zondag 25 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

De hardloopnieuwsresten van 2019


woensdag 18 december 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Wat moet ik nog schrijven aan het eind van dit jaar? Op deze site zijn er in 2019 liefst 29 artikels met mijn naam als auteur verschenen en dan nog de nodige reacties. Dit wordt nummer 30 en dat is toch wel een beetje te veel van het goede. Iedereen kent mijn opvattingen waarschijnlijk wel. En veel wordt er toch niet mee gedaan. Of ben ik daarvan niet op de hoogte?

Zo beweer ik al jaren dat het huidige niveau niet veel voorstelt. Natuurlijk zijn er Tim van den Broeke en Tim Pleijte, maar van de laatste zie ik toch eigenlijk geen opzienbarende tijden. En dat telt bij hardlopen voor mij toch in de eerste plaats en niet de overwinningen in voor de meeste mensen weinig zeggende trails. Zijn overwinning bij de Kustmarathon is natuurlijk geweldig, maar ik zou hem graag eens in de marathon van Rotterdam of Amsterdam zien lopen voor een tijd rond de 2.20 uur. Tim van den Broeke heeft op de iets kortere afstanden een paar mooie tijden gelopen en hopelijk duurt deze progressie nog een tijdje.

Dat het niveau 30/40 jaar geleden hoger lag, heb ik al een paar keer met cijfers proberen aan te tonen. Blijkbaar maakt het geen indruk en stapt vooral de media er gemakkelijk overheen en komen ze elke keer met berichten in de marge van het hardlopen of ze overwaarderen bepaalde prestaties. Zoals over een mevrouw die in 2019 met een kapotte knie toch 8 marathons op allerlei plaatsen in de wereld ging lopen. Weliswaar in tijden dik boven de 5 uur, maar als het maar voor het goede doel is, kom je in de krant of op de televisie. Haar verdienste was vooral veel geld inzamelen voor KIKA, maar hardlopen???

In snap overigens wel waar die mevrouw de marathonmicrobe vandaan heeft. Ze heeft in Goes op de markt een café en in datzelfde café was een marathonloper 40 jaar geleden de uitbater. Op zaterdagavond zaten daar veel hardlopers, die ’s middags aan een wedstrijd hadden meegedaan en nu de nodige hersteldrank naar binnen moesten werken. Ook werd de bovenverdieping regelmatig gebruikt als kleedruimte, bijvoorbeeld bij de Halve Marathon in Goes of voor trainingsloopjes vanuit het café richting Goese Sas en terug. In dat café is er vast en zeker nog iets uit die tijd blijven hangen.

Om even terug te komen op het niveau van vroeger en nu. John Vermeule en Kim Reynierse waren op 16 december te gast in het programma “de derde helft” bij Omroep Zeeland. John en Kim liepen hun beste marathon in 1989 met respectievelijk 2.12.22 en 2.13.43 uur. Jammer dat de verslaggever van Omroep Zeeland niet even doorvroeg over de mindere prestaties van tegenwoordig. Even wat cijfers, waarbij ik de marathonprestaties per 10 jaar laat zien. Voor 1970 waren er in Zeeland maar een handvol marathonlopers, waarvan alleen Wim Caljouw toen een prestatie heeft neergezet goed voor een top 100 notering, maar hij heeft dat later nog verbeterd. Wanneer werden de prestaties geleverd en hoeveel per periode?

PERIODE 1970/79 1980/89 1990/99 2000/09 2010/19
TOP 25 TOT 2.31.55 3 9 6 0 7
TOP 50 TOT 2.37.59 5 18 13 2 12
TOP 100 TOT 2.47.49 11 39 17 6 27

Conclusies moet je er zelf maar aan verbinden. Ik blijf erbij dat de complete aanpak van het hardlopen in de jaren 70 en 80 met o.a. duidelijk gescheiden seizoenen en snellere tijden over de kortere afstanden een bijdrage leverden aan deze prestaties. Ook dit jaar waren baanwedstrijden en crossen het ondergeschoven kindje van het hardlopen. Ik verwacht niet dat het in 2020 veel anders zal worden.

Cees Hoogesteger, de uitbater van het eerder genoemde Goese café, deed overigens tijdens zijn atletiekloopbaan wel veel mee aan crossen en baanwedstrijden en dat resulteerde op de marathon toch ook in tijden onder de 3 uur. Dit jaar nam Cees op zijn 83e afscheid van de wedstrijden. Wie dat wil zien, moet de komende weken het programma van de VRT op donderdag in de gaten houden. Sinds vorige week loopt er een serie onder de naam “Vandaag over een jaar”. Eén van de afleveringen gaat over een estafetteteam van louter 80 plussers. Afgelopen zomer probeerden ze in Brasschaat hun in 2018 gevestigde record te verbeteren. Ik was aanwezig en weet hoe het is afgelopen. Verklappen doe ik niets, zelf kijken dus. Helaas weet ik de datum van die uitzending nog niet, maar ik hou jullie op de hoogte.

Nog opmerkelijk nieuws is de positieve dopingtest van de winnares van de marathon van Zeeuws Vlaanderen, tevens 3e in de laatste Kustmarathon. Een medicijn tegen ADHD zou haar fataal zijn geworden. Nu verwondert het me niet dat er ook modale hardlopers bewust of onbewust verboden middelen in hun lijf hebben, maar de reactie van beide organisaties vind ik wel erg zwak. Ze wordt niet uit de uitslagen verwijderd, omdat het hier geen officiële marathons betreft. De afstand is namelijk niet door de atletiekunie gemeten e.d. Bij hoeveel wedstrijden is dat wel het geval en kun je daar dan als dopingzondaar gewoon aan de start verschijnen? En schrappen we ook alle andere tijden van de marathonlijsten als het geen officiële marathon is?

Voor mij persoonlijk was 2019 geen geweldig jaar. Over mijn 4 organisaties ben ik wel tevreden. Dat er talloze hardlopers gebruik willen maken van mijn adviezen en schema’s pleziert me ook. Maar er liepen ( wat een woord ) andere dingen niet helemaal, zoals ik me had voorgesteld. Vooral het feit dat ik zelf bijna niet meer kan hardlopen, hakt er toch behoorlijk in. Dat het op een bepaalde leeftijd allemaal langzamer gaat, is een natuurlijk en niet te stoppen proces. De laatste 3 jaar gaat het echter wel heel snel achteruit met dit jaar als absoluut dieptepunt. In 2020 hoef ik niet sneller, maar wens wel dat ik 5 km achter elkaar zonder pijn en zonder wandelpauzes kan hardlopen. Tot zover mijn zelfbeklag.

In een poging om 2019 positief te besluiten heb ik besloten om aan de kortste afstand bij de Oliebollenloop in Goes mee te doen. Per slot van rekening heb ik die Oliebollenloop 50 jaar geleden zelf in het leven geroepen. Ik vraag me wel eens af of dat de oudste in zijn soort is in Nederland en omstreken. Ik had het afgekeken van Sao Paulo, maar in Europa ben ik nog geen eindejaarslopen tegengekomen met 50 edities of meer. En natuurlijk wens ik jullie prettige feestdagen en het beste voor 2020.

Reacties
Jan, volgens mij heb je op veel punten gelijk! Het is daarbij te waarderen dat je het niet alleen bij woorden laat maar ook daadwerkelijk je gedachten in de praktijk brengt door wedstrijden te organiseren! Maar het is nu eenmaal een gegeven dat vroeger verschilt van nu! Wedstrijden zijn meer en meer evenementen geworden en de beleving staat centraal. Atleten zijn zeldzaam aan het worden en het aantal "Juiglopers" heeft de overhand! Ik kan dat jammer vinden maar zie gelukkig meer en meer mensen die "bewegen" en daar plezier aan beleven! Kijk ik daar als trainer MILA naar en voormalig atleet dan schieten inderdaad af en toe de tranen in mijn ogen van tijden ,de manier van voortbewegen en voorbereiding op bv een marathon! Maar dat is dan maar mijn moeite! Maar nu ik dit schrijf bedenkt ik me.........eigenlijk hebt jij die evenementen trend in gezet Jan! Vijftig jaar geleden organiseerde je je eerste Oliebollenloop! Een prachtig evenement waar ik ieder jaar met heel veel plezier naar toe ga, zelfs zonder te lopen! Tot volgende week!
Bernard Ruijsink - Goes - 22/12/2019 09:24:18

Toch nog meer hardloopnieuws eind december. De organisatie van de Kustmarathon heeft een nieuw onderdeel aan het programma voor 2020 toegevoegd: een 15 km trailrun alleen voor dames. Op de site van Omroep Zeeland is er al het nodige commentaar op deze stap gekomen. Ook ik heb mijn mening.

"Nog meer versnippering. De 5 en 10 km, maar ook de marathon van zaterdag worden zo verder afgeroomd v.w.b. de dames. Het komt misschien het totale aantal vrouwelijke deelnemers ten goede, maar niet de kwaliteit van het hardlopen. Als er behoefte is aan een langere afstand zijn er in die periode mogelijkheden zat bij andere wedstrijden. Verder is het omgekeerde discriminatie. Er zijn waarschijnlijk genoeg mannen, die ook wel eens aan het evenement Kustmarathon willen meedoen op zaterdag, maar een hele marathon niet aankunnen. Daar wordt toch ook geen halve marathon vanaf Vrouwenpolder voor georganiseerd? Of breng ik de organisatie nu op een idee. Begrijp me goed. Voor mij hoeft dat niet en ik ben er zelfs een tegenstander van. Ik zou liever zien dat het grote aanbod van verschillende afstanden bij dezelfde wedstrijd drastisch verminderd. Er zijn genoeg wedstrijden en verspreidt de afstanden dan een beetje. Krijg je automatisch meer kwaliteit in het hardlopen."

Tot zover mijn reactie. Meer kwaliteit, daar hamer ik al jaren op. Of mijn organisaties daar toe bijdragen? Het is wel mijn intentie. Over mijn organisaties gesproken. Ken je die mop van de kerstloop met leeftijdhandicap op zondag 22 december? Gaat waarschijnlijk niet door. Er is namelijk een veel grotere handicap: te weinig deelnemers. Om deze alternatieve wedstrijdvorm een keer te testen, heb ik toch minimaal 20 hardlopers nodig en dat lukt voorlopig niet. Als er morgenochtend ( zaterdag 21 december ) geen 20 deelnemers zijn gaat het helaas niet door.
Jan Roose - Goes - 20/12/2019 17:36:31


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020