vrijdag 25 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

From Dusk Till Dawn - Rondje Veerse Meer


dinsdag 2 juli 2019 - Auteur/Bron: Patrick Van Iersel

Mijn passie voor het hardlopen ontstond 7 jaar geleden nadat ik me in een vlaag van verstandsverbijstering had ingeschreven voor de Kustmarathon (2013). In de trainingsmaanden voorafgaand aan KMZ liep ik mijn lange duurlopen rondom het Veerse Meer, beurtelings links (25km) of rechtsom (35km). Destijds kon ik me nauwelijks voorstellen dat ik ooit in staat zou zijn om het gehele rondje Veerse Meer hardlopend af zou kunnen leggen.

Vorig jaar sprak ik Martijn de Vries van Runderground en opperde het idee om het rondje Veerse Meer te lopen. Martijn altijd wel in voor een nieuwe uitdaging haakte aan en al brainstormend ontstond het idee om het rondje Veerse Meer niet overdag, maar s’ nachts te lopen en wel op de langste dag…. Het zaadje voor “From Dusk Till Dawn” was geplant. In de maanden daarna volgde parcoursverkenning, op de fiets, en-of te voet. Uiteindelijk creëerden we een afwisselend parcours dat uitkwam op circa 60 kilometer. Een mooie uitdaging voor marathonlopers die wel eens een langere afstand willen lopen dan 42.2 km en een mooie opstap voor beginnende ultralopers op weg naar de 100 plus. Kanoa outdoor en events, een mooie buitensportlocatie met faciliteiten, was bereid om ons gastvrij te ontvangen.

De voorbereiding voor de 60K

Als marathonloper had ik al een aantal keer een langere trail gelopen, maar nooit langer dan 60 kilometer. Toch was ik er heilig van overtuigd dat ik met 3 marathons in 2019 in de benen dit varkentje kon wassen. Met voldoende trainingskilometers was het vooral een uitdaging om uitgerust en fit aan de start te verschijnen. Als je lange afstanden gaat lopen is bevoorrading onderweg een must. Martijn wist een paar Rundergrounders (Rob, Huib & Guillaume) enthousiast te krijgen om hun nachtrust op te offeren en ons te voorzien van sportdrank, water en voeding.

De start

Op zaterdagavond 22 juni was het zover. Met een matig windje uit noordnoordoost en 14-15 graden waren de weersomstandigheden perfect. Rond 21:00 uur verzamelden de 32 deelnemers zich bij Kanoa voor de briefing. Om ervoor te zorgen dat iedereen de route langs het meer zouden volgen, kregen de deelnemers vooraf de route via GPX. Op deze route waren drie drankposten opgenomen waar men tevens een stempel kreeg. Om 22:06 (zonsondergang) vertrok de groep richting Wolphaartsdijk. Al snel gingen Huub van Noorden er samen met Sjaak Brouwer (run-bike-run) en Leonie Ton vandoor. Zelf liep ik met Frank Houweling (mede AV56-er) in een rustig duurlooptempo achter in het peloton. Na de warming up werd het tempo opgeschroefd en haalden we gruppo “Martijn” in. Na “de Piet” schoten we het bos in richting Wolphaartsdijk om vervolgens off the road langs het meer naar de Zandkreekdam te rennen. Prachtig!

Het rondje in drieën

Om de afstand van 60 kilometer overzichtelijk te maken heb ik het parcours voor mezelf in 3 stukken geknipt, oftewel van drankpost naar drankpost. De eerste drankpost was voorzien bij camping de Zandkreek op circa 16 km. Verschillende deelnemers van groep 1 waren nog aanwezig en na een korte pauze ging de tocht verder richting Kortgene. Inmiddels was het donker en de hoofdlampjes gingen aan. Bij de haven in Kortgene liep het groepje voor ons rechtdoor in plaats van linksaf richting de jachthaven. Bij de Paardenkreek ging de route verder over het mountainbikeparcours richting Goudplaat. Hoewel ik deze route al een aantal keer overdag gefietst en-of gelopen had, was de beleving in het donker totaal anders. Het was oorverdovend stil en het Veerse Meer lichtte op in de duisternis.

Net op tijd

Richting de Goudplaat volgde een lang recht saai stuk over asfalt, maar uiteindelijk bereikten we drankpost 2. Net op tijd want ik had ontzettende honger. Bij de post stond Tom Verbeek die bezig was met zijn eerste ultra. Na een korte pauze gingen met zijn drieën verder. Tom klaagde over zware benen en richting de Schotsman haakte hij af, maar tot onze verbazing kwam hij toch nog terug. Bij de Schotman haalden we Wolter Vos in. Hij had last van zijn maag en Frank en ik besloten om het tweetal op sleeptouw te nemen. Bij de Veerse Gatdam gingen Frank en ik met zijn tweeën verder. De maan kwam op en de schittering van de oranje bol over het Veerse Meer was prachtig. De route naar Veere langs het meer ging over onverharde, avontuurlijke paadjes. De temperatuur zakte terug naar 14 graden en het condens zorgde ervoor dat het gras en dus ook je schoenen nat werden.

Het einde “in zicht”

Mijn trailrugzak drukte op mijn ribben en de pijn gaf een zeer onbehagelijk gevoel. Mijn ademhaling stokte, maar met de drankpost van 45 kilometer in zicht kreeg ik toch weer nieuwe energie. Na een uitgebreide ravitaillering heb ik met veel tegenzin mijn rugzak weer omgedaan. Koud en verkleumd volgde ik Frank richting Veere. Bij het Vest van Veere aangekomen ging Frank in het tunneltje lekker uit zijn dak. Hij was daar nog nooit geweest en begon in het donker spontaan een vlog. Hilarisch! Na Veere ging de route langs het meer richting de scouting naar de Arne. Frank liep nog steeds op kop en rook de stal. De laatste 3 kilometers werden op de automatische piloot, onder aanmoediging van Frank, afgelegd. De poort van Kanoa leek de hemel. We waren er! Mission complete en deze keer deed Frank maar 1 rondje. Bij Kanoa stond een lekker ontbijt klaar en na verdiende rust keren we moe en voldaan huiswaarts.

Foto’s:

Martijn Lavooij klik link

Patrick van Iersel klik link

Uitslag
57,65km	5.41:25	Patrick van Iersel
DNF		Wolter Vos
57,40km	6.19:06	Martijn de Vries
57,64km	7.05:35	Elsbeth Haasnoot
58,10km	5.58:07	Jurgen Saurens
geen gegevens	Bart Zuidgeest
DNF		Richard van de Wege
57,47km	6.11:57	Hard L'Opert
57,19km	5.20:00	Wouter de Vries
57,19km	5.20:00	Leonie Ton
56.92km	5.33:59	Ramon van de Grift
geen gegevens   Jeroen du Mortier
geen gegevens	Koen du Mortier
57,67km	6.16:01	Tom Verbeek
57,31km	6.16:19	Guy van Dries
57,64km	7.05:35	Vicent Lange
57,11km	5.48:12	Henny Strating
54,47km	5.36:44	Ko van Damme
DNF		Johan Lorier
54,47km	5.36:44	Saskia Goole
57,81km	5.44:54	Frank Houweling
57.30k	5.51:11	Stijn Claes
57,28km	6.20:44	Frenk-Jan & Cyril
53,52km	4.49:53	Peter & Paul
57,50km	6.21:00	Elisa & Marnix 
59.52km	7.20:01	Mario en Jean-Antoin
28.32k	2.00:58	Huub & Sjaak
Reacties
De volgende tekst vond ik in de PZC van 16 september 1980:

ATLETEN DRAAFDEN 50 KM ROND HET VEERSE MEER

WOLPHAARTSDIJK – Een groep lange afstandlopers van AV’56 schreef zaterdag geschiedenis in de Zeeuwse atletiek: dertien atleten van de Goese vereniging startten om kwart over negen voor een tocht van 50 km rond het Veerse Meer. Negen deelnemers liepen de monstertocht op eigen kracht uit, al ging dat niet bij allemaal even gemakkelijk. Als eerste kwamen, na 3 uur en vijfenveertig minuten, Huib Dalebout en Henk Nieuwdorp aan bij het eindpunt op het terrein van Adrie Verstelle. Zij zagen er na hun huzarenstukje nog opvallend fris uit en verklaarden zich uitstekend te voelen en zich niet te hebben geforceerd.
Het wedstrijdelement was met opzet geweerd. De ronde was voornamelijk bedoeld als experiment. Een uitdaging die initiatiefnemer Henk Nieuwdorp graag voorlegt aan lange afstandlopers van andere verenigingen. “Misschien lopen we de ronde nog wel eens met andere atleten uit Zeeland. Het is ook mogelijk dat een clubteam onze tijd wil verbeteren. Dat kan allemaal”, verklaart Nieuwdorp zijn bedoeling met de Veerse Meer ronde. Dat het de AV’56 - ‘ers er vooral niet om begonnen was om er een slijtageslag van te maken liet de eerste 30 km al duidelijk zien. De groep bleef goed bij elkaar, het tempo aanpassend aan de zwakste broeders. Toch moest Rinus Vos nog voor het eerste rustpunt afhaken, omdat hij te veel hinder ondervond van blaren tussen de tenen. Jan Roose kreeg net voor de bevoorrading last van maagkrampen, maar liep niettemin de volle ronde uit evenals zijn broer Wim. Adrie Verstelle stapte na de rust in de volgauto van verzorger Jo Hasevoet, die ook wel een stukje wilde meelopen. Zeven kilometer voor het einde ruilden ze weer van plaats, zodat Verstelle toch lopend zijn huis bereikte.
Na 35 km moet Marius Leendertse opgeven en na 40 km ook nog Peter Witkam, die overigens lang in de voorhoede meeliep. Behalve de twee koplopers kwamen de volhouders op grote afstand van elkaar binnen. Kees Bruijns liep een buitengewoon goede ronde en eindige op de derde plaats. Kees Versluijs en Rein Swint kwamen als vierde en vijfde binnen. Krijn Goossen en Daaf Goedegebuur volgden met Wim en jan Roose als laatsten.

Tot zover dit krantenbericht uit 1980, bijna 39 jaar geleden. Een vervolg is er niet gekomen. Wel een paar individuele tochten, waarbij die van Jan Willen de Wolf de meeste aandacht kreeg. Hij liep voor een goed doel rond het meer, maar ook nog met een aan – en uitloop naar Goes, zodat hij ongeveer 80 km aflegde. Nu dus een geslaagde trip op initiatief van Martijn en zijn groep. Hulde en ik hoop dat het weer geen 39 jaar duurt voor de volgende wordt gehouden. Hopelijk wordt het jaarlijks terugkerende loop voor individuele loopsters en lopers, maar zoals bijna 40 jaar geleden al werd geopperd is het ook iets voor teams. Ik hamer weliswaar altijd op vooral sneller worden op de relatief korte afstanden, maar een ultraloop zal in Zeeland zeker niet misstaan. Zolang het maar geen wandeltocht wordt.
Jan Roose - Goes - 02/07/2019 17:59:31


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
5000 m Bereket Petersen (PR)15.40.97  JoA
5000 m Bezuayehu Petersen (PR 15.39.53)16.01.84  JoA
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
3000 m Jaco Rip (PR 11.04.62)11.17.85  M40
1500 m Franklin van Anrooij (PR)4.00.82  Mse
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.44.09)4.20.23  Mse
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
Atletiek Zeeland © 2020