woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Het bloed kruipt, maar het moet wel leuk blijven


maandag 3 juni 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Veel hardloopevenementen werden afgelopen zondag afgelast of ingekort. De plotselinge warmte was de oorzaak en organisaties nemen liever geen risico’s. Hardlopen in de hitte belemmeren goede prestaties, maar niet doorgaan kwam in “onze tijd” nauwelijks voor. Hooguit verschuiven van de starttijd. De lopers waren toen natuurlijk wel beter getraind en halve marathons boven de 1.40 uur en 10 kilometers boven de 45 minuten kwamen niet voor. Nu zijn deelnemers gemiddeld ook veel ouder en parcoursen moeten lang, langer, langst en extreem, extremer, extreemst met langzame tijden tot gevolg. Waarom toch?

Aangezien ikzelf in de lappenmand zit en maar beperkt kan lopen, ben ik op deze warme dag gaan fietsen. Normaal zie ik op zondag tientallen hardlopers, nu maar 2. Eén dame liep te wandelen en de andere moest net zijn veters strikken. Veel hardlopers kennen alleen maar de duurloop en op zo’n dag ontzien ze dat, maar juist zo’n warme dag leent zich voor andere trainingsvormen. Natuurlijk moet je ook niet op het warmst van de dag gaan lopen, maar ’s morgens voor 10.00 uur of ’s avonds na 20.00 uur.

Op een beetje schaduwrijke plaats een korte intervaltraining uitvoeren is dan effectiever dan een duurloopje met vooral loze kilometers: eerst een 10 minuten rustig inlopen, vervolgens 8 tot 10 x bijvoorbeeld 200 meter of 5 tot 6 x 300 meter lekker snel*. Tussendoor kun je dan dribbelen/wandelen en eventueel uit je meegebrachte flesje drinken of water over je hoofd gieten. Tot slot 10 minuten uitlopen. * Welke snelheid je moet lopen, heb ik al eens uitgelegd en heeft te maken met je recente tijd over 1000 meter.

Ik probeer hardlopers er overigens van te overtuigen, dat ze in bepaalde periodes van het jaar helemaal niet aan lange wedstrijden moeten meedoen. De batterij opladen voor de zware marathontrainingen vanaf augustus lukt m.i. beter als je nu andere trainingen uitvoert en kortere wedstrijden loopt. Die andere trainingen goed uitvoeren is nog iets anders. Dikwijls worden de rustige stukken nog te snel gelopen en de snelle stukken te langzaam. Eigenlijk zou ik een soort bijeenkomsten moeten organiseren om het te verduidelijken en voor te doen.

Dat laatste is dan wel een probleem, want hardlopen gaat op dit moment maar moeizaam. In 1986 werd ik in de krant gezet, omdat ik als enige aan alle 15 PZC lopen had meegedaan. Eén van de vragen was: “Ga je nog niet stoppen met hardlopen?” Ik was toen nog maar 35 jaar en liep al sinds mijn 13e wedstrijden, dus de journalist vond 22 jaar blijkbaar lang genoeg. Ik antwoordde dat ik pas zou stoppen, als ik weggedragen moest worden.

Later gaf ik aan nooit officieel afscheid te zullen nemen. De mensen merken vanzelf wel, als ik niet meer aan de start verschijn. Officieel afscheid nemen vind ik te definitief en stel dat het bloed toch weer kruipt enz. Ik heb meer Zeeuwse sporters gezien met 2 of 3 “come backs” en daar pas ik voor. Nu zijn we weer een paar jaar verder en moet ik concluderen dat er nog andere factoren een rol spelen in het proces van wel of niet doorlopen. In 2014 stond ik nog 22 keer aan de start van een hardloopwedstrijd. In 2015 en 2016 zakte het aantal wedstrijden duidelijk onder de 20 Dat werd de volgende 2 jaar alleen maar erger. In 2017 nog maar 6 wedstrijden en vorig jaar slechts 3, d.w.z. alleen bij mijn eigen wedstrijden gestart.

Helaas begon vorige zomer ook het lichaam tegen te sputteren. Een vastzittend bekken en zodoende pijn in de benen belemmeren fatsoenlijk hardlopen. Rustperiodes helpen niet echt, want elke keer moet ik weer gaan lopen als een beginneling met wandelpauzes. Toch heb ik dit jaar nog 2 wedstrijdjes van 5 km gelopen. Ik deed er echter ruim 38 minuten over, elke stap kostte moeite en ik had na afloop veel last. Echt moe werd ik er niet van, want op de racefiets probeer ik wel om mijn conditie op peil te houden. Maar het moet natuurlijk wel leuk blijven en anders komt de laatste wedstrijd toch in zicht.

Wat ook leuk moet blijven zijn mijn verhalen. Oppassen dat het niet alleen over Jan Roose en zijn probleempjes gaat. Het moet informatie blijven voor iedereen, maar dikwijls komt dit voort uit een persoonlijke ervaring. Toch zit ik wel eens te denken aan een eigen site, maar hoe zet je dat op? Ik heb nu van 3 korte 1 lang verhaal gemaakt en voorlopig doen we het dus nog maar zo. Het volgende wil ik jullie niet onthouden. Informatie over hardloopschoenen heb ik al meer gegeven, maar dit is een speciale.

Over een weekje word ik 69 jaar en komt 70 wel erg dichtbij. Lichamelijk zijn er dus de nodige kwaaltjes. Voor de rest denk en handel ik voor mijn gevoel als een 25 jarige, dus in het hoofd zit het allemaal nog wel goed. Dat dacht ik tenminste tot 2 weken geleden. Toen heb ik namelijk een paar hardloopschoenen voor dames besteld en dat is toch wel een beetje raar. Nee, ik heb geen ambities om me te laten verbouwen tot Janneke, zodat ik over een jaar alles kan winnen bij de V 70. Trouwens die dames kan ik, als het niet beter gaat, helemaal niet bijhouden. Wat ging er dan wel mis?

Ik bestel mijn hardloopschoenen al sinds 2006 hoofdzakelijk online. Dat levert in 99% van de aankopen geen problemen op met maat e.d. Slechts één keer koos ik per ongeluk een halve maat te klein, omdat ik niet had gezien dat een Duitse firma de Amerikaanse maten hanteerde. Verder vind ik hardloopschoenen altijd interessant om te proberen. Deze keer zag ik iets over een bekend, maar bijna verdwenen Brits merk.

Vroeger één keer een paar van dat merk gedragen, maar dat was niet echt een succes. Nu hebben ze een nieuwe lijn en dat zag er op de site veelbelovend uit. Om te proberen koop ik natuurlijk niet de duurste schoenen, maar dat was ook niet nodig. Volgens de gegevens is dit een model om elke dag op te trainen, niet te zwaar en net nog geen € 100,-. Bijkomend detail: op sommige kleuren zat 30 % korting. Nu nog een Europese maat 42.5 wat overeenkomt met 8.5 U.K.

Op de site eerst de lijn genaamd Floatride aangeklikt en daarna alle herenmodellen geselecteerd. Mijn schoen stond er onder de modelnaam Energy en er bleken liefst 8 kleuren beschikbaar te zijn. Helaas vond ik maar bij 2 kleuren zowel korting als maat 42.5. Een paar in fluo geel dan maar en binnen 10 minuten was de bestelling geplaatst en zou ik de volgende dag voor € 62,96 nieuwe schoenen krijgen. “Voor 17.00 uur besteld, is de volgende dag bezorgd” staat er immers op de site.

Ik bestelde om 16.30 uur, maar de volgende dag nog geen schoenen. Waarschijnlijk was de bestelling pas na 17.00 verwerkt en zo erg is dat niet, want ik kan toch bijna niet lopen en ik heb schoenen genoeg. Maar we ( eigenlijk Wim ) ontdekten nog iets. Van de 8 beschikbare kleuren op de site bij de herenschoenen blijken er 5 kleuren damesschoenen te zijn en daarbij ook de door mij bestelde fluo gele. Bij nader inzien staat dat “damesschoen” er wel bij, maar als je bezig bent op de pagina met herenschoen let je daar niet direct op.

Is het verschil tussen dames- en herenschoenen dan zo groot? Meestal de kleuren, maar aangezien het herenmodel in dezelfde kleur ( alleen met een zwart logootje i.p.v. wit ) wordt verkocht, is dat het probleem niet. De maten bij damesschoenen lopen anders. In maat 42.5 zouden ze een halve cm langer zijn, maar hoe breed of eigenlijk hoe smal vallen ze dan uit? Ook het gewicht is dikwijls anders, meestal lichter.

De schoenen werden 2 dagen na de bestelling geleverd. Na passen en een beetje proberen in de gang was er geen aanleiding om ze voor de eerste keer in mijn onlinebestelperiode terug te sturen, hoewel ik dat wel van plan was. Ze passen goed en wegen in deze maat 255 gram. Volgens opgave hetzelfde als de herenschoen. En wat heb ik geleerd? Ik weet nu dat ik voortaan nog beter moet opletten bij het bestellen, maar ook dat het verschil in een dames- en herenmodel niet zo groot is. In mijn geval de kleur van het logo en niet onbelangrijk deze keer € 27,-. En zo blijft het toch leuk.

Reacties
Ik kom nog even terug op mijn hardloopschoenen uit de damescollectie. De weinige keren dat ik nog loop, gebruik ik ze. Dat is hoogstens 2 á 3 keer per week een half uur. Afwisselen, waar ik een groot voorstander van ben, is bijna niet meer nodig. Per keer leg ik namelijk maar 3 km af en daar zullen de schoenen niet van slijten. Dit allemaal vanwege een hardnekkige blessure. Op dit moment heb ik dus wederom diverse paren hardloopschoenen in de kast staan, die ik niet meer gebruik. Op sommige is nauwelijks 50 km gelopen. Zonde om zomaar in de kast te laten staan eigenlijk. Wie ze wil hebben, kan ze komen halen. Het is ongeveer maat 42/43 en ze zijn van het merk Nike en Kalenji. Ze kosten niets, maar een lekkere cake of Belgisch bier sla ik niet af.
Jan Roose - Goes - 30/07/2019 09:34:41

En weet je hoe dat kwam, Glenn? In die "glorietijd" beschikte Zeeland nog niet over kunststofbanen. Pas in 1984 werd de baan in Vlissingen voorzien van dat materiaal. Volgens kenners maakt dat bij de midden en lange afstand een verschil van 1 seconde per ronde. Onze generatie ging dus met grote groepen naar wedstrijden in Roosendaal ( het minst ver ), Den Haag of Papendal. Aangezien ze dat overal deden, kreeg je in die plaatsen sterke baanwedstrijden met heel veel series op sterkte, waar ook de mindere goden zoals ik van konden profiteren. Toch kan ik me baanwedstrijden in Zeeland herinneren met behoorlijke prestaties. Zo liepen bij een 800 meter in Goes op sintels in dezelfde race eens een man of 7 ( o.a. Niek Flipse, Jan de Waard, Jan Eversdijk, Kees Verkerke ) ruim onder de 2 minuten. Bij een 5000 meter in Middelburg in de jaren 80 werd zelfs in de B serie door een aantal Zeeuwen onder de 16 minuten gelopen. En dat waren dan maar gewone lopertjes, die toen niet eens bij de beste 20 van de provincie behoorden. Veel van die prestaties kun je vinden bij de ranglijsten allertijden op deze site. En nog iets: er waren in ieder geval voldoende baanwedstrijden in de provincie. Vooral in de zomermaanden juli en augustus, terwijl dat nu v.w.b. de baanwedstrijden in Zeeland een witte vlek is op de kalender.
Jan Roose - Goes - 04/06/2019 18:03:36

Wel jammer dat ook vroeger de beste prestaties van 1500 meter atleten buiten Zeeland werden neergezet.
En dus ook in Jan's glorietijd de baanwedstrijden in onze regio niets voorstelden :-) ?

Ter onderbouwing de Zeeuwse 1500 m top tien:
Hein Cujé in Den Haag (1958)
Jo Schout in Papendal (1977)
Henk Lindner in Nijmegen (1979)
John Vermeule in Den Haag (1982)
Gert van der Weele in Breda (1988)
En de andere helft is uit die matige moderne tijd vanaf 2010.
Glenn Hoffman - Axel - 04/06/2019 16:28:32

Mijn opmerking gisteren over de hardloopberichtgeving in de Zeeuwse media wordt vandaag in de PZC al bevestigd. Van de geweldige 3.45.11 minuten over 1500 meter van Tim van de Broeke staat er een minimaal stukje in de marge met ook nog eens een verkeerde kop. Met deze tijd staat hij 4e op de Zeeuwse ranglijst allertijden en het is maar 1,5 seconde verwijderd van het Zeeuwse record op naam van Henk Lindner gelopen in 1979. Op de volgende bladzijde van de krant een groot verhaal over een Zeeuwse vrouw, die in 3.22 uur een marathon wint. Voor deze vrouw een mooie prestatie na al haar lichamelijke ellende, maar verder stelt dat niet veel voor. Liefst 26 Zeeuwse vrouwen waren in het verleden sneller en winst in zo’n loop is tegenwoordig met de huidige versnippering ( veel wedstrijden en bij zo’n wedstrijd ook nog eens diverse afstanden ) dikwijls een kwestie van “bij gebrek aan beter”. Laat die journalist eens een verhaal schrijven over de Zeeuwse records op de midden en lange afstanden, wie hebben ze in bezit, wanneer zijn ze gevestigd en wie kunnen ze in de nabije toekomst verbeteren.
Jan Roose - Goes - 04/06/2019 09:49:13

Prima Jan, zijn we het daarover in ieder geval eens!
Eric Wolfert - Sommelsdijk - 03/06/2019 16:18:33

Het was vroeger inderdaad beter Eric. Ik kan dat met cijfers staven, maar natuurlijk heb je v.w.b. Tim en Floris gelijk.
In vorige bijdragen over bijvoorbeeld de berichtgeving m.b.t. de Zeeuwse atletiek heb ik meerdere malen gewezen op de goede prestaties van met name Tim. Verslaggevers weten prestaties slecht in te schatten en de overwinning bij een nietszeggende trail komt wel in de krant en 3.45 minuten over 1500 meter niet of ergens met 3 regeltjes in de kantlijn. Wel jammer dat deze lopers naar Oordegem moeten om dit te realiseren en dat baanwedstrijden in onze regio niets meer voorstellen.
Jan Roose - Goes - 03/06/2019 15:59:06

Beste Jan. Veel van je bijdragen suggereren dat het vroeger allemaal veel beter was. Ik geloof graag dat het niveau in de breedte veel hoger lag maar afgelopen weekend hebben we toch prachtige prestaties te noemen met Tim van den Broeke en Floris Willeboordse op de 1500m in Oordegem! Deze mannen laten toch zien dat de Zeeuwse atletiek nog prima draait!
Eric Wolfert - Sommelsdijk - 03/06/2019 15:46:20


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020