zondag 25 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Nogmaals over vermeende PR's en onzorgvuldig gemeten afstanden


vrijdag 3 januari 2020 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Hoewel het niet mijn gewoonte is, en ook niet zal worden, om op wat Jan Roose zo af en toe beweert, weerwerk te bieden, voelde ik me nu persoonlijk aangesproken. Vandaar deze uitgebreide repliek op zijn reactie op mijn eerdere betoog over dit heikele onderwerp. Wel of geen PR op Tien Mijl in Barendrecht?

Zijn reactie vind ik typisch voor hem. Veel geschreeuw, maar weinig wol. En alweer proef ik hoogmoed. Maar daar zal hij vast niet van wakker liggen. En ach, ik had toch al niet het idee hem te kunnen overtuigen van het tegendeel. Dat heb ik intussen te vaak geprobeerd zonder resultaat. Maar hopelijk is dat bij sommige lezers nog wel het geval.

Wat me vooral stoort aan deze reactie van Jan Roose en eerdere soortgelijke, is dat hij meent als woordvoerder voor anderen te kunnen optreden. Beweringen op basis van horen zeggen of uit andere bronnen te weten, vind ik hoe dan ook ongepast. Noem dan gewoon man en paard, zodat duidelijk is, uit welke bron het afkomstig is. En dus echt niet vanuit zijn onderbuikgevoel komt.

Zoals wel vaker, althans dat is mijn ervaring, gaat de gedreven hardloopkenner niet op de feiten in, maar blijft hij in mijn beleving doorzeuren over bijzaken. Zijn ongelijk toegeven, kan ik me overigens niet herinneren al eens te hebben mogen meemaken. Maar misschien doe ik hem nu te kort?

Opnieuw wordt zijn verklarende bijbel op hardloopgebied ingezet voor bewijslast. Toch wees ik al eens eerder op het gevaar van zijn wijze van beoordelen. Evenals nu bij Boris de Bruijn, meende hij eerder door een recente prestatie als uitgangspunt te gebruiken, te kunnen onderbouwen dat een bepaalde tijd niet realistisch is. Maar blijkbaar is hij zijn blunder, gemaakt bij Ralph Wiessner, die in de Rotterdam Marathon van 2018 een tijd van rond de 2.30 nastreefde, maar daarin faalde, alweer helemaal vergeten.

Waarom hij ditmaal de 10 km van Boris de Bruijn in Beernem als uitgangspunt voor zijn vergelijking nam, in plaats van zijn beduidend betere en recentere in de Zakloop, is mij nogmaals een raadsel? Of voorzien zijn tabellen niet in een dergelijke afstand? Waarschijnlijk was ook hij dan dichterbij de gewraakte tijd in Barendrecht uitgekomen, dan nu. Want ik kwam tot 54.30 in plaats van zijn 56.57. En dat is toch al een wereld van verschil.

Want uiteraard toets ik ook regelmatig bepaalde prestaties. En vanzelfsprekend streef ik ook naar een zo correct mogelijke weergave hiervan. Alleen baseer ik mij daarbij niet op de door Jan Roose gehanteerde bijbel. Maar maak ik gebruik van één van de calculators, die op het internet beschikbaar zijn, en werken volgens de formule van Peter Riegel. Al blijft de uitkomst daarvan uiteraard nog steeds niet meer dan een leidraad. Het is immers geen exacte wetenschap. Parcours, trainingsarbeid, weersomstandigheden, tegenstanders, vorm van de dag, zenuwen, etc. kunnen allemaal roet in het eten gooien.

Uiteraard weet ook ik, dat de afstand in Barendrecht geheid niet exact zal zijn. En vermoedelijk zelfs te kort. Maar waar is de afstand op de weg wel precies? Over de afstanden uit de gouden jaren van het Zeeuwse hardlopen, heb ik immers ook zo mijn twijfels. Want veel meer dan een onbetrouwbaar meetwieltje was er toen niet voorhanden. Bovendien zou bij het officieel meten van een parcours voor de zekerheid altijd een kleine marge worden ingebouwd, zodat het beslist niet te kort is. Althans dat is, dacht ik, de gangbare methode.

Voor grote evenementen zal een officiële meting door de Atletiekunie met de Jones Counter geen probleem vormen. Maar voor kleine organisaties lijkt me dat te kostbaar en bovendien veel te omslachtig. Temeer omdat ik ervan overtuigd ben, dat met afstandmeten of googlemaps, behoorlijk precies kan worden gemeten. Voorwaarde is, dat dit zorgvuldig wordt gedaan en niet uit de losse pols, zoals ik te vaak zie. Coördinaten liegen immers niet. Mijn ervaring blijft vooralsnog, dat dit beduidend nauwkeuriger is, dan wanneer dat met een GPS horloge of telefoon wordt gedaan. Want dat blijkt immers nog steeds erg onbetrouwbaar, getuige onderstaande opgemerkte verschillen.

Ook weet ik, dat het al heel lang een hardnekkige gewoonte is, om bij een opmerkelijke hardloopprestatie, zoals die van Boris in Barendrecht, te suggereren dat het parcours wel te kort moet zijn. Of nog erger dat er doping in het spel is.

Toch alsnog besloten om beduidend meer flybys van de Barendrechtse Kerstloop te bekijken. Met het volgende resultaat: 16,12, 16,11, 16,04, 16,00, 15,99, 15,93, 15,92, 15,90, 15,88, 15,87, 15,86, 15,85x2, 15,83,15,82,x2, 15,81x2, 15,80, 15,79x2, 15,77x2, 15,75,x2. De flyby van Ricardo Sint Nicolaas (16,11) heb ik bewust achterwege gelaten, omdat hij na de finish duidelijk een stuk is doorgelopen t.o.v. de rest. Van de 25 eerst gevonden flybys, komen er maar twee een fractie boven de Tien Mijl. Het gemiddelde van deze 25, is 15,8732. Kortom een beduidend verschil van 220 meter.

Toch kies ik er vooralsnog voor om de prestaties te handhaven. Vooral omdat het aanloop/uitloopstuk en het eerste stukje van de tweemaal gelopen ronde tamelijk bochtig zijn en GPS juist daar moeite mee heeft. En mede vanwege een in dit verband amusante vergelijking. Jan Roose gaat immers prat op het door hem gemeten parcours van de Kapelsedagloop. Dat zou minstens 5 km zijn. Maar ook daarvan zijn op Strava meer gelopen afstanden te vinden, die korter zijn, dan te lang. Ik heb er minstens 20 bekeken. De gevonden afstanden zijn. 5,02, 5,01, 4,99x2, 4,98, 4,97x2, 4,95, 4,94, 4,93, 4,92x3, 4,90, 4,86, 4,85, 4,83x2, 4,80 en zelfs 4,78. Ofwel een gemiddelde van 4,918. En mogelijk dus 82 meter te kort. Omgerekend naar Tien Mijl zou dat dan zelfs 263.88 meter te kort zijn! Moet de afstand van de Kapelsedagloop, dan ook maar worden aangepast?

Ter controle van mijn gedachtegang, heb ik ook 25 flybys van de laatste Zevenheuvelenloop vergeleken. De gevonden waarden zijn: 15,12x4, 15,11, 15,09, 15,07, 15,06, 15,05x3, 15,04x4, 15,03x2, 15,02x5, 15,00, 14,99 en 14,96. Ofwel een gemiddelde van 15,0492. Voor mij een bevestiging dat een officieel gemeten parcours eerder iets te lang zal zijn. Want dat was ook mijn conclusie bij het zien van flybys van de 15 van Wolphaartsdijk. Daarvan keek ik er naar 20. Waarvan de waardes zijn: 15,13, 15,08, 15,07x3, 15,05, 15,03x5, 15,02x2, 15,01, 15,0, 14,99, 14,97, 14,96, 14,94 en 14,85. Hoewel er daar toch een kwart van de 20 onder de 15 km uitkomen. Het gemiddelde is 15,019.

Robbert Meeuwse plaatste in een reactie op de Facebookpagina van Atletiek Zeeland een foto van een artikel uit IGO.nl, een nieuwssite voor Goeree-Overflakkee met onderstaande tekst. Verder onthield hij zich van commentaar. Maar de boodschap lijkt me duidelijk. Het parcours zou 300 meter te kort zijn.

Op zondagmiddag 22 december werd in Barendrecht de Kerstloop gehouden. Er was keuze tussen de 10km of 10 Engelse Mijl (16,1km). Op de langste afstand was Ricardo Sint Nicolaas één van de favorieten. Hij kreeg geduchte tegenstand van Melvin Franken uit Ridderkerk en Timo de Geus uit Oud-Beijerland. De doorkomst na 10km was 32.50min, een ongekend snelle tussentijd! Sint Nicolaas liet ook nu zien dat hij een goede afmaker is, hij dreef het tempo in de slotfase op tot 19 per uur en maakte zich los van de rest. Sint Nicolaas won in 52.01min, voor De Geus (52.15) en Franken (52.40). Het parcours bleek 300m te kort maar Sint Nicolaas liep nog een stukje door en bereikte na 52.50min de officiële afstand. “Zo kan ik toch dit persoonlijk record in de ranglijst opnemen!”

Hoe vastgesteld is, dat het parcours te kort zou zijn, wordt niet duidelijk gemaakt. Ook niet in de reactie van Ricardo Sint Nicolaas op de door Robbert Meeuwse geplaatste foto. Maar ik vermoed dat dit ook op één van de vele GPS metingen gebaseerd zal zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan hoor ik vanzelfsprekend graag de ware oorzaak.

Het door Jan Roose in herinnering brengen van de Brabantse Wal marathon en de Eindejaarscross om zijn handelen te onderbouwen, vind ik trouwens hilarisch. Tijden gelopen in deze wedstrijden, zijn toch van een heel ander niveau. In elk geval begreep ik de ophef over een tijd van 3.22 uur in de Brabantse Wal marathon niet. En al heeft het door talmen van de organisatie even geduurd, uiteindelijk is deze alsnog verwijderd.

Waarom ook de Kerstloop ter sprake brengen om de prestatie van Boris de Bruijn te kleineren? Heb ik, of iemand anders, beweerd dat hij, de Timmen daar versloeg? Ik vond het juist opmerkelijk dat hij enkele dagen na Barendrecht, alweer zijn beste beentje probeerde voor te zetten, door vanaf de start met tegenwind het tempo te bepalen en alle anderen te lossen. Iets wat met tegenwind toch echt niet vanzelfsprekend is. Want juist dan, kan er aanzienlijk geprofiteerd worden.

Tot slot: als PR's in regionale wedstrijden worden behaald, hebben ze feitelijk een betrekkelijke waarde. Deze behoren bevestigd te worden in landelijke wedstrijden. Op dat vlak heeft Boris de Bruijn vanzelfsprekend nog iets te bewijzen. Maar daar heb ik best vertrouwen in.

Jan Roose adviseer ik met klem om voortaan minder te gissen. En vooral zijn opvatting zorgvuldiger te onderbouwen, voordat hij deze prijsgeeft. Hopelijk weet hij dan dergelijke blunders te voorkomen. En wie na mijn relaas zou twijfelen of ik nog steeds met Jan Roose samen door een deur kan? Natuurlijk! Want zijn gedrevenheid kan ik best waarderen. Alleen is het jammer dat ik het steeds vaker met hem oneens ben. Toch blijven zijn bijdrages onverminderd welkom. Overigens ook die van anderen.

Omdat ik al lange tijd geen gebruik meer maak van een GPS apparaat om een afgelegde afstand te meten, hoor ik graag via info@atletiekzeeland.nl van huidige gebruikers hoe betrouwbaar zij hun GPS horloge vinden. En uiteraard nog liever van specialisten op het gebied van afstand meten.

Voor alle duidelijkheid voeg ik de bewuste forumreactie van Jan Roose ook hier toe.

Dit is geen kwestie van hoogmoed, maar van jarenlange ervaring en weten wat normaal gesproken mogelijk is. Mijn verhaal schreef ik vorig jaar n.a.v. de Eindejaarscross in Axel, waar supertijden werden gelopen over 10 km. In eerste instantie met een hele reeks vermeldingen dat ze een P.R. hadden gelopen. Later bleek de afstand aanmerkelijk korter te zijn en werd dat gelukkig hersteld. Ben benieuwd wat er vandaag bij de uitslag van Axel wordt vermeld. Om dit te vermijden trek ik bij het zien van zo’n uitslag in Barendrecht aan de bel. Vorig jaar heb ik het niet gezien, maar was er toen wel iets aan de hand? Ik zie namelijk op de site van A.V. Energie dat de start dit jaar niet zoals aangekondigd op de atletiekbaan heeft plaats gevonden of staat er een verkeerde foto bij het verslag? Anders kan dat al een verklaring zijn.
Natuurlijk zijn er van die dagen dat alles meezit en je een supertijd kunt lopen. Helaas is het dikwijls een uitschieter en komt zo’n prestatie zelden terug. Denk maar aan de 2.26 uur van Andrea Deelstra in Berlijn in 2015 en zo zijn er nog voorbeelden. Ik gun Boris ( en Johan en Peter ) zijn goede tijd, maar of mijn twijfel onterecht is? Hij liep in Wolphaartsdijk over 15 km 54.57 minuten en daar stond inderdaad veel wind. Of hij bij normale omstandigheden dan rond de 51 minuten gelopen zou hebben, geloof ik echter ook niet. In september liep hij een P.R. op de 10 km met 34.24 minuten en op de halve marathon met 1.16.29 uur. Die halve marathon was echter 300 meter te kort weet ik uit andere bronnen. Ik neem aan dat het bij deze wedstrijden ook geen windkracht 7 was. Volgens de door veel lopers gebruikte bekende tabellen kom ik voor 34.24 minuten op 10 km uit op 56.57 voor de 10 mijl en op 52.52 minuten voor een 15 km. Bij een reële 1.16.29 uur ( en daar mag je dus nog een minuut bij rekenen ) over een halve marathon kom ik op 57.23 minuten voor die 10 mijl. Blijft een behoorlijk verschil met de tijd in Barendrecht.
Dat hij afgelopen donderdag een paar Zeeuwse toppers versloeg, zegt niet zoveel. In het verleden hebben die mannen van deze loop al meerdere keren een soort kerstuitstapje gemaakt zonder zich uit de naad te lopen. En nogmaals. Het gaat me niet om Boris, Johan of wie dan ook. Het gaat om zo correct mogelijke weergave van prestaties. En als er twijfels zijn, moeten we proberen om zekerheid te verkrijgen. Dit gebeurde afgelopen zomer toch ook bij de marathon op de Brabantse Wal. Als dat niet door Patrick van Iersel was aangekaart hadden een heleboel lopers een onterechte marathonprestatie achter hun naam gekregen.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020