zondag 25 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Kustmarathon kan volgend jaar weer terug naar oud parcours


dinsdag 13 november 2018 - Auteur/Bron: Sportredactie Omroep Zeeland

De Kustmarathon kan volgend jaar zonder extra kosten te maken terugkeren naar het oude, originele parcours. De provincie Zeeland betaalt ongeveer 8000 euro per jaar aan Staatsbosbeheer om de marathon en zo'n 35 andere niet-commerciële evenementen de komende twee jaar kosteloos te stellen voor het gebruik van bosgebied. Of de Kustmarathon ook daadwerkelijk terug gaat keren naar de oude route, is nog maar de vraag.

Dit jaar werd het parcours van de Kustmarathon aangepast. Zo werd er op Schouwen-Duiveland niet meer door het bos bij Westenschouwen gelopen en op Walcheren verdween het stuk door de Manteling bij Oostkapelle.

Voorkeur

Volgens Jan Bostelaar, die zich namens de organisatie van de Kustmarathon bezighoudt met het parcours, is het niet zeker dat het oude parcours nu weer in ere hersteld wordt. "Ik wist nog niet dat deze maatregel nu genomen is door de provincie, dus wij moeten als comité nog overleggen", zegt Bostelaar. "Maar feit blijft dat er betaald wordt om gebruik te maken van de bossen. Daar zijn wij niet voor. Tenzij er extra kosten gemaakt moeten worden door Staatsbosbeheer, maar dat is bij de Kustmarathon niet het geval. En het is voor twee jaar, dus we moeten maar weer afwachten wat er daarna gebeurt. Het is wel zo dat het originele parcours onze voorkeur heeft."

Jan Borstelaar van de organisatie: terugkeer naar oude parcours staat nog niet vast
Wandelen bij Boswachterij Westenschouwen (foto: Elize IJzenbrandt)

Door nieuwe regelgeving bij Staatsbosbeheer moeten evenementen nu een aanvraag doen bij Staatsbosbeheer als ze door hun gebieden komen. Dan komt er een kostenplaatje naar voren en dat moet het evenement dan zelf betalen.

Voor de komende twee jaar hoeven de niet-commerciële evenementen in Zeeland zich geen zorgen meer te maken. Het gaat om ongeveer 35 evenementen waarvoor de provincie nu de rekening van Staatsbosbeheer gaat betalen. "Wij vinden dat het belangrijk is om de natuur in Zeeland te beleven", legt gedeputeerde Carla Schönknecht uit. "Het gaat om 8.000 euro per jaar dat wij gaan betalen, maar let op: het is alleen voor niet-commerciële evenementen."

Reacties
Of alle problemen met het aanvragen en verlenen van
vergunningen voor sportevenementen hiermee voor 2 jaar van de baan zijn,
betwijfel ik. Met dat betalen aan Staatsbosbeheer heb ik eerlijk gezegd
helemaal niet zoveel moeite. Teamsporten betalen zich ook blauw aan veld- of zaalhuur,
dus waarom moet het bij hardlopen, wielrennen e.d. voor niets of heel weinig.
Waar ik meer moeite mee heb, zijn de voorschriften en bijkomende eisen van
sommige gemeenten. In Goes moet je 15 weken van te voren iets aanvragen en dan
willen ze soms ook nog dat je een evenementenverzekering afsluit. En dat voor
een eenvoudig hardloopwedstrijdje. Ook de aanvraagformulieren voor evenementen
zijn bij veel gemeenten te algemeen i.v.m.
sportwedstrijden. Allerlei vragen, die niet van toepassing zijn, maar je moet
toch iets invullen anders werkt het digitaal niet meer. Op die manier haken
organisaties ook af. Kan dat allemaal a.u.b. eenvoudiger?
Dit was mijn eerste reactie op de site van Omroep Zeeland, maar het ligt natuurlijk iets genuanceerder. Ik ben ook een voorstander van zo goedkoop mogelijk sporten. De gratis deelname aan de JARO wedstrijden is daar al een voorbeeld van. Sommige opmerkingen in dit verhaal en de houding van veel organisaties vind ik daarom ook een beetje hypocriet. De overheid zegt dat bijna gratis sporten belangrijk is, maar stimuleert dat sportaccommodaties door commerciële bedrijven worden uitgebaat. Daardoor worden de contributies bij veel clubs opgeschroefd en voor sommigen onbetaalbaar. In België betaal ik bij een atletiekclub € 40,- contributie ( zij noemen dat lidgeld ) per jaar en dan kan ik aan alle wedstrijden gratis meedoen. In Nederland ligt dat bedrag veel hoger, zo rond de € 160,- en moet ik ook nog inschrijfgeld betalen. Bij veel hardloopwedstrijden worden extra kosten gemaakt door het inhuren van commerciële bedrijven om tijd en aankomst te registeren. Bij sommige wedstrijden noodzaak, maar bij wedstrijdjes met 300 deelnemers? Ook betalen deelnemers dikwijls voor hun herinnering en zodoende rijzen de inschrijfgelden steeds meer de pan uit. Kijk dus niet alleen naar Staatsbosbeheer e.d., maar hou jezelf als organisator ook eens een spiegel voor.
Goedkoop hardlopen? Op zondag 24 februari 2019 bij de 8e Racketcentrum Kapellecross. Deelname gratis en iedereen prijs. Zie de kalender.

Jan Roose - Goes - 14/11/2018 09:46:04


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020