maandag 28 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

Warmathon


vrijdag 23 november 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

Wat is dat nu weer? Een nieuwe sport of weer een rare samenvoeging van diverse sporten? Een marathon verplicht in een temperatuur van 30 graden, zodat spektakel verzekerd is? En slachtoffers natuurlijk. Nee, dat is het gelukkig allemaal niet.

Ik heb al meerdere malen aangegeven dat ik niet zo’n voorstander ben van allerlei “goede doelen sportwedstrijden”. Zeker niet als het van die doelen zijn, waarvan ik vind dat de overheid het behoort te financieren. En ook niet als ze reguliere wedstrijden in de weg zitten, hoewel ik besef dat het met de huidige kalender moeilijk is. Toch ben ik niet altijd tegen en zo heb ik een paar keer meegedaan aan de fietstocht Ride for the Roses. Ook voor een goed doel, maar voor mij toch in de eerste plaats om lekker te fietsen.

Met lopen kan dat ook. Lekker hardlopen en dan in tegenstelling tot veel van dit soort loopjes zelf je eigen goede doel kiezen. In België organiseren ze in de week voor kerstdag altijd de warmste week, een beetje te vergelijken met Serieus Request in Nederland. Alleen gaat het geld bij de zuiderburen hoofdzakelijk naar lokale goede doelen. Dat spreekt mij meer aan, dan het zoveelste project in een ver land.

Eén van de populairste onderdelen in België is de WARMATHON, een samenvoeging van warmste week en marathon. Je hoeft echter geen complete marathon te lopen. Er wordt op diverse plaatsen een ronde uitgezet en gedurende een bepaalde tijd moeten de deelnemers proberen zoveel mogelijk ronden af te leggen. Voor deze prestatie laten ze zich sponsoren door familie, vrienden, collega’s en andere bekenden. Het idee van een sponsorloop, zoals dat dikwijls bij scholen en verenigingen gebeurt. Als onderwijzer heb ik zo’n sponsorloop talloze keren georganiseerd.

Ik ga op zondag 23 december ook zoiets organiseren in de vorm van een “ouderwetse prestatieloop”, dus zonder startnummers en zonder uitslag. Ook uitstekend geschikt als trainingsloop. Daarom weinig tamtam in de media. Ik noem het de Kerstkransencross en we lopen een uur. Wie serieuze belangstelling heeft moet maar even contact met me opnemen ( jacroose@hetnet.nl of 0113227173). Bij een sponsorloop is er maar één goed doel. Bij de Warmathon zijn er een heleboel goede doelen, maar bij de Kerstkransencross bepaal je als deelnemer zelf of je je wel of niet laat sponsoren en waar dat geld dan naar toe gaat. Je moet dat zelf regelen, maar in geval van heb ik formulieren. Het bedrag overmaken moet je wel zelf doen. Als organisator betaal ik deze keer in ieder geval € 1,- per gelopen ronde en mijn keuze voor een goed doel is niet moeilijk. Ik sluit me aan bij de actie van de Kanjerloop. Vergeet niet je aantal ronden na afloop aan mij door te geven.

Eventueel kunnen we volgend jaar op de zaterdag of zondag voor kerstdag weer zoiets organiseren. Misschien op een andere locatie en voor andere goede doelen. Voor mij is het promoten van prestatiegericht hardlopen nog steeds belangrijk, maar zo nu en dan mag hardlopen en een goed doel hand in hand gaan.

Reacties
Gisteren zag ik op televisie beelden van de Warmathon in Leuven. Bijna 8000 deelnemers liepen hun rondjes voor een zelf gekozen goed doel en haalden in totaal ruim € 95.000 op. Een dag eerder was er in Genk ook al zo’n sponsorloop geweest en tot en met zondag volgen er nog 4 steden. Bijna alle opbrengsten gaan naar lokale goede doelen, zodat mensen kunnen zien wat er met het geld gebeurt.
In België slaat deze vorm van een “goede doelen loop” enorm aan. Bij ons nog niet, maar dat kan nog groeien. Op mijn rondje van 1 km kunnen trouwens maar maximaal 100 lopers meedoen, want anders wordt het dringen. Ik ga uit van 30 tot 50 deelnemers met gemiddeld 10 ronden in een uur, zodat er een aardig bedrag bij elkaar gelopen wordt. Ik verwacht nog aanmeldingen van o.a. AV’56, dus dat aantal komt er wel. Behalve gewoon hardlopen mag je ook wandelen, even uitrusten, iets minder lang lopen, om de beurt een rondje lopen, e.d. zodat iedereen van jong tot oud mee kan doen. De aangemelde deelnemers zijn nu tussen de ongeveer 8 en 80 jaar. Aanmelden kan nog tot zaterdagavond 19.00 uur via jacroose@hetnet.nl. Alleen je naam is voldoende.
Dus zondagmiddag 23 december a.s. naar de Warmathon Kerstkransencross, een sponsorloop over 1 uur in het park langs de Eikenlaan in Goes – Zuid bij flat Boszicht. Aanvang 13.30 uur en vanaf 13.00 uur kun je je ook nog aanmelden.
Jan Roose - Goes - 20/12/2018 10:33:46

WARMATHON KERSTKRANSENCROSS GAAT DOOR
De geplande sponsorloop over 1 uur op zondag 23 december a.s. gaat door. Op dit moment zijn er ruim 20 aanmeldingen en dat was voor mij als organisator de grens. Je kunt je nog de hele week aanmelden via jacroose@hetnet.nl en alleen je naam is voldoende. De loop zal plaatsvinden in het park langs de Eikenlaan bij flat Boszicht in Goes – Zuid en begint om 13.30 uur.
Wat is de bedoeling? Deze Kerstkransencross is geen wedstrijd, maar een ouderwetse prestatieloop zonder startnummer, uitslag en prijzen. Naar het voorbeeld van de in België deze week plaatsvindende warmathons is het een sponsorloop, waarin de deelnemers gedurende een uur zoveel mogelijk rondjes van 1 km proberen af te leggen. Je mag ook stukjes wandelen, even uitrusten, iets minder lang lopen, om de beurt een ronde lopen, enz. Rondjes tellen moet je zelf doen, maar met de huidige sporthorloges is dat waarschijnlijk geen probleem. En anders pak je na elke ronde een kerstkransje ( of ander snoepgoed ) en tel je dat na afloop. De deelnemers kunnen zich laten sponsoren door familie, collega’s, vrienden of bekenden en dat geld schenken aan een goed doel naar keuze.
Bij mij kan dat ook, maar het hoeft niet. Als organisator stort ik echter € 1, - voor elke gelopen ronde op de speciale rekening van de Kanjerloop, want dat is mijn keuze. Iedere deelnemer moet dus na afloop wel het aantal gelopen ronden aan mij doorgeven. Als “beloning” mag je dan je aantal rondjes inwisselen voor snoep, als je dat nog niet gepakt hebt.
Voorzieningen zijn er verder niet, maar je kunt na afloop eventueel iets gaan drinken in Grandcafé Maarten in de Groe bij mij ( Beukenstraat 243 ) aan de overkant. Parkeergelegenheid bij Boszicht en omliggende straten.
Los daarvan gaan de JARO organisaties ook verder en voor zondag 24 februari 2019 staat de 8e Racketcentrum Kapellecross op het programma. Deze wedstrijd in het Kapelse bos bestaat uit een jeugdcross van ongeveer 1350 meter om 14.00 uur voor iedereen t/m 13 jaar en een langere cross van ongeveer 6400 meter om 14.25 uur voor iedereen vanaf 14 jaar. Inschrijven kan vanaf heden via jacroose@hetnet.nl met vermelding van naam, vrouw of man, geboortedatum, club of woonplaats. Deelname is gratis en iedereen krijgt en zak fruit. Ereprijzen voor de beste 3 meisjes, jongens, dames en heren en wederom een verloting op startnummer na afloop in het Racketcentrum. Ik heb al 50 mooie prijzen.

Jan Roose - Goes - 16/12/2018 10:26:05

Helaas is het nog niet gelukt. Op 10 december zijn er nog geen 20 aanmeldingen voor de sponsor/uurloop of te wel de Warmathon Kerstkransencross van 23 december a.s. Aangezien het pas over 2 weken moet plaatvinden, zie ik het nog een weekje aan ( 18 december ) om te beslissen of het doorgaat. De teller staat nu op 14 en dat is duidelijk te weinig.
Ik ga uit van 30 tot 50 lopers, die gemiddeld 10 ronden afleggen, zodat er een aardig bedrag voor het goede doel beschikbaar komt. Ik heb al wel 400 stuks kerstchocolade ingekocht en vrees een beetje dat ik tot de Pasen vooruit kan. De optimistische gedachte om het maar te kopen, putte ik uit meerdere snelle inschrijvingen en positieve reacties vorig weekend. Bij AV’56 verscheen er zelfs een verhaaltje op de site dat Jan Roose een uurloop gaat organiseren speciaal voor Jade, het zieke meisje waar de Kanjerloop voor bedoeld is. Nu klopt dat laatste niet helemaal, maar dat geeft niet als het maar oplevert.
Nog één keer de opzet en achterliggende gedachte van deze loop. Ik wil in eerste instantie een uurloop organiseren op een ronde van 1 km. Alles heel simpel om te kijken of er in de toekomst een echte wedstrijd van gemaakt kan worden. Aangezien je bij een uurloop veel helpers ( lees rondentellers ) nodig hebt, is het deze keer een ouderwetse prestatieloop zonder startnummers, uitslag en prijzen. Om toch voor iets te lopen heb ik er een soort sponsorloop van gemaakt naar het voorbeeld van de Belgische Warmathon. Hier proberen deelnemers gedurende een bepaalde tijd zoveel mogelijk ronden te lopen voor een zelf gekozen goed doel. Ze laten zich dan sponsoren door familie, collega’s, vrienden en bekenden.
Om het goede voorbeeld te geven en het deelnemen aantrekkelijker te maken betaal ik voor elke gelopen ronde € 1,- , maar wel aan een door mij gekozen goed doel. In dit geval de Kanjerloop. Dat kunnen anderen ook doen, maar alleen meelopen zonder sponsors kan ook. Je kunt ook lopen voor een Stichting, de molen van Kloetinge, het kunstwerk in het voormalige Gakgebouw, enz. om maar een paar voorbeelden te geven. Iedereen kan meedoen, want je mag ook stukjes wandelen, even uitrusten of gewoon minder lang lopen.
Zo heeft er al een wereldrecordhouder op de sprint ingeschreven. Nee niet Usain Bolt, maar Cees Hoogesteger. Cees heeft vroeger zelfs een 100 km wedstrijd gelopen, maar tegenwoordig vindt deze 80 plusser 200 meter voldoende. Met 3 ander 80+ ploeggenoten van het Belgische APSO vestigde hij afgelopen zomer een Belgisch record op de 4 x 100 meter in deze klasse. Waarschijnlijk is dit ook een wereldrecord, want betere resultaten zijn nog niet gevonden.
Vind je deze vorm van een sponsorloop de moeite waard of wil je zeker het bedrag van de Kanjerloop nog verhogen. Meld je dan nu aan via jacroose@hetnet.nl. Deze Warmathon Kerstkransencross vindt plaats in het parkje naast de Eikenlaan en flat Boszicht in Goes – Zuid en begint op 23 december om 13.30 uur.
Jan Roose - Goes - 10/12/2018 10:46:43

Het duurt nog wel ruim 2 weken, maar vanwege de aanschaf van kerstkransen e.d. begint de tijd te dringen. Er ontbreken nog een paar deelnemers om de Warmathon Kerstkransencross sponsor/uurloop op zondag 23 december a.s. definitief door te laten gaan. De EHBO is ingelicht, maar ook aan deze onmisbare hulp wil ik zo snel mogelijk groen licht geven. Ik ga uit van een 30 tot 50 deelnemers en als die gemiddeld 10 ronden lopen, komt er een mooi bedrag voor het goede doel. Bij 20 deelnemers op 10 december gaat het zeker door, dus wacht niet te lang om je aan te melden via jacroose@hetnet.nl.
Jan Roose - Goes - 07/12/2018 20:09:02

Enkele reacties maakten me duidelijk dat er nog vragen zijn over dit idee van een soort sponsorloop. Ik wil eerst benadrukken dat het geen poging is om de Kanjerloop te imiteren. Ik zie het als een min of meer toevallige aanvulling. Het idee van een uurloop speelt bij mij al sinds afgelopen winter, toen er voor het eerst discussie was over de vergunningen. Voor een echte uurloop heb ik echter te veel hulp ( lees rondentellers ) nodig. Ik had wel een concept klaar voor een uurloop met duo’s, waarbij de ene 30 minuten loopt en de andere ronden telt. En daarna omgekeerd. De nu gekozen opzet lijkt me na het zien van de reclame op de VRT voor de Warmathon een aardig compromis. Mijn eventuele bijdrage gaat wel naar de Kanjerloop, dus dat is alleen maar extra.
Ik weet uit ervaring dat een sponsorloop, waarbij deelnemers zich per ronde of gemakkelijker voor het hele evenement laten sponsoren door familie, collega’s, vrienden en bekenden in een korte tijd veel oplevert. Op de school waar ik werkte en zo’n loop 7 x organiseerde gemiddeld € 3000,- met ongeveer 100 leerlingen. Een loopje met slechts 50 deelnemers kan op deze manier toch al een flinke € 1000, - opleveren. Reken maar uit: 50 lopers met gemiddeld 10 ronden van 1 km in een uur = 500 ronden, waarvoor ik als organisator € 1,- per gelopen ronde betaal. Als 25 lopers zich laten sponsoren voor minstens € 20,- is dat nog eens € 500,-.
Ik noem mijn sponsorloop de Kerstkransencross, maar het is geen wedstrijd. Het wordt een ouderwetse prestatieloop zonder startnummers en uitslag, die lijkt op een trainingsloop. Het parcours van 1 km zet ik uit in het parkje naast de Eikenlaan in Goes – Zuid naast de flat Boszicht aan het eind van de Populierenstraat. Het parcours is voor 70% onverhard, maar je kunt desgewenst naast de asfaltstroken lopen, zodat het helemaal cross is. Er wordt op zondag 23 december 2018 gestart om 13.30 uur vlak bij de flat. We lopen een uur en na het eindsignaal maak je de ronde af. Je mag ook stukjes wandelen, even uitrusten of iets minder lang lopen, zodat iedereen mee kan doen. Rondjes tellen moet je zelf doen. Of laten doen, maar met de moderne sporthorloges mag dat toch geen probleem zijn. Voor de lopers die daar wel moeite mee hebben, heb ik een ludieke oplossing. Pak na elke ronde een kerstkransje of ander snoepgoed van de tafel, stop dat in je zak en tel het na de loop. De anderen kunnen hun verdiende lekkernij ( voor elke ronde een kransje ) na afloop pakken en alle lopers moeten na afloop het aantal gelopen ronden aan mij doorgeven.
Ik sponsor dus alle deelnemers met € 1,- per gelopen ronde. Bij een gewone wedstrijd ben ik dat geld ook kwijt aan prijzen, vergoedingen, enz. Je kunt jezelf ook laten sponsoren en zelf bepalen aan welk goed doel je dat schenkt. Dat is nu eenmaal het idee van de Warmathon. Je moet dat wel zelf regelen en het mag dus ook gewoon naar de Kanjerloop. Vanwege aanschaf kerstkransjes wel ruim op tijd inschrijven via jacroose@hetnet.nl. Als er op 10 december 20 aanmeldingen zijn gaat het zeker door.

Jan Roose - Goes - 28/11/2018 12:42:49


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
5000 m Floris Willeboordse (PR 14.28.68)14.37.10  Mse
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
Atletiek Zeeland © 2020