dinsdag 22 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

Verschillende schoenen


vrijdag 28 december 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

Op 21 december zag ik een artikel op de site van Hardloopnieuws. Aan de universiteit van Helsinki was onderzoek gedaan naar het effect van dikkere zolen bij hardloopschoenen. Conclusie: bij dit soort comfortabele hardloopschoenen is het risico op blessures groter. Uiteraard heb ik gereageerd met de opmerking of dat verhoogde risico niet komt door het altijd dragen van dezelfde soort hardloopschoenen. Het onderstaande verhaal had ik al eerder geschreven, maar dit leek me een mooie inleiding.

In september 2017 schreef ik een verhaal over de aanschaf van hardloopschoenen. Waar moet je op letten en waar kun je van te voren rekening mee houden. Deze keer gaat het over het gebruik van hardloopschoenen. Wie maximaal 3 x per week 5 km loopt en nooit aan wedstrijden meedoet, kan dat prima op dezelfde schoenen doen. Maar ben je iets ambitieuzer en staan er verschillende trainingsvormen op je programma. Gebruik dan verschillende schoenen.

Ken jij die stokoude mop van de hardloper met 2 verschillende schoenen? Toen hij er door een andere hardloper op werd gewezen dat hij rechts een Nike en links een Adidas model aan zijn voeten had, antwoordde hij: “En zo heb ik thuis nog een paar”.

Dat bedoel ik dus niet als ik dikwijls het advies geef om op verschillende schoenen te trainen. Ik bedoel dan dat je meerdere paren in de kast hebt staan. Verschillende merken, maar toch zeker verschillende modellen. Je kunt dan letten op het gewicht, de drop, het profiel en de hardheid van de zool van de schoenen ( zie artikel september 2017 ).

Voorbeelden en dat geldt ook voor de genoemde merken, dus geen reclame: Ik heb 3 modellen van het merk Altra. Deze schoenen staan bekend om hun nullijn, d.w.z. voor en achter zijn ze even dik dus de drop is 0. Daar moet je aan wennen en het is niet verstandig om daar altijd op te lopen. Toch zit er in de 3 modellen wel degelijk verschil. Eén model is ontzettend licht en je kunt ze met en zonder inlegzool dragen. Met wegen ze 130 gram, zonder 115 gram. Een pure wedstrijdschoen, die vooral geschikt is voor wedstrijdjes tot maximaal 10 km. Soms eens een testloopje of zoiets, maar met deze schoenen doe je jaren. De andere 2 modellen wegen ongeveer 220 gram. De ene heeft echter een harde en de andere een zachte zool, maar ze kunnen voor de dagelijkse trainingen ingezet worden. Bij dit gebruik zijn ze na een jaar wel versleten.

Om toch mijn kuiten te sparen moet ik ook wel eens op schoenen lopen met meer drop. Op dit moment beschik ik over 2 paar Nikes met een drop van 8 respectievelijk 10 mm. Toch ook hier weer de nodige verschillen: de schoen met drop 8 mm weegt 195 gram en heeft een harde zool en is eigenlijk een wedstrijdschoen. De andere weegt 245 gram met een redelijk zachte zool. Veel lopers beschikken waarschijnlijk over schoenen boven de 300 gram. Daar is niks mis mee, maar ik ben nu eenmaal lichte schoenen gewend. Er wel op letten, dat je lichaamsgewicht in verhouding is met die van je schoenen.

Verder heb ik nog schoenen van Adidas, Puma en het merk Under Armour, die al iets ouder zijn en niet wekelijks worden ingezet. Zoveel schoenen is natuurlijk overdreven en bij mij eigenlijk een “tik”. Begin eens met een normale trainingsschoen van ongeveer 300 gram en een model van ongeveer 200 gram. Dat lichte model gebruik je alleen voor wedstrijden en bij de snellere trainingen. Vind je crossen echter leuk en doe je ook speciale veldlooptrainingen, zoals in mijn schema’s, dan zijn iets lichtere schoenen met een beetje extra profiel wel handig. Ik heb daar mijn Puma’s voor: een crossspike zonder punten ( spikeless ) en meestal te koop voor minder dan € 70,- en ook hier doe je jaren mee. Andere merken hebben dit soort schoenen ook, maar meestal alleen via internet te verkrijgen. >>>>

Is dat allemaal niet erg duur? Het is handig om regelmatig naar aanbiedingen te kijken. Voor veel topmodellen uit de categorie van het Finse onderzoek betaal je 160 tot 180 euro. Voor datzelfde geld koop ik 2 paar kwalitatief goede schoenen, gewoon van de bekende merken. Natuurlijk moet iedereen zelf uitvinden wat voor hem/haar geschikte schoenen zijn, maar met sommige van de bovengenoemde zaken kun je van te voren rekening houden. Natuurlijk zijn andere schoenen net zo goed voor deze loopsessies. Het is ook niet de bedoeling om jullie op kosten te jagen, maar misschien heb je iets aan deze informatie.

Reacties
Anthony,
Ik weet niet of je mijn vorige stukjes over hardloopschoenen wel eens gelezen hebt. Stuur anders maar even een mail ( jacroose@hetnet.nl ) en dan krijg je deze opgestuurd. Nadat de Duitse Brütting schoenen niet meer verkrijgbaar waren, heb ik tientallen jaren hoofdzakelijk op Adidas gelopen. Een jaar of 10 geleden beviel mij dit merk steeds minder. Of het aan de schoenen lag of aan mijn ouderdom, laat ik het midden. Met andere traditionele merken had ik een korte, maar mindere ervaring. Dan probeer ik dus het “onbekende”. Eerst een tijd op Inov 8, maar daar is het aanbod schoenen voor de weg steeds minder geworden. Toen Under Armour en vorig jaar wees mijn broer me op Altra. Ik probeer dan eerst het lichtste model, in dit geval de Vanish. Als dat bevalt, ga ik kijken of andere modellen ook iets zijn. De te dikke schoenen vind ik niets, maar de Solstice en de One leken me wel aardig. Ik ga niet zeggen dat het de beste en prettigste schoenen zijn, die ik ooit gebruikt heb, maar ook niet de minste. Toch heb ik eind vorig jaar hardloopschoenen van Nike gekocht met een beetje drop: de Streak en de Odessy. Het is kostbaar, maar schoenen is vooral een kwestie van proberen en daarom ook afwisselen.
Jan Roose - Goes - 07/01/2019 09:55:43

Beste Jan, ben benieuwd op welk type Altra je loopt en waarom. Mvg
Anthony van den Berg - Vlissingen - 07/01/2019 07:04:09


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
5000 m Bereket Petersen (PR)15.40.97  JoA
5000 m Bezuayehu Petersen (PR 15.39.53)16.01.84  JoA
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
3000 m Jaco Rip (PR 11.04.62)11.17.85  M40
1500 m Franklin van Anrooij (PR)4.00.82  Mse
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.44.09)4.20.23  Mse
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
26-07: Track Running Dongen (5)
Atletiek Zeeland © 2020