dinsdag 22 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

Voor de 10e keer Kapelsedagloop


vrijdag 9 augustus 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Een mooi rond getal, maar 10 keer is natuurlijk in vergelijking met veel andere wedstrijden nog niet veel. De Boulevardloop in Vlissingen was dit jaar al aan zijn 82e editie toe, maar ook 3 andere lopen van het stratenloopcircuit kennen al een lange traditie. En wat te denken van de Wallenloop in Goes, de Singelloop in Middelburg en de Mosselloop in de bossen bij Haamstede. Onze wedstrijd op vrijdag 30 augustus is dus zeker nog geen klassieker, maar wie weet!

Toch is het tegenwoordig geen zekerheid dat een hardloopwedstrijd een lang leven beschoren is. Er komen weliswaar heel veel nieuwe wedstrijden bij, maar bij gebrek aan vrijwilligers stoppen ook steeds meer organisaties. En soms zet men te hoog in. Als het dan tegenvalt, wordt de stekker er weer uitgetrokken. Ik vraag me wel eens af wat de beweegredenen van organisatoren zijn om een wedstrijd te organiseren. Bij mij in ieder geval kwalitatief beter hardlopen. Of dat altijd lukt is iets anders, maar voor een geslaagde wedstrijd heb je zeker de grote massa niet nodig.

In 2010 zijn we in Kapelle begonnen met deze stratenloop. “We” zijn Jon Herselman namens de Stichting Kapelle Promotion, Jaap Oele en ondergetekende. Half juli van dat jaar werd ik door Jaap gebeld, nadat hij contact had gehad met Jon. Eind augustus vond de wedstrijd plaats, dus een voorbereiding van een goede maand. Dat kan als je het concept eenvoudig houdt: een jeugdwedstrijd en een wedstrijd over een niet te lange afstand, zodat het voor iedereen haalbaar is en voor de snelle lopers een goede tijd op een exact gemeten afstand een uitdaging blijft.

In de loop van deze 9 jaar hebben we ook niet te veel veranderd aan dit concept. De officiële naam van de loop veranderde een keer vanwege een andere sponsor. Daarom werden ook start en finish iets verlegd, maar de ronde bleef hetzelfde. Na de eerste editie was het wel duidelijk dat een wedstrijd over 5 km niet op rondjes van 750 meter gehouden kan worden met bijvoorbeeld 100 of meer deelnemers. In 2010 waren er ongeveer 50 deelnemers aan de 5 km en toen waren er al talloze gedubbelde lopers. Voor de jury nauwelijks te doen, dus een ronde van 1170 meter moest een beetje lucht geven. Eén grote ronde is natuurlijk nog gemakkelijker, maar dan is het karakter van deze loop weg.

De jeugd bleef overigens tot vorig jaar de wedstrijden lopen op het kleine rondje van 750 meter. De jongsten 1 rondje en de iets ouderen t/m 14 jaar 2 rondjes. Dit jaar gaan ze t/m 13 jaar allemaal voor 1 ronde van 1170 meter, want bij de oudsten was er de laatste jaren niet zoveel belangstelling. De 14 jarigen moeten dus starten bij de 5 km. Wel blijven er aparte ereprijzen voor de groep t/m 9 jaar en die van 10 t/m 13 jaar. En vanwege de 10e editie krijgt iedereen een medaille. Ook bij de 5 km.

De 5 km op de weg is sinds dit jaar een door de internationale atletiekbonden erkende afstand, waarop ook records kunnen worden gelopen. Voorwaarde is dat het parcours volgens de regels gemeten wordt. Dat meten is een nogal omslachtige procedure en daarom zien we daar voorlopig nog even van af. Misschien in de toekomst. In de loop van de jaren is wel gebleken dat de afstand in Kapelle behoorlijk nauwkeurig is en zeker niet te kort. Toch zien wij ( ik toch in ieder geval ) ook graag mooie tijden op ons parcours.

In de Zeeuwse ranglijsten staan al prestaties 5 km op de weg. Je zou dat de Zeeuwse records kunnen noemen. Officieel of officieus laat ik in het midden. Bij de mannen is dat 15.08 minuten van Wouter Jansen, hoewel die volgens mij sinds zijn juniorentijd bijna nooit meer in Zeeland heeft gelopen. Bij de vrouwen staat 17.43 minuten op naam van Shirin van Anrooij als snelste tijd genoteerd. Shirin is tegenwoordig bekender als veldrijdster en werd deze week zelfs Europees kampioen tijdrijden bij de junioren, maar als inwoonster van Kapelle komt ze misschien wel aan de start. Ze kan dan een aardig bonus verdienen.

Voor zowel de winnaar bij de vrouwen als de mannen stel ik een bonus van € 200, - beschikbaar als ze onder de bovengenoemde tijden blijven. Voor de beste Zeeuwse loopster en loper moet dit bij deze wedstrijd wel te doen zijn. Let wel!!! Alleen voor de winnaars en dat hoeft geen Zeeuw of Zeeuwse te zijn. Voor de wedstrijd in Wemeldinge op 20 september geldt hetzelfde aanbod, ook als de tijden in Kapelle verbeterd worden. Deze bonus is mijn persoonlijk initiatief, dus de organisatie kan daar niet op aangesproken worden.

Inschrijven voor de 10e Kapelsedagloop kan vanaf heden tot 29 augustus 20.00 uur. Alle informatie vind je op deze site via de kalender en dan doorklikken bij Kapelsedagloop. Deelname is voor de jeugd gratis en voor de 5 km kost het € 5,- waarvan € 1, - wordt afgedragen aan het jeugdsportfonds. Dit jaar valt onze wedstrijd niet samen met de hardloopdriedaagse, dus dat dilemma valt weg. Wie het slim aanpakt kan deze wedstrijd met het daarop volgende weekend ook prima gebruiken als voorbereiding op bijvoorbeeld de Kustmarathon.

Ook bij de Wemeldingeloop 3 weken later en eveneens over exact 5 km zijn die mogelijkheden legio. Over deze loop zal ik nog een apart bericht maken, dat t.z.t. op deze site verschijnt.

Reacties
Proficiat met je organisatie Jan,veel deelnemers en een zeer goede prestatie van de winnaar.

Rudy
Rudy De Pauw - Lokeren - 31/08/2019 19:19:43

De 10e FysioKapelleloop belooft een groot succes te worden. Liefst 115 voorinschrijvingen en dan te bedenken dat er vorig jaar ruim 80 na – inschrijvingen waren. Bij de mannen hebben zich nog 2 kleppers gemeld. Abraham Mehari van AV’56 liep vorig jaar al met de kopgroep mee en won deze zomer zo goed als alle korte afstanden bij het stratenloopcircuit. Maar de te kloppen man wordt Tim van den Broeke, op dit moment de beste hardloper in Zeeland. Tim moet ook in staat zijn om de bonus voor een tijd onder de 15.08 minuten te pakken. Hopelijk kunnen de anderen hem inspireren tot deze tijd en anders zal het publiek hem wel opzwepen. De voorinschrijving is nu gesloten, maar inschrijven kan nog ter plaatse vanaf 17.30 uur tot een half uur voor jouw wedstrijd.
Jan Roose - Goes - 30/08/2019 09:34:14

Eén dag voor de wedstrijd en 7 uur voor het sluiten van de voorinschrijving zijn er bijna 90 voorinschrijvingen. De organisatie heeft dus niets te klagen over belangstelling, maar het blijft jammer dat de animo bij de jeugd niet groot is. Is dit een algemeen verschijnsel? Bij het stratenloopcircuit zie ik bij de aparte jeugdlopen ook geen grote aantallen deelnemers en bij veel andere lopen is er helemaal geen aparte jeugdwedstrijd en lopen ze mee bij de kortste afstand. Bij de voorinschrijvingen opvallend veel nieuwe namen, d.w.z. hardlopers die ik bij JARO wedstrijden nooit eerder mocht verwelkomen. Wie voor vanavond 20.00 uur nog inschrijft, krijgt een bevestiging en een berichtje over zijn of haar startnummer. Bij latere inschrijvingen probeer ik dat, maar kan ik het niet garanderen. Sjaak wil ook graag alle namen op tijd invoeren.
Jan Roose - Goes - 29/08/2019 12:51:04

Nog 3 dagen en dan vindt de 10 editie van deze loop plaats. Nu is het eigenlijk te warm om hard te lopen, maar voor vrijdag geven ze uitstekend hardloopweer af. De voorinschrijving loopt geweldig. Op dit moment zijn er al ruim 60 aanmeldingen, terwijl ik er vorig jaar op de dag van de wedstrijd 70 had. Toen kwamen er wel ruim 80 hardlopers ter plaatse inschrijven, zodat we uiteindelijk aan 152 deelnemers kwamen. Alleen de inschrijvingen voor de jeugdloop blijven momenteel een beetje achter. Van de regionale atletiekclub, die normaal goed vertegenwoordigd is, heb ik er nog maar 2. Bij voldoende deelname lopen de meisjes en de jongens een aparte wedstrijd. De afstand bedraagt deze keer voor iedereen 1170 meter. Er worden wel aparte ereprijzen gegeven voor de groep t/m 9 jaar en de groep 10 t/m 13 jaar. Dit zowel bij de meisjes als de jongens.

Ook bij de 5 km zijn er voor de beste 3 dames en heren extra prijzen, naast de speciale medaille voor alle finishers. Of ik mijn bonussen van € 200,- voor het verbeteren van de beste Zeeuwse tijden over 5 km op de weg moet uitkeren? Dat wordt afwachten. Momenteel zijn bij de mannen Patrick de Vos en Martijn de Kok de voornaamste kanshebbers met Jan Willem Roelse daar waarschijnlijk iets achter. Maar of zij in staat zijn om onder de 15.08 minuten te duiken. Ik denk dat daar toch minstens een Tim van de Broeke voor nodig is en die heeft helaas ( nog ) niet inschreven. Bij de dames zijn op papier voorlopig Martje van Dixhoorn en Annette Bevelander de te kloppen vrouwen, maar ook hier kunnen zich de volgende dagen nog sterkere dames melden, die misschien een aanval kunnen doen op de 17.43 minuten van Shirin van Anrooij.
Jan Roose - Goes - 27/08/2019 12:49:02


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
5000 m Bereket Petersen (PR)15.40.97  JoA
5000 m Bezuayehu Petersen (PR 15.39.53)16.01.84  JoA
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
3000 m Jaco Rip (PR 11.04.62)11.17.85  M40
1500 m Franklin van Anrooij (PR)4.00.82  Mse
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.44.09)4.20.23  Mse
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
26-07: Track Running Dongen (5)
Atletiek Zeeland © 2020