woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Zeeuws veldloopseizoen van start op Stelleplas


maandag 7 oktober 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Net als vorig jaar begint het crossseizoen dit jaar met de Stelleplascross op het gelijknamige recreatieterrein in Heinkenszand. Deze cross vindt plaats op zaterdag 26 oktober a.s. een week voor de eerste competitiecross in Hulst. Dit is een goede mogelijkheid voor de crossers om zich op te warmen.

Met 6 km een mooie afstand om te wennen aan de onverharde ondergrond, bochten, klimmetjes en tempowisselingen. Vanwege veranderingen rond de plas hebben we dit jaar weer een afwisselend parcours, zoals dat in de beginjaren was: schelpenpaden, grasstroken, een deel van de mountainbikeroute en een paar klimmetjes. Elke ronde is ongeveer 1500 meter. Er moeten dus 4 ronden worden afgelegd bij de zogenaamde Azencross. Deze staat open voor iedereen vanaf 14 jaar.

In tegenstelling tot vorige edities is er geen speciale jeugdcross. Als organisatie moet je soms inspelen op de interesse van de hardlopers. Of in dit geval weinig interesse. Bij de laatste JARO wedstrijden was de belangstelling voor de jeugdlopen met name van de atletiekclubs erg gering. In Kapelle werden de jeugdlopen nog gered door de plaatselijke jeugd. In Wemeldinge waren er slechts 13 hardlopertjes t/m 13 jaar. Dat betekent niet dat de jeugd op de Stelleplas geen cross kan lopen.

Dit jaar opteren we weer voor een zogenaamde Promotiecross. Een paar geleden hebben we dat bij de JARO crossen ook al eens gedaan. Aan deze Promotiecross over 1 ronde of te wel ongeveer 1500 meter kan iedereen meedoen. Alle jeugd, maar ook alle hardlopers die 6 km te ver vinden, maar toch graag willen crossen. Dat er dan misschien specialisten van de middenafstand aan de start komen, neem ik op de koop toe.

Voor alle deelnemers is er een medaille en voor de beste 3 vrouwen en mannen in beide wedstrijden zijn er ereprijzen. De deelname is gratis en na afloop is er nog een verloting op startnummer met mooie prijzen. Alle informatie vind je op deze site via de kalender en dan doorklikken bij Stelleplascross. Let op! Bij de inschrijving ook de afstand vermelden.

Voor de liefhebbers houd ik op zondag 13 oktober een veldloopbijeenkomst met een proeftraining, waarbij verschillende trainingsvormen voor de veldloop worden beoefend. Niveau is niet belangrijk, want alle loopsters/lopers kunnen dat in hun eigen tempo doen. We beginnen om 11.00 uur bij flat Boszicht in Goes – Zuid. Graag even laten weten dat je meedoet ( jacroose@hetnet.nl ), zodat ik je nog details kan sturen. Er zijn al 8 aanmeldingen.

Reacties
Een dag voor de 8e Stelleplascross in Heinkenszand zijn er bijna 80 inschrijvingen en voorinschrijven kan nog tot vanavond 20.00 uur. Bij de Promotiecross staan er 30 deelnemers op de lijst en dat zijn vooral jongeren. Bij 40 deelnemers zal ik besluiten om er 2 wedstrijden van te maken: eerst alle vrouwen en dan alle mannen. Dit om de allerkleinsten een beetje te beschermen, maar ook om het voor de jury werkbaar te houden. Bij ruim 40 hardlopers die over een relatief korte afstand van 1500 meter toch redelijk snel na elkaar over de streep lopen, krijg je misschien problemen en dat wil ik voorkomen. Bij bijvoorbeeld 100 deelnemers over 6 km speelt dat veel minder, omdat de onderlinge verschillen veel groter zijn. Voor de Promotiecross is een half uur uitgetrokken, dus tijd genoeg.
Gisteren heb ik het parcours nog een keer geïnspecteerd en van modder of gladheid was ondanks de vele regen nog geen sprake. Voor de echte modderduivels misschien jammer, maar de eerste cross van het seizoen moet ook niet gelijk de zwaarste zijn. Eigenlijk moet je streven naar een geleidelijke opbouw van kilometers en zwaarte bij de crossen, maar nu ga ik weer verhalen vertellen uit de oude doos en is daar iemand in geïnteresseerd?
Nog één huishoudelijke mededeling. Het secretariaat is zoals altijd in Restaurant Brasserie de Stelleplas. In tegenstelling tot de vorige edities zitten we nu echter in de grote zaal links als je binnenkomt. Dat is ruimer en normaal gezien zitten daar ook geen andere gasten. Kleedgelegenheid blijft boven, maar douchen kan helaas niet bij deze cross.
Jan Roose - Goes - 25/10/2019 09:22:14

Zoals ik heb beloofd hou ik jullie op de hoogte van de inschrijvingen. Op dit moment 3 dagen voor de wedstrijd zijn er ruim 60 voorinschrijvingen en dan te weten dat de meesten wachten tot de laatste dagen. Ik verwacht dat dit inclusief na – inschrijvingen ongeveer verdubbeld zal worden. Ook voor de Promotiecross is veel belangstelling, maar dat de jeugd het daar duidelijk gaat winnen van een paar “oudjes” is wel duidelijk of er moeten nog specialisten van de middenafstand inschrijven. Ik ben blij dat de jongeren nu wel komen.
Helaas zijn de weersverwachtingen iets minder geworden, maar echt veel regen wordt er nog steeds niet verwacht. De vele regen van de afgelopen tijd kan natuurlijk wel zorgen voor een zo hier en daar modderig parcours. Op de grasstroken en schelpenpaden zal het wel meevallen, maar op de stukjes mountainbikeroute zijn schoenen met een beetje profiel of misschien zelfs spikes ( voor wie dat gewend is ) aan te raden.
Vergeet vooral niet om na afloop van de wedstrijd je startnummer in de doos bij het secretariaat te deponeren. Je maakt dan kans op een mooie prijs extra, want om ongeveer 16.00 uur is er nog een verloting op datzelfde startnummer. Op dit moment heb ik bijna 60 prijsjes, dus met de te verwachten inschrijvingen heb je 50 % kans. Maar natuurlijk is dat een extraatje, want elke deelnemer krijgt sowieso een medaille en voor de beste 3 vrouwen en mannen bij zowel de Promotie – als de Azencross zijn er bekers.
Voorinschrijven kan nog tot vrijdagavond 20.00 uur via jacroose@hetnet.nl. Daarna stuur ik alle voorinschrijvingen naar Sjaak Sinke, zodat ze in het systeem gezet kunnen worden. Na – inschrijven op het secretariaat is mogelijk vanaf 12.30 uur, maar kom op tijd. Voor de Promotiecross kan dat tot 13.45 uur en voor de Azencross tot 14.15 uur. Toestanden zoals bij de stratenloop in Kapelle, waar strookjes nog ingeleverd moesten worden toen ze ongeveer gingen starten, vinden we als organisatie niet wenselijk.
Jan Roose - Goes - 23/10/2019 12:42:40

Vandaag is het met al die miezerregen echt crossweer, maar voor mij hoeft dat zaterdag niet. En gelukkig zijn de weersverwachtingen goed: ongeveer 16 graden, droog en kans op een beetje zon. Prachtig weer voor een geweldige cross op een selectief parcours en hopelijk met een mooie deelname.
Bij de mannen heeft de winnaar van vorig jaar Erwin Harmes zich al aangemeld. Hij kan zeker tegenstand verwachten van Abraham Mehari, die in de kortere stratenloopjes heeft laten zien goed mee te kunnen. Bij de dames zijn er nog geen uitgesproken favorieten.
Ik heb nog altijd de stille hoop dat al die deelnemers aan de Kustmarathon de cross of veldloop eens in hun training opnemen om dan volgend jaar misschien ietsje of veel sneller te zijn. Dat mag en kan bij de 8e Stelleplascross, maar ook bij de reeks crossen van de Zeeuwse crosscompetitie.
De eerder genoemde probleempjes met te weinig juryleden zijn in ieder geval opgelost. Vorige week kon ik 4 nieuwe medewerkers verwelkomen en wellicht kan ik ze ook bij volgende JARO wedstrijden inzetten.
Ik krijg wel vragen over de Promotiecross. Niet iedereen begrijpt de bedoeling. De Promotiecross is bedoeld voor verschillende doelgroepen. Hardlopers die echt nog nooit een cross hebben gelopen, en dat eens op een relatief korte afstand ( in dit geval 1500 meter ) willen proberen. Hardlopers die misschien al honderden crossen hebben gelopen, maar de afstand van 6 km om uitlopende redenen te ver vinden. Sprinters en atleten van de technische nummers die in deze periode voor hun conditie aan een wedstrijdje willen deelnemen.
En omdat er geen aparte jeugdcross op het programma staat alle jeugd vanaf de jongste pupillen en die staan al op mijn lijst. Waarom er geen aparte jeugdcross wordt gehouden, heb ik al eerder duidelijk gemaakt. Als de jeugd nu wel belangstelling heeft, komt er zeker weer een jeugdcross bij JARO, maar op deze manier geef ik een andere groep ook de kans om mee te doen. Ik hou jullie deze week op de hoogte en als het kan graag voorinschrijven, zodat ik daadwerkelijk iets te melden heb.
Jan Roose - Goes - 21/10/2019 16:02:39

Deze ochtend heb ik samen met mijn compagnon Jaap Oele het definitieve parcours voor de Stelleplascross uitgetekend. Vorig jaar hadden we door omstandigheden een erg eenvoudig parcours, zodat we nauwelijks iets moesten uitzetten en een paar pijlen volstonden. Veel deelnemers vonden het toen wel leuk, maar ook jammer dat de mooie paadjes en de klimmetjes er niet meer inzaten. Dat komt nu allemaal terug. Trouwens rond de plas hebben ze over bijna de hele lengte een schelpenpad aangelegd, dus dat zou sowieso niet meer passen bij deze cross.
De start blijft hetzelfde met een strookje gras en een stuk schelpenpad. Dan ongeveer 300 meter mountainbikeparcours over bosgrond met zelfs een soort wasbord en nog een laag balkje. Vervolgens weer schelpen en gras om vervolgens aan de 2e mountainbikestrook te beginnen. Een dikke 100 meter slingerend over een bospad om vervolgens weer even te bekomen op schelpen of gras. Dan nog een laatste slingerpad en dan naar de strook met vooral gras, maar ook een paar hellingen. Ook het betonnen bruggetje is er nog steeds, maar daar leggen we weer matten, zodat lopers op spikes daar niet lopen te krassen.
De eerder aangegeven afstand van 1500 meter per ronde klopt nog steeds, maar aangezien we iets voorbij de finish starten en de eerste ronde dus een 40 meter korter is, zal de totale afstand van de Azencross net geen 6 km zijn. Als het huidige weer aanhoudt zal niemand dat een probleem vinden, want dan wordt het zwaar genoeg. Zoals eerder vermeld is er ook een Promotiecross over 1 ronde. Hier kan ook de jeugd aan meedoen. Ik heb zelfs al aanmeldingen van pupillen. Bij grote deelname ( minstens 20 per groep ) aan deze Promotiecross laten we dames en heren apart lopen, zeker als er veel jeugd inschrijft.
Helaas hebben er een paar vaste medewerkers van de jury wegens omstandigheden moeten afzeggen. Ik ben al op zoek naar vervanging en met een paar dubbelfuncties valt het altijd op te lossen, maar versterking van het JARO team zou wenselijk zijn. Ook voor de volgende wedstrijden. Wie zich geroepen voelt, kan zich bij mij aanmelden. Je krijgt altijd een kleine vergoeding en consumpties. En de deelnemers mogen zich vanaf nu ook massaal aanmelden natuurlijk.
Jan Roose - Goes - 12/10/2019 14:01:32


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020