woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Langzame lopers zijn ook welkom, maar……..?


donderdag 28 februari 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Bij de laatste Kapellecross ging er op het laatst iets mis met het opruimen. Terwijl er nog een 15 tal lopers moesten finishen was een deel van de afzetting op het start- en finishterrein al verwijderd. Een miscommunicatie was de oorzaak, maar wel vervelend en niet iedereen liep daardoor op de juiste manier naar de finish.

Van één van de deelnemers kreeg ik een mail, waarin hij zijn ongenoegen uitsprak over deze gang van zaken. Terecht, maar intussen had ik in mijn verslag over de wedstrijd ( zie elders op deze site ) al excuses aangeboden en de oorzaak uitgelegd. Dat kon hij verder begrijpen, maar eigenlijk was de kous hiermee nog niet af. Voor mij in ieder geval niet.

Hij suggereerde namelijk ook dat het nu net was alsof de organisatie de langzamere lopers liever kwijt dan rijk was. Nu heb ik wel een uitgesproken mening over het niveau van het huidige hardlopen, maar in dit geval is dat zeker niet de waarheid. Langzame lopers zijn ook welkom, maar ……….ik vind het bijvoorbeeld onverstandig om hardlopers aan te moedigen deel te nemen aan een halve of zelfs hele marathon, terwijl ze een 10 km niet in een fatsoenlijk tempo kunnen lopen.

Ik hou de afstanden van mijn wedstrijdjes juist altijd aan de relatief korte kant, zodat ook de beginnende, oudere, iets langzamere, enz. loper kan meedoen. De snellere vrouwen en mannen kunnen dan op zo’n afstand eens lekker alles uit de kast lopen. Goed voor de snelheid en dat komt van pas bij de wedstrijden over halve en hele marathon.

Langzamere lopers kun je onderscheiden in verschillende groepen. Een behoorlijke groep oudjes ( waaronder ik ) haalt nog nauwelijks 8 of 9 km per uur, terwijl ze vroeger de 10 km ruim binnen de 40 minuten aflegden. Ik doe daarom niet meer mee aan wedstrijden boven de 8 km, want dat duurt me te lang. Maar ik kan niet beslissen voor anderen. Je hebt ook de groep van beginnende lopers met hetzelfde niveau die willen proeven van wedstrijdjes en dat moedig ik alleen maar aan. Zij kunnen, mits een goede aanpak, alleen nog maar verbeteren. Er zijn echter ook lopers, die al jaren bezig zijn en juist door een verkeerde aanpak helemaal niet verbeteren of verder geen ambities hebben.

Met ambities bedoel ik in dit geval jezelf verbeteren en echt niet alleen maar voor de overwinning lopen. Dikwijls lopen ze dan bij een wedstrijdje ook nog eens pontificaal naast elkaar een beetje te kletsen en kan de rest de pot op. En dan hebben jullie gelijk: Op deelnemers zonder ambities en die zich zo opstellen zit ik niet te wachten. Lopers die progressie willen boeken zijn altijd welkom. Sterker: ze kunnen van mij adviezen krijgen hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen. Ik heb er trouwens al regelmatig stukjes over geschreven.

Niet alleen de training, maar ook de wedstrijden kunnen daarbij helpen. En de organisaties moeten daar eens meer oog voor hebben. Lang, langer, langst en extreem, extremer, extreemst is dan niet de oplossing. Als organisatie moet je proberen om kwalitatief sterke wedstrijden te organiseren, maar dat kan ook op een iets minder niveau.

Voorbeeld: In de jaren 80/90 was er in Wolphaartsdijk een sterk bezette 15 km wedstrijd. Toppers uit Nederland en België met tijden dik onder de 50 minuten. Op het hoogtepunt van deze wedstrijd kwamen er wel 200 tot 300 lopers aan de start. Met 1.10 uur eindigde je bij de laatste 30. Vorig jaar kwam er een herstart en de initiatiefnemer droomt weer van deze gloriejaren. Maar is dat geen utopie? Als er anno 2019 100 deelnemers zijn, komt er een handvol onder 1 uur. Een heel groot deel loopt 1.10 uur of meer en bij meer deelnemers zal het aantal langzame lopers alleen maar toenemen.

Begin eens met een wedstrijd over een goed gemeten 10 km, waarbij alleen atleten met een tijd bijvoorbeeld onder de 45 minuten in de benen mogen meedoen. Aangezien je niet alles kunt controleren en niet kunt voorkomen dat ook anderen zich aanmelden, kom je met een langzamere tijd niet in de uitslag. Geen populaire maatregel, maar wel als je in de toekomst kwaliteit wilt. Voor alle anderen kun je dan een aparte goed gemeten 5 km op het programma zetten. Voor beginnende lopers nog uitdagend genoeg om eens te kijken of ze daar een tempo van 4.30 minuten per km kunnen lopen, zodat ze misschien een jaar later wel voldoende getraind zijn voor de 10 km. En oudere lopers, die echt niet meer zullen verbeteren, kunnen zodoende toch hun vertrouwde wedstrijdje meepikken en iedereen die verder geen ambities heeft kan gewoon meelopen.

Ik vrees dat organisaties daar niet snel aan zullen beginnen. Aan de andere kant vrees ik ook dat een heleboel bestaande loopjes zullen verwateren, omdat ze niets nieuws toevoegen aan het hardlopen. Van veel wedstrijden zal het deelnemersveld voorspelbaar zijn: Een tiental fanatieke lopers, die strijden voor de overwinning, een goede tijd en/of een goede klassering. Een steeds kleiner en ouder wordend groepje “die hards” en veel recreanten of de vanwege uiteenlopende motieven groep meelopers. Bij deze laatste categorieën zien we nu al behoorlijk veel verval. Na 5 jaar zijn het weer bijna allemaal anderen. Bestaat er dan over 10, 20 of 30 jaar nog wel hardlopen als wedstrijdsport?


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020