woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

JARO crossen 2011 – 2021


donderdag 14 november 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Na de 8e Stelleplascross op 26 oktober heb ik alles voor mezelf eens op een rijtje gezet. Op zich was het een geslaagde middag, maar toch had ik in de aanloop naar deze wedstrijd en ook na afloop de nodige bedenkingen. De belangrijkste vragen: Is dit wat me 8 jaar geleden voor ogen stond en moet ik hier nog jaren mee door gaan? Eerst een terugblik.

Uit onvrede met de gang van zaken bij het crossen in Zeeland wilde ik laten zien dat het anders en in mijn ogen beter kon. Een korter programma, meer strijd en veel lopers warm maken voor de cross was mijn uitgangspunt. Ook versnippering wilde ik voorkomen, maar noodgedwongen moest ik op dat punt wel eens water bij de wijn doen.

Bij de eerste cross op de Stelleplas in december 2011 waren er ongeveer 60 deelnemers. Een aparte vrouwencross over ongeveer 3 km naar Belgisch voorbeeld sloeg niet aan. De tweede cross op de Hollandse Hoeve kende nog minder deelnemers en bleek ook te bewerkelijk. Allerlei bijkomende eisen van de gemeente Goes zorgde voor een snel einde van deze poging om de gelouterde HH cross van vroeger nieuw leven in te blazen. Een cross in Kapelle op een prachtig parcours met echte hellingen en veel lovende woorden nadien was echter voldoende om mijn activiteiten het volgende seizoen voort te zetten.

De volgende jaren bleven de deelnemersaantallen schommelen tussen 70 en 100. Soms minder vanwege erg slecht weer, soms iets meer door deelname van mijn Belgische club ACSS of het uitloven van geldprijzen. We hadden vooral moeite om een goede datum te vinden, want altijd was er dat weekend wel een andere loop en was de deelname van de Zeeuwse clubs buiten de regio Goes minimaal. Vandaar dat ook de formule van de crossen wel eens veranderde. Zo was er op de Stelleplas een paar keer een veldloopestafette en dat viel redelijk in de smaak.

In het seizoen 2016/2017 probeerde ik het toch nog een keer met een cross in Goes. De Parkcross zo ongeveer naast mijn deur. Samen met de plaatselijke hardloopwinkel had ik een concept bedacht met 3 crossen onder de naam JARO CROSSSERIES. Geen klassement op punten of zoiets, maar een mooi shirt voor de deelname aan deze 3 crossen. Dit leverde een aardige deelname op, maar van een vaste kern deelnemers was geen sprake.

Een vervolg kwam er niet. Voor een cross in Goes bleken de eerdere hindernissen nog steeds te gelden. Verder is er bij dat park geen echte locatie om een secretariaat en kleedgelegenheid te huisvesten. In dat park heb ik in december 2018 wel een sponsorloop georganiseerd zonder verdere voorzieningen en ook voor georganiseerde trainingen maak ik er regelmatig gebruik van. Ik kan er in principe binnen een week iets op poten zetten.

Vanaf 2017 werd het voor mij ook steeds moeilijker om iets te organiseren. Als een soort mantelzorgers konden mijn broer en ik soms onmogelijk weg. Stel dat er op de dag van de wedstrijd iets zou gebeuren! Daarom in dat jaar geen Stelleplascross en in 2018 een Kapellecross in aangepaste vorm, d.w.z. een simpel rondje waar bijna niets uit te zetten viel. Mocht ik die dag onverhoopt niet gekund hebben, dan kon er weinig fout lopen. Dat werkte en zodoende heb ik ook de volgende Stelleplascross in 2018 op die manier georganiseerd. Gewoon 4 rondjes rond de plas en verkeerd lopen was eigenlijk niet mogelijk. Het leverde een mooie deelname op, maar ook opmerkingen over de gemiste kans met de leuke paadjes en de hellingen.

Nu ben ik in principe weer in de gelegenheid om parcoursen uit te zetten waar meer werk aan is en zodoende veel aantrekkelijker. Bij de laatste Stelleplascross hebben de aanwezigen dat al kunnen merken. Toch hou ik rekening met het einde van de JARO crossen binnen enkele jaren. Na bijna 8 jaar moet ik concluderen dat er in Zeeland in verhouding tot andere wedstrijden nog steeds weinig echte crossen zijn en de belangstelling niet geweldig groot is.

Bij de laatste Kapellecross in februari van dit jaar waren er liefst 200 deelnemers, maar eigenlijk had ik een groot deel daarvan “gekocht”. Als stunt om deelnemers te trekken en enthousiast te maken voor de cross had ik namelijk een behoorlijke bonus uitgeloofd voor elke club of loopgroep, die met minstens 25 deelnemers over de finish zou komen. Dat waren er dus 5 en zo kom je al aan zeker 125 hardlopers. Bij de volgende cross zonder deze bonus zag ik de meesten helaas niet terug. Het bleef steken op 115 en met 74 voorinschrijvingen op de middag voor de wedstrijd was ik eigenlijk teleurgesteld. Zeker omdat de inschrijving de laatste 2 dagen bijna stagneerde.

Ook andere factoren gaan een rol spelen. Organiseren van achter mijn computer is geen probleem. Op de dag zelf heb ik echter zo’n 15 medewerkers nodig. Ik kan putten uit een behoorlijk arsenaal, maar soms is het toch even billen knijpen of er op de dag zelf genoeg zijn. Afzeggingen op het laatste moment en dan weer vervanging regelen is nu niet iets waar je in de week van de wedstrijd op zit te wachten. Behoorlijk wat van die medewerkers zijn al iets ouder, dus sjouwen met materiaal kost steeds meer moeite. Zelf ervaar ik dat ook. Bovendien is er iets met mijn ogen. Weliswaar heb ik daar nu geen last van, maar hoe is dat over 2 jaar?

Zoals ik al eens heb laten weten, word ik volgend jaar 70 jaar. Hardlopen gaat al bijna niet meer en eeuwig doorgaan met organiseren kan natuurlijk ook niet. Het lijkt me het beste om de organisaties af te bouwen om toch voldaan te kunnen terugblikken op 10 jaar JARO crossen. Geen super succes, maar wel altijd leuk en in de wetenschap er alles aan gedaan te hebben. Of dat afbouwen tot en met 2021 automatisch nog 2 x een Stelleplascross en 2 x een Kapellecross wordt in de huidige vorm weet ik niet.

Misschien een veldloopestafette in het parkje bij mij naast zonder verdere voorzieningen. Misschien eens een zogenaamde Handicapcross op leeftijd naar Belgisch voorbeeld. Misschien eens een wedstrijd over een bepaalde tijd i.p.v. over een bepaalde afstand, zoals bij het veldrijden. Misschien ga ik nog eens een serie eenvoudige baanwedstrijden op de atletiekbaan in Goes organiseren met in beginsel alleen loopnummers. Dit alles voor in principe 50 tot 70 deelnemers, zodat het met een paar medewerkers te regelen is. Voor deze ideeën heb ik de concepten al klaar, maar je leest het … het is vooral misschien. Er moet namelijk in de eerste plaats belangstelling voor zijn en er is al zoveel. En misschien heb jij een idee en kan ik je helpen, zodat we een soort JARO crossen toch kunnen voortzetten.

Als er geen gekke dingen gebeuren is de 9e Racketcentrum Kapellecross op 23 februari 2020 de volgende JARO cross. Ik heb in ieder geval bij de gemeente Kapelle en Staatsbosbeheer een vergunning aangevraagd en afspraken gemaakt met de tennishal. Gekke dingen? Een autoloze zondag kan bijvoorbeeld nog roet in het eten gooien. Het is de bedoeling dat bij de Kapellecross een deel van de heuvels weer in het parcours worden opgenomen. Het strookje asfalt blijft er helaas in, want een andere verbinding tussen de 2 stukken bos is niet voorhanden. Verder net als op de Stelleplas een Promotie – en een Azencross, maar om de allerkleinsten toch iets meer kans te geven om mee te doen ook een zogenaamde Bambinicross over ongeveer 500 meter voor alle meisjes en jongens t/m 8 jaar. Alle gegevens kun je al vinden in de kalender op deze site.

Reacties
In dit verhaal over de JARO crossen schreef ik al iets over de ideeën die ik nog heb. Maar wel met de toevoeging
misschien. Een veldloopestafette en wedstrijden op de skeelerbaan heb ik al eens op poten gezet en zodoende weet ik wel ongeveer wat daar de zwakke en sterke kanten van zijn. Maar hoe zit dat met de andere alternatieve wedstrijdvormen? Alleen door ondervinding kan ik daar het antwoord op vinden. Niet met groot aangekondigde en officieel aangevraagde wedstrijden, maar kleinschalig en overzichtelijk.
Ik wil er eigenlijk direct aan beginnen met een zogenaamde handicaprace over 5 km in Goes op 22 december a.s. Misschien kort dag en loop ik weer een beetje te hard van stapel, maar 30 á 40 deelnemers zijn genoeg voor een “try out” om ook maar eens een Engelse term te gebruiken. De ruim 250 hardlopers uit mijn bestand hebben daar al een mail over ontvangen. Verder ga ik er geen ruchtbaarheid aan geven, maar wie belangstelling heeft en geen mail heeft gekregen moet maar even contact ( jacroose@hetnet.nl ) opnemen. En zo belachelijk zijn mijn ideeën nu ook weer niet. In 1969 ( 50 jaar geleden dus ) organiseerde ik als één van de eersten in Nederland en omstreken een Oliebollenloop op 31 december met ongeveer 15 deelnemers. Moet je nu eens kijken!
Jan Roose - Goes - 13/12/2019 14:28:36


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020