maandag 28 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

Hardloopsprokkels


woensdag 5 december 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

Het valt me op dat er bij berichten over hardlopen tegenwoordig hoofdzakelijk foto’s worden afgebeeld van benen en voeten, zodat er geen loper herkenbaar in beeld komt. Beetje typisch voor de huidige maatschappij, maar uit voorzorg voorzie ik mijn uitnodigingen tegenwoordig ook alleen van een foto met mezelf, een bekende die daar geen bezwaar tegen heeft of een tekening.

Benieuwd naar de training van de wereldrecordhouder op de marathon? In de Spiridon staan de trainingen gedurende de laatste 6 weken voor de marathon in Berlijn 2017. Dus niet de editie van dit jaar, waar Kipchoge het wereldrecord verbeterde. In tegenstelling tot veel andere atleten “beperkt” hij zich tot ongeveer 180 km per week. Lange langzame duurlopen zijn aan deze loper niet besteed. Wel elke week een 30 of 40 km in een behoorlijk tempo en verder veel dagen met 2 trainingen. Zo’n 10 dagen voor de marathon liep hij nog een 40 km in 2.15 uur op een crossachtig parcours.

Er komen steeds nieuwe hardloopevenementen bij, maar opvallend veel oudere organisaties stoppen. En dat oudere slaat dan misschien wel op de leeftijd van de organisatoren, die geen opvolgers hebben en de handdoek in de ring gooien. Helaas zijn dit dikwijls de wedstrijden, die met veel kennis en bezieling worden georganiseerd en overname door een commercieel ingesteld bedrijf zien deze mensen niet zitten.

Ik kwam nog een opvallend verhaal tegen. Iedereen heeft waarschijnlijk wel favoriete schoenen of een tenue voor een belangrijke wedstrijd, maar wist je dat ook de kleur van je tenue de prestatie beïnvloedt. Blijkbaar hebben mensen een kleur, waarbij ze beter presteren. Komt vast nog een wetenschappelijk onderzoek om dit te bewijzen of te weerleggen!!!

Mocht je deze winter naast het trainen nog veel tijd hebben om bijvoorbeeld te lezen, maar alle literatuur op loopgebied ken je al of is voor jou niet meer interessant. Ik heb nog stapels tijdschriften uit de oude doos. De “Atletiekwereld” bijvoorbeeld vanaf 1969 tot het einde. De AW was het bijna onmisbare orgaan voor elke atleet en later het officiële blad van de KNAU. Verder het Duitse hardlooptijdschrift “Spiridon” vanaf november 1976 tot heden en de nodige jaargangen van Runner’s. De meeste artikelen in Spiridon zijn met een beetje kennis van het Duits goed te begrijpen, alleen echt medische termen moet je even opzoeken.

Op het forum running meetingpoint kom je toch rare vragen tegen. Zo is er iemand die in april 2019 een marathon wil lopen en nu al vraagt aan anderen hoeveel ze eten. Net of voeding het belangrijkste is om een succesvolle marathon te kunnen lopen. Het valt me sowieso op dat bijzaken op hardloopgebied gepromoveerd worden tot iets heel belangrijks. Progressie boek je in de eerste plaats door regelmatig en vooral verstandig hard te lopen.

Op dit moment voorzie ik 16 hardlopers ( één vrouw ) van adviezen en schema’s. In leeftijd gaat het dan om atleten tussen 25 en 57 jaar. Over het algemeen zijn ze positief over de trainingen en voor sommigen zijn de veranderingen direct doeltreffend. Ik kan het dus blijkbaar toch een beetje uitleggen en vooral anderen motiveren. Helaas geldt dat niet voor mezelf. Hoewel ik precies weet hoe een 60 plusser moet trainen om niet te veel in te zakken, lukt het me niet meer. Vooral de motivatie ontbreekt en dan kom je op den duur in de bekende vicieuze cirkel terecht. Even een tijdje helemaal stoppen? Ik vrees dat ik dan helemaal niet meer op gang kom en na 55 jaar elk jaar wedstrijden gelopen te hebben is het ook niet zo erg. Toch een positieve conclusie getrokken uit dit geheel: motivatie is erg belangrijk om lekker te lopen.>>>>>

Lees ik in de krant dat de Zakloop in Nisse klem komt te zitten tussen de Elderschanscross en de Warandacross. Zo’n bericht verbaast me een beetje, want volgens mij worden deze wedstrijden al jaren in hetzelfde weekend georganiseerd. De Warandacross in Tilburg staat daar eigenlijk helemaal buiten, want deze internationale wedstrijd valt of staat echt niet met de deelname van een paar Zeeuwen. Ik zou eerder zeggen dat de Elderschanscross al jaren grote concurrentie heeft van de Zakloop. Crossen worden over het algemeen afgeroomd door de lange wedstrijden in de winter, die je vroeger niet had. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat de Elderschanscross eind vorige eeuw in december werd gehouden en met het veranderen van datum deze concurrentie zelf heeft opgezocht.

Een ander opmerkelijk bericht is het noodgedwongen stoppen van Lopers Company. Erg jammer voor Paola en Raymond, voor de hardlopers in de regio Goes en bovendien waren zij altijd een grote steun bij mijn wedstrijdjes. De details ken ik niet, maar ik heb wel een mening over hardloopspeciaalzaken in het algemeen. Toen in de jaren 90 de eerste hardloopspeciaalzaken het licht zagen, viel me direct op dat deze winkels helemaal niet zo speciaal waren. Veel hardloopschoenen van veel verschillende merken en dikwijls in de hogere prijsklasse, maar net als bij de gewone sportwinkel weinig of geen assortiment wegwedstrijdschoenen en spikes. Ook de iets goedkopere modellen van de bekende merken ontbreken dikwijls. Beginners en recreanten zijn gebaat bij advies, maar kopen 1 misschien 2 paar schoenen per jaar. Ervaren lopers kopen soms 3 á 4 paar schoenen in een jaar en weten precies wat voor soort schoenen ze nodig hebben, maar die zijn niet altijd in een winkel te koop en dan ben je wel aangewezen op online kopen.

Nog even terug naar de Zakloop en de Elderschanscross. In de PZC van beide gebeurtenissen een minimaal wedstrijdverslag. Ik weet dat het appels met peren vergelijken is, maar ik vraag me toch af hoe je de sportieve prestatie van de beste 20 hardlopers in deze wedstrijden moet afzetten tegen die van allerlei amateurvoetbalclubs waar overdreven veel aandacht aan wordt besteed. Wel een bericht in de marge over de wielrenner Duinkerke, die nu ook aan hardloopwedstrijden meedoet. Volgens mij had de betreffende journalist zijn huiswerk beter moeten doen, want Joannathan deed een jaar of 5 geleden ook al regelmatig mee. Zo bijzonder was deze deelname dus niet. Ik heb het afgelopen zomer ook al een keer geschreven: hardlopen komt vooral in de media met verhalen in de marge. En dat wordt een week later helaas maar weer eens bevestigd.

Maar ook nu is er niets nieuws onder de zon. Sporters met in het heetst van de strijd een waas voor hun ogen, terwijl ze normaal heel aardig zijn. Natuurlijk zijn scheldende atleten geen reclame voor de sport en moet je dat gedrag veroordelen. Toch moet je als organisatie wel proberen om dergelijke zaken te voorkomen. Afsteken van het parcours mag niet, maar zorg dan wel voor een duidelijke afzetting. Duwen en trekken is verboden, maar geef atleten dan wel de ruimte. En als het nodig is moet de jury ingrijpen. Laat de jury bepaalde zaken niet te gemakkelijk op zijn beloop? Bij het veldrijden werd laatst een renner zonder pardon uit de koers gezet, nadat hij opzettelijk een duw had gegeven.

Mijn plan om een soort sponsorloop te houden wordt verdeeld ontvangen. Een paar mensen vinden het een geweldig idee. Anderen denken dat dit “officieuze gedoe” geen kans maakt. Het idee van een uurloop speelt al bij mij sinds de discussie over de vergunningen vorig jaar op gang kwam. Ik weet wel uit ervaring dat een sponsorloop, waarbij deelnemers zich per ronde of gemakkelijker voor het hele evenement laten sponsoren door familie, collega’s, vrienden en bekenden in een korte tijd veel oplevert. Als er op 10 december 20 aanmeldingen zijn gaat het zeker door. Definitieve beslissing anders een week later. >>>>

Overigens ben ik in 1969 ook als “officieus gedoe” met een Oliebollenloop in Goes begonnen. Ik had dat afgekeken van de Sylvester Corrida in Sao Paulo, toen zo ongeveer de enige loop ter wereld i.v.m. de jaarwisseling. Dit jaar wordt bij AV’56 de 50e editie gehouden en kijk eens hoeveel oudejaarslopen er in Europa tegenwoordig worden georganiseerd. De Warmathon heb ik dus ook niet zelf verzonnen, maar misschien kan dat ook een jaarlijks evenement worden en vieren ze in 2067 de 50e editie.

Mijn voorlopig laatste sprokkel gaat over de uitspraak van een arts over het lopen in een korte broek tijdens de wintermaanden. Hij vindt dat erg dom, want een marathonschaatser doet ook een lange broek en thermokleding aan. Beetje rare vergelijking vind ik. Veel schaatswedstrijden zijn tegenwoordig binnen en het tenue van de schaatser is vooral belangrijk voor de stroomlijn. De snelheid van een schaatser ligt veel hoger en met lopen krijg je het volgens mij eerder warm. Deze arts zou zich eerder zorgen moeten maken over een te grote hoeveelheid kleding bij veel lopers in ons milde klimaat. Een “3 lagen systeem” past daar meestal niet bij en zeker niet tijdens een wedstrijd. Korte broek en shirtje of singlet kan prima, maar wel direct na afloop iets warms en droogs aandoen. In geval van regen of koude wind kun je de blote delen insmeren met neutrale olie of vet. Veel hardlopers gekleed in lange broek, jack en soms 2 shirtjes blijven na de wedstrijd in deze bezwete kleding rondhangen en dat is veel ongezonder. En beperk je anders tijdens de wintermaanden bij wedstrijden tot afstanden van maximaal 10 km, zodat je niet te lang aan koude wordt blootgesteld.

Reacties
Nog een paar volgens mij interessante sprokkels. Ik had het over de motivatie om een beetje goed te lopen en over iemand die vroeg wat andere lopers allemaal eten, maar ik las deze week een artikel over factoren die de prestaties beïnvloeden en in welke mate:
1. Lichaamsbouw, algemene gezondheid, talent en genen 30 %.
2. Training 40 á 50 %.
3. Gewicht en voeding tussen 1 en 10 %
4. Loopstijl ook tussen 1 en 10 %
5. Concentratie en mentale instelling 5 %
6. Parcours en het weer 5 %
7. Schoenen en kleding of te wel het materiaal 5 %
Mijn focus op “snelle” schoenen is dus blijkbaar een beetje overdreven, maar de aandacht voor loopstijl, voeding en visualiseren is dat dus ook. Toch spelen ze allemaal een belangrijke rol. Ga maar na. Je loopt op een paar normale trainingsschoenen 4 uur op de marathon. Op een paar speciale wedstrijdschoenen kan dat 12 minuten sneller. Je loopstijl kan nog eens een dergelijke winst opleveren, maar oppassen voor onnatuurlijk lopen. Loopstijl zou ook op afstanden tot 25 km een minder grote rol spelen. Verder wordt er in het artikel nog een leuk voorbeeld gegeven. Een atletische en gezonde man met de juiste genen en een basissnelheid van 11,5 seconden over 100 meter zou een marathon nog in 4.20 uur kunnen afleggen zonder training. Wel met de nodige wandelpauzes. Met gemiddeld 40 km training per week kan dat al verbeterd worden naar 3.40 uur. Een “dikkertje” zonder talent, ook nog eens elk jaar een keer griep en maximaal 17 seconden over 100 meter moet voor deze 3.40 uur al gemiddeld 80 km per week trainen. Om 2.50 uur te lopen moet Dikkie 140 km per week trainen, terwijl Superman met 70 km tot dit resultaat komt.
Dan nog even iets over de Warmathon Kerstkransencross sponsor/uurloop ( wat een mondvol ) van 23 december a.s. Ik heb aanmeldingen uit Bruinisse, Roosendaal, Sint Jansteen en nog een paar van buiten de regio Goes, maar van de plaatselijke atletiekclub nog niemand. Terwijl dit toch een gemakkelijke manier is om extra geld op te halen voor hun actie. Het blijft gissen naar de reden of misschien komt het nog. Ik blijf wel bij het minimum van 20 aangemelde deelnemers op 18 december om alles door te laten gaan en dan heb ik er nog een paar nodig.
Laatste sprokkel: Zo nu en dan lees ik iets over sponsoring. Blijkbaar kunnen clubs, wedstrijden en zelfs individuele sporters niet meer zonder. Ik vraag me dan altijd af over hoeveel geld het dan gaat. Krijgt een hardloper alleen een beetje kleding en een paar schoenen? Of betaalt de sponsor ook reiskosten, trainingskamp, bezoek fysio en massage? Betaalt de sponsor alle kosten van een wedstrijd met zijn naam? Kunnen de contributies drastisch omlaag met een grote sponsor voor de club? En wat is de tegenprestatie? Blijkbaar zijn het grote bedragen, want als ik in de wandelgangen of tussen neus en lippen wel eens iets zeg over sponsoring, wordt er niet gereageerd. Mijn sponsoring komt dus bij de JARO crossen.
Jan Roose - Goes - 12/12/2018 10:32:41


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
5000 m Floris Willeboordse (PR 14.28.68)14.37.10  Mse
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
Atletiek Zeeland © 2020