donderdag 24 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

Train eens mee met de M.R.T.


donderdag 1 augustus 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Veel Zeeuwen zijn aan het trainen voor de Kustmarathon op 5 oktober. Iedereen op zijn eigen manier of met een schema van wie dan ook. Sommigen doen het geheel of gedeeltelijk op mijn manier. In mijn schema’s staat zo nu en dan een zogenaamde MRT trainingsloop. Dit is een duurloop met blokken van 3 of 5 km in het beoogde marathontempo. MRT is een Duitse afkorting en staat voor Marathon Renn Tempo of in gewoon Nederlands het gemiddelde wedstrijdtempo bij de marathon. Deze training is door Manfred Steffny populair gemaakt en wordt tegenwoordig ook door Nederlandse marathontoppers gebruikt.

Zo’n training vereist echter de nodige discipline. Het is niet, zoals met een grote groep, gezellig kletsend de nodige kilometers maken. Dat is zo nu en dan ook nuttig, maar de MRT training is iets specifieker en je moet op bepaalde momenten alleen je eigen tempo lopen en je niets aantrekken van anderen. Lekker alleen doen is dus de aangewezen manier, maar daar zien velen ook weer tegenop. Ook weet niet iedereen hoe ze zo’n training moeten aanpakken. Je moet aan dit soort trainingen natuurlijk wennen en het is gemakkelijk als er dan aanwijzingen gegeven worden.

Lopers vragen mij hoe het precies werkt en dan kan ik net zo goed een proeftraining op poten zetten en als ik toch bezig ben, mag iedere belangstellende meedoen. Op zondag 18 augustus a.s. een MRT training over maximaal ( je mag ook minder lopen ) 22 km met 4 tempoblokken van 3 km. We verzamelen en starten om 10.00 uur bij flat Boszicht aan het eind van de Populierenstraat of Eikenlaan in Goes – Zuid. In het park heb ik een ronde van 3 km, waarbij elke kilometer d.m.v. een pilon is aangegeven. De eerste 2 km lopen we in een erg rustig tempo als opwarming. Vervolgens 3 km of te wel een volledige ronde in het beoogde marathontempo. Dan weer 2 km rustig en weer 3 km tempo. Dat in totaal 4 x en vervolgens nog een km of 2 uitlopen.

Rondjes lopen is niet iedereen zijn of haar favoriete bezigheid en zeker niet bij een duurloop, maar nu zijn de tempoblokken wel allemaal onder dezelfde omstandigheden en dus goed te vergelijken. Verder hoef je geen drank mee te slepen, want je komt steeds langs het startpunt. Wie niet goed weet welk tempo zij/hij moet lopen, doet er verstandig aan om de beoogde tijd voor je marathon even te laten weten. Ik maak dan een globale berekening en probeer dat tijdens de training in de gaten te houden.

Op zondag 1 september is er desgewenst nog een keer zo’n training met voor de liefhebbers een tempoblok/ronde extra. Je kunt dan op vrijdagavond 30 augustus lekker meedoen aan de 5 km in Kapelle met voldoende in – en uitlopen. Zaterdag een herstelloopje en zondag een ferme training. Een effectief weekend in de voorbereiding op de Kustmarathon of andere herfstmarathon. Ongeveer zo’n zelfde weekend kun je 2 weken later op je trainingsprogramma zetten. Op vrijdag de stadsloop in Goes over 8 km, zaterdag herstelloopje en zondag 15 september een MRT loop, maar dan over 28 km met 3 blokken van 5 km in het marathontempo. Deze keer wel een ronde van 5 km, want dat is gemakkelijker. Zin om mee te doen? Laat het even op tijd weten ( jacroose@hetnet.nl ).

Reacties
Zondag 1 september a.s. zet ik nog een keer een centrale MRT training op poten. Vorige keer moest ik het helaas afblazen wegens fysieke ongemakken, maar ik ben nu voldoende mobiel om een parcours uit te zetten en de zaak in goede banen te leiden. De bedoeling is een duurloop van 22 km, waarin 4 blokken van 3 km in het marathontempo worden gelopen. De tussenliggende stukken van 2 km loop je dan 1 tot 1,5 minuut per km langzamer. Je mag het laatste blok ook verlengen tot 5 km en iets meer uitlopen, zodat je 25 km aflegt. Voor de meesten is de Kustmarathon het doel, maar hou er dan rekening mee dat je tempo voor een normale marathon iets hoger moet liggen en dat je dat bij de MRT training moet lopen. Laat even weten als je komt ( jacroose@hetnet.nl ) en vermeldt ook je beoogde marathontijd. Je krijgt dan nog een routebeschrijving en andere details. Er hebben zich al enkele lopers aangemeld. We starten om 10.00 uur bij de flat Boszicht in Goes – Zuid.
Met een snelle 5 km op vrijdagavond in Kapelle met voldoende in – en uitlopen, een herstelloop op zaterdag en deze MRT training heb je dan een uiterst effectief trainingsweekend met het oog op je marathon.
Jan Roose - Goes - 26/08/2019 12:42:16

De geplande MRT training kon vandaag helaas niet doorgaan. Dit vanwege sinds vrijdag verergerde fysieke problemen bij ondergetekende, zodat ik geen parcours kon uitzetten en de begeleiding niet op me kon nemen. De aangemelde lopers heb ik gelukkig op tijd hierover kunnen inlichten, maar er was toch iemand voor niets naar Goes gekomen en dat vind ik heel vervelend. Op 1 september proberen we het nog een keer en als het nodig is vraag ik assistentie.
Jan Roose - Goes - 18/08/2019 12:56:28

Voor de MRT training van zondag 18 augustus is er op dit moment een beetje belangstelling. Een paar lopers komen naar Goes om het eens te proberen. Bij een paar anderen is er wel interesse, maar zij hebben zich nog niet aangemeld. Nu vind ik het niet erg om het rondje voor een klein gezelschap uit te zetten. Zoveel werk is het niet en op deze manier kan ik goed in de gaten houden of het tempo per individu niet te hoog of te laag is. Bij veel trainingen gebeurt dat te weinig. Niet uit onwil, maar omdat het met grote groepen bijna ondoenlijk is. Deze MRT training is in eerste instantie bedoeld voor deelnemers aan de Kustmarathon of een andere najaarsmarathon. Wie geen marathonplannen heeft, maar in september of oktober wel wil schitteren op een halve marathon, 10 EM of 15 km, kan ook meedoen. Je loopt dan de tempoblokken van 3 km in het beoogde wedstrijdtempo van die wedstrijd en eventueel doe je een blok minder. Zondag 18 augustus a.s. 10.00 uur bij flat Boszicht in Goes – Zuid, maar wel even laten weten dat je komt en liefst ook je streeftijd vermelden. Deze MRT training is trouwens in de voorbereiding op de marathon goed te combineren met deelname aan de stratenloop in Oud Sabbinge een dag eerder, maar kies daar dan eens voor de 3 of 6 km met veel in – en uitlopen. Bij voldoende interesse zijn er ook MRT trainingen op 1 september met 3 km blokken, maar eventueel 1 blok van 5 km, zodat we op 25 km uitkomen. En om af te ronden op 15 september 3 blokken van 5 km. Die dag in totaal 28 km en dat is in mijn ogen genoeg 3 weken voor de marathon.
Jan Roose - Goes - 14/08/2019 09:38:13


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
5000 m Bereket Petersen (PR)15.40.97  JoA
5000 m Bezuayehu Petersen (PR 15.39.53)16.01.84  JoA
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
3000 m Jaco Rip (PR 11.04.62)11.17.85  M40
1500 m Franklin van Anrooij (PR)4.00.82  Mse
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.44.09)4.20.23  Mse
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
Atletiek Zeeland © 2020