woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Aggrey Agaba oppermachtig in 51e Mosselloop


vrijdag 16 november 2018 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

WESTENSCHOUWEN – Kort na de start van de 51e Mosselloop in de fraai getinte Boswachterij, voerde de Oegandees Aggrey Agaba samen met Eritreeër Ykalo Fsaha, beiden gestoken in een shirtje van Loopgroep Zeeland, het talrijke veld aan.

 

Na ongeveer 1.2 km had de opnieuw tijdelijk in Bergen op Zoom verblijvende Aggrey Agaba, met een kick-start de boel al fors uiteen gerukt. Yunis Stitan en Erwin Harmes probeerden te volgen, maar Tim Pleijte leek het toch nog even aan te zien. De jeugdige Rotterdamse Diane van Es bevestigde haar verwachte dominantie bij de vrouwen al meteen. Laurey van de Berge en Monica Sanderse volgden haar immers al op een aanzienlijke afstand.

Na de openingsronde van zo'n 3 km, had Aggrey Agaba al een veelbelovende voorsprong te pakken. Zou de nummer drie van vorig jaar, ditmaal al definitief op weg zijn naar de winst? Hoewel Tim Pleijte opgerukt was naar de tweede plek, keek de Vlissinger toch al tegen een aardig gat van 18 sec. aan. Erwin Harmes leek op zoek naar het juiste spoor. De Middelburger gaf hier al 27 sec. toe op de Oegandees, die hem in de laatste Aagtekerkerun, bijna een jaar terug, toen ook ruim de baas was.

Yunis Stitan was op 35 sec. al aan het terugvallen. Job de Feijter volgde op 44 sec. Niek den Exter deed dat op 47 sec. Ykalo Fsaha, Patrick de Vos, Aimane Benchellal, Jort Benz, Mojalefa Kloprogge en Martijn de Kok op 56 sec. Verder volgden Michel van der Kleijn, winnaar in 2008 en tweemaal op rij tweede in 2003 en 2004. En Eric Wolfert met lichtgewicht Diane van Es, die al vrijwel zeker op de overwinning bij de vrouwen afstevende. Vooral omdat tweevoudig winnares Laurey van de Berge (2013 en 2014) intussen al 46 sec. toegaf op de PAC atlete. Monica Sanderse deed dat zelfs met 1.21 min.

Na twee mul zand beklimmingen kort achter elkaar, en met nog zo'n 2 kilometer te gaan, leek het zo goed als zeker dat de 51e Mosselloop een Afrikaanse winnaar zou krijgen. Want logischerwijs was de achterstand van 26 sec. van Tim Pleijte, eigenlijk in de slotkilometers niet meer te dichten. Erwin Harmes volgde daar op 44 sec. Aimane Benchellal van PAC deed dat op 1.15 min. Job de Feijter op 1.21 min. Mojalefa Kloprogge en Jort Benz op 1.27 min. Niek den Exter en Yunis Stitan op 1.33 min. Patrick de Vos en Martijn de Kok op 2.03 min. Een nog steeds energiek ogende Diane van Es volgde op 3.18 min. Moeiteloos leek zij alle zware achterliggende hindernissen te hebben overwonnen. Laurey van de Berge gaf inmiddels 1.26 min. toe op de Rotterdamse.

Onbedreigd zegevierde Aggrey Agaba in 28.25 min. Tim Pleijte werd op 31 sec. en met 29.01 min. tweede. Erwin Harmes derde met 29.30 min. De Middelburger was zichtbaar blij met zijn podiumplek. Spijtig bleef dat de eerste twee van vorig jaar, Hamid El Mouaziz en Tim van den Broeke, bij de start ontbraken. Want mogelijk was er dan heel wat meer strijd om de overwinning nodig geweest.

Aimane Benchellal finishte als 4e met 30.12 min. Mojalefa Kloprogge als 5e met 30.14 min. Job de Feijter als 6e met 30.19 min. Niek den Exter als 7e met 30.35 min. Achteraf beklaagde de Scheldesporter zich over zijn tegenvallende tijd. Het parcours moest haast wel langer zijn dan vorig jaar. Hoewel de ene Delta Sporter het bevestigde, werd dat weer tegengesproken door een ander. Toch lijkt het, vergeleken met de tijden van vorig jaar, aannemelijk dat het dit jaar bijna 150 meter langer was.

Jort Benz van Energie, eindige als 8e met 30.48 min. Yunis Stitan als 9e met 31.04 min. Martijn de Kok waagde een poging om met een sprint Patrick de Vos alsnog te pakken. Maar zijn jongere clubmaat sloeg de aanval succesvol af. Zij finishten als 9e en 10e met 31.10 min. Ykalo Fsaha werd 11e met 31.42 min. Michel van der Kleijn 12e met 32.01 min. Bereket Petersen 13e met 32.19 min. Sander Post wist Eric Wolfert nog net voor de finish een plekje terug te wijzen.

Diane van Es won met overmacht bij de vrouwen in 33.11min. Overall finishte zij opmerkelijk als 17e. Laurey van de Berge werd op 1.45 min. tweede vrouw met 34.56 min. en 26e overall. Monica Sanderse derde vrouw met 36.44 min. Anouk van Gils van Spado, vierde vrouw met 39.23 min. Petra Sloots (V45) vijfde vrouw met 39.53 min.

De (beknopte) geschiedenis van de Mosselloop

In een reactie op “de beknopte geschiedenis van de Mosselloop” wees Jan Roose in 2014 al op het feit, dat er in 1969 geen Mosselloop heeft plaatsgevonden. Althans niet onder deze naam. In dat jaar werd wel voor het eerst de Duinencross in het bos van Westenschouwen georganiseerd. En dat deze dus moest zijn meegeteld in de lange reeks van Mossellopen. Zoeken in krantenbankzeeland.nl naar de Duinencross en de Mosselloop, bevestigde dit. Trouwens in 1972 werd er al gerept over de 5e editie. De PZC deed dat bij een voorbeschouwing en Het Zierikzeesch Nieuwsblad in haar verslag van de 5e Mosselloop, die overigens gewonnen werd door Marien van Prooijen.

In aanloop naar de 50e editie, rees er binnen Delta Sport enige twijfel of het inderdaad een gouden jubileum betrof. Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd dit in bredere kring onder de aandacht gebracht. Een terugblik in de plakboeken had echter onomstotelijk uitgewezen, dat het feestje voor de halve eeuweling absoluut op zijn plaats was. De uitleg deed echter enigszins verwonderen en gaf aanleiding om uit te pluizen wat het werkelijke verhaal is. Al behoor ik zo goed als zeker tot de weinigen die dit de moeite van het weten waard vinden.

Tijdens het Mosselfeest in Zierikzee van 1968, vond op donderdagavond 11 juli, inderdaad de bakermat van de huidige Mosselloop plaats. Het trimloopje met start en finish op het Havenplein, liep via Appelmarkt, Poststraat, Kerkhof, Weststraat en via de singels terug naar de Oude Haven en het Havenplein. Het was ongeveer drie kilometer lang.

Winnaar werd de pas zestienjarige Miel Bogert uit Hansweert. De belangstelling was met 50 deelnemers, waaronder zeer jeugdigen, vermoedelijk tegenvallend. Want een vervolg kwam er het jaar daarop niet. En zodoende bleef het bij deze ene keer in Zierikzee. De plaatselijke mosselvissers hadden overigens speciaal voor hun Mosselloop getraind. Eerste mosselvisser en 5e overall werd Wim Schot. Vanaf 1973 zou hij mede een belangrijke gangmaker van de Mosselloop worden. Maar plaats van handeling was toen al het fraaie en uitdagende Bos van Westenschouwen.

Op 22 november 1969 werd dus voor het eerst de Duinencross in het Bos van Westenschouwen georganiseerd. Volgens de Zierikzeesche Nieuwsbode was de toenmalige Delta Sport trainer Gerard van der Wiel de grondlegger van deze zware cross in de Schouwse duinen. De afstand bedroeg circa 7 km. Koos Oggel was de beste in de wedstrijd. Totaal zouden er, en alweer volgens het Schouwse nieuwsblad, verdeeld over wedstrijd, prestatieloop en de populaire jeugdlopen, 230 deelnemers geweest zijn. Vooral Goes en omgeving had een groot aandeel in het succes. AV'56 kwam zelfs met 50 leden en Hans Lindenberg, de gymleraar van de Goese LTS, die heel veel leerlingen heeft aangemoedigd te gaan hardlopen, had ruim 40 van hen weten over te halen om mee te doen. De PZC en De Stem hebben indertijd blijkbaar geen aandacht aan het debuut van deze cross besteed. Want in krantenbankzeeland.nl valt er immers niets over deze Duinencross in deze kranten te vinden.

In de prestatie/wedstrijd kalender voor 1970 van de Zeeuwse KNAU afdeling, werd deze Duinencross nog voor 20 november aangekondigd. Opmerkelijk is dat het Zierikzeesch Nieuwsblad het in haar verslag alleen een door Delta Sport georganiseerde cross noemt , terwijl deze in het PZC verslag bleek te zijn omgedoopt tot Mosselloop. Vermoedelijk kwam dat door de inbreng van Wim Schot als sponsor van zakken verse mosselen voor de beste tien hardlopers.

Na herhaalde aansporingen had de mosselvisser anderhalf jaar na de Zierikzeese Mosselloop, zich alsnog als lid van Delta Sport aangemeld. En al gauw bleek hij een aanwinst voor de Zierikzeese atletiekvereniging te zijn. Al ontpopte hij zich al spoedig meer tot bestuurder dan een ambitieuze hardloper. In 1971 maakte hij al deel uit van de commissie, die tekende voor de organisatie van de 1e PZC cross op de Ruiterplaat bij Kamperland.

In de malaise van de kwartjesaffaire in 1972 werd hij door Delta Sport naar voren geschoven als kandidaat voor het uiteen gevallen bestuur van de KNAU afdeling Zeeland. Bij Delta Sport werd hij al snel wedstrijdsecretaris om vervolgens via secretaris uiteindelijk jarenlang voorzitter te zijn. Mede door zijn inbreng ontstond er de continuïteit en rijke historie van de Mosselloop. In zijn eerste jaren loste hij zelfs het startschot om vervolgens het startpistool snel af te geven en zelf ook mee te lopen. En nog steeds is hij, samen met grondlegger Gerard van der Wiel, actief bij de Mosselloop. Al kondigde de oprichter na de jubilerende 50e Mosselloop, zijn afscheid aan.

De afstand van circa zeven kilometer doet vermoeden dat het parcours in 1970 vrijwel hetzelfde was als een jaar eerder. Ditmaal werden volgens de PZC, pakweg een vijftigtal scholieren voor de jeugdlopen, een dertigtal atleten voor de aparte wedstrijd en grofweg 170 deelnemers voor de daarna gehouden prestatieloop over hetzelfde parcours, gelokt. Cas Mulder werd de snelste wedstrijdloper. Junior Kees van Dalen eindigde op 15 sec. als tweede. Opmerkelijk was dat er ook de volgende morgen nog een trimloop plaatsvond. Maar daar kwamen volgens de krant slechts 25 deelnemers op af.

Via krantenbankzeeland.nl las ik ook, dat er zeker tot 1978, jaarlijks een nieuw parcours zou zijn uitgestippeld. Wanneer met deze traditie is gebroken, heb ik niet terug kunnen vinden. In 1977 is er ruim 300 meter van het parcours verhard, vanwege de aanleg van een nieuw fietspad aan de rand van het bos. Een aantal Delta Sporters zou daar nog actie tegen hebben gevoerd. Maar duidelijk zonder resultaat.

Het parcours blijkt in al die jaren dus regelmatig te zijn gewijzigd. Maar de laatste decennia is de Mosselloop ruim acht kilometer lang. Eén korte ronde van drie kilometer en een lange ronde van iets meer dan vijf kilometer. Al is dat feitelijk de korte ronde aangevuld met een extra lus. Tot en met 2015 was de beruchte van Elzelingenklim, ergens halverwege de grote ronde, jarenlang de belangrijkste scherprechter. Deze steile en smalle kuitenbijter dankte haar naam aan parcourswachter Hans van Elzelingen, die lange tijd op de top van het duin de startnummers van de passerende deelnemers noteerde.

Maar een nieuwe wind bij Staatsbosheer bepaalde het al lang bestaande klimpad plotsklaps als illegaal. En daarom werd met opzet deze roemruchte klim ontoegankelijk gemaakt. Schaamteloos werden van een bijna eeuw oude den, twee forse zijtakken geamputeerd, waarmee de doorgang versperd werd. Bij de eerstvolgende Zwaarste 10 van Zeeland (februari 2017) bleek deze beruchte klim echter weer begaanbaar. Maar dat was van korte duur, want Staatsbosbeheer besloot vervolgens om dan maar de hele den op te offeren. Door deze opzettelijke blokkade moest noodgedwongen uitgeweken worden naar de iets verder liggende, mulle zandklim om toch uit het laagliggende Hoekeputje te geraken. Deze vervangende klim is weliswaar minder steil, maar wel een stukje langer en dus van mul zand. De moeilijkheidsgraad zal daarom waarschijnlijk nauwelijks afwijken. Door deze aanpassing is het parcours evenwel op zijn minst 200 meter langer geworden. En dat betekent toch al gauw 40 seconden meer.

In 2017 bleek er per saldo opnieuw een kleine 200m extra verhard te zijn. Een stukje tegelpad richting de voormalige start/finish, wordt nu rechts gelaten voor een evenwijdig lopend onverhard pad. Daarentegen is vanaf de vroegere start een iets langer stuk nu ook beton. Betreurenswaardig is dan ook dat er intussen een drietal verharde stukken, die ook nog eens tweemaal moeten worden overwonnen, in het parcours zitten. Hoewel ik een voorstander ben van een authentiek parcours, zou ik deze verharde stukken liever vervangen zien. Vooral omdat er in het bos mogelijkheden te over zijn.

Naar de huidige maatstaven was de Mosselloop, met haar afwisselende en uitdagende parcours haar tijd dus ver vooruit. Hoewel ik me afvraag of de Massaloop, die in 1968 het levenslicht zag, mogelijk model heeft gestaan voor een Schouwse variant.

De Mosselloop trok al snel deelnemers van buiten Zeeland. Onder hen zat vaak een verrassende winnaar, zoals Bram Wassenaar in 1973. Zijn vader was ooit dominee in Haamstede. Toen hij in 1973 het parcours ging verkennen, wist hij niet dat het zo lang en zwaar was. Op de geplande starttijd was de landelijke topper nog niet terug. Onder gemopper is de start toen uitgesteld. Gelukkig kwam hij zwaar bezweet net op tijd terug voor de verlate start. Om uiteindelijk toch nog tamelijk eenvoudig de 6e Mosselloop te winnen.

De Belgische topper Marc Nevens (o.a. Belgisch recordhouder in 1976 op de 1500m met 3.36.86) won in 1982. Andere goede winnaars waren Harry Patist van Sprint Breda in 1974, Piet Vonck in 1975 en Bart van Nunen in 2014. John Vermeule (1983,1989,1992,1998,1999) is met vijf overwinningen recordhouder. Al was zijn laatste overwinning een mazzeltje, door het fout lopen van de twee koplopers. Een vaker voorkomend euvel in het voor de meeste deelnemers zijnde doolhof.

Kim Reijnierse (1986,1990,1991) en Tim Pleijte (2011,2015,2016) volgen met drie. Marien van Prooijen (1972,1976), Johan Antheunisse (1977,1978) , Johan Breel (1980,1981, Simon Blom (1979,1984), Robin Punt (1993, 1996), Rachid Ben Meziane (1995,1997), Eelco de Voogt (2000,2001), Wim Nieuwkerk (2009,2010) en Tommy Staal (2012,2013) kwamen tot twee.

In 1974 was de Zeelandbrug afgesloten en dat zorgde voor een stevige aderlating van het aantal deelnemers.

Een vrouwenwedstrijd was er voor het eerst in 1979. De afstand was ongeveer 2km.

In 1992 liepen de veteranen voor het eerst apart, omdat het parcours de grote hoeveelheid lopers niet meer fatsoenlijk aankon. Door een teruglopende belangstelling is in 2006 alles samengevoegd. Jammer is dat er in 2016 een nauwelijks afwijkende afstand van 6 km is toegevoegd.

Tot ergens eind vorige eeuw vonden alle starts plaats bij de hoofdingang van de Boswachterij, voordat er definitief naar de huidige startplek aan de Lange Rug werd verhuisd.

In 2001 was er in verband met 9/11 vrees voor terroristendreiging. Met een simpel lintje was toen een deel van het bos afgezet, waardoor er moest worden teruggevallen op het parcours dat enkele jaren eerder voor het NK cross masters was gebruikt.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020