woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Weinig hardloopnieuws


donderdag 2 mei 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Het is maar stilletjes op hardloopgebied. Op deze site heb ik ook al een paar weken niets meer te vertellen, laat staan anderen. Overigens wanneer zetten jullie je verhaal over een gelopen wedstrijd, een wedstrijd die nog moet komen, gewoon iets over je training of ander interessant hardloopnieuws eens op de hardloopsite? De grote voorjaarsmarathons zijn bijna allemaal gelopen en de toppers bereiden zich voor op het baanseizoen. Of bestaat dat niet meer?

Afgelopen weekend stond de marathon van Londen op het programma en dat leverde mooie tijden op, maar ook Nederlandse toppers met DNF achter hun naam. Ook in Düsseldorf haalden maar 2 van de 4 aangekondigde nationale subtoppers de finish. En met tijden in de 2.16 uur tel je in de top niet echt mee. Zelfs voor Nederlandse begrippen is dat matig, want “onze” John Vermeule en Kim Reynierse liepen 25 jaar geleden al minuten sneller. Er gingen zondag wel veel Zeeuwen van start in de marathon of de 10 mijl van Antwerpen met de nodige persoonlijke records als beloning, maar verder is het rustig.

Wat is er nog meer te melden. O, ja het baanseizoen waarvan ik me hierboven afvroeg of het nog bestaat. Natuurlijk zijn er de topwedstrijden van de Diamond League, waar misschien de langere afstanden binnenkort in de ban worden gedaan. Daarnaast de nodige nationale topwedstrijden met als hoogtepunt de Fanny Blankers Koen Games in Hengelo. Deze wedstrijden zijn echter voor de gewone lopers niet weggelegd.

In Zeeland blijft het behelpen met de baanwedstrijden. Vrijdag 3 mei start het seizoen in Zierikzee met voor vrouwen en mannen een 1500 meter als belangrijkste looponderdeel. Een paar dagen later op dinsdag 7 mei is er in Terneuzen ook een 1500 meter voor de mannen en een 800 meter voor de vrouwen. Scheldesport Terneuzen organiseert dit jaar gelukkig 3 gewone baanwedstrijden ( waarvoor dank ), maar bij de 2e wedstrijd op 28 mei zie ik ongeveer hetzelfde programma. Bij de wedstrijd op 20 augustus is er voor zowel vrouwen als mannen een 3000 en 800 meter.

In Hulst bij RKHAV hebben we op 10 juni de traditionele Pinksterwedstrijd met in ieder geval voor vrouwen en mannen een 800 en 3000 meter. Verder nog een baanwedstrijd in Hulst op 7 september, maar daar kan ik het programma nog niet van vinden. Daarvoor nog de baanwedstrijd van AV’56 op 1 juni met als langste afstand de Engelse mijl. Van de wedstrijden bij de Wielingen op 15 juni en Dynamica op 13 september kan ik ook nog geen programma vinden. En wat ik ook niet altijd kan vinden is of de deelname van niet leden is toegestaan.

Ik weet wel dat AV’56 vanwege renovatie van de eigen baan moet uitwijken naar Zierikzee en dat de grote baanwedstrijd in augustus met geldprijzen daardoor waarschijnlijk niet wordt georganiseerd. En o.a. om deze baanwedstrijd nog meer allure te geven, ben ik dit jaar sponsor geworden van AV’56. Als het dit jaar niet lukt, wordt her volgend jaar zeker weer het hoogtepunt van het “Zeeuwse baanseizoen”. De baanwedstrijd in Vlissingen van Dynamica is op dezelfde avond als de stadsloop in Goes, maar vorig jaar waren het in Vlissingen hoofdzakelijk korte loopnummers. Dus van concurrentie is dan geen sprake. Al met al in 5 maanden niet echt veel startgelegenheid voor afstandslopers, die op de baan willen lopen om bijvoorbeeld hun snelheid te verbeteren of eens een echte 5000 of 10000 meter willen proberen.

Soms wijken ambitieuze Zeeuwse atleten uit naar de vele Trackmeetings in Utrecht, het circuit in Zuid Holland of de wedstrijden in België. Vooral Oordegem is geliefd, maar ook daar geldt dat niet aangeslotenen meestal niet mee kunnen doen. Bij de Belgische wedstrijden van de KAVVV kan dat meestal wel. Alleen bij de kampioenschappen in augustus moet je lid zijn. Een lijst met wedstrijden kan ik je bezorgen.

Over die sponsoring wil ik voorlopig nog niet meer kwijt, maar de insteek is in ieder geval kwalitatief betere atletiek ( dus ook hardlopen ) in de provincie. Alleen met geld gaan we dat echter niet redden. Er moet een bepaalde visie achter zitten, die door meerdere mensen gedeeld wordt. Ik zeg niet dat mijn visie het ei van Columbus is, maar nu zijn er nog te veel botsende belangen en dan lukt het zeker niet.

Tot slot kan ik nog meedelen dat er waarschijnlijk op vrijdag 20 september een stratenloopje wordt georganiseerd in Wemeldinge. Weliswaar staat er dat weekend al het nodige op de kalender, maar deze stratenloop vindt plaats in het kader van de nationale sportweek en is vooral regionaal bedoeld. Het programma zal zich beperken tot een 1000 meter voor de jeugd en een 5 km voor iedereen vanaf 14 jaar. Het bekende JARO concept dus. Om eventuele duisternis voor te zijn beginnen we om 18.00 uur. Details volgen later.

Reacties
Glen,
Als we iedereen laten meedoen aan officiële wedstrijden is er inderdaad geen noodzaak meer om lid te worden van een atletiekclub. Om die reden heb ik me ook jarenlang verzet tegen deze deelname. Niet leden konden vroeger meedoen aan de zogenaamde prestatielopen zonder uitslag en prijzen. De ambitieuze lopers vonden hun weg naar de clubs toch wel. Zo had het van mij mogen blijven. Toen echter mensen buiten de clubs om wedstrijden gingen organiseren, de prestatielopen steeds meer wedstrijden werden en er bovendien binnen de atletiekunie al verschil werd en wordt gemaakt tussen leden met en zonder wedstrijdlicentie, is alles op een hellend vlak terecht gekomen. Zelfs pogingen om een duidelijk verschil te hanteren tussen leden en niet leden v.w.b. inschrijfgeld lukt niet. Dan is het op den duur de tering naar de nering zetten en iedereen toelaten in de hoop dat de echte talenten lid worden van de atletiekunie.
Je opmerking over het aanbod van baanwedstrijden in Zeeland deel ik niet. Deelname aan competitiewedstrijden en nationale kampioenschappen is maar voor een select groepje weggelegd. Clubkampioenschappen en onderlinge oefenwedstrijden zijn dikwijls meerkampen, waar lopers van de langere afstanden niets aan hebben. Ik denk dat ruim 90 % van deze deelnemers junioren en pupillen zijn. Voor oudere junioren, senioren en masters zijn er dit jaar in Zeeland gedurende 5 zomermaanden volgens mij maar 9 baanwedstrijden, waarbij 2 keer de 3000 meter het langste loopnummer is. Bij de andere wedstrijden is het dikwijls maar een 1500 meter of nog korter. In 1976 waren er alleen in Goes al 7 baanwedstrijden met verschillende keren een 5000 meter. Toen alleen nog sintelbanen, in Oostburg helemaal nog geen baan en in Zierikzee een sintelstrook van 100 meter en de rest gras, waar organiseren niet eenvoudig was.
De belangstelling voor de baanatletiek is al jaren tanende. Op de midden en lange afstand wordt er niet meer echt voor getraind ( voor de andere nummers kan ik niet spreken ) en het niveau is op een uitschieter na bedroevend. Trainers zullen dit wel tegenspreken, maar de winnaar van de 1500 meter in Zierikzee afgelopen vrijdag komt met zijn tijd ongeveer op de 75e plaats in de Zeeuwse ranglijst. Werk aan de winkel dus, maar waarschijnlijk krijg je dan het verhaal van de kip en het ei. Wie was er het eerst? Geen wedstrijden, geen niveau. Geen niveau, geen fatsoenlijke wedstrijden. Bij wedstrijden zoals in Oordegem zijn deelnemers genoeg en kunnen ze zelfs limieten eisen. In Zeeland zijn we blij met elke deelnemer, maar clubs moeten zeker nog meer proberen ook hun goede loopsters en lopers bij baanwedstrijden aan de start te krijgen.
Jan Roose - Goes - 06/05/2019 15:21:51

Met dat behelpen valt het wel mee Jan.
Ik vind het aanbod van baanwedstrijden in Zeeland juist mooi afgestemd op de Zeeuwse doelgroep, de leden van de atletiekverenigingen dus. Naast de door jou genoemde wedstrijden komen daar ook nog de competitiewedstrijden en regionale, landelijke en clubkampioenschappen bij en wedstrijden voor de pupillen, bijv. de athletics champs, een opzet waar Belgen jaloers naar kijken.
Ik snap wel dat verenigingen minder dan jou het vizier richten op de niet – aangeslotenen.
Hoe meer ze dat gaan doen, hoe minder de noodzaak voor een aspirant- lid om zich aan te melden, lijkt mij.

Overigens, ook in Oordegem en in heel België kan je als niet – aangeslotene uit Nederland meedoen aan de vele wedstrijden die de komende zomer plaats vinden (zie de VAL kalender van 103 pagina’s). Een kwestie van ’s morgens besluiten om te gaan, een uur van te voren ter plekke een inschrijfkaart invullen en circa 2 a 3 euro betalen en je ontvangt je startnummer. Je bent daarvoor niet afhankelijk van de KAVVV.
Wat ver gezocht misschien maar zelfs inschrijven voor de internationale IFAM meeting van 25 mei a.s. in Oordegem is mogelijk zonder club of licentie te vermelden.
Als vrouw moet je wel een geldige PB kunnen overleggen van rond de 13 sec wil je kans maken op een plek in het deelnemersveld. Maar dan ben je wel in goed gezelschap want Dafne Schippers opent daar haar seizoen met zowel een 100 als 200 meter.
Glenn Hoffman - Axel - 04/05/2019 11:51:45


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020