woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Concurrentie bij het hardlopen


woensdag 27 november 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Afgelopen weekend waren er maar 2 wedstrijden in Zeeland. Weinig, want in sommige weekenden zijn er veel meer, zoals bijvoorbeeld in het weekend van 20 – 22 september toen er liefst 5 Zeeuwse wedstrijden op de kalender prijkten. Slechts 1 van die 5 wedstrijden had toen te maken met een tegenvallende deelname, maar was dat ook niet de schuld van de minimale publiciteit?

Toch werd er deze week na afloop van de Elderschanscross en de Zakloop in een paar verslagen gesproken over concurrentie. Niet van elkaar, wat ik voor de hand liggend zou vinden, maar van de internationale Warandaloop in Tilburg. Een al jaren bestaande cross waar diverse sterke Zeeuwse atleten aan de start verschenen!

Voorlopig heb ik er maar 2 kunnen traceren in de uitslagen. Weliswaar zijn de 2 Timmen ( Pleijte en van den Broeke ) inderdaad de sterkste Zeeuwse hardlopers, maar om dan te spreken van concurrentie? Waren ze anders wel in één van deze Zeeuwse wedstrijden gestart en zou het algemene niveau dan zoveel hoger geweest zijn? In Aardenburg waren er slecht 60 deelnemers voor de lange cross. Zelfs de organiserende vereniging liet het bijna compleet afweten. Dat het crossen niet echt populair is, zal eerder de oorzaak zijn van de matige bezetting.

Een jaar heeft 52 weken en met een beetje geluk zijn er 53 weekenden. Daarin moet dus een groot deel van de wedstrijden georganiseerd worden, want in tegenstelling tot de zomermaanden kun je ruim de helft van het jaar geen wedstrijden op doordeweekse dagen houden. Veel organisaties houden vast aan een bepaalde periode, maar soms loopt het daar al verkeerd. De Wallenloop in Goes is volgens traditie op de 1e zaterdag van januari. Als deze zaterdag echter op 1 januari en soms op 2 januari valt, komt dat erg slecht uit en verhuizen ze naar het volgende weekend. Dan staat meestal de Deltacross geprogrammeerd, die daardoor moet opschuiven. Aangezien er in zo’n jaar 5 weekenden in januari zijn, komt het meestal allemaal wel goed.

Toch zie je steeds meer dat nieuwe en/of bestaande ( die daar meer mogelijkheden zien ) organisaties “lege” weekenden gaan opvullen. Prima dat initiatief, maar hebben ze al eens vooruit gekeken. Dit jaar telt november 5 zaterdagen. Alle traditionele wedstrijden hadden hun plaatsje en zijn intussen geweest, maar 30 november stond open en wordt opgevuld door een nieuwe loop en een loop die vorige jaren in december plaats vond. Volgend jaar telt november echter weer gewoon 4 zaterdagen en waar gaan die wedstrijden dan naar toe? Natuurlijk zijn er talloze organisaties los van de atletiekunie, die geen boodschap aan de kalender hebben, maar durf je de concurrentie met andere lopen aan?

Is het misschien raadzaam om met wedstrijden een drastische sprong op de kalender te maken. Crossen horen bij de herfst en de winter, baanwedstrijden bij het voorjaar en de zomer, maar veel andere wedstrijden zijn ( helaas, maar dat is een persoonlijke mening ) niet echt gebonden aan een seizoen. Van mei t/m augustus zijn er voldoende zaterdagen en zondagen zonder wedstrijd. Ontloop de concurrentie en ga daar naar toe.

“Ja, maar…. Voor onze halve marathon is de kans op warm weer in de zomer te groot. Misschien moeten we het dan wel afblazen. Kijk maar eens naar de toestanden bij de van Dam tot Dam loop, waar ongeveer 4000 lopers niet meer mochten starten. En zo zijn er nog voorbeelden te noemen.” De risico’s van het hardlopen met grote hitte zijn algemeen bekend en de media besteedt er de laatste jaren veel aandacht aan.

Maar is er bij het lopen van lange wedstrijden op 1 grote ronde in de winter geen gevaar? De winters stellen de laatste jaren in ons land niet veel voor en het is algemeen geweten dat het lopen van lange afstanden bij temperaturen rond 8 graden betere resultaten oplevert dan bij 18 graden of meer. Daarom worden er sinds eind jaren 80 steeds meer lange wedstrijden georganiseerd in de winterperiode. Soms moeten deze daadwerkelijk afgelast worden wegens sneeuw of ijzel, maar meestal kan er zonder veel problemen gelopen worden. Toch zet ik al jaren vraagtekens bij deze ontwikkeling. Dat de crossen ( de basis voor fatsoenlijk hardlopen ) op die manier een behoorlijke concurrent hebben, kan iedereen met eigen ogen zien.

Jammer, maar blijkbaar niet meer te stoppen. Ik zie echter ook gevaren, die misschien niet direct opvallen. Bij grote wedstrijden zoals de Zevenheuvelenloop en de Halve van Egmond zullen er wel genoeg vrijwilligers zijn om dat op te vangen, maar bij kleinere organisaties? Even terug naar de laatste Zakloop als voorbeeld. In eerste instantie was er een zonnetje, weinig wind en mogelijk 12 graden afgegeven. Prima omstandigheden voor een halve marathon. In werkelijkheid klopte het alleen voor de wind. Voor de rest was het mistig en deed het winterachtig aan. Om hard te lopen nog geen probleem, zolang alles goed gaat.

Een deelnemer uit de kopgroep liep na ongeveer 5 km ( voor die mannen na 17 minuten ) een blessure op. Blijkbaar heeft hij nog even geprobeerd, maar dat ging niet meer. Daar sta je dan in een verlaten en mistig landschap, waar je in zijn geval ook de weg niet kent. Pas 3 kwartier later bereikte hij Nisse en zo te zien was hij nauwelijks in staat om gewoon te wandelen. Slechts gekleed in een hemdje en een korte broek was de kans op onderkoeling bij nog lagere temperaturen niet denkbeeldig geweest. En hoeveel van dit soort incidenten vinden er toch plaats bij die grotere wedstrijden, maar komen nooit in de publiciteit, omdat de gevolgen minder ernstig zijn dan bij de hitte in de zomer?

Zelf heb ik dat overigens bij de toenmalige Salvatorehoeveloop over 20 km in en om Ouwerkerk in de maand december ook gehad. Na ongeveer 15 km een spierscheur en niemand te zien. Dan is 5 km terug wandelen ( strompelen ) in een korte broek en een hemdje nog ver en erg koud. Een parcours van 21 km overal bemannen met hulpposten is niet mogelijk, maar je neemt zo wel de nodige risico’s. En dan wordt er nu in ieder geval al om 13.00 uur gestart. Toen dat nog een uur later was, kwamen de laatste deelnemers ( en tijden dik boven de 2 uur worden bij een halve marathon steeds gebruikelijker ) zo goed als in het donker aan. In een vriendelijker jaargetijde zouden die risico’s toch minder zijn, lijkt me.

Concurrentie bij de hardloopwedstrijden onderling is er dus genoeg, maar gelukkig is er ook een groot potentieel aan deelnemers. Globaal gezien moeten we ons daar dus geen zorgen om maken, hoewel ik deze week niet blij was bij het zien van weer een nieuwe trail in Schouwen op de dag van mijn 9e Kapellecross, die ik organiseer met medewerking van een erkende atletiekclub. Heeft het maken van een kalender door de VZA ( overkoepelend orgaan Zeeuwse atletiek ) dan nog zin?

Waar ik nog wel steeds bezorgd over ben, is de concurrentie tussen de hardlopers. Of beter gezegd het gebrek aan concurrentie. Bij veel wedstrijden grote tijdsverschillen in de toptien. Versnippering in het aanbod van de afstanden, waardoor de besten elkaar ook nog eens ontlopen. Een deel van de iets snellere lopers heeft bovendien al een leeftijd dat verbeteringen er waarschijnlijk niet meer inzitten of ze moeten aan de verboden middelen. De meeste zaken heb ik al meerdere malen aan de kaak gesteld.

Hardlopen blijft een prestatiesport, hoewel velen daar anders over denken. Zij zeggen dat ze vooral willen genieten, maar anderzijds hoor ik ze ook over een tijd neerzetten of een tijd verbeteren. Prestaties verbeteren doe je door de juiste training en de concurrentie met ongeveer gelijkwaardige lopers. Stel je vaste loopmaat, waar je altijd dik een minuut voor bent op een 10 km, eindigt door een andere aanpak voor je. Je kunt berusten, maar in veel gevallen wil je de volgende wedstrijd weer van hem/haar winnen en misschien moet je dan ook op die manier gaan trainen. Zij worden dus sneller, maar de lopers daarvoor voelen nu ook de hete adem in hun nek en moeten extra inspanningen leveren om hun positie te behouden. Dit sneeuwbaleffect zorgt op termijn voor een algemeen hoger niveau.

“Is het niveau dan nu niet hoog genoeg?” Ik ga hier niet voor de zoveelste keer uitpakken met verhalen uit de oude doos. Zoek zelf maar in de Zeeuwse ranglijsten allertijden en dan zie je dat een uiterst bescheiden middenmoter in de jaren 70 op de halve marathon gedeeld 156e staat met 1.19.16 uur en op de 10000 meter ( toen nog hoofdzakelijk op de atletiekbaan ) 36.08 minuten kon lopen. En dan te weten dat er toen nog minstens 40 betere Zeeuwse lopers waren!!!


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020