woensdag 23 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

Nieuwe hardloopwedstrijd….. 1e Wemeldingeloop


woensdag 4 september 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

In het kader van de nationale sportweek organiseren de middenstand van Wemeldinge en de sportdienst van de gemeente Kapelle op vrijdag 20 september een stratenloop in Wemeldinge. Zij worden hierbij geholpen door JARO en zijn team en AV’56.

Hardloopwedstrijden in Wemeldinge zijn niet helemaal nieuw. Tot enkele jaren geleden werd op Hemelvaartsdag de Centrumloop georganiseerd, voorafgaand aan het wielrencriterium. In de jaren 70 was er al een stratenloop van gymnastiekvereniging WIK m.m.w. van AV’56. Ook in het Wemeldingse bos vonden verschillende wedstrijdjes of prestatielopen plaats.

Deze nieuwe wedstrijd wordt gehouden in het havengebied met Camping Linda als start – en finishlocatie. Hier is tevens het secretariaat en de mogelijkheid om te verkleden. Het concept is nagenoeg gelijk aan veel andere JARO wedstrijden. Een jeugdloop t/m 13 jaar over 1000 meter en een loop over 5 km voor iedereen vanaf 14 jaar. Vanwege eventueel vroeg invallende duisternis wordt er al om 18.00 uur gestart.

Het parcours voor de jeugdloop is een visa versa traject vanaf de camping. De 5 km start om 18.30 uur en omvat 2 grote ronden van 2400 meter met deels uitzicht over het water. Om aan precies 5000 meter te komen wordt er een extra stukje op de camping gelopen.

In Kapelle was veel te doen over de geweldige hoeveelheid na – inschrijvingen. Hoewel we stellen dat de inschrijving eigenlijk een half uur voor jouw wedstrijd stopt, willen we niemand teleurstellen. Toch leidt ( ik moet bijna schrijven lijdt ) dit tot het laatste moment inschrijven tot ergernis en fouten. Zeker als er dan ook nog een paar jongens inschrijven voor de 5 km en starten bij de jeugdloop. Ze zijn naderhand wel gediskwalificeerd, maar hun prijs hadden ze al in ontvangst genomen. Dat soort toestanden willen we niet en daarom vragen we van te voren in te schrijven via jacroose@hetnet.nl met vermelding van naam, vrouw of man, geboortedatum, afstand, club of woonplaats. Dit kan tot donderdag 19 september 20.00 uur. Je krijgt dan een bevestiging en weet gelijk je startnummer, zodat je dat op het secretariaat direct kunt ophalen.

Als het echt niet anders kan, is inschrijven ter plaatse mogelijk vanaf 16.30 uur, maar voor de jeugd stopt de inschrijving onherroepelijk om 17.45 uur en bij de anderen om 18.15 uur. Secretariaat op Camping Linda.. Bij een nieuwe wedstrijd is het altijd even afwachten of er veel deelname is. In Kapelle begonnen we in 2010 met ongeveer 60 hardlopers. Hopelijk wordt dit aantal ruim verbeterd.

Net als bij de stratenloop in Kapelle stel ik een bonus van € 200,- in het vooruitzicht voor het verbeteren van de huidige snelste officiële Zeeuwse tijd over 5 km op de weg. Bij de mannen bedraagt die tijd 15.08 minuten en bij de vrouwen 17.43 minuten. Voor de Zeeuwse toppers zijn deze tijden haalbaar. Dat is in Kapelle al gebleken, maar dan moeten de omstandigheden gunstig zijn.

Reacties
Over de jeugdloop zwijg ik. Voor de 5 km heb ik momenteel 64 aanmeldingen. Voor een nieuwe wedstrijd vind ik dat behoorlijk. Zeker als ik in de krant lees dat een andere wedstrijd flink moet inboeten vanwege de vele wedstrijden in Zeeland komend weekend. Bij de mannen is Martijn de Kok op papier voorlopig de sterkste deelnemer. Bij de 5 km in Kapelle 3 weken geleden was ik mijn bonus van € 200,- kwijt, omdat Tim van den Broeke het toen geldende Zeeuwse record 5 km op de weg van 15.08 minuten verbeterde. Ook deze keer is er zo’n bonus en daarvoor moet alleen het oude record verbeterd worden door de winnaar. Persoonlijk zie ik dat niet gebeuren, maar de atleten mogen me verrassen. Bij de dames is Mirthe Overkamp de grootste kanshebster. Zij won de afgelopen weken al de Kapelleloop en de stadsloop in Goes. Ook bij de dames kan deze bonus verdiend worden, maar dan zal er onder de 17.43 minuten gelopen moeten worden. Voorinschrijven kan nog de hele dag en aangezien de lijsten deze keer toch niet doorgestuurd moeten worden, verwerk ik alle aanmeldingen tot vrijdagmiddag 12.00 uur. Daarna pak ik alles in en kun je alleen nog na – inschrijven tot 15 minuten voor jouw wedstrijd.
Jan Roose - Goes - 19/09/2019 09:27:36

De belangstelling voor de 5 km in Wemeldinge is eigenlijk gewoon goed te noemen voor een nieuwe wedstrijd. Zeker met de vele wedstrijden in de regio gedurende dit weekend. Opvallend is het aantal vrouwen met maar liefst 33 % en het aantal nieuwkomers, d.w.z. nooit eerder aan JARO wedstrijden meegedaan. De korte afstand van 5 km zal daar zeker aan bijdragen. Dat blijft voorlopig het concept van mijn wedstrijden: een relatief korte wedstrijd waar beginners een keertje van de wedstrijdsfeer kunnen proeven, een beetje gevorderden eens risico kunnen nemen met een snelle start en kijken wat ze waard zijn en de wedstrijdatleten gewoon volle bak strijden voor de overwinning en/of een goede tijd.
Toch ben ik voorlopig ook een beetje teleurgesteld en helaas val ik in herhaling. Bij de start van de JARO crossen in 2011 heb ik steeds geprobeerd om ook de jeugd aan bod te laten komen. In het begin zelfs met verschillende leeftijdscategorieën, maar daar moest ik snel van terugkomen. Bij gebrek aan deelname moest ik de groepen samenvoegen om toch nog een beetje startveld te krijgen. Vanaf toen jeugdlopen t/m 13 jaar in het leven geroepen, waarbij je altijd opmerkingen krijgt in de vorm van “oneerlijk dat mijn kind van 7 jaar tegen iemand van 13 jaar moet strijden”. Helemaal waar, maar als anderen niet meedoen kan ik niet anders. De laatste jaren moet ik echter concluderen dat de belangstelling bij de jeugd nog minder wordt. Soms valt het op de wedstrijddag mee, maar hoeveel keer heb ik hier al een noodkreet geslaakt over het geringe aantal voorinschrijvers in de jeugdcategorie.
Ik denk niet dat dit alleen bij de JARO wedstrijden speelt. Ook bij de jeugdlopen in het kader van het stratenloopcircuit zie ik gemiddeld nauwelijks 20 deelnemers. Bij sommige wedstrijden is de jeugdloop zelfs al afgeschaft. Misschien moet ik daar in de toekomst ook naar toe. Of krijgen we dan weer geklaag dat er niets te doen is voor de jeugd!!! Een paar jaar geleden heb ik al eens geëxperimenteerd met een Promotieloop en een Azenloop. De Promotieloop over maximaal 3 km voor echte beginners, hardlopers op hun retour en dan kan de jeugd daar ook aan meedoen. De Azenloop over iets langere afstanden voor de beter getrainde loopsters en lopers. Hopelijk komen er vrijdag toch nog genoeg jongeren aan de start om meisjes en jongens apart te laten lopen en kan ik bij de Stelleplascross op 26 oktober de jeugdcross gewoon handhaven.
Jan Roose - Goes - 17/09/2019 15:15:41

Nog 4 dagen en dan vindt de 1e Wemeldingeloop plaats. Op dit moment zijn er 50 voorinschrijvingen en dat is meer dan 3 weken geleden voor de stratenloop in Kapelle. Toen steeg het aantal voorinschrijvingen in de loop van de week naar 115 en kwamen er uiteindelijk 200 hardlopers over de finish. Nu verwacht ik bij een eerste editie van een wedstrijd niet direct zoveel deelnemers, maar ruim 100 moet toch mogelijk zijn. Helaas is de belangstelling bij de jeugd ook nu voorlopig matig, hoewel dat in Kapelle nog ruimschoots goed kwam met vooral plaatselijke jeugd. Moeten we concluderen dat met het olympisch maken van skateboarden en straks misschien ook gamen de jeugd voor deze “sporten” kiest, of ben ik nu te cynisch? Ook leden van atletiekverenigingen doen steeds minder aan dit soort wedstrijden mee. Om het de organisatie niet te moeilijk te maken, vragen we om van te voren in te schrijven. Je hoeft niet tot het laatste moment af te wachten wat het weer doen, want het is vrijdag gewoon goed hardloopweer. De na – inschrijving sluit onherroepelijk een kwartier voor de wedstrijd, want de speaker en jury willen op tijd de volledige deelnemerslijsten hebben. Voorinschrijven kan tot donderdag 19 september 20.00 uur.
Jan Roose - Goes - 16/09/2019 10:34:07

Bij een nieuwe wedstrijd is het voor de organisatie altijd spannend of er belangstelling is. Nu heb ik op dit gebied behoorlijk veel ervaring en dan weet ik dat rond de 70 deelnemers bij de geboorte van een gewoon loopje al behoorlijk is. Bij de Kapelleloop en alle JARO crossen was het niet anders. De FysioKapelleloop mag de laatste jaren intussen rekenen op 150 tot 200 hardlopers. Bij de JARO crossen is het nog een beetje wisselend, waarschijnlijk ook omdat crossen minder populair zijn. Toch waren er bij de laatste JARO cross in februari ook 200 deelnemers, maar dat had deels te maken met mijn promotiestunt.
Nu dus de Wemeldingeloop over 5 km als nieuwkomer. De voorinschrijving houdt gelijke tred met Kapelle, maar dat zegt 10 dagen voor de wedstrijd nog niets. Hoeveel jeugd voor de 1 km uit Wemeldinge zelf gaat er mee doen, want dat kan al een groot verschil betekenen. Hoe groot is de concurrentie van andere lopen in Zeeland dat weekend, want in het weekend van Kapelle was er verder niets. Nu zijn er op zaterdag een halve marathon in Tholen en een wedstrijd in Kloosterzande Op zondag staan er nog 2 wedstrijden op de Zeeuwse kalender. Ik kan me goed voorstellen dat hardlopers in voorbereiding op de Kust of een andere marathon kiezen voor een halve marathon als laatste test. Anderzijds kan een 5 km met veel in – en uitlopen op vrijdag, een herstelloop op zaterdag en een langere wedstrijd in het beoogde marathontempo op zondag ook effectief zijn. Op zondag heb je dan keuze uit een 15 km in Lewedorp en een halve marathon in Vlissingen. Bij al die wedstrijden zijn ook kortere afstanden.
Zo, op deze manier heb ik voor deze organisaties ook nog een beetje promotie gemaakt. Natuurlijk wil ik dat er veel hardlopers naar Wemeldinge komen, maar als hardloopliefhebber moet ik ook rekening houden met andere belangen, d.w.z. straks goede prestaties bij de marathons. In Wemeldinge rekenen we vooral op hardlopers uit de regio en de vaste deelnemers aan de JARO wedstrijden. Toch nu al opvallend veel nieuwe namen bij de voorinschrijvingen. Het parcours in Wemeldinge is niet in het centrum, zoals in Kapelle met heel veel publiek. We lopen rond Camping Linda tussen de oude haven en het kanaal door Zuid – Beveland. Op de camping gaan we het zo gezellig mogelijk maken. Diverse sponsors richten er een stand in. Zo zal er een bakker voor eierkoeken zorgen, kreeg ik vandaag van één van de mede – organisatoren te horen. Schrijf dus op tijd in, zodat de bakker een grote voorraad kan bakken en niemand voor een lege tafel komt te staan. En vooral om het voor de organisatie lekker overzichtelijk te houden.
Jan Roose - Goes - 10/09/2019 13:24:43


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
5000 m Bereket Petersen (PR)15.40.97  JoA
5000 m Bezuayehu Petersen (PR 15.39.53)16.01.84  JoA
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
3000 m Jaco Rip (PR 11.04.62)11.17.85  M40
1500 m Franklin van Anrooij (PR)4.00.82  Mse
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.44.09)4.20.23  Mse
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
26-07: Track Running Dongen (5)
Atletiek Zeeland © 2020