woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Het zwarte gat na de marathon.


vrijdag 12 oktober 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

Afgelopen weekend vond de Kustmarathon, zeg maar het hoogtepunt van het Zeeuwse hardloopjaar plaats. Hoewel ik de marathon in Zeeuws Vlaanderen zeker niet te kort wil doen. Deze wordt trouwens onder hardlopers steeds populairder, misschien wel omdat er in normale omstandigheden toch sneller gelopen kan worden. Hopelijk is het voor jou goed verlopen en heb je een mooie tijd of klassering behaald. Of ging het alleen maar om het uitlopen en dan voorlopig niet meer?

Over tijden gesproken. De marathon blijft onvoorspelbaar. Op de dag voor de marathon deed ik een poging n.a.v. het verhaal over mogelijke eindtijden op basis van het resultaat bij kortere wedstrijden. Ik voorspelde de eindtijd van 5 redelijk prominente deelnemers met een marge van 2 minuten. Net als het invullen van de voetbaltoto door deskundigen zat ik er ook behoorlijk naast. Hoewel? De tijd van Ralph Wiessner had ik goed, bij Monica Sanderse maar een miniem verschil, Erwin Harmes verraste weer ouderwets en dat had ik niet voorzien. De grootste kanshebbers Huub van Noorden en Tim Pleijte stelden teleur en zodoende wijkt mijn voorspelling daar vele minuten af.

Maar wat gaan al die lopers nu doen na de marathon? Een paar weken welverdiende rust is zeker op zijn plaats, maar rust roest. Je wil toch niet tot die hardlopers gerekend worden, die na een marathon maanden niets doen en dan met basis zero weer aan een schema van 3 maanden beginnen om de volgende marathon uit te lopen. Een beetje loper zorgt dat er altijd een fatsoenlijke basis aanwezig is. Dat betekent echt niet het hele jaar lange duurlopen en lange wedstrijden, want zo’n basis leg je al met deelname aan eenvoudige crossen en andere relatief korte wedstrijden in de winterperiode. Dit geldt natuurlijk ook voor lopers, die zich niet toeleggen op de marathon. Ik raad lopers zelfs aan om in de winterperiode regelmatig te trainen op echte crossparcoursen. Zo word je sneller en gaan je volgende lange wedstrijden zeker een stuk gemakkelijker. Natuurlijk speelt bij snelheid talent een grote rol, maar iedereen kan zo al beginnen om zich behoorlijk te verbeteren.

In de zomer kun je met relatief korte baanwedstrijden en echte tempotrainingen ook nog veel verbeteren. En als ik zeg echte tempotrainingen bedoel ik niet de “verkapte duurlopen” zoals ik tegenwoordig dikwijls zie. Dat tempo kun je namelijk al lopen. Voorbeelden zal ik eventueel volgend voorjaar wel geven en anders vraag je tegen die tijd maar even om een algemeen zomerschema. Kan ook nog voor de winter, maar voor schema’s op maat zit ik met 15 lopers nu even aan mijn max.

Eind deze maand staat de eerste cross of veldloop al op de kalender. Op zaterdag 27 oktober a.s. organiseer ik met mijn medewerkers de 7e Stelleplascross op het gelijknamige recreatieterrein in Heinkenszand. De eerste cross van het seizoen moet nog niet te lang zijn en 5170 meter is voor iedereen haalbaar. Dus ook voor beginners is deze wedstrijd uitstekend geschikt. Over de zwaarte van het parcours kan ik nog niets zeggen, want dat is afhankelijk van het weer de komende 3 weken. De ondergrond bestaat uit gras en schelpenpaden en dat is nu nog redelijk droog en hard, maar op 27 oktober???? Maar je laat je toch niet afschrikken door een beetje modder. Voor de jeugd t/m 13 jaar is er een wedstrijdje over 1270 meter of 1 ronde rond de plas. Vanaf 14 jaar 4 ronden.

Deelname is bij JARO gratis en iedereen krijgt een prijsje. Voor de beste 3 meisjes, jongens, dames en heren zijn er bekers. Na afloop is er weer een verloting op startnummer, waarbij leuke prijzen gewonnen kunnen worden.

Inschrijven kan vanaf nu t/m vrijdag 26 oktober 20.00 uur via jacroose@hetnet.nl met vermelding van naam, vrouw of man, geboortedatum, afstand, club of woonplaats. Je krijgt dan in ieder geval bericht over je startnummer. Inschrijven ter plaatse kan vanaf 12.30 uur tot 30 minuten voor jouw wedstrijd. Alle informatie vind je op deze site in de kalender en dan doorklikken bij Stelleplascross.

Maar natuurlijk moet het daar niet bij blijven. Een week later begint de crosscompetitie met de Moerschanscross in Hulst. Een week later de zware Mosselloop in Westenschouwen en zo zijn er nog de nodige crossen. En als je niet van echte crossen houdt, kies dan bij andere hardloopwedstrijden eens voor afstanden van 5 tot 8 km en niet altijd voor de langste afstanden. Deze investering zal zich volgend jaar bij de langere afstanden uitbetalen. En mocht het crossen wel bevallen en je vindt het aanbod hier maar karig? In de regio Antwerpen is er bijna wekelijks een cross. Geen overdreven lange afstanden, dus goed voor de snelheid en altijd erg gezellig.

Reacties
Even een stand van zaken i.v.m. de 7e Stelleplascross van zaterdag a.s. Op dit moment zijn er al bijna 50 voorinschrijvingen. Voor een klein wedstrijdje vind ik dat veel, want bij de laatste stratenloop in Kapelle had ik er op de dag zelf pas 63 en toen kwamen er nog ruim 80 na-inschrijvingen. Bij de cross zal het zo’n vaart niet lopen, maar in de praktijk komen de meeste voorinschrijvingen pas de laatste 2 dagen, dus wie weet. Het is nog wel te vroeg om al over kanshebbers te spreken, maar voorlopig lijkt me Jozias Boone de sterkste. Jozias won ook al de JARO cross in februari in het Kapelse bos en liep een uitstekende Kustmarathon, waarin hij als 11e eindigde. Het weer gaat veranderen en misschien wordt het parcours met de regen van vrijdag toch iets minder hard, maar modder verwacht ik nog niet. De prijzentafel voor de verloting wordt steeds aantrekkelijker. Behalve 3 paar spikes zijn er ook normale hardloopschoenen, hardloopkleding en petten en mutsen om in de winter het hoofd droog en warm te houden. En nog een heleboel andere prijsjes natuurlijk. En als er veel voorinschrijvingen zijn, schaf ik gewoon nog extra prijzen aan. Voorinschrijven t/m vrijdagavond 20.00 uur.
Jan Roose - Goes - 22/10/2018 19:06:29

Afgelopen zaterdag was ik even bij een scholierencross voor groep 4 t/m 8 in het Poelbos net buiten Goes. Datzelfde Poelbos waar ik in 1990 een echte marathon organiseerde, maar dan wel op alleen verharde wegen en paden en alles in het voordeel van de lopers om een snelle tijd te realiseren. Wind mee op de open stukken, wind tegen op het beschutte deel, d.w.z. als de wind uit de normale richting zou blazen. En dat deed hij op 9 juni 1990. Helaas ook de nodige regen, maar toch een mooie winnende tijd van 2.36 uur gelopen door de redelijk onbekende Ed Troost. Voor juni hadden we toen eigenlijk herfstachtig weer en voor de marathon was dat ideaal. Nu is het wel even anders. Half oktober en nog steeds zomer. Voor marathons te warm, maar ook om te crossen is dat niet geweldig. Wel voor het publiek, maar de meeste parcoursen liggen er droog en keihard bij. Spikes heb je dus nog niet nodig, maar in 10 dagen kan er veel veranderen. De aanmelding voor de 7e Stelleplascross is voorlopig boven verwachting. Bij de laatste stratenloop in Kapelle had ik het huidige aantal pas 5 dagen voor de wedstrijd en kwamen er in totaal 150 lopers. Dat laatste verwacht ik bij een cross niet, maar met 100 crossers zijn we meer dan tevreden. Toch wil ik er even op wijzen dat met name bij de jeugd deze wedstrijd niet alleen bedoeld is voor atleetjes van AV’56 en uit Zuid – Beveland. Ook de andere Zeeuwse verenigingen zijn van harte welkom. Een week voor de start van de crosscompetitie een mooie generale repetitie. Bij voldoende deelname lopen meisjes en jongens apart. Ik reken dus een beetje op de medewerking van de trainers. Misschien kan ik voor het Zeeuwse crossen in de toekomst nog iets betekenen, maar het moet wel van 2 kanten komen.
Jan Roose - Goes - 16/10/2018 14:16:42


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020