woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Te hard van stapel lopen, vooral in de marathon, resulteert vaak in een domper


vrijdag 5 oktober 2018 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

Onderstaande zienswijze maakte ik in april niet af, omdat ik nogal twijfels had bij de uitkomst van de toegepaste Runners World calculator. Deze gebruikte ik om aan de hand van een prestatie op een bepaalde afstand een indicatie te krijgen van de haalbare tijd op een andere afstand. In aanloop naar de herfstmarathons, heb ik het terug opgepakt en de Top 25 van de Zeeuwse bestenlijst marathon, met deze calculator gecheckt. Zie hiervoor de bijgevoegde tabel. Het resultaat daarvan deed mijn eerdere reserve verdwijnen. Uiteraard geeft de uitkomst van de calculator een indicatie en geen absolute zekerheid. Bovendien heb ik ter controle ook de puntenwaardering van deze prestaties opgezocht, zoals dat op de site van AV'56 kan worden berekend. Maar de resultaten daarvan wekken de indruk, dat de marathon enigszins wordt bevoordeeld. Hopelijk zijn er ook anderen, die mijn speurwerk interessant vinden. Of anders een reden zien om te reageren.

Kampte Ralph Wiessner in Rotterdam met een slechte dag? Of was onder 2.30 echt niet realistisch?

De dinsdag na de Rotterdamse marathon van 2018, berichtte de PZC, dat deze voor Ralph Wiessner uitermate teleurstellend was verlopen. En dan vooral, omdat hij zijn beoogde doel om binnen de 2.30 uur te finishen, niet had gehaald. Uit dat PZC verhaal bleek ook, dat de Vlissinger er zelfs kortstondig de brui aan had gegeven. Gezien de tussentijden moet dat ergens voor de 30km zijn geweest. Ook moet hij zich vrijwel onmiddellijk bedacht hebben, om alsnog de marathon uit te lopen. Uiteindelijk finishte de doorzetter in 2.38.45. Jan Roose reageerde daags hierop in het forum van Atletiek Zeeland.

Dat de Goese hardloop liefhebber graag uitdaagt, is zo langzamerhand een open deur. Regelmatig hekelt hij het huidige niveau van het Zeeuwse lange afstand lopen. Hij verwijst daarbij graag naar de hoogtijdagen. Zeg maar ruwweg de jaren tachtig van de vorige eeuw. Met enige fantasie, kan John Vermeule daar één van de laatste vertegenwoordigers van worden genoemd. Overigens wordt het hanteren van dat maatlatje, de Goesenaar niet altijd in dank afgenomen. Soms volgen er spottende verwijten in de trant van alweer zo'n oudje, die meent “dat het vroeger allemaal beter was”. Maar waarschijnlijk denken de meesten intussen, daar heb je Jan Roose weer.

De ruim 50 jarige ervaring van Jan Roose in het hardlopen en de daarmee vergaarde kennis, maakt hem onmiskenbaar een ingewijde op dit gebied. Toch heeft de gepensioneerde onderwijzer uiteraard niet de wijsheid in pacht. Al geldt dat vanzelfsprekend voor ieder ander. Maar om de Rotterdamse tijd van Ralph Wiessner realistisch te noemen, mag best wel een behoorlijke miskleun worden genoemd. Wat hem bezield heeft, dat alléén te baseren op de één week daarvoor in Vlissingen gelopen 10 km, is een raadsel. Of paste dat misschien uitstekend bij zijn graag bereden stokpaardje? En liet hij daarom gemakshalve de tijd van Ralph Wiessner in de CPC loop onbenoemd? Want zodoende deed hij niet alleen de Vlissinger tekort, maar toch bovenal zichzelf.

Blijkbaar vond Marcel Mangnus dat toch wat al te gortig. Waarschijnlijk daarom kon de Hulstenaar het niet laten om enig tegengas in het forum te geven op de ongenuanceerde mening van de Goese kanttekeningen plaatser. Door nadrukkelijk te wijzen op de halve marathon tijd van Ralph Wiessner, een maand daarvoor gelopen in de CPC loop (1.11.53), scoorde de beduidend jongere hardloopfan duidelijk een punt. Want met de voor het internet tijdperk vaak gebruikte simpele, maar ietwat grove rekensom, van tweemaal de halve marathontijd plus 10 minuten als eindtijd op de marathon, zou Ralph Wiessner dus al op iets onder de 2.34 hebben kunnen uitkomen.

Vermoedelijk gebruikt Jan Roose voor zijn richttijden nog steeds de tabellen uit het door hem vaak geprezen boek van Harry Honselaar. Door echter de voor iedereen toegankelijke calculator op Runnersweb.nl te gebruiken, die gebaseerd is op een al in 1977 door Peter Riegel ontwikkelde formule, geeft deze halve marathon tijd zelfs 2.29.52 als indicatie. Dus om en nabij 2.30 mag dan best realistisch worden genoemd. Uiteraard moet er dan wel specifiek voor de marathon zijn getraind.

Om de tegenvallende Rotterdamse tijd van Ralph Wiesnner aan een slechte dag te wijten, zoals dat in de PZC werd gedaan, en kennelijk gemakshalve door Marcel Magnus voor waar werd aangenomen, lijkt echter een dooddoener. Trouwens, zijn opvatting dat er sprake zou zijn van een generatiekloof, deel ik als jaargenoot van Jan Roose, absoluut niet. Het merendeel van de professionele trainers en commentatoren is toch meestal ook al aardig op leeftijd? Zou het niet zo zijn, dat de uitgesproken mening van Jan Roose, op hem vaak de uitwerking heeft van de bekende rode lap?

Nieuwsgierig gemaakt door de reacties van de hierboven aangehaalde hardloop liefhebbers, heb ik daarom de tussentijden van Ralph Wiessner in de Rotterdamse marathon eens uitgebreid bekeken. En tegelijkertijd ook die van Erwin Adan, Leonie Ton en Monique Verschuure. Zie hiervoor de bijgevoegde tabel. Daarin meen ik bij Ralph Wiessner en in mindere mate ook bij Erwin Adan, toch echt de vertrouwde valkuil van een te snelle start te herkennen. Vooral, omdat het verval bij Ralph Wiessner al voor de 15 km de kop opstak. En voor een goed getrainde hardloper is dat uiteraard veel te vroeg. Dat het dan niet lekker ging, is bijna vanzelfsprekend.

Te hard van stapel lopen, en dan vooral in de marathon, mondt meestal op een fikse teleurstelling uit. Overigens was het verbazend te zien, dat Ralph Wiessner blijkbaar de eerste 10 km samen met Erwin Adan was opgetrokken. Op basis van hun recentste prestaties, in aanloop naar de Rotterdamse marathon, mag dat sowieso niet wijs worden genoemd.

Ook Erwin Adan moest met zijn 2.30.06 (PR) uiteindelijk inleveren op het na de start gekozen tempo. Al was dat dan beduidend minder dan van zijn clubmakker. Uiteraard zal nooit meer het tegendeel kunnen blijken, maar als met een iets behoudender schema dan 2.26 was gestart, de eerste 5km ging immers in 17.20 min, had dat mogelijk wel een tijd onder de 2.30 opgeleverd. Opmerkelijk is dan ook dat zijn 1.09.32 uit de laatste CPC Loop, met de calculator van Runnersweb, zelfs 2.24.58 als indicatie geeft. Maar een halve marathon blijft uiteraard andere koek dan een hele. Daarvoor moeten toch beduidend meer trainingskilometers worden gemaakt, zonder veel in te boeten op de kwaliteit daarvan.

Na de kritische opmerkingen over de Walcherse mannen, verdienen de Bevelandse vrouwen, Leonie Ton en Monique Verschuure een compliment voor hun Rotterdamse marathon uit het boekje. Al is de 2.57.03 van de Yersekse vooral ook de verdienste van het tweetal hazen, dat waakte over het juiste tempo. Maar ze heeft het toch maar gefikst. Uiteraard heb ik haar halve marathon tijd uit de Venloop (1.22.39) van begin maart, ook in de Runnersweb calculator ingevoerd. En dat geeft zelfs een indicatie van 2.52.19. Dus er zou nog meer in het vat moeten zitten. Leonie Ton toverde in haar zoveelste marathon zelfs een PR tevoorschijn. Haar 3.00.07 is bovendien zo goed als gelijk aan de uitkomst van de calculator na invoer van haar PR op de halve marathon van 1.26.32 uit 2015. Voor wie toch nog steeds mocht twijfelen aan de betrouwbaarheid van de calculator, mogelijk een bewijs dat deze dat wel is. Want van Leonie is bekend, dat ze voldoende kilometers maakt.

Hoewel de tijd van Monique Verschuure goed is voor een 7e plek in de Zeeuwse bestenlijst marathon, blijft het landelijk gezien een modale tijd. In een weliswaar niet officiële vaderlandse marathon bestenlijst onder de drie uur, staat ze daarmee iets onder een 150e plek. Betreurenswaardig blijft, dat de Atletiekunie momenteel geen bestenlijsten aanbiedt. Maar gelukkig zijn er hobbyisten, zoals op sportslion.net, die deze leemte opvullen.

Irma Heeren, die op de marathon overigens nooit haar top heeft bereikt, staat 23e in deze bestenlijst met 2.35.53. Haar PR op de halve van 1.10.03 zou zelfs, alweer volgens de calculator, tot 2.26.03 hebben kunnen leiden. Overigens geldt hetzelfde voor Marlies Kort, die niet verder is gekomen dan 2.47.14. Terwijl haar PR op de halve marathon 1.16.37 is. Ofwel goed voor 2.39.44.

Reacties
De tabel van Honselaar en de Runners World calculator ontlopen elkaar helemaal niet zoveel. Bij Ralph Wiessner was ik uitgegaan van zijn 10 km die hij een week voor de marathon van Rotterdam in Vlissingen liep, maar bij een tijd in de 1.11 uur over de halve marathon komt ook Honselaar uit op een marathon in 2.29 uur. Je kunt je wel afvragen of die 1.11 uur geen uitschieter was en mag je daar een voorspelling op baseren? Al de andere resultaten van Ralph komen daar toch niet echt in de buurt. De 1.10 uur van Martijn kan volgens Honselaar een marathon betekenen tussen 2.26 en 2.27 uur, mits voldoende getraind! “En hoeveel is dat dan”, vraagt Martijn zich terecht af. In het boek van Honselaar staan ook schema’s voor de 10 km, halve en hele marathon en dat voor 6 niveaus. Bij al deze schema’s wordt uitgegaan van je recente 10 km tijd. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van deze schema’s, omdat het hoofdzakelijk duurlopen zijn en er wordt steeds een tijdsduur aangegeven. Dus niet een 20 km in zoveel, maar 1.30 uur in een tempo van bijvoorbeeld tussen 4 en 5 minuten per km, maar is daar het in- en uitlopen bijgerekend? Voor een halve marathon in 1.10.30 uur wordt er zo ongeveer 7,5 tot 8 uur getraind. Voor een gelijkwaardige marathon in 2.26 uur 10 tot 11 uur. Bij beide schema’s wordt er wel van uitgegaan dat je een 10 km tussen 31.30 en 32 minuten kunt lopen. Moeten we nu allemaal onze training met 35% uitbreiden als we een marathon gaan lopen? Veel recreanten lopen in de voorbereiding bijna 100% meer, maar zij doen normaal bijna niets. Een toploper over 10 km loopt per week al zoveel kilometers, dat hij daar ook een fatsoenlijke marathon op kan lopen. Kijk maar in het verleden naar hazen, die doorliepen en uitkwamen op een tijd ongeveer 3 á 4 minuten boven de maximaal mogelijke tijd gezien hun 10 km. Voor een gewone loper zal het dus ergens tussen deze mogelijkheden in zitten. Toch moet je bij al deze theoretische bespiegelingen oppassen. Wie 2.26 uur wil lopen moet bij een mooi vlak schema 2 x 1.13 uur kunnen lopen en met een recente 1.10.30 uur is de marge dan niet zo groot. Je loopt eigenlijk constant tegen de limiet. Veel toppers maken toch steeds deze fout. Vergroot je marge tot 4 of 5 minuten en dan loop je nog een keurige 2.30 uur. Wie probeert om het hele jaar zo te trainen dat de tijden op de onderliggende afstanden steeds sneller worden, hoeft ook niet overdreven veel kilometers ( kans op blessures ) te maken om een redelijke marathon te lopen. Natuurlijk zijn lichaamsbouw en spiervezels van invloed, maar waar loper A 120 á 140 km per week moet lopen om aan de 2.45 uur te komen, komt loper B aan dezelfde tijd met 70 km per week en eigenlijk geen specifieke voorbereiding. Hoofdzakelijk omdat loper B zo’n 3 minuten sneller is over 10 km. Hoe dat komt? Lees deze week ook mijn verhaal over het zwarte gat na de marathon.
Jan Roose - Goes - 08/10/2018 12:21:21

Het zou misschien nog wel interessant zijn om de datum van het pr op de halve toe te voegen. Dan kun je zien of dit is gelopen voor of na het pr op de hele en ook of er veel tijd tussen zat.
Martijn de Kok - Heinkenszand - 07/10/2018 21:57:10

Wel interessant. Ik baal zelf nog steeds van mijn 2.33.40 in Rotterdam na de Venloop in 1.10.01. In mijn beleving had onder de 2.30 moeten kunnen. Ik had echter last van maagklachten. En wellicht toch te weinig trainingskilometers gemaakt. Ik houd altijd de puntentabel aan op de site van av’56. De 2.33.40 geeft beduidend minder punten dan mijn 1.10.01 op de halve, 53.12 op de 10 EM en 32.05 op de 10. Zelfs nog minder dan mijn niet al te spectaculaire pr op de 3.000 meter van 8.53.

De calculator zegt dat ik rond de 2.26 kan lopen op basis van mijn halve marathon pr. Dat lijkt mij best hoog gegrepen. Een voorwaarde is ook dat je voldoende kilometers maakt. Maar wat is voldoende? En hoe verhoudt zich dat tot het ‘voldoende aantal kilometers’ dat nodig is voor een goede halve?
Martijn de Kok - Heinkenszand - 07/10/2018 20:16:10

Dit verhaal lijkt me een mooie aanleiding om een klein wedstrijdje te houden: “Voorspel de eindtijd van 5 deelnemers aan de Kustmarathon op basis van een recent resultaat.” Ik neem daarvoor de Kustloop in Vrouwenpolder. Deze halve marathon bevat bijna hetzelfde stuk strand, de temperatuur was toen ook rond de 20 graden, morgen is er iets meer wind en de beklimmingen op het eind reken ik mee in de extra marge. Voor de rest gebruik ik nog steeds de tabel van Honselaar, omdat ik deze in de praktijk het meest betrouwbaar vind. Maar ik ga andere berekeningen zeker niet bekritiseren.

Tim Pleijte: halve marathon 1.12. 26 uur eindtijd Kustmarathon tussen 2.36 en 2.38 uur.
Huub van Noorden: halve marathon 1.14.07 uur eindtijd Kustmarathon tussen 2.39 en 2.41 uur.
Erwin Harmes: halve marathon 1.15.12 uur eindtijd Kustmarathon tussen 2.43 en 2.44 uur.
Ralph Wiessner: halve marathon 1.17.10 uur eindtijd Kustmarathon tussen 2.46 en 2.48 uur.
Monica Sanderse: halve marathon 1.32.37 uur eindtijd Kustmarathon tussen 3.19 en 3.21 uur.

Je mag natuurlijk ook andere deelnemers en een andere wedstrijden als basis gebruiken. Wie doet er mee? Wel voor morgen 12.00 uur en er zijn geen prijzen.
Jan Roose - Goes - 05/10/2018 16:18:10


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020