zaterdag 26 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

Wie leerde de Zeeuwen hardlopen?


vrijdag 8 maart 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Journalisten bedienen zich graag van allerlei superlatieven, maar zijn dat ook de feiten? Klopt het allemaal wel wat ze schrijven en zeggen over het hardlopen? Dit jaar alleen al bleek een parcoursrecord toch geen parcoursrecord en hebben in Zeeland meer lopers een 10 km onder de 30 minuten gelopen dan de berichtgeving deed geloven.

Een 10 km onder de 30 minuten lopen is een prachtige prestatie en Tim van den Broeke komt daar terecht mee in het nieuws. Toen hij vorig jaar ongeveer gelijkwaardige tijden liet zien op de 1500 en 3000 meter was het slechts goed genoeg voor 4 regeltjes in de kantlijn. Journalisten kunnen zich echter ook de vraag stellen waarom het bijna 25 jaar heeft geduurd, voordat er weer een Zeeuw onder de 30 minuten kan lopen. In 1958 liep Hein Cujé op de sintelbaan in Middelburg al een 10000 meter in 29.42.9 minuten. Vergelijkbare sporten kennen ook op Zeeuws niveau alleen maar progressie. Het hardlopen staat op een uitschieter na al jarenlang stil of erger.

Gaan journalisten in hun verhalen vooral mee met de op dat moment algemene opinie, hebben ze wel voldoende kennis van de sport of zijn ze gewoonweg subjectief? Dat zie ik namelijk regelmatig terug in de berichtgeving over het hardlopen in Zeeland. Doe je anderen zo niet onbewust te kort en misschien moeten de journalisten zich eens meer verdiepen in de geschiedenis van onze sport.

In het huidige hardlopen zijn er een paar bekende namen. Niet alleen atleten, maar ook trainers en mensen achter grote organisaties. Zij krijgen de nodige aandacht en lovende woorden. Dat lijkt op zich prima, maar is het altijd helemaal terecht. Aan hun verdienste ga ik niets afdoen, maar bij nader inzien blijkt dat sommigen het prestatiegerichte hardlopen onbedoeld en onbewust eigenlijk helemaal niet zo’n goede dienst bewijzen. En mag je namen van vroeger vergeten of totaal negeren? Misschien hebben deze personen wel net zoveel of nog meer betekend voor het hardlopen in de provincie. De namen Koos Oggel, Jaap Oele, Adrie Verstelle, Hans Lindenberg, Remy Mangnus, Cees van den Bulck, Jan Broere, Trijnie Smeenge, Hans Bostelaar, Wim Caljouw, Jan Vermeule, Wim Schot, Ad Goudswaard, Rein Swint, Ad Bouwens, Piet Vonck, Jan van Laarhoven, Alex van Rie en zo nog een tiental zeggen de meesten waarschijnlijk weinig of niets.

Toch stonden deze mensen aan de wieg van het lange afstandslopen in Zeeland. Zij hebben er voor gezorgd dat hardlopers op straat niet meer werden nageroepen met teksten als: “hardlopers zijn doodlopers” en “1, 2, 3 ze hebben hem al” en dat soort ongein. De eerste gewone wedstrijd op de openbare weg in Zeeland langer dan 10 km werd in 1970 georganiseerd door Cees van den Bulck en Jan Broere. Daarvoor was er in 1964 wel een NK marathon geweest vanuit Vlissingen. Daarna volgden er in de jaren 70 en 80 meer van dat soort wedstrijden en o.a. bovenstaande mensen waren daarbij betrokken als organisator, deelnemer of trainer. Sommigen waren zelfs op al deze vlakken actief en vervulden ook nog diverse bestuursfuncties. Natuurlijk mag ik meerdere juryleden niet vergeten. Deze mensen stonden, en staan soms nog, tientallen jaren in alle weersomstandigheden klaar om wedstrijden in goede banen te leiden.

De nieuwe wedstrijden werkten zo aanstekelijk dat er veel niet bij een atletiekclub aangesloten hardlopers ( mochten toen niet aan de wedstrijden, maar alleen aan prestatielopen meedoen ) lid werden van een atletiekclub en de prestaties werden steeds beter. Rond 1980 liepen er tientallen Zeeuwen een marathon binnen de 3 uur. Met 2.45 uur was je in de provincie zelfs geen subtopper. Bij de vrouwen was de marathon begin jaren 80 nieuw, maar “wij” hadden loopsters in de nationale top. Hardlopen werd steeds populairder en veel nieuwe organisaties liftten en liften nog steeds mee op dit succes. Helaas won de kwantiteit het op den duur van de kwaliteit en werden er allerlei kunstgrepen verzonnen om maar zoveel mogelijk deelnemers aan de start te krijgen. Ook ik doe daar soms aan mee, maar altijd met de intentie om kwalitatief goede wedstrijden te krijgen en de beginnende loper op het pad te zetten progressie te boeken.

Toen Omroep Zeeland 2 jaar geleden een item wilde maken over de populariteit van het hardlopen werd mij ook het één en ander gevraagd. Ik kon het natuurlijk niet laten om ze te wijzen op de keerzijde van de medaille. Er zijn nu weliswaar veel meer hardlopers en mensen die door dit succes in beweging zijn gekomen, maar het niveau stelt steeds minder voor en soms heeft het met hardlopen weinig te maken. Nadat ik dat met een overzicht had aangetoond, hoorde ik niets meer van Omroep Zeeland en van het item is nooit iets in huis gekomen.

Ik ben één van de weinigen, die de laatste jaren openlijk kritiek heeft gegeven op een fenomeen als de Kustmarathon en andere grote hardloopevenementen. Bij de Kustmarathon 2018 liep slechts 7 % van de deelnemers onder de 3.30 uur. Deze tijd was bij mijn debuut in 1972 op deze afstand de limiet. De organisator vond aanvankelijk de te langzame lopers op de marathon ook maar niets. Ik denk er nog steeds zo over. Je moet mensen, die nauwelijks een 10 km binnen het uur kunnen lopen, niet aanmoedigen om aan de marathon te beginnen. Verbeter jezelf eerst maar eens op de kortere afstanden. Lange tijd was de stelregel: marathon pas bij 10 km onder de 50 minuten en 2 jaar hardloopervaring.

De marathon devalueert steeds verder en straks wordt er alleen nog gesproken over de nevenzaken. Zoals dat bericht over deelname aan The Big Six en het daaraan verbonden goede doel. Zo zijn er duizenden, maar de bekende hardloper Aart Stigter vraagt zich in zijn boek al af of deze mensen niet vooral bezig zijn om zichzelf in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. “Schenk het geld van die reizen rechtstreeks aan het goede doel”. Is ook nog eens beter voor het milieu en er worden misschien minder mensen ziek.

Tot slot en aangezien verder niemand het doet, wil ik de pioniers uit de jaren 70 en 80 graag even in het zonnetje zetten. Want volgens mij heeft juist deze groep de Zeeuwen leren en doen hardlopen. En als journalisten de feiten niet kennen? Je mag altijd bij mij informeren.

Reacties
Niet vergeten Ron, maar bij mijn "onderzoekjes" gebruik ik niet te veel namen en als ik het wel doe zijn het standaard ijkpunten. Bijvoorbeeld mijn vergelijkingen om de 10 jaar van de eerste en de tiende bij het hardlopen in Zeeland gedurende 50 jaar. Met deze inderdaad fraaie tijd sta je op de Zeeuwse bestenlijst allertijden op de 26ste plaats. Nogmaals een bewijs dat er in de jaren 80 door een heleboel atleten behoorlijk snel werd gelopen. En toen moest iedereen gewoon trainen voor en/of na het werk.
Jan Roose - Goes - 11/03/2019 12:21:37

Beste Jan
Misschien ben je mij vergeten te noteren,maar ik heb de marathon van Amsterdam in 1983 met een tijd van 2.32.11 gelopen,dat was een Zeeuws veteranen record-allertijden!Ik was toen 42 jaar
Deze record-tijd heeft ruim 33 jaar op mijn naam gestaan!
Toch wel iets bijzonders dacht ik.
Met vriendelijke groet,
Ron Abuys.
Ron Abuys - Kloosterzande - 11/03/2019 11:04:10

Ik heb 2 jaar geleden al eens een lijst gemaakt met de Zeeuwse prestaties van 5000 meter t/m marathon gedurende 50 jaar of te wel de periode 1966 – 2016. Als je dat m.b.v. de Zeeuwse ranglijst allertijden van de marathon uitspit, zijn er in de top 100 ( nummer 100 liep 2.48 uur ) 49 prestaties voor 1990 geleverd. De meeste tussen 80 en 90, want daarvoor waren er nauwelijks marathonlopers in de provincie. Daarna was het 20 jaar erg matig met tussen 2000 en 2010 slechts 7 tijden goed voor de top 100. De laatste 9 jaar is het gelukkig verbeterd met 25 nieuwkomers, waarbij 5 in de top 20. Ik moet het optimisme ook direct weer temperen. Van de 5 nieuwkomers in de top 20 zijn er al 2 gestopt. Eén atleet woont al jaren buiten Zeeland, loopt hier nooit en is m.i. niet maatgevend voor het Zeeuwse hardlopen. Van de andere nieuwkomers in de top 100 en zelfs top 250 is een deel al “op leeftijd”, kiezen anderen voor trails en dat soort werk en zit een echte topmarathon voor een Zeeuw er niet aan te komen. Maar ik dwaal af, want de marathon was in mijn verhaal maar een detail. Het gaat over de subjectieve berichtgeving in de media, waar een mevrouw met een tijd van 5.44 uur wordt neergezet als een geweldige sportster, omdat het voor een goed doel is. Waar een bedwinger van 5 woestijnmarathons in één jaar blijkbaar iets geweldigs heeft gepresteerd. Waar extreem de sleutel is om in de schijnwerper te staan, maar waar gewone lopers uit het verleden met veel betere prestaties nooit in de belangstelling kwamen en blijkbaar niet meer meetellen.
Jan Roose - Goes - 09/03/2019 09:36:28

Wat ik wil zeggen Marcel is dat ik toen 2h36 liep en 96e werd van een duizend tal lopers en dat je nu met dezelfde tijd 85e word van 12.000 deelnemers.Dus in de breedte fantastisch,wie had dat verwacht in de jaren 70, maar op het gebied van tijden is er geen vooruitgang.
Rudy De Pauw - Lokeren - 08/03/2019 19:36:37

Feit: met een tijd van 2.36u eindigde je in 2018 op de 85e plaats in de marathon van Amsterdam.
Marcel Mangnus - Hulst - 08/03/2019 17:05:22

Groot gelijk Jan,in de breedte word er massaal gelopen en gejogd.Dat is goed ,maar de kwaliteit gaat alsmaar achteruit. Zelf hield ik meer van de cross en piste tot 5000 m.Heb wel wat marathons gelopen maar was toen reeds rond de 40 .In Amsterdam liep ik 33 jaar geleden 2h36 en sec.met die tijd eindigde ik op de 96e plaats .Met 2h36 loop je tegenwoordig in de kleinere marathons podium.er waren toen ook geen 30.000 deelnemers,als ik me niet vergis hoog uit 1000.Zoals ik al zei, de massa is in beweging en dat moeten we toe juichen,maar net zoals jij denk ik met weemoed terug aan de 70er jaren toen men in Belgie 14m30 op de 5000 moest lopen of je stond niet op de eerste pagina van een crossuitslag.Nog eentje om te eindigen,als jonge veteraan,40 jaar, die ten miles met gemak onder de 55m. liep met als beste 53m42 in Antwerpen,moest ik naar noord Frankrijk of Duitsland om een wedstrijd te winnen omdat er toen hier toen zoveel kwaliteit was.Andere tijden komt nooit meer terug.
Rudy De Pauw - Lokeren - 08/03/2019 15:49:40


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
5000 m Bereket Petersen (PR)15.40.97  JoA
5000 m Bezuayehu Petersen (PR 15.39.53)16.01.84  JoA
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
3000 m Jaco Rip (PR 11.04.62)11.17.85  M40
1500 m Franklin van Anrooij (PR)4.00.82  Mse
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.44.09)4.20.23  Mse
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
Atletiek Zeeland © 2020