woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Zorgt EK cross voor een nieuwe impuls?


dinsdag 23 oktober 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

Crossen of veldlopen zijn al jaren niet erg populair bij hardlopers. Alleen de oude garde zweert nog bij dit onderdeel, maar de meeste nieuwkomers beginnen er niet aan. Er zijn genoeg andere wedstrijden. De oude garde had vroeger deze keuze niet, want in de winter waren er naast een paar korte stratenloopjes alleen maar crossen. Van een overvolle kalender was echter geen sprake en om bijna wekelijks aan de start te staan, moesten we als Zeeuwen regelmatig naar Noord – Brabant of België.

In die tijd had je aan het eind van het seizoen, meestal in maart dus, de zogenaamde Landencross. De individuele winnaar was belangrijk, maar het ploegenklassement stond zeker zo hoog aangeschreven. De Britten verschenen daar, net als bij het voetbal, nog met aparte landenteams. Deze landen kun je wel de bakermat van de cross noemen. En de Belgen hadden Gaston Roelants, die liefst 4 x won en dat hadden er 5 moeten zijn als zijn spike niet uitgetrapt was. In 1973 werd de Landencross vervangen door een echt WK veldlopen met een nog internationalere deelname. Voor echte crosslanden het hoogtepunt van het winterseizoen. Nederland hoorde daar trouwens toen al niet bij en is nooit een echte veldloopnatie geweest, maar dat terzijde.

Toen de hegemonie van de Afrikanen zo groot werd dat ze alles wonnen, werd de belangstelling in Europa voor het WK cross steeds minder. Om de cross in onze landen toch een hoogtepunt te bieden werd een EK in het leven geroepen, dat jaarlijks in december moest plaatsvinden. De laatste jaren staat ook dit EK ter discussie, omdat er steeds meer atleten van Afrikaanse afkomst de dienst uitmaken. Dit zijn niet alleen asielzoekers met een nieuwe nationaliteit, maar ook geronselde atleten om zo als “Europees” land goede sier te maken. Ronselen getuigt al niet van veel vertrouwen in eigen mensen, maar waarom zijn Israël en Turkije Europese landen? Dat is toch Azië?

Dit jaar is het EK veldlopen voor de 2e keer in Nederland. Op de Beekse Bergen in Tilburg. Vorige keer was het ook in Tilburg, maar op een andere locatie. Tilburg is met de jaarlijkse Warandacross toch een voortrekker op veldloopgebied en mag terecht dit kampioenschap organiseren. Een mooie gelegenheid om het veldlopen in ons land extra te promoten, zou je denken. Helaas. Behalve een paar lokale initiatieven zie ik nog niet veel. De atletiekunie wil deze keer wel volledige teams aan de start en niet zoals in het verleden alleen kanshebbers op een top 8 plaats of een goede klassering als ploeg. Dat is natuurlijk absurd. Als elke land zo redeneert heb je bijna geen deelnemers en is het voor hardlopers ook niet aantrekkelijk om zich te focussen op de cross.

Nu roepen onze toppers natuurlijk dat ze graag meedoen in Tilburg en dat ze “helemaal gaan” voor het EK, maar in werkelijkheid doen ze het crossen er even bij. Na het EK is de liefde voor de cross weer zo goed als voorbij en bij het NK in maart zegt het grootste deel af. Als je bij een EK in het 2e weekend van december iets wil presteren, moet je vanaf half oktober al beginnen met crosswedstrijden. Ze beperken zich echter tot hooguit 2 crossen als test of verplicht om zich te kwalificeren en starten liever bij de lucratieve stratenlopen. Maakt dat dan zoveel uit? Niet altijd, maar bij een cross zijn de eerste honderden meters bijvoorbeeld bijna een sprint om in een goede positie te komen. Dat heb je in een redelijk gelijkmatig gelopen wedstrijd niet en dat moet je oefenen. Je moet ook wennen aan een steeds wisselende ondergrond, want je weet nooit wat er op de belangrijke dag zelf onder je voeten komt. Het weer bepaalt alles, maar met een beetje geluk zijn ze het de weken ervoor al eens tegen gekomen.

De atletiekunie heeft m.i. een mooie kans laten liggen om via de clubs het crossen te promoten. In heel Nederland een pakket aanbieden met crossen voor scholieren, wekelijks overal in het land kleine regionale veldloopjes met als prijs een ticket voor het EK, clinics met veldloopiconen en ongetwijfeld nog veel meer mogelijkheden. Of zien de clubs dit weer als een extra belasting en strandt het dan bij gebrek aan vrijwilligers? Misschien krijgen ze nog een herkansing, als er in Tilburg door Nederlanders sterk wordt gepresteerd. Een soort Daphne effect zogezegd, maar hebben we daar de atleten voor?

Hoe gaat het met het veldlopen in Zeeland? Er zijn vergeleken met 40 jaar geleden veel meer wedstrijden in de provincie, maar het aantal crossen is eigenlijk hetzelfde gebleven. Misschien zelfs wel minder geworden. Elke club had toen minstens een cross, maar aangezien er op Walcheren 3 clubs ( soms 4 ) waren had je er ook 3 crossen. Nu nog maar één. Veel clubs hadden vroeger ook nog een apart clubkampioenschap voor de cross. Bijna overal verdwenen of geïntegreerd tijdens de competitiecross. Alleen Delta Sport heeft naast de cross voor de competitie nog wedstrijden op een min of meer crossparcours, hoewel er in de Mosselloop enkele honderden meters en in de Pannenkoekenloop enkele kilometers fietspad zitten. Dat zie je bij meer wedstrijden of zoals je wilt trimlopen. Een vis noch vlees parcours, d.w.z. het is geen echte cross, maar ook geen volledige stratenloop. Aangezien ik zelf al jaren minder actief ben in wedstrijden ken ik veel parcoursen van nieuwe wedstrijden in Zeeland niet, maar hoe zien deze eruit?

Parcoursen met zware onverharde gedeelten, maar ook stukken asfalt allemaal trail noemen is natuurlijk een oplossing, maar ik denk dat de echte trailliefhebber zich toch ongemakkelijk voelt als ze een wedstrijd van 8 km een trail gaan noemen. Ik ben ook benieuwd of het bij de trails straks net zo gaat als bij de cross tientallen jaren geleden. Nu zijn de trails nog het domein van de blanke loper. De berglopen waren dat tot enkele jaren geleden ook. Vanaf 2021 krijgen het WK berglopen en het WK traillopen een officiële status, d.w.z. ze vallen dan onder de IAAF. Nu worden deze kampioenschappen nog georganiseerd door een eigen bond. Bij de berglopen is er al de nodige belangstelling uit Afrika en dit jaar gingen daar ook alle titels naar toe. Vooral Oeganda liep voorop en dat is nog niet eens een Afrikaans topland op loopgebied.

Als over een jaar of 5 ook deze hardlooponderdelen beheerst worden door de Afrikaanse lopers, zal er hier wel weer een nieuwe variant van hardlopen opduiken. Of kunnen we eens proberen het hardlopen anders aan te pakken, zodat we ook hier weer sneller gaan en ons kunnen vergelijken met de “Iconen van de lange afstand” uit de jaren 70, 80 en een beetje 90, waar de Belgische sportjournalist Ivan Sonck over geschreven heeft? En dan zie je dat sneller lopen voor veel lopers begint met …. crossen of veldlopen.

Kan ik verder nog iets doen om het veldlopen te promoten? Sinds 2011 probeer ik dat al, maar om te zeggen dat het een groot succes is! Nee dus, maar ik geef niet op en ook voor deze winter staan er 2 JARO crossen op het programma: 27 oktober in Heinkenszand en 24 februari in Kapelle. In Kapelle zal ik proberen om toch weer meer veldloopstroken in het parcours op te nemen. Verder moedig ik de atleten, die gebruik maken van mijn adviezen en schema’s, zoveel mogelijk aan om deel te nemen aan crossen. En als het echt kan helpen zou ik in de toekomst sponsor kunnen worden van de Zeeuwse crosscompetitie, zodat het voor de Zeeuwse toppers aantrekkelijker wordt om het complete circuit af te werken.

Reacties
In 2012 heeft een werkgroepje o.l.v. Theo Rabout aanbevelingen gedaan bij de VZA i.v.m. de crosscompetitie. Het ging o.a. over het afschaffen van de korte cross, de lange cross daarom niet te lang maken, het niet samen laten starten van verschillende afstanden, zorgen dat er een fatsoenlijke accommodatie voorhanden is en ook over een puntentelling gebaseerd op een overall uitslag. Dit laatste vooral om de onderlinge strijd te bevorderen. Als een senior en een master samen naar de finish gaan ( niet alleen voor de 1e plaats ) moet er gestreden worden om de punten. Nu telt alleen de plaats in de eigen categorie. In de media verscheen zelfs soms de naam van de 1e senior als winnaar, terwijl er een master voor was. Ik geef toe dat niet alle aanbevelingen goed uitpakten, maar ze werden vooral overboord gekieperd door toedoen van een nieuwe sponsor en door het niet nakomen van afspraken. Mijn advies: Maak een overall klassement en geef daar punten en prijzen voor. Aan het eind van de wedstrijd en ook het volledige circuit vis je dan de winnaars per categorie er uit en die kun je dan ook belonen. Belonen? Als ik de reglementen lees, valt er niet veel meer te verdienen dan een bloemetje en een ereprijs voor de beste 3. Althans t/m de B junioren, want voor de overige categorieën kan ik niets vinden. Ik vraag me soms af hoeveel zo’n sponsor nu echt bijdraagt. Een bloemetje en een bekertje voor de jeugd en de korte cross is prima, maar…. Met € 3000, - kun je aan het eind van het circuit de beste 10 vrouwen en mannen overall toch een leuke geldprijs geven en dan kun je ook de winnaars per categorie nog met een extraatje belonen. Sommigen hebben dan 2 prijzen, maar is dat erg als je er mooie wedstrijden voor terug krijgt?
Jan Roose - Goes - 30/10/2018 09:57:34

Ik hoop dat er bij het
Zeeuwscrosscircuit ook een overall klassement
bij gaat komen,net als bij de Kustmarathon het
geval is.Vorig jaar had ik met 1229 de meeste punten
als Master 35,meer dan Yunas Stitan met 1193.Met 3x
winst en een tweede plaats.Of je moet net als op een NK
de vrije keus kunnen hebben,om als master te kunnen inschrijven bij
de senioren.
Erwin Harmes - Middelburg - 29/10/2018 20:09:52

Prima locatie, mooie accommodatie en een gezellige nazit met verloting (en dat zonder inschrijfgeld). Ook nog een leuk deelnemersveld, met name bij de mannen.

Het parcours: persoonlijk vind ik het jammer dat dit nu een fantasieloos rondje is geworden. Rechttoe rechtaan, geen hoogteverschil, zelfs geen enkele bocht. Wel verschillende ondergronden en volledig onverhard. Er is veel meer mogelijk op deze locatie (gezien vorige edities). Er zijn echter te weinig vrijwilligers om dezelfde ronde als eerdere jaren uit te zetten. Hopelijk lukt dat de volgende keer weer wel.

Voor degene die het zwaar vond, kom volgende week naar Hulst en/of de week erop de Mosselloop voor een vergelijk.

Al met al een prima opening van het crossseizoen. Bedankt Jan.
Martijn de Kok - Heinkenszand - 27/10/2018 20:46:28

Hoi Jan,

Mooi parcours goede organisatie en ook nog wat prijzen.
bedankt iedereen voor deze cross
Martijn Kox - Westdorpe - 27/10/2018 18:22:44

Aan de vooravond van een wedstrijd ben ik toch altijd redelijk gespannen. Niet meer vanwege mijn eigen presteren, want dat kan ik al heel lang niet meer, maar wel over het verloop van de hele organisatie. Sommige dingen heb je nu eenmaal niet in de hand. Wat doet het weer? Hoeveel komen er in werkelijkheid en heb ik dan medailles en caps genoeg of blijf ik met een heleboel spullen zitten? Loopt iedereen in de goede categorie of is er toch een C junior van 14 jaar bij de jeugdcross gestart, omdat C junioren van 13 jaar dat wel mogen? Het omgekeerde, een 13 jarige bij de 5170 meter moedig ik niet aan, maar is minder erg. Hopelijk is er geen medewerker plotseling verhinderd, want zonder mijn 15 á 17 medewerkers gaat het niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan, want als organisator heb je daar toch mee te maken. Leuk deze week het stukje in de krant over “tax free” hardlopen, maar ook voor deze cross moet ik wel degelijk een kleine bijdrage aan de gemeente Borsele betalen. Een bedrag van € 21,45 steekt natuurlijk wel behoorlijk af tegen de € 75, - aan SBB als vaste post en dan nog € 1,- per deelnemer. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd en we horen er eerstdaags meer over. Gelukkig kan ik het betalen en met de steun van de bekende hardloopwinkel van Paola en Raymond uit Goes, die voor de nodige prijzen zorgen en de medewerking van het restaurant met consumpties voor de medewerkers en het gratis beschikbaar stellen van de accommodatie, is dit alles weer mogelijk.
Nog even over de wedstrijd. Jeroen Janse uit Kapelle, eerder dit jaar al 3e bij de Oosterscheldeloop, heeft inmiddels ingeschreven en behoort ook tot een kanshebber voor het podium. Dat wordt dan wel een strijd voor de 2e en 3e plaats, want deze ochtend was er ook de aanmelding van Erwin Harmes. De 3e van de Kustmarathon wordt dan automatisch de topfavoriet en hij heeft beloofd ouderwets te gaan knallen. Bij de dames wordt het misschien wel een verrassende winnares. Van de tot nu toe 8 deelneemsters ken ik er maar van 3 de hardloopcapaciteiten. Dus alle meisjes en vrouwen vanaf 14 jaar, die een beetje kunnen hardlopen: Grijp die kans op een beker. Voor de jeugdcross is veel belangstelling en daarom heb ik nu al besloten om de meisjes en jongens apart te laten lopen. Om 14.00 uur eerst de meisjes. Daarna de jongens en als deze allemaal gefinisht zijn de prijsuitreiking. Vervolgens de wedstrijd over 5170 meter zo tegen 14.30 uur. Momenteel zijn er in totaal 71 inschrijvingen en blijft het uitzicht op 100 crossers behouden. Als alles dan verder goed verloopt is dat voor mij een motivatie om maandag te beginnen aan de organisatie van de cross in het Kapelse bos in februari. De voorinschrijving loopt tot vanavond 20.00 uur en dan krijg je nog bericht over je startnummer.
Jan Roose - Goes - 26/10/2018 15:16:03

Het laatste nieuws over de Stelleplascross van a.s. zaterdag. Bij de jeugd is er een grote aanmelding van AV’56 en als er nog een paar bijkomen komt er een aparte wedstrijd voor meisjes en jongens. Misschien ook iets voor de jeugdatleten uit Walcheren en andere Zeeuwse regio’s? De 14 en 15 jarigen vallen een beetje buiten de boot. Ze mogen niet meedoen aan de jeugdcross en ruim 5 km vinden ze misschien iets te ver. In het verleden bleek er voor een aparte wedstrijd (of in combinatie met de promotiecross ) weinig belangstelling te zijn bij deze groep, dus vandaar mijn keuze om het zo te doen. Ze kunnen natuurlijk gewoon beginnen aan de 4 ronden en als het teveel wordt stoppen. Bij voldoende belangstelling zorg ik in februari bij de Kapellecross voor een aparte wedstrijd voor deze leeftijdscategorie. Een medaille krijgen ze toch en het startnummer doet net zo goed mee met de verloting. Ze komen alleen niet in de uitslag als ze eerder stoppen, want officieel ben je dan uitgevallen. Bij de wedstrijd over 5170 meter belooft het bij de mannen een spannende wedstrijd te worden. Geen bekende Zeeuwse toppers, maar wel een groep aan elkaar gewaagde lopers. Ik heb het dan over Jozias Boone, Corné van Belzen, Martijn Kox, Emardo de Rijck en Edwin van Alphen. Maar misschien melden zich vandaag, morgen of op de wedstrijddag nog andere vedetten aan. Bij de dames helaas nog maar weinig inschrijvingen, maar ook dat kan nog veranderen. Er zijn in Zeeland toch genoeg dames, die een 5 km kunnen lopen? Op het moment dat ik dit bericht op de site zet zijn er in totaal 68 inschrijvingen, maar dan mis ik nog een heleboel trouwe JARO deelnemers. Mijn streefgetal van 100 kan dus nog gehaald worden. Bij 100 deelnemers heb ik voor de verloting ongeveer 80 prijzen, dus de kans dat je niets hebt is klein. En natuurlijk krijg je sowieso een medaille of cap. Voorinschrijven kan nog tot vrijdagavond 20.00 uur en anders ter plaatse vanaf 12.30 uur tot een half uur voor jouw wedstrijd. De weersverwachting wordt al iets beter. De neerslagkans zakt iets en de kans dat er een zonnetje verschijnt stijgt. De verwachte regen van vrijdag kan misschien het echte crossgevoel iets versterken. Ik hou jullie op de hoogte.
Jan Roose - Goes - 25/10/2018 14:16:49

Weer een mooi stukje Jan.Groetjes uit Antwerpen

Rudy
Rudy De Pauw - Lokeren - 23/10/2018 17:49:16


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020