woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Komende jaren lopen we massaal de 5 km


donderdag 21 maart 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

De 5 km of 5000 meter werd tot dit jaar eigenlijk alleen maar als serieus hardloopnummer op de atletiekbaan gelopen. Door de afnemende belangstelling voor de baanatletiek staan de 5000 en 10000 meter de laatste tijd ook op de baan ter discussie. Bij de zogenaamde Diamond League wedstrijden, dat is een serie belangrijke baanwedstrijden over de hele wereld, wil men vanaf volgend jaar deze lange baannummers schrappen.

Ook vraagt men om het atletiekprogramma van de Olympische Spelen in te korten en dit soort “saaie” onderdelen er uit te gooien. Muurklimmen. skateboarden, 3 tegen 3 basketbal en allerlei andere funsporten zijn blijkbaar op de Olympische Spelen populairder.

Buiten de atletiekbaan is de 5 km om het oneerbiedig te zeggen vooral een bijnummer. Bij langere wedstrijden organiseren ze nog even een 5 km, zodat ook beginners, jongeren en minder getalenteerde lopers aan het evenement kunnen meedoen.

In Zeeland is dat niet anders. Als baanwedstrijd wordt het bijna niet meer georganiseerd. Weinig belangstelling en een te groot niveauverschil met veel gedubbelde lopers zijn waarschijnlijk de oorzaak. Ooit was dat anders met 3 tot 4 series op tijd, zodat dubbelen binnen de perken bleef.

Bij redelijk wat wedstrijden of trimlopen staat er wel een 5 km op het programma, maar niet als hoofdnummer en zeker niet altijd correct gemeten. Alleen bij de Kapelleloop is dat allemaal het geval ( hoofdnummer en correct gemeten ), hoewel ook daar geen certificaat van de juiste afstand voorhanden is. Dat was ook niet nodig, want tot dit jaar was de 5 km op de weg geen officiële afstand.

Was, want de IAAF heeft besloten om daar vanaf dit jaar verandering in te brengen. De 5 km op de weg krijgt zelfs wereldrecords. Om deze beslissing extra te onderstrepen werd er in februari in Monaco een 5 km georganiseerd op een officieel gemeten parcours. De winnaars bij dames en heren mogen zich de eerste wereldrecordhouders noemen. Bij de heren won de Zwitser Julien Wanders en bij de dames onze landgenote Sifan Hassan.

Toch was er na afloop gelijk een probleempje. Op een paar plaatsen in de wereld werden eerder ook al 5 km wegwedstrijden op een exact gemeten parcours gelopen en werd er bij de mannen zelfs sneller gelopen. Dus wat is dan het echte wereldrecord? Laat ik verder aan de IAAF over.

Ik vind de opwaardering van de 5 km wel een goede zaak. Wie mijn vorige stukjes heeft gelezen weet dat ik pleit voor eerst sneller worden op relatief korte afstanden alvorens over te stappen naar halve en hele marathon. Dat een 5000 meter op de baan niet kan rekenen op veel belangstelling, vind ik nog begrijpelijk. Rondjes lopen en in dit geval 12,5 x 400 meter is niet in trek, hoewel je dan wel mooi op een schema kunt lopen als je een bepaalde tijd nastreeft.

De weg met één grote ronde of een paar ronden tussen ongeveer 1700 en 2500 meter is dan een uitkomst, maar dan moeten die wedstrijden wel serieus georganiseerd worden. Niet alleen als bijnummer voor beginners op een onnauwkeurig gemeten parcours. Nee, als hoofdnummer met sterke lopers. Eventueel met meerdere starts ingedeeld op sterkte. Een paar wedstrijden van het huidige stratenloopcircuit kun je hiervoor al gebruiken. Krijgen we daar gelijk een beetje meer variatie v.w.b. de afstanden. Maar misschien ook een idee voor nieuwe wedstrijden.

Elk dorp en elke wijk zijn eigen 5 km lijkt me ook een mooi vooruitzicht. Daar kun je op het eind van het jaar nog leuke nevenklassementen van maken. Natuurlijk moeten de wedstrijden over langere afstanden niet verdwijnen, maar van al die versnippering bij één wedstrijd moeten we in de toekomst gewoon af. Als er in een weekend in de provincie soms 3 wedstrijden zijn, moet dat toch te coördineren zijn. Een 5 km in plaats A, een 10 km in plaats B en een halve marathon in plaats C. En niet een 5 km in plaats A, een 5 en 10 km in B en een 10 km en halve marathon in C.

Ik ga dus proberen om een snel parcours te zoeken, dit officieel te laten meten en er een wedstrijd te organiseren. Kijken of dat nieuwe Zeeuwse records 5 km op de weg oplevert. Voor het verbeteren van het record ( alleen de absolute records , dus niet bij de jeugd of masters ) kan ik dan weer een leuke bonus beschikbaar stellen??? Om het een beetje interessant te maken beschouwen we de voorlopig snelste tijden op de weg als limiet. Dit zijn 15.08 minuten bij de mannen gelopen door Wouter Jansen in Varsseveld en 17.43 minuten bij de vrouwen gelopen door Shirin van Anrooij in Brunssum. Ter vergelijking: de Zeeuwse records op de 5000 meter baan staan met 13.40.8 minuten en 16.27.0 minuten op naam van Jo Schout en Irma Heeren. Is er interesse bij atleten of misschien bij andere organisaties?

Dat ik spreek over massale deelname aan 5 km wedstrijden is natuurlijk overdreven, maar toch niet geheel onlogisch. Bij een deze week gepubliceerd onderzoek in opdracht van NN naar de manier waarop in een paar West Europese landen het hardlopen wordt beoefend blijkt de 5 km de meest geliefde afstand. Daarbij moet ik wel aantekenen dat deze ondervraagde hardlopers gemiddeld niet meer dan 34 km per maand afleggen en dan is die 5 km keuze wel verklaarbaar. Of je met 34 km in de maand nog kan speken over hardlopers is een ander verhaal. Maar wel iets voor organisaties om rekening mee te houden, zodat er niet allerlei wedstrijden over lange afstanden worden georganiseerd met te veel slecht getrainde hardlopers.

Reacties
Er heeft zich afgelopen week al een potentiële organisatie gemeld voor een nieuwe wedstrijd ergens op de Bevelanden. Vanmiddag heb ik met deze mensen gesproken en mijn idee voor een 5 km wedstrijd zien ze wel zitten. Voor een goed parcours hebben we meerdere opties, maar een geschikte datum vinden is nog iets anders. Volgende week hoor ik of het doorgaat en wanneer. Waarschijnlijk is het nu te kort dag om het parcours te laten meten door de atletiekunie, maar mijn metingen zijn redelijk nauwkeurig en wat in het vat zit verzuurt niet. Ik hou jullie op de hoogte.
Om wedstrijdjes over 5 km op de weg te lopen hoef je echter niet te wachten tot deze nieuwe wedstrijd of de Kapelleloop op 30 augustus. Op 6 april is er in Goes de Oosterscheldeloop. Vanwege het “oortjesverbod” genoeg in de belangstelling geweest, maar behalve de hoofdafstand over 10 mijl is er ook een 5 km. In Heinkenszand is er 4 dagen later op woensdag 10 april ook een 5 km op een exact gemeten parcours. Daarnaast ook een 10 km.
Weer 2 dagen later is er een stratenloop in Arnemuiden. Helaas weer over kromme afstanden. Ze hebben daar een ronde van 2300 meter. Er zijn dan wedstrijden over 4600 en 9200 meter en voor de jeugd 2300 meter uitgeschreven. Ik heb dat parcours op een kaartje gezien en volgens mij moet je daar gemakkelijk 2500 meter van kunnen maken, zodat je courante afstanden kunt aanbieden. Ook bij de Gaperloop in Gapinge en de Griffioenloop in Middelburg later in mei en juni staat meestal een 5 km op het programma, maar dat kan ik nog niet vinden.
Jan Roose - Goes - 26/03/2019 16:18:13


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020