reactie, onderschreef grotendeels mijn opvatting qua onbetrouwbaarheid.

Zonder echte overtuigende bevestiging of tegenspraak bleef ik enigszins onzeker over mijn opvatting, dat de eenvoudigste en toch heel betrouwbare manier om een parcours te meten, met afstandmeten.nl of GoogleMaps gaat. Bovendien is dat ook nog eens kosteloos. Om meer zekerheid te verkrijgen, restte dus niet veel anders, dan nogmaals over parcoursmeting te lezen en bovendien nieuwe metingen met afstandmeten.nl en GoogleMaps te doen. Zie o.a. de verzameling artikelen onder De maat van de marathon Een van de bekendste parcoursmeters in Nederland, Maurice Winterman, geeft daarin zijn visie over het gebruik van GPS bij het meten van afstand.

Voor hen die ook interesse hebben in dit onderwerp, deel ik mijn ervaringen. Want ik zal toch niet de enige zijn, die dit van belang acht? Anders kan ik moeilijk vatten, waarom sommigen soms zo bezig zijn met het behalen van een PR. Mogelijk tegen beter weten in, hoop ik ook dat de meeste wedstrijd organisaties er een aanmoediging in zien, om op dit vlak veel beter te doen. Want feitelijk is het hun verantwoordelijkheid voor een juiste afstand zorg te dragen. Maar ik ervaar al jaren een ergerlijke desinteresse op dit vlak.

Hoewel ik voorzichtig blijf, kan ik toch opnieuw geen andere conclusie trekken, dan dat het leeuwendeel van de metingen met GPS horloges of smartphones, vooralsnog onbetrouwbaar zijn. En dan vooral als er over een kronkelend parcours wordt gelopen. Zij die trainingen/wedstrijden uploaden, weten als geen ander, dat bij het zien van het resultaat, er veelal buiten de lijntjes is gekleurd. Ongetwijfeld zal het veel beter kunnen. Maar blijkbaar nog niet tegen een aanvaardbare prijs of in een redelijk draagbare vorm. Kortom, interessant speeltuig, maar met een behoorlijke foutmarge. Bovendien kunnen atmosferische omstandigheden, hoge begroeiing en bebouwing het resultaat negatief beïnvloeden.

Als eerste heb ik de Kleine Zakloop gemeten met zowel afstandmeten als GoogleMaps. Probleem is, dat er meerdere stukken zijn, waar het parcours door de bomen, in beiden niet zichtbaar is in de satelliet kaart. En hoewel er ook gebruik gemaakt kan worden van een wegenkaart (open street), vind ik deze niet betrouwbaar genoeg, omdat de paden/wegen soms onnauwkeurig lijken te zijn ingetekend. Bovendien kan in afstandmeten.nl bij de wegenkaart drie stappen minder worden ingezoomd, dan bij de hybride kaart, welke om die reden vooralsnog mijn voorkeur heeft. Want hoe meer er kan worden ingezoomd, des te geringer de afwijking. Al vertroebelen de ingetekende paden/wegen regelmatig een goed beeld en is het meestal ook erg vaag. Daardoor is twee stappen terug zoomen naar de satellietkaart of zelfs drie naar de wegenkaart soms onontkoombaar. Maar dan nog, kun je soms toch niet anders dan gissen, waardoor er alsnog ongewenste afwijkingen kunnen ontstaan.

GoogleMaps heeft overigens alleen de keuze tussen een satelliet- of wegenkaart, maar het voordeel van streetview. Lastige plekken kunnen daarmee soms beter worden bekeken. Een ander bezwaar van GoogleMaps is dat het uitgestippelde parcours niet kan worden opgeslagen. Dat kan wel met mymaps. Maar daar vind ik de wijze van meten aanzienlijk beperkter. Niettemin bracht de uitkomst van beide metingen 7.25 en 7.26 km, slechts een verwaarloosbaar verschil van tien meter. Al is dat uiteraard niet vreemd, omdat ik al eerder stelde dat coördinaten niet liegen. Verschillen kunnen hoogstens ontstaan door net iets anders te meten. Maar als er maximaal wordt ingezoomd, kunnen de verschillen nooit erg groot worden.

Met enig schaamrood op de wangen, moet ik bekennen ook een blunder te hebben begaan. Bij het invoeren van de laatste uitslag van de Kleine Zakloop in de database, waarbij overigens geen afstand staat vermeld, heb ik klakkeloos aangenomen, dat de afstand 7.5 km was. Fout dus! Want in voorgaande jaren was deze al aangepast naar 7.3 km. En met een kortere afstand kom ik voor Boris de Bruijn uiteraard tot een heel andere tijd op de Tien Mijl. Weliswaar blijft 56.26 sneller dan de door Jan Roose voorgespiegelde 56.57. Maar een wereld van verschil, zoals ik eerder stelde, moet ik uiteraard terugnemen. Maar intussen heeft de lichtvoetige atleet in de Wallenloop bewezen toch een stapje verder te zijn. Gebaseerd op zijn 24.36 geeft de calculator immers 55.42 als uitkomst op Tien Mijl. En de Wallenloop heeft in mijn optiek, met de vele lastige bochten, niet echt een snel parcours. Bovendien stond er best een aardig windje. Dus zeker geen ideale omstandigheden.

Ook de korte Aagtekerkerun heb ik met afstandmeten.nl en GoogleMaps gemeten. Hoewel beduidend minder, toch ook hier het probleem van belemmerende bomen, waardoor een deel van het parcours niet zichtbaar is. Maar ook hier verkreeg ik met 7,31 km en 7,32, een verwaarloosbaar verschil van tien meter.

De Wallenloop had ik jaren eerder al eens gemeten. Maar toen was de hybride kaart nog niet beschikbaar. Daarom besloten een geheel nieuwe meting te doen. Ook hier opnieuw het probleem dat een deel van het parcours niet zichtbaar is. En dus moet er worden vertrouwd op het ingetekende pad of straat. Toch verkreeg ik hier, met zowel afstandmeten.nl als met GoogleMaps, zelfs precies dezelfde afstand van 1.24 km voor één ronde als mijn meting van enige jaren terug. Zes rondjes maakt dan 7.44 km. Overigens houdt AV'56 het nog steeds bij 7.56 km. Ofwel 120 meter langer. Toch benieuwd hoe zij dit bepaald hebben?

Daarnaast bekeek ik op Strava van bovengenoemde drie wedstrijden de nodige flybys. Van de Wallenloop zelfs ruim 40. Het verschil tussen de kortst en langst gemeten afstand is hier het grootst. Sommige flybys bevestigen overduidelijk mijn opvatting, dat GPS het meeste moeite heeft met een kronkelend parcours. Want deze geven de indruk dat af en toe zwemmend de Veste is overgestoken. Hoewel het aantal gebruikte flybys hier het hoogst is, wijkt het gemiddelde hiervan het meest af van de drie gemeten parcoursen. Met 328 meter verschil ofwel 4,4136% is dat buitengewoon veel. Zie bijgaande afbeelding voor hoe GPS de fout in kan gaan.

Doende met dit onderwerp, rees de vraag of langzame hardlopers met GPS nauwkeuriger meten dan snelle? Want bij één meetpunt per seconde, leggen zij veel meer meetpunten vast. Aan de andere kant kunnen zij in de massa meestal nauwelijks de ideale lijn volgen. Uit nieuwsgierigheid daarom terug gekeken naar een snelle en langzame flyby. Maar met 7,03 (Garmin 935) en 7,05 (Garmin 235) was er nauwelijks verschil.

Zal er nog een vierde deel volgen?

Reacties
GPS staat bekend als nogal onbetrouwbaar tussen bomen/gebouwen. Ik gebruik sinds enkele maanden de footpod Stryd. Voro afstand worst er gebruik gemaakt van de ingebouwde sensoren in de Stryd. GPS wordt alleen gebruikt voor het uploaden van de routekaart naar de diverse platformen Strave/Runkeeper. uit ge kaartjes blijkt meestal de onbetrouwbaarheid van de GPS (er missen vaak stukken of er zijn stukken afgesneden). De afstand klopt altijd wel.
Meer info over een vergelijkend onderzoek:
https://www.prorun.nl/runtech/garmin-polar-of-stryd-welke-gps-is-het-best/
Niels Veldman - Tholen - 21/01/2020 09:33:33

GPS - Gobal Position Situation
Deze meting is een computeruitwerking van het Amerikaanse leger. Om te voorkomen dat derden met dit systeem de juiste benadering kunnen doen is er doelbewust een afwijking in aangebracht die alleen bij hun bekend is. Daarom zal elke meting met dat systeem bij voorbaat onnauwkeurig zijn, en is elke tekortdoening aan een andere meting zinloos
Geen enkel parcours zal daarnaast een eerlijke vergelijking bieden, omdat diverse omstandigheden zoals het weer, bebouwing of bebossing etc. een grote invloed op de uitslag hebben. Als ik een marathon uitzet rond de Oosterschelde en laat afhankelijk van de wind de lopers op de heenweg en terugweg bovendijks of onderdijks lopen, dan zal dat een geweldig verschil in tijd uitmaken. Als metingen zelfs op een atletiekbaan tijdverschillen op kunnen leveren, dan is dit al helemaal van toepassing daarbuiten.
Zelf meet ik altijd met afstandmeten.nl, waarbij ik een afwijking van 1 procent acceptabel vind.
Nu we het toch over metingen hebben, wil ik gelijk dat onderwerp in ander perspectief plaatsen, en wel de journalistieke benadering daarvan. Eddie, misschien vinden de lezers het niet zo prettig dat de nadruk vaak op het secondenspel ligt. Zij zien liever dat de physieke aspecten in het artikel naar voren komen. Het geschrijf met de chrono in de hand is beter op zijn plaats op een 100 of 200 meter op de olympische spelen.
Cor Muller - Renesse - 19/01/2020 12:45:01


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020