woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Nieuwe kampioenen dankzij ketonenbier


vrijdag 17 mei 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Wie in de sport iets wil presteren moet talent hebben, maar vooral verstandig trainen. Je moet ook op het juiste moment beginnen met een sport en dat is per sport anders. Voor duursporten is het over het algemeen geen goed idee om te vroeg te starten. Talloze voorbeelden van zogenaamde talenten, die op hun 20ste opgebrand zijn, omdat ze als jeugdsporter te veel eentonig duurwerk en/of te belastend tempowerk hebben gedaan. Ga tot je 16e gewoon voetballen of zoiets en wordt daarna hardloper of wielrenner.

Behalve trainen moeten ook de randvoorwaarden in orde zijn. Met een veeleisende baan wordt regelmatig en uitgerust trainen moeilijk. Stoppen met werken of school en alleen maar trainen is het echter ook niet altijd. De gulden middenweg dan, maar hoe ziet die eruit? Een combinatie van trainen en studeren of trainen en een baan, waarbij je zelf de regie voert over de invulling. Voor de meesten niet weggelegd en heb je de capaciteiten wel? Dat laatste vraag ik me dikwijls af bij Nederlandse subtoppers, die zich een profstatus hebben aangemeten, maar bijna nooit iets laten zien.

En dan heb je natuurlijk nog de nodige hulpmiddelen. Trainen en/of verblijven op grote hoogte, zodat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Deze zijn essentieel bij het transport van zuurstof naar de spieren. Slapen in een zuurstoftent levert het zelfde effect op. Rode bietensap was ook een tijdje populair, maar blijkbaar helpt dat niet echt, maar het is wel allemaal legaal.

Het middel EPO doet hetzelfde, maar dat is doping en strafbaar. Hetzelfde geldt voor een heleboel andere middelen, die keurig op een lijst staan. Veel van deze middelen zijn echte geneesmiddelen, maar werken blijkbaar goed om sporters beter te laten presteren. “Plotseling” hebben verdacht veel topsporters last van astma, hun schildklier, enz. Met een medisch attest mogen ze dan toch een eigenlijk verboden middel gebruiken. Lekker geloofwaardig al die geweldige prestaties.

Ook op het gebied van materiaal is er winst te halen. Denk aan de klapschaats. Op het moment dat iedereen deze gebruikt vervalt het voordeel. Hetzelfde geldt voor snelle pakken, aerodynamische fietsen en hardloopschoenen met een carbonplaat in de voorzool. Niet alles wordt echter getolereerd. Een fiets moet aan bepaalde eisen voldoen en mag dus zeker geen verborgen motortje hebben. Schoenen met een soort veersysteem mag niet ( als het al zou helpen ) en in de late jaren 60 werden met de komst van kunststofbanen zogenaamde borstelspikes al verboden.

Een tijdje terug was er overigens al veel nieuws omtrent het opvoeren van E bikes. Je kunt de motor met een eenvoudig apparaatje van amper € 11.95 bedriegen, zodat je 2 x zo snel kunt rijden. Illegaal, maar ik zie straks wielertoeristen met een gangetje van 70 km de Cauberg beklimmen. Wat moeten we denken van de zogenaamde “wondersloffen” van Nike. Je zou er 4 % sneller door lopen, maar ze kosten wel ongeveer € 250,- . En komen tijden van 2.03 en 2.04 uur op de marathon wel door die schoenen? De toplopers geven zelf aan dat het voordeel 1 % is. In hun geval een dikke minuut.

En nu blijkt er weer een andere voorlopig legaal middel door topsporters gebruikt te worden: ketonen. Deze stof wordt in de lever geproduceerd als het lichaam schreeuwt om voedsel en de uitputting nabij is. Ook mensen met suikerziekte maken deze stof aan. Dit verschijnsel noemen ze ketose en dat is een soort chemische verbinding. “Ketonen zijn lichaamseigen“ zegt men dan, maar blijkbaar vooral in ongezonde situaties. Het Amerikaanse leger gaf de manschappen dus ketonen in vloeibare vorm om op het slagveld alert te blijven. “Wat daar helpt, kan ook sporters helpen” dachten enkele wetenschappers en waarschijnlijk zijn o.a. bovengenoemde tijden op de marathon mede aan dit middel te danken.>>>>>

Liefst 15 % voordeel zou het opleveren, beweren wetenschappers en volgens leidinggevenden bij de dopingautoriteiten is het niet verboden. De eerste jaren althans zeker nog niet. Het product is via internet in Amerika verkrijgbaar voor € 700, - per dosis. Het wordt wel afgeraden om het zonder medische begeleiding te gebruiken en recreanten of ambitieuze amateurs zouden er niet veel aan hebben. Of probeert men algemeen gebruik te ontmoedigen? Men kent namelijk de eventuele schadelijke gevolgen nog niet en dan is op grote schaal voorkomen beter dan genezen. Overigens wordt in de Elseviers sportgids van 40 jaar geleden al gewezen op de gevaren van dit fenomeen. Ketose kan leiden tot zuurvergiftiging. Het toen erg populaire “marathondieet”, waarbij je het lichaam eerst uitput, daarna 3 dagen geen koolhydraten gebruikt en dan koolhydraten begint te stapelen, kan namelijk ook leiden tot ketose en dat blijkt dus behoorlijk ongezond.

Nu ben ik geen wetenschapper en het zal allemaal wel iets ingewikkelder in elkaar zitten, maar er is nog een nadeel. Het spul in vloeibare vorm smaakt verschrikkelijk vies. Aangezien veel modale duursporters een lekker speciaal biertje wel waarderen, lijkt het me een goed idee om in de toekomst Ketonenbier te gaan brouwen. Voor de geheelonthouders kan het natuurlijk ook in de vorm van sportdrank of soep. En wat te denken van repen en gelletjes met dit wondermiddel. Een bekende Zeeuwse trailrunner gebruikt het volgens mij al. Begin mei liep hij namelijk een loodzware trail van 29 km in 1.28.44 uur. Dat is bijna 20 km per uur, terwijl hij dat bij een 10 km op een vlak parcours niet eens kan. Of kwam dat door een vergissing in de berichtgeving?

Natuurlijk begrijpen jullie wel dat ik een beetje de spot drijf met het gebruik van allerlei middeltjes om beter te presteren. Wonderschoenen, toverdrankjes en neuspleisters “helpen” alleen als je goed getraind bent. Per week 3 x 5 km hardlopen is prima voor de gezondheid, maar trainen om progressie te boeken en te presteren is iets anders. Daar heb ik al genoeg over geschreven, maar wie ben ik!!!!! En als er in de nabije toekomst toch onder de 2 uur op de marathon wordt gelopen, mag je van mij gewoon klappen. Maar vraag je ook even af of topsporters niet dikwijls een groot risico nemen i.v.m. hun gezondheid op langere termijn.

Reacties
Dit Ketonenbier waar je over spreekt Jan, dat bestaat al 2 jaar in de vorm van een sportdrank zoals je zelf aangeeft voor de geheelonthouder. Ketone Fuel. Team Sky was trouwens de eerste ploeg die met Ketonen in de vloeibare vorm aan de slag ging.
Michiel Willaert - Clinge - 27/05/2019 12:11:12

Ik had het in mijn verhaal over het natuurlijk niet bestaande ketonenbier over een marathon onder de magische grens van 2 uur. In de sport kennen we meer van die magische grenzen. In het midden van de vorige eeuw was er zo’n magische grens, maar over een kortere afstand: de Engelse mijl of te wel 1609,35 meter in minder dan 4 minuten, een snelheid van ruim 24 km per uur.
Op 6 mei 1954 slaagde Roger Bannister in deze missie. Hij liep de mijl in 3.59.4 minuten. Intussen zijn we 65 jaar verder en het wereldrecord staat nu op 3.43.13 minuten. Zo magisch was het dus blijkbaar niet, maar 4 minuten blijft een snelle tijd. Zo zijn Zeeuwen er nooit in geslaagd om onder deze tijd te blijven. Snelste tijd 4.06.2 minuten van Gert van de Weele.
Nu wordt de Engelse mijl ook niet zo dikwijls als wedstrijd gelopen, maar als je benieuwd bent naar jouw mogelijkheden op deze afstand heb ik goed nieuws. Op zaterdag 1 juni a.s. is er een baanwedstrijd van AV’56 in …..Zierikzee. Dit vanwege renovatie van de baan in Goes. Om 15.50 uur is de Engelse mijl.
Onder de magische 4 minuten lopen lukt niet en 5 minuten is al erg snel, maar je kunt ook andere doelen stellen. Bij 6 minuten loop je nog altijd 16 km per uur en vergelijk dat eens met je beste 5 of 10 km. Zelfs bij 7 minuten haal je nog 13,5 km per uur. Wie normaal een 10 km in 50 minuten kan lopen, moet dat kunnen halen. Je hoeft je bij zo’n afstand ook niet in te houden. Het zijn maar 4 ronden + 9,35 meter. Je kunt ook prima op een gelijkmatig schema lopen: voor 6 minuten elke ronde net onder de 90 seconden en voor 7 minuten onder de 105 seconden.
Belangstelling? Schrijf je dan nu in via de website van AV’56. Het betreft hier een “open” baanwedstrijd, dus volgens mij ook toegankelijk voor niet leden van een atletiekclub.
Jan Roose - Goes - 23/05/2019 11:12:24


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020