woensdag 23 september 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
za 17-10: 59e Singelloop Middelburg
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
vr 21-08: Summer Run Vlissingen
vr 14-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
 

Flandrien Willem van Schuerbeeck kwam, zag en overwon in 16e Kustmarathon


woensdag 10 oktober 2018 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

ZOUTELANDE – Bij de aanzet van de Stormvloedkering, zo'n 7 km na de start van de 16e Kustmarathon in Burgh-Haamstede, had de Vlaming Willem van Schuerbeeck al een gat van 1.05 min. op een tiental achtervolgers. In deze groep met de andere gedachte kanshebbers, zaten o.a.. Maciek Miereczko, de Poolse winnaar van vorig jaar, Mohammed Oumaarir, de nummer twee van vorig jaar, en uiteraard de Zeeuwse blikvangers.

Het was dus al direct de vraag of de 16e Kustmarathon opnieuw op een saaie solorace à la Hicham El Barouki, zoals in 2012, zou uitlopen. Toch waren er ook volgers, die de aanvaller voortijdig zagen sneuvelen. Want hij ging toch wel ongelofelijk hard. Dat was op het tweede deel van dit parcours toch niet vol te houden? Er waren immers al heel wat durfals, die ook voor een vroege aanval hadden gekozen, stuk gegaan in de Kustmarathon. Daar zou deze Belg vast ook nog wel achter komen.

Op Neeltje Jans, na een kleine 11 km, was de voorsprong van de bijna 34 jarige Vlaming al zo goed als verdubbeld. Het tiental keek immers al tegen een achterstand van 2.07 min. aan.

Aan het eind van de Stormvloedkering, na zo'n 15 km, maalde Willem van Schuerbeeck nog steeds stug door. Een overmoedige Yunis Stitan had inmiddels bij de achtervolgers moeten afhaken. Het resterende negental volgde hier op 2.44 min.

Ongeveer halverwege, bij strandtent Aloha in Vrouwenpolder, ontbrak Tim van den Broeke en waren er dus nog 8 achtervolgers. De achterstand op de Vlaming bedroeg hier zowat drie en een halve minuut. Daar was het ook oppassen voor natte voeten, omdat het water tot aan de strandtent stond.

In Domburg, bij de Watertoren en na bijna 30 km, oogde de Flandrien nog steeds daadkrachtig. De achtervolgende groep bleek intussen helemaal uit elkaar te zijn gevallen. Mohammed Oumaarir leek toch de één na sterkste te zijn. De Marokkaan volgde op 3.55 min. Erwin Harmes deed dat op 4.37 min. Erwin Adan op 4.48 min. Huub van Noorden en Tim Pleijte op 5.31 min.

Op de Westkappelsedijk bleek Mohammed Oumaarir nog verder van zijn voormalige rivalen te zijn weggelopen. Maar een 2e plek, en dat zou dan al voor de 3e keer zijn, was nog het hoogst haalbare. In 2016 werd hij na een lange vlucht en gedoodverfd winnaar, uiteindelijk slechts derde.

Bij de Radarpost in Westkapelle, na ruim 37 km, was het overduidelijk dat een nieuwe tegel met de naam van Willem van Schuerbeeck op de Zoutelandse dijk kan worden bijgelegd. Mohammed Oumaarir was weliswaar iets ingelopen, maar zijn achterstand van 3.15 min. was teveel om nog te kunnen toeslaan. Een al afgemat ogende Erwin Harmes volgde op 6.35 min. Daarentegen liep Christiaan van Beusichem, die na een rustige start aan een opmerkelijke opmars bezig was, nog bijzonder soepel. Zou hij de 1.02 min. achterstand op de Zeeuwse krachtpatser nog kunnen dicht lopen?

Erwin Adan was daar nog steeds tweede Zeeuw. Hij volgde op 8.28 min. en op 1.53 min. van Erwin Harmes. Maar ook bij hem leek het moeizaam te gaan. Huub van Noorden en David Bouman deden de lange trap het duin op zelfs wandelend. Zij volgden al op 10.52 min. Ralph Wiessner, die ook kalm was begonnen, had al een aantal sneller gestarten, kunnen terugpakken. Ook Huub van Noorden en David Bouman leken op 26 sec. nog haalbare prooien. Tim Pleijte bleek jammer genoeg niet zo goed als menigeen na zijn winst in de Kustloop dacht. Hij gaf al 13.35 min. toe. Was hij gevloerd door de warmte? Of door het opgedrongen tempo? Of mankeerde het toch nog aan voldoende inhoud?

Ykalo Fasha, al bekend van de laatste Aagtekerkerun en Kerstloop, zat helemaal kapot. Hij passeerde nog als tiende. Maar meer dan waarschijnlijk zou hij dat niet kunnen vasthouden. Opmerkelijk was verder dat de winnaar van vorig jaar, Maciek Miereczko, maar niet kwam opdagen. Vermoedelijk had hij dus voortijdig de pijp aan Maarten gegeven. Ruud Hoosemans maakte daardoor kans op een Top 10 plaats.

Liselotte van den Berg hoefde bij de Radarpost niets meer te vrezen. Haar zege was al zeker en daarmee pakte zij een felbegeerde tegel in de eregalerij. Monique Verschuure had nog de hulp van Menno Mud. De Yersekse had echter een achterstand van 5.24 min. op de Zoeterwoudse. De Vlissingse Samantha Luitwieler verscheen toch nog enigszins verrassend als derde vrouw. Haar achterstand op Liselotte van den Berg bedroeg 10.51 min. Maar echt makkelijk leek het niet meer te gaan. Melanie Spruyt, de winnares van vorig jaar, leek zodoende nog een goede kans te kunnen maken op het podium. De marge met de Vlissingse was immers maar 30 sec. Voor Monica Sanderse zat dat er niet meer in. Met haar dadendrang zal zij tot volgend jaar moeten wachten.

Willem van Schuerbeeck finishte uiteindelijk met 2.34.15. Mohammed Oumaarir gaf met 2.36.49 tenslotte 2.35 min. op de winnaar toe. Erwin Harmes verbaasde opnieuw met een derde plek en beste Zeeuw te zijn in 2.40.10. Bovendien had hij Christiaan van Beusichem, die na 2.41.47 over de finish kwam, toch nog onverwacht met 1.37 min. achter zich kunnen houden. Erwin Adan werd vijfde en tweede Zeeuw met 2.44.55. Huub van Noorden zesde en derde Zeeuw met 2.46.09. Ralph Wiessner zevende met 2.46.27. David Bouman achtste met 2.48.01. Tim Pleijte negende met 2.52.25. Ruud Hoosemans tiende met 2.56.46. Jozias Boone 11e met 2.57.51. Ykalo Fsaha 12e met 2.58.09. Ruud Buteijn 13e met 2.58.12. Wouter de Vries 14e met 2.58.18 en Tjitte van den Buys 15e met 2.58.49.

Liselotte van den Berg pakte met 3.00.38 en een heel ruime voorsprong de zege bij de vrouwen. Overall werd zij zelfs 17e. Monique Verschuure moest met 3.06.32 en als 27 overall, uiteindelijk bijna zes minuten op haar prijsgeven. Melanie Spruyt greep met 3.14.17 en als 48e overall toch nog de laatste podiumplek. Samantha Luitwieler verloor met 3.16.32 uiteindelijk toch nog 2.15 min. op haar. Monica Sanderse werd met 3.18.34 vijfde. Paola van Gilst met 3.25.15 zesde en Mirthe Overkamp met 3.27.46 achtste.

Over het gewijzigde parcours wil ik ongevraagd ook best iets kwijt. De polderweg naar Burghsluis is er eentje van dertien in een dozijn. Het stukje langs de Oosterschelde is zeker mooi en geeft een heel andere kijk op de Stormvloedkering. Al vind ik het buitendijkse fietspad nogal aan de smalle kant. Temeer omdat het deelnemersveld daar nog redelijk compact is. Maar het opofferen van de fraaie en sfeerrijke Hogeweg, de verstillende boswachterij, het Schouwse duin en strand en uiteraard de Manteling, vind ik toch wel een heel grote aderlating. Bovendien vind ik ruim 9 km strand aan één stuk, van Vrouwenpolder tot voorbij Westhove, wel erg veel van het goede. Uiteraard voor de deelnemers, maar ook voor de liefhebbers, die het interessant vinden om de ontwikkelingen in de wedstrijd zo goed als mogelijk te kunnen volgen.

Waarom is er juist niet naar meer afwisseling gezocht? Of was het soms een haastklus? Ook het rondlopen bij de Radarpost vind ik, voor de deelnemers mentaal gezien, een slechte keus. In de slotfase moet je dat niet willen. Corrigeren om aan de gewenste afstand te komen, kun je veel beter in het begin doen. Waarom niet deze veranderingen bij de volgende editie alsnog terugdraaien? Is Staatsbosbeheer nu echt zo onredelijk? Of is de organisatie van de Kustmarathon zo pietluttig dat het geen dubbeltje per deelnemer mag kosten? Althans dat meldde de PZC begin juni. Principes zijn vanzelfsprekend prijzenswaardig, maar toch niet tot elke prijs? De toekomst zal dus moeten uitwijzen of het lange stuk strand de meerderheid zal blijven inspireren. Nu was het buitengewoon fraai najaarsweer met nauwelijks wind. Maar bij echt herfstweer en een stevige Zeeuwse wind, kan het daar een slagveld worden. En moet je dat als organisatie eigenlijk willen? Want snel hulp bieden blijft daar risicovol. Als vergunningverlener zou je daar feitelijk ook rekening mee moeten houden. Of moet het toch eerst een keer misgaan?

Reacties
Lion heeft voor een groot deel gelijk. Je hebt wedstrijden zoals de Kustmarathon, waar de elementen een grote rol spelen en daardoor een enorme aantrekkingskracht hebben op deelnemers en je hebt de snelle wedstrijden op vlakke en hopelijke beschutte parcoursen voorzien van goed asfalt. Maar als de meeste organisaties kiezen voor het eerste, blijft er van het tweede niet veel meer over. Kijk maar eens rond in Zeeland. De marathon Zeeuws Vlaanderen is weliswaar vlakker, maar kent ook nog stukken onverhard. Welke halve marathon in de provincie gaat nog over een verhard en goed gemeten parcours? De Zwinstedenloop in Sluis, maar dat is voor 90% Belgisch. De parcoursen in Axel en Terneuzen ken ik niet ( ik ga er van uit dat ze helemaal verhard zijn ), maar Cadzand, Renesse, Westenschouwen, de nieuwe wedstrijd in Vlissingen en de Zakloop hebben allemaal onverharde stukken. Veel wedstrijden over zogenaamd courante afstanden komen niet in aanmerking voor recordlijsten, omdat ze niet officieel gemeten zijn of dat helemaal niet kan. Met wedstrijden over 10 km, 15 km en 10 mijl precies hetzelfde. Of ze zijn niet goed gemeten en/of ze zijn gedeeltelijk onverhard en kun je er geen goede tijd lopen. Alleen de 10 km in Yerseke heeft een certificaat van de juiste afstand. Een beetje ambitieuze loper wordt zo bijna gedwongen om buiten de provincie zijn of haar record te verbeteren. Overigens zijn mijn kritische noten niet nieuw en zeker niet alleen voor de Kustmarathon, want dit is ook al te lezen in publicaties van ruim 4 jaar geleden. Daarom laat ik het hierbij.
Jan Roose - Goes - 11/10/2018 09:47:47

Ik reageer niet snel, maar nu toch even wel. Ik denk dat ik voor veel deelnemers spreek, maar dit is mijn mening; Je hebt Marathons waar je voor een snelle tijd gaat en je hebt de KustMarathon waar de tijd minder belangrijk is, maar heel aan de Finish komen is wel de uitdaging en er zijn er velen die juist de zwarte van het parcours en de elementen de grote aantrekkingskracht vinden van de KM.

Ik wil ook altijd een betere tijd in de KM neer zetten als in de editie er voor, (is ook elke keer nog gelukt) maar ga er niet van uit dat ik een P.R. loop in de KustMarathon daar zijn andere Marathons voor.
Lion Baas - Vlissingen - 10/10/2018 21:26:47

Het gebied achter de Walcherse duinen met o.a. de fietspaden is helemaal niet zo onaantrekkelijk, dus om te spreken over simpele en onwaardig! Ik vind het onwaardig als deelnemers de kans lopen om geen fatsoenlijk te belopen stuk strand te vinden, zoals tijdens de stormeditie. Je marathon de mooiste of zwaarste noemen, doen er tegenwoordig zoveel en dat is erg subjectief. Ik vind de marathon van de OCMA in Middelburg nog steeds één van de mooiste, omdat ik daar mijn snelste tijd liep. Dat parcours ging vooral over B wegen tussen Middelburg en Veere en dan ook nog eens 2 keer dezelfde ronde. En over de aantrekkingskracht van deelnemers. Ik vind de beelden tussen 17.00 en 18.00 uur nu niet altijd reclame voor gezond hardlopen. Moet je dat aanmoedigen? Het is algemeen bekend dat ik een andere visie heb op hardlopen dan de tegenwoordige gebruikelijke, maar wat is er mis met het zo snel mogelijk afleggen van een courante afstand ( dat is de marathon toch? ) en daarbij alle mogelijke hindernissen uit de weg te gaan. Daar hebben we andere wedstrijden voor.
Jan Roose - Goes - 10/10/2018 18:21:14

De suggesties van Eddie m.b.t. het parcours kan ik me goed in vinden, het stukje boswachterij en de Manteling hadden meer charme dan de nu gekozen alternatieven.

Echter de suggestie van Jan Roose om de duinen + strand op het laatste stuk op te offeren voor een paar fietspaden vind ik echt Kustmarathon onwaardig. Juist die opbouw van relatief makkelijk naar loodzwaar maakt deze marathon zo mooi, vanaf Domburg kan alles nog veranderen. Vergeet ook niet dat deze marathon te boek staat als één van de mooiste van Nederland, dit trekt ook veel deelnemers, die pak je niet met wat simpele fietspaden.
Eric Wolfert - Sommelsdijk - 10/10/2018 16:54:08

Eigenlijk was de deelname van deze Belgische winnaar Willem van Schuerbeeck een geluk bij een ongeluk. Een geluk voor de wedstrijd, zodat er nu iemand met olympische deelname en een p.r. van 2.12 achter zijn naam op de erelijst prijkt. Een ongeluk voor deze hardloper zelf, omdat hij dit jaar geopereerd diende te worden. Als hij het hele jaar tiptop in orde was geweest, had hij echt niet voor de Kustmarathon gekozen, maar was hij waarschijnlijk in een snelle marathon gestart. Of hij had in augustus zijn landgenoot en Europees kampioen Koen Naert gezelschap gehouden bij het EK in Berlijn. Het parcours van de Kustmarathon nodigt de echt snelle lopers niet uit om deel te nemen. Met dezelfde training en inspanning lopen veel atleten in bijvoorbeeld Eindhoven, Amsterdam of Etten Leur gemiddeld een kwartier sneller. Ik bewonder het evenement, maar het parcours mag voor mij nog wel een paar drastische wijzigingen ondergaan. Gooi dat hele strand en al die trappen en duinen op het laatst er maar uit. Via Breezand naar Oostkapelle en vervolgens het fietspad naar Domburg. Vanaf daar het oorspronkelijke parcours tot aan het reddingsstation en via het verharde pad van de Tankloop naar Zoutelande. Vanaf het voetbalveld de boulevard op en finish op de huidige manier. Minder heroïsch, maar wel een stuk sneller en minder kans op extreme toestanden met hoog water e.d. En het publiek komt toch wel. Tijd vinden de meesten niet belangrijk? Geloof ik niets van. Velen hebben een jaar later maar één doel: hun tijd verbeteren.
Jan Roose - Goes - 10/10/2018 16:18:26


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
10000 Floris Willeboordse (debuut)30.50.93  Mse
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.55.12  Mse
800 m Franklin van Anrooij (PR 1.58.62)1.59.17  Mse
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
5000 m Yunis Stitan (debuut)15.14.24  Mse
5000 m Bezuayehu Petersen (PR)15.39.53  JoA
5000 m Emma van Mourik (PR)20.15.69  Vse
800 m Franklin van Anrooij (PR)1.58.62  Mse
800 m Ruchama Houtzager (PR 2.31.87)2.35.66  MeB
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
5000 m Bereket Petersen (PR)15.40.97  JoA
5000 m Bezuayehu Petersen (PR 15.39.53)16.01.84  JoA
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
3000 m Jaco Rip (PR 11.04.62)11.17.85  M40
1500 m Franklin van Anrooij (PR)4.00.82  Mse
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.44.09)4.20.23  Mse
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
22-08: Track Meeting Eindhoven (2)
20-08: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (4)
15-08: Next Generation Athletics Nijmegen (1)
07-08: 3e Track Meeting Utrecht (2)
01-08: Baanwedstrijd Vught (2)
26-07: Track Running Dongen (5)
Atletiek Zeeland © 2020