woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Records en de juiste afstand


zaterdag 5 januari 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Een paar weken geleden organiseerde ik de Warmathon Kerstkransencross. Geen echte wedstrijd, maar een uurloop voor het goede doel op een voor een groot deel onverhard parcours. De lopers moesten proberen in een uur zoveel mogelijk ronden van 1 km af te leggen. Voor elke ronde stortte ik dan € 1,- op de rekening van een goed doel. Dan moet zo’n ronde natuurlijk wel 1 km of 1000 meter zijn en niet 1100 of 900. Tegen dat laatste zal het goede doel natuurlijk minder bezwaar maken, maar dat terzijde. De door mij uitgestippelde ronde was volgens Google Maps 1010 meter, afstandmeten kwam tot 1020 meter, maar mijn GPS bleef steken op 980 meter.

Verschillen dus en na 10 ronden loopt dat verschil zo op naar 400 meter. Bij een cross, zelfs als het een echte wedstrijd is, geen groot probleem, want die tijden kwamen toch nooit in aanmerking voor records of bestenlijsten. “Kwamen”, want tegenwoordig zie ik regelmatig dat hardlopers een persoonlijk record hebben gelopen tijdens een cross, omdat de organisatie als afstand bijvoorbeeld 10 km had opgegeven. Maar was het wel 10 km en kun je in een cross een record lopen?

Tot een tiental jaren geleden bestonden er alleen records op de baan. Een atletiekbaan is standaard 400 meter ( altijd gerekend 30 cm van de binnenrand, want op het randje lopen is niet zo prettig ) en de start en finish van alle afstanden zijn overal hetzelfde. Uitzondering voor de 3000 meter steeple chase, want daar is het afhankelijk van de waterbak. Deze kan namelijk aan de binnenkant van de baan liggen, zodat de ronde iets minder is dan 400 meter, maar ook aan de buitenkant en dan wordt de ronde juist langer. Er bestaan ook nog stoffige sintelbaantjes van 300 of 333,3 meter, maar die worden voor wedstrijden nog nauwelijks gebruikt.

Toch worden records op een atletiekbaan niet zomaar erkend. Op de sprint speelt de windkracht een rol. Bij een rugwind boven de 2 m/sec geen record. Vanaf 400 meter speelt dat geen rol meer, want dan heb je wind mee en wind tegen. Verder moet de baan regelmatig op vlaktemeting gekeurd worden. Een aflopende baan mag niet en als de baan afgekeurd is, tellen ook de resultaten van de langere afstanden niet. In Goes is de baan al een paar jaar afgekeurd en daarom wordt deze in 2019 gerenoveerd. Als p.r. of baanrecord kan het natuurlijk gewoon doorgaan en ook voor de bestenlijsten zal niemand daar bezwaar tegen aantekenen.

Op de weg kende men alleen “beste prestaties” over de afstanden 15, 20, 25 en 30 km, alsmede over 10 EM, de marathon en de uurloop. En ik vergeet de ultrawedstrijden over 100 km, 6 en 24 uur nog. De parcoursen werden gemeten met een geijkt meetwiel, waarbij altijd een kleine afronding naar boven werd gehanteerd. Verder moest de wedstrijd op de verharde weg worden gehouden en mochten alleen start en finish ( eventueel een doorkomst ) zich op een atletiekbaan of sportveld bevinden. Natuurlijk moest de organisatie zorgen dat de deelnemers ook daadwerkelijk dat parcours liepen en dat er geen mogelijkheid was op af te snijden. Bij de marathon van Amsterdam in 1980 gebeurde dat laatste wel en daarom zet ik nog steeds vraagtekens bij de 2.09 uur van Gerard Nijboer, die overigens meermalen bewezen heeft dat hij een goede marathonloper was.

Toen in de jaren 90 de halve marathon en de 10 km op de weg officieel werden ingevoerd, ging men spreken over records. Maar …..deze records kunnen alleen gelopen worden op een parcours als daar een certificaat van de juiste afstand voor is afgegeven. Meten met de Jones Counter methode, zoiets als het eerder gebruikte meetwiel, maar dan gemonteerd op een fiets. Het heet wegrecord, maar blijkbaar mag tegenwoordig een bos- of ander onverhard pad ook, zolang de fiets er maar kan rijden. En met de huidige fietsen kan dat op veel plaatsen. Wat mij betreft onduidelijk, want parcoursen met stukken strand worden door de atletiekbobo’s wel uitgesloten. Het steeds wisselende traject, omdat men afhankelijk is van het getij e.d. wordt dan als reden vermeld. En natuurlijk zal een zware ondergrond niet bijdragen aan snelle tijden. Er zijn nog meer voorwaarden voor een record. >>>>>

Start en finish mogen maar een bepaalde afstand van elkaar verwijderd zijn, zodat het geen parcours met alleen meewind is. Het verschil in hoogte tussen start en finish mag ook niet te veel zijn, want anders zou men te lang “bergaf” kunnen lopen. Ook hier geldt dat omgekeerd alleen maar nadelig is voor de tijden.

Hoe zit het hier in Zeeland als het gaat over wegwedstrijden met een courante ( waar een ranglijst van bestaat ) afstand? Voor zover mij bekend is alleen voor de 10 km stratenloop in Yerseke een officieel certificaat afgegeven. Bij de andere wedstrijden kan dus geen officieel record worden gelopen. Wel een persoonlijk record, maar is de afstand dan wel altijd correct? De laatste jaren kan bijna iedereen dat bij benadering nameten en dan blijkt het nogal eens niet te kloppen. In het beste geval wordt de goede afstand dan na enkele dagen toch nog bekend gemaakt, maar soms blijft het dubieus. Ook zonder meten kun je als hardloper al min of meer weten of het aantal meters van de courante afstand zal kloppen. Als op een rondjesparcours start en finish van een 10 km op dezelfde plaats zijn, mag je de nodige twijfels hebben. Bij goed gemeten parcoursen is het dikwijls zoveel ronden en een aanloop en zijn start en finish niet op dezelfde plaats. Als er in het parcours echter een zogenaamd heen en terug stukje zit, mag je al meer vertrouwen hebben in de correcte afstand. Voor langere afstanden met één grote ronde is dat allemaal net zo.

Bij echte heen en terug parcoursen is juist meten m.i. super gemakkelijk, maar als er gekeerd wordt met een lusje van 1 á 2 km blijkt het in de praktijk niet zo eenvoudig te zijn. Stel de wedstrijd is 10 km en je lusje 1653 meter. Op het heen en weer traject moeten er dan 9347 meter ( met afronding 5 promille ongeveer 9400 ) worden gelopen. De start en finish zijn dan 4700 meter vanaf het begin van de lus. Toch niet zo moeilijk, maar is daar plaats en komt dat wel uit? En dan moet je naar creatieve oplossingen! Je gaat als organisatie de atleten toch niet met een verkeerde afstand opzadelen, omdat de plaatselijke sponsor de start en finish voor de deur wil?

Is dat nu allemaal zo belangrijk of erg? Bij crossen en stratenlopen zoals de Wallenloop, de Singelloop en de Boulevardloop gaat het om incourante afstanden, d.w.z. geen afstand voor echte records of ranglijsten. Of de Wallenloop in Goes nu 7560 of 7530 meter is, dat maakt niet uit. Het verplaatsen van de finish bij de Wallenloop in Goes vorig jaar heeft alleen gevolgen voor een eventueel parcoursrecord. Maar als een organisatie aangeeft 10 km en het is in werkelijkheid 9,7 of 10,3 km is dat wel vervelend. Bij 9,7 km heb je geen recht op een p.r. en een plaats op de bestenlijst van die afstand, maar als je bij 10,3 km 20 seconden boven je huidige p.r. loopt is dat balen, want bij de juiste afstand had je het verbeterd.

Voor ambitieuze hardlopers en trainers, die de zaak serieus aanpakken, is het ook vervelend. Veel schema’s zijn gebaseerd op recente tijden over bijvoorbeeld 10 km. Zelf ben ik ook voorstander van tijden over 1000 en 3000 meter om goede schema’s te maken, maar deze afstanden worden niet zo dikwijls gelopen. Als deze 10 km tijden dan bij lange na niet kloppen en je bent daar niet van op de hoogte, ga je misschien onrealistische resultaten nastreven. Gelukkig hebben veel lopers een sporthorloge om dit soort fouten te signaleren, maar toch.

Mijn verzoek aan alle organisatoren in de provincie: Ook als je een certificaat voor de juiste afstand niet nodig, te duur, te veel moeite, enz. vindt, probeer bij courante afstanden de juistheid zoveel mogelijk te benaderen. Met een geijkt meetwiel of fietscomputer ( ijken op een atletiekbaan of langs de weg met hectometerpaaltjes ) kom je een eind. Voor de zekerheid 5 promille meer en natuurlijk meten zoals ze lopen en zoals het parcours wordt afgezet. Bij de 5 km stratenloop in Kapelle is een rondje 1170 meter. Dat 4 x betekent 4680 meter, zodat de aanloop 320 meter moet worden. Ik neem dan 350 meter. Allemaal een kleine moeite en je doet het hardlopen er een plezier mee. >>>>>

Voor wie het toch ontziet om een aparte start en finish te maken, heb ik nog een tip? Stel je hebt een aanloop nodig van 780 meter. Dat is toch redelijk ver van de finish en daarom onhandig. Al dat gedoe met een mobiele telefoon om de start door te geven e.d. Start gewoon op de finish, maar loop tegen de richting in naar een keerpunt op 390 meter en vervolgens in de goede richting terug. Voorwaarde is de ruimte, maar als ik zie dat er bij de Boulevardloop ook 4 x een keerpunt is met zoveel deelnemers en een niet zo brede weg, moet dat toch kunnen. En als ik soms zie dat er een afstand van 4,9 of 5,2 km/9,8 of 10,4 km wordt aangeboden, moet een exacte 5/10 km toch niet zo moeilijk zijn.

Mijn eerste bijdrage van 2019 is weer behoorlijk lang geworden, terwijl dit onderwerp in grote lijnen al eerder aan bod is geweest. In gedachte hoor ik andere organisatoren ( voor wie ik uiteraard waardering heb, want zonder organisatie geen hardloopwedstrijden ) al zuchten en mopperen. “ Ja maar bij ons gaat dat niet, want…..”. Is dat “ja maar en want” niet gewoon te herleiden tot een te groot aanbod van afstanden voor dezelfde groep en die moeten dan ook nog op dezelfde tijd starten? Over alle aspecten van versnippering heb ik het ook al meerdere keren gehad en dit is er dus ook nog één van.

Reacties
Begin dit jaar schreef ik dit verhaal over records en de juiste afstanden n.a.v. supertijden over 10 km gelopen in nota bene een cross!!! Blijkbaar is het nog steeds een heet hangijzer. Deze week zie ik een uitslag van een 10 mijl of te wel 16 km en een beetje in Barendrecht, waarbij meerdere Zeeuwen een P.R. lopen. Gefeliciteerd, maar als deze tijden zelfs sneller zijn dan hun P.R. op de 15 km, begin ik toch een beetje te twijfelen. Diezelfde vereniging organiseerde in een ver verleden een kerstloop in Rhoon over 15 km. Veel Zeeuwen hebben daar supertijden gelopen en staan er mee in de ranglijsten. Later bleek deze loop maar 14,2 km te zijn, dus staan ze daar onterecht. In die tijd kon je dat nog niet zelf controleren met een GPS horloge, dus die atleten viel niets kwalijk te nemen. Ik ben dus benieuwd of men nu wel uitsluitsel kan geven over de juiste afstand en is mijn twijfel te voorbarig.
Jan Roose - Goes - 27/12/2019 12:54:19

Geef ik wel mooie voorbeelden, maar dan moet ik natuurlijk geen rekenfouten maken. En dat voor een onderwijzer. Het moet natuurlijk 8400 meter zijn en daarom ook 4200 meter bij het heen en weer traject.
Jan Roose - Goes - 05/01/2019 11:16:35


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020