woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Tim Pleijte beste in Zeeuws onderonsje in 17e Kustmarathon


woensdag 9 oktober 2019 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Zoals tevoren door kenners was verwacht, heeft Tim Pleijte (34), met name door het ontbreken van serieuze concurrentie van buiten de provincie, de 17e Kustmarathon gewonnen. Die favorietenrol was vooral gebaseerd op zijn prestaties in de voorafgaande maanden. Daar was hij Erwin Adan (27), die gezien werd als zijn belangrijkste opponent, immers steeds de baas. En dus zeker niet vanwege hun eerdere confrontaties in de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen dit voorjaar, en de Kustmarathon van 2018, waar Tim Pleijte in beide nogal teleurstelde. Erwin Adan deed het toen met een 3e en 5e plek beduidend beter dan de Kustmarathon winnaar van 2016, met respectievelijk een 5e en 9e plaats.

Toch wist Erwin Adan, waarschijnlijk veel langer dan menigeen had verwacht, het Tim Pleijte erg lastig te maken, voordat de Vlissinger, getekend door de strijd, het zoet van de overwinning nog eens kon smaken. Feitelijk gaf zijn rijzige clubmaat zich pas op het laatste stukje strand richting Zoutelande gewonnen. De tweede overwinning van Tim Pleijte in 2.33.13 (PR) kreeg hij zodoende zeker niet in de schoot geworpen. Uiteindelijk finishte Erwin Adan in 2.34.41, waardoor het verschil op het laatst nog was opgelopen tot 1.28 min.

Ralph Wiessner (42) verraste velen met een 3e plaats in 2.38.58. Vooral omdat Erwin Harmes (37) en Huub van Noorden (31) hun favorietenrol voor een podiumplek niet waarmaakten. De pezige Vlissinger met benen, die een voetbal verleden doen vermoeden, moest overigens voor zijn podiumplek nog flink strijden met de Fransman Michel Verhaeghe. Van de start tot aan Westkapelle waren ze samen opgetrokken. Vanaf daar bleef de Fransman, die bijna een vaste gast is in de Zeeuwse marathons, hem op de hielen zitten om aan de finish met 2.39.16, slechts 18 sec. op hem toe te geven. Naderhand bleek dat zij hun wedstrijd bijzonder goed hadden ingedeeld. Voor de laatste 12,195 km hadden zij bijvoorbeeld dezelfde tijd nodig als Erwin Adan.

Toch bewees Ralph Wiessner vorig jaar in de Kustmarathon, waar hij zelfs voor Tim Pleijte finishte en nauwelijks toegaf op Huub van Noorden en dit voorjaar in de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen, waar hij op 15 sec. van Tim Pleijte strandde en net voor Huub van Noorden finishte, dat er sowieso ook rekening moest worden gehouden met hem voor een podiumplek.

Ronnie Overgaauw (34), die gezien zijn tussentijden blijkbaar voor een solotocht had gekozen, finishte in zijn woonplaats als vijfde in 2.40.21. De Duitser Nico Altorf (52) als zesde met 2.41.52. Huub van Noorden als zevende in 2.42.56. Een tweede Duitser, Andre Bour (40) als achtste in 2.43.02. De uit Vlissingen afkomstige Robert Willemse (51) als negende in 2.43.12 en Erwin Harmes met 2.46.04 als tiende. Vermeldenswaard is ook de prestatie van Sébastien Schletterer, die met 2.50.15 en als 16e overall een indrukwekkend vlakke wedstrijd liep. Zie de tabel met tussentijden. Hopelijk is het anderen, die het goed indelen nog niet onder de knie hebben, tot voorbeeld.

De prestatie van de dag leverde echter Samantha Luitwieler. Uiteraard behoorde zij tot de favorieten. Maar waar het bij de mannen ontbrak aan serieuze tegenstand van buiten de provincie, viel zij met Mireille Baart, Liselotte van de Berg en Hinke Schokker niet echt met de de neus in de boter. Haar winst bij de vrouwen in 2.50.11 kreeg daardoor nog meer glans. Naast een fraaie 15e plaats overall, leverde zij naar verhouding zelfs een betere prestatie dan de winnende tijd van Tim Pleijte. Want als voor het fysieke verschil tussen mannen en vrouwen, ongeveer zo'n 12%, wordt gecompenseerd, zou haar 2.50.11 zelfs een vergelijkbare mannentijd van 2.31.57 opleveren. In de laatste 12,195 km leverde zij wel iets in, maar toen was de buit feitelijk al binnen. Prangende vraag na dit onverwachte succes. is Loopgroep Zeeland nu de rijzende ster onder de Zeeuwse hardloopgroepen? Of is de gedreven Samantha Luitwieler, die overigens niet uitmunt met een sierlijke loopstijl, de hardloopster, die iedere trainer doet watertanden?

De media repten over een parcoursrecord. Al kan daar onmogelijk van worden gesproken, omdat sinds vorig jaar het parcours de eerste 7 km, ingrijpend is gewijzigd. En het daardoor aantoonbaar gemakkelijker is geworden.

Een korte terugblik op het wedstrijdverloop.

Direct na de start gooide Ykalo Fsaha de knuppel in het hoenderhok. Erwin Harmes kon zich weer eens niet beheersen en volgde. Al voor de Stormvloedkering liep de stoutmoedige Middelburger echter aan kop en was Ykalo Fsaha teruggevallen in het achtervolgende groepje waar Tim van den Broeke als haas voor het tempo zorgde en dat verder bestond uit Erwin Adan, Huub van Noorden en Tim Pleijte. Door al deze schermutselingen lag het tempo in de eerste 7 kilometer iets boven de 3.20 min/km. Kortom een veel te hoog tempo, dat meer dan waarschijnlijk niet lang zou kunnen worden volgehouden. Het zou immers leiden tot een onmogelijk geachte eindtijd van rond de 2.21 uur. Bij het 10 km meetpunt, kwam Erwin Harmes door in 34.15 min. De achtervolgers op 21 sec. in 34.36 min. Ykalo Fsaha bleek al te zijn gelost en zou niet veel verder, gedwongen door een blessure, opgeven.

Na 15 km bedroeg de voorsprong van Erwin Harmes nog 17 sec. op zijn achtervolgers. Na 20 km was het toch weer iets opgelopen naar 25 sec. Opmerkelijk was dat Huub van Noorden vroegtijdig een gaatje van 4 sec. had moeten laten vallen op Erwin Adan en Tim Pleijte en dat haas Tim van den Broeke, kort daarvoor was uitgestapt.

Bij het verlaten van het strand en het nemen van de trap iets voorbij Westhove, na ruim 28 km, had Erwin Adan moeten afhaken. Kramp werd als oorzaak genoemd. Na 30 km bleek Tim Pleijte in 1.47.17 dus alleen op kop te lopen. Erwin Adan volgde daar op 13 sec. Huub van Noorden intussen op 1.49 min. Erwin Harmes, die zijn kruit weer eens vroegtijdig had verschoten, al op 2.29 min. Ralph Wiessner en Michel Verhaeghe deden dat op 4.32 min.

Zeer verrassend wist Erwin Adan het verschil kilometers lang gering te houden. En net voor Westkapelle sloot hij zelfs terug aan bij een ongetwijfeld verontruste Tim Pleijte. Toch wenste Tim Pleijte de rappere sprinter niet mee te nemen naar de finish in Zoutelande. Bij het klimmetje naar de radar toren, na ruim 37 km, plaatste de Vlissinger een versnelling en sloeg daarbij een gaatje. Bij het ronden van de radartoren wist Erwin Adan dat opnieuw te dichten. Maar op de gevreesde trap bij Erica, moest hij opnieuw buigen en op het laatste stukje strand naar Zoutelande bleek dat ook definitief te zijn.

Bij de vrouwen

Mireille Baart en Hinke Schokker liepen na 10 km in 38.40 min. aan kop bij de vrouwen. Samantha Luitwieler volgde hen met 39.19 min. op 39 sec. Liselotte van den Berg met 40.05 min. op 1.45 min. en Monica Sanderse met 42.40 min. zelfs op 4 minuten.

Na 20 km had Mireille Baart een voorsprong van 53 sec. op Samantha Luitwieler, 1.36 min. op Hinke Schokker, 3.44 min op Liselotte van den Berg en al 8.14 min. op Monica Sanderse.

Na 30 km bleek Samantha Luitwieler de kop te hebben overgenomen. Mireille Baart volgde weliswaar op nog maar 18 sec. Maar had blijkbaar haar treintje toch niet kunnen aanpikken bij de onverstoorbare Zeeuwse. Hinke Schokker bleek zelfs al 5 min. aan haar broek te hebben, zodat ook zij zo goed als zeker leek uitgespeeld voor de winst. En dat gold ook voor Liselotte van den Berge, die op 6.42 min. volgde. Ook door Monica Sanderse op 11.51 min, kon definitief een kruis voor een podiumplek. Al kwam dat zeker niet door een te onstuimige start.

Dat de organisatie heeft volhard in het gewijzigde parcours is te betreuren. Blijkbaar maakt het de meeste deelnemers ook niets uit. Zouden ze dan toch stiekem naar nog meer asfalt verlangen?


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020