zondag 25 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Wel of geen PR op Tien Mijl in Barendrecht?


zaterdag 28 december 2019 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Bij wegwedstrijden wordt de juiste afstand nogal eens betwist. Zo kreeg ik, een dag na de Kerstloop van Barendrecht, een mail over de Zeeuwse prestaties op de Tien Mijl (16.093 km). De mail bevatte een Strava overzichtje van een zestal deelnemers, overigens geen Zeeuwen, die ook de Tien Mijl in deze Kerstloop hebben gelopen. De afzender meende op basis hiervan te mogen stellen, dat de afstand beduidend korter zou zijn, dan de vermelde afstand. Hoewel zeker gegund, kon er om deze reden toch geen sprake van PR's zijn?

En inderdaad van dit zestal, kwam maar één van hen, met 16.1 km dicht in de buurt van de vereiste afstand. De anderen hadden met 16.0, 15.8 en tweemaal 15.7 km, korter tot beduidend korter gemeten afstanden. Het maximale verschil bedroeg zelfs bijna 400 meter!

Wanneer er door meerdere van de betere hardlopers, PR's worden gelopen in een bepaalde wedstrijd, laat dat, hoe dan ook, een belletje rinkelen. En voor zover mogelijk, wordt er getracht enig onderzoek te doen.

Toch heb ik na een aantal onderzoekjes en enige bedenktijd nauwelijks getwijfeld over het handhaven van de bewuste prestaties. Om met van Kooten en de Bie te spreken: En wel hierom.

Uiteraard ook eerst zelf bij de flybys op Strava gekeken. En zodoende werd duidelijk dat het ontvangen overzichtje (in smartphone formaat) naar beneden op tienden was afgerond. 15.77 en 15.75 zijn daardoor 15.7 geworden. Zelf vond ik naast de bovengenoemde afstanden o.a. ook nog 15.77, 15.81, 15.82, 15.83 en 15.87.

Volgens de organisatie is het een wedstrijd met een exact gemeten parcours en voorzien van kilometer punten, klokken en ook nog eens heuse geldprijzen.

De meting van het parcours door de organisatie met afstandmeten.nl, levert dan wel 16.10 km op, maar vind ik erg slordig gedaan en daarom zeker ook niet overtuigend.

In Barendrecht was het op deze zondagmorgen bijna perfect loopweer met nauwelijks wind en een temperatuur van 9 graden. Bovendien heeft het parcours, dat hoofdzakelijk door een bebouwde omgeving voert en met een aan/uitloopstuk feitelijk twee ronden omvat, veel lange stukken over goed te belopen fietspaden, waardoor het tempo nauwelijks gebroken wordt.

Tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van GPS meting tijdens het hardlopen. De resultaten in wedstrijden en uiteraard ook van trainingen, worden veelvuldig gedeeld. Vergelijken van afstanden aan deelgenomen wedstrijden is daarom tamelijk eenvoudig geworden. De gemeten afstanden zijn echter nooit eenduidig en kunnen zelfs fors uiteen lopen. Om je daar dus uitsluitend op te baseren heeft toch iets van bouwen op drijfzand.

Een aantal AV'56ers had, evenals vorig jaar, opnieuw de voorkeur gegeven aan deze wedstrijd boven de Walcherse Aagtekerkerun. Ook vorig jaar werden er PR's gelopen door Jozias Boone, Monique Verschuure en …. Johan Karelse. Alleen vond blijkbaar niemand dat toen verbazingwekkend. Dit jaar werd in Barendrecht de beste Zeeuwse prestatie door Boris de Bruijn geleverd in een opmerkelijk PR van 53.26. Vooral opmerkelijk omdat het de beste Zeeuwse prestatie in 2019 op deze afstand blijkt te zijn. En daarmee Floris Willeboordse, Tim Pleijte en Erwin Harmes het nakijken geeft.

De tijd van Boris de Bruijn is inderdaad opvallend snel in vergelijking tot zijn voorgaande tijden. Maar zeker bij Peter Balkenende en iets minder voor Johan Karelse, die ook hun PR verbeterden, zijn gezien de gunstige omstandigheden, deze toch meer in lijn met hun andere prestaties te noemen. En dat geldt in meer of mindere mate ook voor de in onze streken bekende Ricardo Sint Nicolaas en Laurey van de Berge.

Kortom Boris de Bruijn heeft zich opvallend verbeterd. En dat liet de begenadigde hardloper enkele dagen later opnieuw zien in de Kerstloop van Dishoek. Tegen de wind opboksend richting Vlissingen, maakte hij het tempo hard. Na enkele kilometers al moesten de meesten in zijn kielzog lossen. Alleen Ruud Hoosemans gaf zich pas gewonnen bij de fikse klim naar het dijkduin ter hoogte van de Van Woelderenlaan. Tim van den Broeke en Tim Pleijte wisten na een rustige start, waarbij hun Kerstloop deel uitmaakte van een langere training, bij het keerpunt in Vlissingen Boris de Bruijn, die in de afdaling van de Boulevard naar het Nollebos was gevallen, te achterhalen om vervolgens bij hem te blijven. Uiteindelijk lieten ze hem in het laatste stuk op het strand naar de overwinning lopen, Zelfs Ruud Hoosemans mocht hen in de ultieme meters nog voorbij gaan.

Jan Roose, al dacht ik toch eerder aan spuit elf, omdat zijn forumreactie op deze site toch meer uit de onderbuik afkomstig lijkt, dan van uit zijn gezond verstand, kon het niet laten om zijn mening op de opmerkelijke prestatie van zijn buurtgenoot te geven. Volgens zijn lezing kunnen de tijden nauwelijks reëel zijn en moet het parcours wel te kort zijn. Vooral omdat zijn PR op de 10 EM zelfs onder dat op de 15 km ligt. Al is Jan blijkbaar vergeten dat er nogal wat wind in Wolphaartsdijk stond. Bovendien was Boris er een tijd tussenuit geweest vanwege een blessure. Suggestief vind ik ook dat Jan een voormalige wedstrijd in het naburige Rhoon noemt. Al met al vind ik de reactie van de ervaren hardloopkenner nogal hoogmoedig. Hopelijk vindt hij dat na mijn betoog ook. En anders durf ik het risico wel aan om onderuit te worden gehaald.

Natuurlijk is het aan Boris de Bruijn om in de komende tijd te laten zien dat het geen toevalstreffer is. Hopelijk eist hij een vaste plaats op aan de smalle Zeeuwse top. Al zullen sommigen dat mogelijk minder leuk vinden. Uiteraard zal dat het beste lukken door voorlopig vooral geen marathons te lopen. Al zal dat waarschijnlijk aan dovemansoren zijn gericht.

Reacties
"Jan Roose, al dacht ik toch eerder aan spuit elf, omdat zijn forumreactie op deze site toch meer uit de onderbuik afkomstig lijkt, dan van uit zijn gezond verstand, kon het niet laten om zijn mening op de opmerkelijke prestatie van zijn buurtgenoot te geven."

Tot zover het citaat van Eddie Pekaar over Jan Roose.
Eddie, de forumregels gelden kennelijk niet voor jou, immers met een dergelijke reactie diskwalificeer je jezelf. Je speelt keihard op de persoon. Met kamerlid Öztürk, nee, ik steun geen enkele politieke partij in dit land, zeg ik: wie ben jij? Je moet je kapot schamen voor zo'n respectloze reactie richting Jan Roose.
Gert-Jan Wondergem - Middelburg - 29/12/2019 01:26:07

Dit is geen kwestie van hoogmoed, maar van jarenlange ervaring en weten wat normaal gesproken mogelijk is. Mijn verhaal schreef ik vorig jaar n.a.v. de Eindejaarscross in Axel, waar supertijden werden gelopen over 10 km. In eerste instantie met een hele reeks vermeldingen dat ze een P.R. hadden gelopen. Later bleek de afstand aanmerkelijk korter te zijn en werd dat gelukkig hersteld. Ben benieuwd wat er vandaag bij de uitslag van Axel wordt vermeld. Om dit te vermijden trek ik bij het zien van zo’n uitslag in Barendrecht aan de bel. Vorig jaar heb ik het niet gezien, maar was er toen wel iets aan de hand? Ik zie namelijk op de site van A.V. Energie dat de start dit jaar niet zoals aangekondigd op de atletiekbaan heeft plaats gevonden of staat er een verkeerde foto bij het verslag? Anders kan dat al een verklaring zijn.
Natuurlijk zijn er van die dagen dat alles meezit en je een supertijd kunt lopen. Helaas is het dikwijls een uitschieter en komt zo’n prestatie zelden terug. Denk maar aan de 2.26 uur van Andrea Deelstra in Berlijn in 2015 en zo zijn er nog voorbeelden. Ik gun Boris ( en Johan en Peter ) zijn goede tijd, maar of mijn twijfel onterecht is? Hij liep in Wolphaartsdijk over 15 km 54.57 minuten en daar stond inderdaad veel wind. Of hij bij normale omstandigheden dan rond de 51 minuten gelopen zou hebben, geloof ik echter ook niet. In september liep hij een P.R. op de 10 km met 34.24 minuten en op de halve marathon met 1.16.29 uur. Die halve marathon was echter 300 meter te kort weet ik uit andere bronnen. Ik neem aan dat het bij deze wedstrijden ook geen windkracht 7 was. Volgens de door veel lopers gebruikte bekende tabellen kom ik voor 34.24 minuten op 10 km uit op 56.57 voor de 10 mijl en op 52.52 minuten voor een 15 km. Bij een reële 1.16.29 uur ( en daar mag je dus nog een minuut bij rekenen ) over een halve marathon kom ik op 57.23 minuten voor die 10 mijl. Blijft een behoorlijk verschil met de tijd in Barendrecht.
Dat hij afgelopen donderdag een paar Zeeuwse toppers versloeg, zegt niet zoveel. In het verleden hebben die mannen van deze loop al meerdere keren een soort kerstuitstapje gemaakt zonder zich uit de naad te lopen. En nogmaals. Het gaat me niet om Boris, Johan of wie dan ook. Het gaat om zo correct mogelijke weergave van prestaties. En als er twijfels zijn, moeten we proberen om zekerheid te verkrijgen. Dit gebeurde afgelopen zomer toch ook bij de marathon op de Brabantse Wal. Als dat niet door Patrick van Iersel was aangekaart hadden een heleboel lopers een onterechte marathonprestatie achter hun naam gekregen.
Jan Roose - Goes - 28/12/2019 18:10:37


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020