woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Crossen in Zeeland


donderdag 4 april 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Afgelopen zaterdag 30 maart was het WK cross in Denemarken. Een prachtig, selectief parcours en sterke deelnemers zorgden voor mooie wedstrijden. Gelukkig te bekijken via live stream, want veel belangstelling ( zowel bij atleten als de media ) voor dit kampioenschap was er in Europa niet. Ook Nederland had niemand, hoewel Sifan Hassan in eerste instantie aangekondigd was. Zij verkiest echter een aanval op het wereldrecord halve marathon komend weekend in Berlijn.

Nu is eind maart natuurlijk wel laat op het seizoen, maar het WK cross of vroeger de Landencross was bijna altijd in de 3e week van maart. Toen waren er echter geen belangrijke wegwedstrijden in april en vonden ook marathonlopers het een eer en een goede voorbereiding om bij het WK cross te starten. De cross is dus niet zo populair meer en dat geldt ook voor Zeeland.

De Zeeuwse crosscompetitie bestaat al bijna 50 jaar, maar leeft het nog bij de atleten? Ik las ergens dat veel atleten de laatste wedstrijd en zelfs een podiumplaats in het eindklassement lieten schieten, vanwege andere bezigheden. Vakantie, carnaval ( kan ik me niet voorstellen ) en de lange duurlooptrainingen voor de marathon werden als reden opgegeven. Waar is de tijd dat we met zo’n 80 deelnemers van AV’56 in bussen naar deze wedstrijden gingen. En toen ging het om nog meer wedstrijden, want op Walcheren waren er 3 clubs en die organiseerden alle 3 een cross. Geen cross- of veldloopcultuur in Zeeland en misschien wel het grootste deel van Nederland. Maar hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis v.w.b. de crossen of het veldlopen in Zeeland?

In de winter van 64/65 maakte ik voor het eerst een atletiekwinter mee. Eigenlijk waren er maar een handvol wedstrijden. Hoe het daarvoor was, is me onbekend. Ik weet dat sommige Zeeuwen ook nog lid waren van het Belgische A.S. Rieme om in België aan crossen mee te kunnen doen en ik heb wel eens iets gehoord over een cross in Schoondijke. Ik was toen C junior en het seizoen begon in oktober met de Boulevardloop in Vlissingen en de Singelloop in Middelburg, maar dat zijn stratenlopen. In november was er een cross op en rond de sportvelden in Goes. Studio Sport kwam er zelfs opnamen van maken. In de laatste maanden van het jaar stonden ook de Sint Nicolaascross in Middelburg en de Zuiderparkloop in Terneuzen op de kalender. Deze laatste was een wedstrijd met een grasparcours rond de vijver tegenover de atletiekbaan. In de maanden januari en februari was er niets en in maart besloot men het winterseizoen met 2 Wallenlopen. De nog bestaande in Goes, maar toen over een grotendeels grintparcours en de andere in Hulst op ongeveer de huidige locatie van de Moerschanscross.

De volgende winter was de cross in Goes al afgevoerd en de Wallenloop in Hulst vervangen door een cross in Koewacht. Aangezien ik dat crossen erg leuk vond en er weinig wedstrijden waren, ging ik de volgende jaren buiten de provincie lopen. Populaire crossen kwamen er in 1967 met de Stemcross in Breda en de AVRO cross in Hilversum. Ook in Bergen op Zoom, Halsteren, Roosendaal en Putte konden we starten, maar in Zeeland was er nog niets bijgekomen. Wel was de cross in Koewacht opgewaardeerd tot Zeeuws kampioenschap.

Na deelname aan de Cross van Le Soir in Brussel in 1967, gingen we vanaf 1968 steeds meer in België lopen. Dit kwam ook door RKHAV, waar een grote groep lopers onder de bezieling van Alex van Rie regelmatig bij de zuiderburen door de akkers ging lopen. Deze groep lopers bestond uit o.a. Piet Vonck, Wies van Houte, Willy Fermont, Guust Bours, Arnold en Jo Schout en Jan van Laarhoven. Frappant detail was dat ook lopers, die oorspronkelijk lid waren van AV’56 en/of op de Bevelanden woonden, zich bij de club uit Hulst aansloten, omdat het lange afstandslopen daar serieuzer werd aangepakt. Ik noem namen als Miel Bogaert, Wim Westdorp, Ad Courtin, Marien van Prooyen, Jan Zandstra en René van Zee. Pas na de komst van Koos Oggel naar AV’56 kwam er in Goes meer interesse voor de lange afstand. Vanaf 1968 zelfs een clubkampioenschap cross en de organisatie van het ZK op een parcours in Goes-Zuid en een jaar later in Wolphaartsdijk.

In 1969 is pas voor het eerst sprake van een cross in de bossen van Westenschouwen. Die groeide uit tot de bekende Mosselloop. In 1970 begon RKHAV met de cross in Heikant, want Koewacht was intussen verdwenen. Deze cross kreeg nationale en met veel Belgen dus internationale allure. Geweldige prijzen, zoals in de Belgische crossen gebruikelijk, maar ook veel bekende Nederlanders aan de start. In november van dat jaar ook een strandloop in Vlissingen en dit werd de voorloper van de KMS cross, die vanaf 1971 werd georganiseerd vanaf Westduin. Helaas bevatte dit parcours van ruim 8 km te veel verharde stukken om van een echte cross te kunnen spreken.

Wel was er begin jaren 70 een doorbraak voor het crossen in Zeeland, want er werd een Zeeuwse crosscompetitie opgezet. Dat betekende extra crosswedstrijden in Westenschouwen, Wilhelminadorp en los van deze competitie, maar met medewerking van de PZC, een grote cross in Kamperland. Voor de volledigheid moet ik vermelden, dat ik ook ooit een cross liep in Sluis, dat er op den Inkel in Kruiningen in 1969 al een cross werd georganiseerd en dat de eerste Kapellelopen vanaf de ijsbaan aan de Vroonlandseweg ook crossen waren.

Toch zette het allemaal niet echt door. De Zuiderparkloop werd een echte parkloop met te veel asfaltstroken, Wolphaartsdijk verviel, want AV’56 had Wilhelminadorp, de PZC cross was in 1973 en 1974 een stratenloop, maar er kwam gelukkig nog de Galgecross bij van Marathon onder aan de duinen tussen Vlissingen en Westduin. Schelde Sport verhuisde met de cross naar de Braakman op wisselende parcoursen en soms te veel asfalt. Met de komst van de nieuwe atletiekvereniging de Wielingen in Oostburg kwam er in Nieuwvliet ook een cross. Later werd deze vervangen door de Elderschanscross in Aardenburg en zo lag eind jaren 70 alles een beetje in zijn plooi.

Het seizoen begon in oktober met de PZC cross op Oranjezon bij Vrouwenpolder, georganiseerd door een commissie gevormd door de Zeeuwse clubs. Daarna de KMS cross van Zeeland Sport bij Westduin, cross in Heikant van RKHAV in november, Sint Nicolaascross van Dynamo in Middelburg bij de sportvelden van de Nadorst en Elderschanscross in Aardenburg van de Wielingen in december, Deltacross van Delta Sport in Westenschouwen en Braakmancross van Schelde Sport in januari en tot slot de Galgecross van Marathon en de cross in Wilhelminadorp van AV’56 in februari. Delta Sport had ook nog de Mosselloop in november en dat kun je ook meerekenen als cross.

Wat gebeurde er daarna met deze crossen? De PZC cross werd in 1984 weer een stratenloop en zelfs een halve marathon, maar verdween van de kalender. De KMS cross verhuisde kortstondig naar het Sloegebied en toen naar het Nollebos. Je zou dat met een beetje fantasie de huidige Kustcross kunnen noemen. Heikant werd vervangen door de Moerschanscross in Hulst zelf, nadat daar in 1980 het NK cross had plaats gevonden. De Sint Nicolaascross verhuisde in 1986 naar de Manteling, maar verdween na de Walcherse fusie van de kalender. De Elderschanscross bestaat nog steeds en dat kan ook gezegd worden van de Deltacross. Schelde Sport ging met de cross naar het motorcrossparcours in Westdorpe, maar na de sluiting moesten ze uitwijken naar iets anders in de buurt. De Galgecross kende veel locaties: op het braakliggende terrein aan het eind van de Van der Helstlaan, bij het clubhuis van Marathon en in het Veerse bos. Door omstandigheden week men ook uit naar het strand, het Vebenabos en de kanovijver. Soms leken het wel stratenlopen en ook hier was de fusie de reden om deze cross af te voeren. AV’56 verhuisde naar verschillende parcoursen op de Hollandse hoeve in Goes, maar toen daar veel paden werden geasfalteerd, ging men naar de huidige locatie op den Inkel in Kruiningen. En natuurlijk moeten we sinds eind jaren 90 de cross van AV Flakkee meetellen. Eerst als Pallandtcross in Middelharnis en nu als Grevelingencross in Bruinisse. Mijn pogingen met de JARO-crossen laat ik verder maar even buiten beschouwing. >>>>

Rest me nog te vertellen, dat een paar crossen in de loop van de jaren van datum zijn veranderd. Ze wilden ook wel eens de eerste of juist de laatste cross van het seizoen zijn! Tot zover de geschiedenis van ongeveer 50 jaar crossen in Zeeland. Vergeleken met bijvoorbeeld België en Groot Brittannië dus geen echte veldlooptraditie en dat zal het ook nooit worden. Maar laten we in ieder geval proberen om een paar echte crossen in de provincie te behouden. Dat crossen in de winter een goede voorbereiding is op de rest van het jaar bewijzen de crossers in het wielrennen steeds meer of gaat die vergelijking niet helemaal op.

Tegenwoordig zijn er allerlei argumenten om niet meer te crossen. Het hele jaar zijn er in tegenstelling tot mijn beginjaren wegwedstrijden en de marathons beginnen steeds vroeger in het voorjaar. Over het nut van elke week vanaf half januari een lange duurloop heb ik mijn eigen mening, maar het is nu eenmaal een feit om rekening mee te houden. Om nog een gezonde crosscompetitie in stand te houden zullen er dus maatregelen moeten komen. In 2012 zijn er door een werkgroepje al aanbevelingen gedaan, maar door toedoen van een toen nieuwe sponsor en het niet nakomen van afspraken door de afgevaardigde van de VZA is daar weinig van terecht gekomen. Deze aanbevelingen zijn zeker nog te gebruiken.

Reacties
Een week voor het begin van het nieuwe veldloopseizoen zag ik gisteren een interessant interview met de Belgische hardloper Bashir Abdi. Niet te verwarren met de Nederlander Abdi Nageeye, maar ook van Somalische afkomst. Vorig week verbeterde hij in de marathon van Chicago zijn Belgische record tot 2.06.14 uur. Hij denkt de komende jaren zeker nog een minuut sneller te kunnen. Volgend jaar echter nog niet, want dan staat alles in het teken van een goede klassering bij de olympische marathon in Japan. Voor de specifieke voorbereiding trekt hij ongeveer 4 maanden uit, maar de voorbereiding begint eigenlijk al over een paar weken en deze winter. Hoe? Met deelname aan de wedstrijden van de Cross Cup. Gelukkig dat er nog steeds toplopers zijn, die het belang van het crossen of veldlopen inzien. En zou crossen jou dan niet helpen om volgend jaar een snellere marathon te lopen? Kom volgende week naar de Stelleplas om het te proberen.
Jan Roose - Goes - 19/10/2019 09:45:21


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020