woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Krijgt Jarocross in Kapelle record deelname?


vrijdag 15 februari 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

De door mij georganiseerde JARO crossen bestaan sinds december 2011. Toen vond op het gelijknamige recreatieterrein in Heinkenszand de 1e Stelleplascross plaats met ongeveer 60 deelnemers. De daarop volgende crossen in die winter op de Hollandse hoeve en in het Kapelse bos kenden nauwelijks meer of zelfs minder deelnemers. De cross op de Hollandse hoeve werd direct van het programma geschrapt wegens “te bewerkelijk”. Een poging om in 2016 toch een cross in Goes te organiseren, maar dan in het park bij het hertenkamp in Goes-Zuid, had met dezelfde problemen te kampen.

De cross op de Stelleplas en de Kapellecross zijn dus eigenlijk de regelmatig terugkerende JARO crossen. Met de deelname ging het echter op en af. Soms ruim 100 met een uitschieter van ongeveer 130 in december 2013, dan weer slechts 80 starters. Ook de formule werd meerdere keren aangepast, alles om de cross toch maar te promoten. Geldprijzen bij de Kapellecross in 2016 en 2017 trokken niet veel meer deelnemers, maar wel een kwalitatief sterker veld.

De sterkste Zeeuwse lopers en loopsters in eigen provincie tegen elkaar laten lopen, is nog steeds één van mijn doelen. Maar ook beginnende en nieuwe loopsters en lopers laten proeven van de cross vind ik belangrijk. Crossen in de winter is nog steeds één van de belangrijkste bouwstenen om in de andere maanden goed te presteren op andere wedstrijden, zoals op de baan en bij wegwedstrijden.

Door omstandigheden moest ik de laatste 2 jaar de organisaties nog meer vereenvoudigen. Vorig jaar was het bij de Kapellecross bijna een wegwedstrijdje over 5 km. Dit jaar in ieder geval weer meer cross, maar de heuvels laten we nog even links ( in de praktijk rechts ) liggen. Misschien volgend jaar weer, als er hulp voldoende is.

Het viel me al wel een tijdje op dat de belangstelling voor de JARO crossen eigenlijk altijd uit dezelfde hoek kwam. Deelnemers van AV’56, Dynamica, soms van mijn Belgische club ACSS en de nodige niet aangeslotenen, maar van andere Zeeuwse clubs slechts éénlingen. Om dat te doorbreken heb ik mijn bankrekening maar weer eens aangesproken. Dit keer geen geldprijzen of premies, zoals in het verleden bij de Kapellecross en de baanwedstrijd in Goes, maar een soort startgeld. Niet om de toppers te trekken ( zijn natuurlijk altijd welkom ), maar om clubs en loopgroepen uit hun tent te lokken, zodat ze er werk van maken om hun leden mee te laten doen.

Het aanbod: ze krijgen € 500,- als ze met minstens 20 hardlopers in de uitslagen, dus ook bij de jeugdcross, staan van de 8e Kapellecross op 24 februari a.s. Overigens komt AV’56 niet in aanmerking voor mijn aanbod, omdat ik met deze club andere afspraken heb gemaakt over wederzijdse samenwerking en steun bij onze wedstrijden.

In eerste instantie verwachtte ik er niet veel van, maar blijkbaar heeft het toch iets los gemaakt. Van ACSS uit Stabroek kreeg ik direct een positief bericht. Loopgroep Runderground voegde de daad bij het woord en schreef ruim van te voren al met 32 personen in. Ook AV Scheldesport uit Terneuzen en Loopgroep Zeeland gaan de uitdaging aan. Als dat allemaal lukt betekent dat al zo’n 90 deelnemers. Tel daar de gebruikelijke 40 á 50 van AV’56 en de losse inschrijvingen nog bij en de kaap van 150 komt in zicht of wordt zelfs overschreden.

Dat aantal zegt natuurlijk nog niets over de sterkte van het deelnemersveld, maar als promotie van de cross kan het toch tellen. Als ik spreek over een sterk deelnemersveld bedoel ik niet 1 of 2 toplopers, die bijvoorbeeld een 10 km ruim onder de 30 minuten kunnen lopen. Dat is leuk, maar wat heb je er aan, als er vervolgens minuten lang niemand komt. Ik zie dan liever 10 iets mindere lopers, waar tussen 1 en 10 maximaal een minuut verschil zit en als dat dan verder doorgetrokken naar de andere lopers is het helemaal top. Dan heb je strijd en daar word je als loper alleen maar beter van. Het is nu nog te voorbarig om al iets over potentiële kanshebbers te zeggen, want de inschrijving staat nog ruim een week open. Bovendien is er dat weekend ook nog het NK cross en daar zullen ook wel enkele Zeeuwen aan meedoen en dat is ook goed voor het hardlopen in onze provincie. Ik hou jullie de komende week op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Reacties
Ook Erwin Harmes heeft zich zaterdagmiddag nog aangemeld, zodat het mannenveld nog sterker wordt. Wie vandaag nog wil inschrijven, moet op tijd komen. Er zijn nog ongeveer 40 startnummers. Het secretariaat is open vanaf 12.30 uur.
Jan Roose - Goes - 24/02/2019 08:28:37

Nog één dag en momenteel 203 inschrijvingen. Natuurlijk vooral te danken aan mijn “stunt” met het startgeld voor clubs. Dat heeft ook gevolgen. Ik heb nog ongeveer 50 startnummers en verder wil ik ook niet gaan. De vergunning is maar afgegeven voor ongeveer 150 deelnemers. Nu zullen er ongetwijfeld nog afmeldingen komen ( ik heb er al 3 ) vanwege de griepgolf. Het is sowieso onverstandig om met griepverschijnselen te gaan hardlopen. Je doet jezelf en de organisatie er geen plezier mee. Ingrijpen door de EHBO voor een ernstig feit heeft de JARO cross al eens meegemaakt en dat wens ik niemand toe. Gisterenmiddag heb ik samen met Jaap Oele 224 zakje fruit ingepakt. We hebben nog een paar kilo extra ter beschikking, maar op is op en dan vallen de na-inschrijvers als eerste buiten de boot. Terug naar de deelnemers. Voor de jeugdloop bijna 70 hardlopertjes, verdeeld over 39 meisjes en 29 jongens. Meisjes en jongens lopen apart. Ik realiseer me dat deze strijd dan nog niet altijd eerlijk is. Iemand van 5 of 6 jaar kan in principe niet winnen van een 13 jarige, maar ik heb eerder al uitgelegd hoe dat tot stand is gekomen. Bij de wedstrijd over 6400 meter heeft ook Job de Feijter ingeschreven. Samen met Patrick de Vos, Robbert Meeuwse, Sander Post en Ykalo Fsaha kan dat een mooie strijd worden en wie weet komen er nog meer “vedetten”. Bij de liefst 41 dames kan ik moeilijk een kanshebster aanwijzen. De meeste dames ken ik niet, dus ik hou het voorlopig op de winnares van vorig jaar Martje van Dixhoorn. Bij een cross ruim 40 dames is denk ik in Zeeland nog niet dikwijls voorgekomen. Hopelijk slaat het aan en profiteren ook andere crossen daar in de toekomst van. Zaterdag a.s. kan dat al bij de Kustcross in Vlissingen ( Nollebos ). Voor de Kapellecross kun je nog voorinschrijven tot vanavond 20.00 uur. Alles later verwijs ik naar inschrijven ter plaatse met de eerder genoemde risico’s.
Jan Roose - Goes - 23/02/2019 09:51:29

Nog 2 dagen en al 190 inschrijvingen. De weersverwachting is fantastisch, misschien wel iets te goed voor een cross, maar niet de “warmte” waar ik het eerder over had. Het parcours ligt er vanwege de droogte ook niet te zwaar bij. Voor de één prettig, voor de ander misschien een tegenvallertje. Er doen hardlopers mee, die waarschijnlijk nog nooit een cross hebben gelopen. Juist de promotie van de cross is altijd mijn drijfveer geweest om de JARO crossen te organiseren. Allemaal positief……En toch zit ik met een baksteentje in mijn maag of te wel een ongemakkelijk gevoel. Dat de Zeeuwse clubs niet allemaal van mijn aanbod gebruik maken, kan ik begrijpen. AV De Wielingen heeft op die dag zelf een natuurloop en van RKHAV en Delta Sport zijn er anders ook geen of weinig aanmeldingen. Dat er van Dynamica nog maar 2 personen hebben ingeschreven, verbaast me, maar anderzijds doen er een paar mee onder de vlag van een loopgroep. Voor mij is de tegenvaller de voorlopige deelname van AV’56, terwijl zij juist een nog veel aantrekkelijker aanbod van me hebben gekregen. Slechts 8 jeugdleden hebben ingeschreven, terwijl er op de Stelleplas in oktober bijna 30 present waren. Voor de 6400 meter ook nog maar 11 aanmeldingen van de club uit Goes. Er is nog iets wat me opvalt bij het verwerken van de inschrijvingen: Er lopen behoorlijk veel familieleden mee. Ik bedoel dan niet alleen broertjes en zusjes, maar ook vaders en moeders van kinderen. En niet alleen van kinderen. Ook meerdere volwassenen lopen in dezelfde wedstrijd tegen hun vader of moeder. Aan de namen kun je het niet altijd zien, want de Belgische dames komen meestal uit onder hun meisjesnaam, maar ik weet dat er minstens 3 moeders van ACSS meedoen samen met zoon of dochter. En dan roepen dat alleen korfbal een familiesport is.
Jan Roose - Goes - 22/02/2019 11:24:13

“Bezint eer gij begint”. Dat had ik beter ook gedaan met mijn aanbod om clubs uit hun tent te lokken. Vandaag de inschrijvingen van AV Scheldesport ontvangen en het is ook deze club gelukt om liefst 27 hardlopers te mobiliseren voor een start bij een JARO cross. Geweldig en bedankt. Waarom dan toch mijn opmerking met het spreekwoord? Nee, het financiële is geen probleem. Er zijn nu 166 inschrijvingen en ongetwijfeld zullen daar de volgende dagen nog namen bijkomen. Als kleine organisatie wordt dat voor ons ook spannend. Komen we boven de 200? Hoeveel zakjes fruit moeten we inpakken? Heb ik wel startnummers genoeg? Kan alles in het restaurant van het Racketcentrum? Hopelijk zijn er geen medewerkers ziek op zondag, enz. Eén ding is duidelijk: bij de jeugdcross lopen meisjes en jongens apart. Eerst alle meisjes om 14.00 uur en daarna alle jongens ongeveer 10 minuten later. Suggesties om ook dames en heren apart te laten lopen, heb ik afgewimpeld. Sommige medewerkers hebben nog andere afspraken en rekenen er op dat alles om 15.15 uur afgelopen is. Ook op de vergunning is dit tijdstip aangegeven. Bij een dubbele start wordt het 16.00 uur. Als deze grote deelname ook bij volgende JARO crossen ( en dan zonder financieel aanbod? ) gehaald wordt, ga ik wel overwegen om het programma uit te breiden. Bij de start in 2011 hadden we ook meer starts gebaseerd op de normale categorieën van de atletiekunie, maar toen moesten we bij gebrek aan deelnemers groepjes bij elkaar voegen. Vandaar de huidige formule. Wil je zondag ook meedoen. Schrijf dan zo snel mogelijk in, zodat wij ons zondag als organisatie vooral kunnen bezighouden met een goed verloop van de wedstrijdjes en niet extra veel werk hebben aan na-inschrijvingen.
Jan Roose - Goes - 20/02/2019 13:29:04

We zijn weer 2 dagen verder. Het aantal voorinschrijvingen is opgelopen naar 130. Een absoluut record voor de JARO crossen. Liefst 4 clubs of loopgroepen maken aanspraak op de bonus, omdat ze al met ruim 20 atleten hebben ingeschreven. Dat zijn loopgroep Runderground, loopgroep Zeeland, het Belgische ACSS uit Stabroek en AV Spado uit Bergen op Zoom. De laatste club komt met liefst 25 hardlopertjes voor de jeugdcross. Meisjes en jongens lopen nu in ieder geval apart. Eerst de meisjes om 14.00 uur en daarna de jongens om ongeveer 14.10 uur. Van de reguliere Zeeuwse atletiekclubs valt de deelname voorlopig tegen, hoewel er behalve van AV’56 en Dynamica in het verleden ook nauwelijks belangstelling was voor deze crossen. Van de vereniging uit Goes voorlopig 12 aanmeldingen, terwijl het toch eigenlijk een thuiswedstrijd is en van Dynamica slechts 1, hoewel er wel een paar leden van de Walcherse club onder de vlag van een loopgroep uitkomen. Hopelijk verandert dat nog en lukt het ook AV Scheldesport uit Terneuzen om 20 man op de been te brengen, want zij lieten weten deze uitdaging aan te willen gaan. Wat hopelijk niet verandert is het weer. De vooruitzichten zijn prima en dat mag ook wel, want zowel bij de Stelleplascross als de Warmathon sponsorloop viel er regen. Toch een tip of beter gezegd waarschuwing. Met 14 graden en in het zonnetje uit de wind misschien wel 17 tot 18 graden moet je niet te veel kleding aantrekken bij een wedstrijd. Zeker geen nylon jack, want dan kook je van binnen. Op zich zijn deze temperaturen niet hoog, maar juist de overgang van maanden hardlopen in maximaal 5 á 6 graden naar 10 graden meer, verteren veel sporters slecht. Een drankpost is bij een cross en zeker deze relatief korte afstand niet gebruikelijk en ook geen optie, maar je kunt zelf voorkomen dat je oververhit raakt.
Jan Roose - Goes - 19/02/2019 12:38:03

Een kleine week voor de cross zijn er 98 deelnemers aangemeld. Naast Runderground komt ook loopgroep Zeeland met voorlopig 18 lopers al aardig dicht in de buurt van de bonus. Deze bonus gaat ook het Belgische ACSS uit Stabroek vast innen, want de club van diverse Bevelandse atleten heeft al met 23 atleten ingeschreven. Van de andere clubs moeten de inschrijvingen nog komen. Ook van de Zeeuwse jeugd verwacht ik pas deze week de aanmeldingen, omdat het meestal via één persoon in een club loopt. Nu zijn het er voor de jeugdcross nog maar 17 en om apart te lopen moet ik toch minstens 2 groepen van 15 hebben. Bij de voorlopig 81 deelnemers voor de 6400 meter al bijna 30 dames, waaronder voor mij vooral veel onbekende namen. Maar wie weet welke talenten er bij zitten. Bij de mannen lijkt het een strijd te gaan worden tussen Patrick de Vos en Ykalo Fsaha. Patrick staat momenteel aan de leiding van de crosscompetitie en Ykalo won afgelopen november de halve marathon bij de Zakloop in Nisse. Maar zoals ik eerder al opmerkte, is het een week voor de wedstrijd een voorbarige voorspelling.
Jan Roose - Goes - 17/02/2019 17:53:36


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020