woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

De levensduur van hardloopwedstrijden


woensdag 13 juni 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

De Lepraloop houdt op te bestaan, maar is daarmee niet alleen. Een paar jaar geleden verdween de populaire stratenloop in Domburg. De 10 mijl in Zierikzee, vorig jaar nog ZK, zie ik niet meer op de kalender staan. De redelijk bekende Bavoloop in het Brabantse Rijsbergen houdt het na zaterdag ook voor gezien en zo zijn er de laatste tijd nog meer van deze berichten. Waarom? Er zijn verschillende redenen: Organisaties vinden niet genoeg vrijwilligers en/of opvolgers, er zit geen groei in het evenement, sponsor stopt, parcours kan niet meer gebruikt worden, enz.

Anderzijds komen er voldoende hardloopwedstrijden bij. Zo staat er voor september een nieuw 2 daags loopevenement in Vlissingen in de steiger. Hardloopwedstrijden over verschillende afstanden, wandeltochten en runbikerun. Zelf probeer ik ook al jaren op verschillende manieren aan de weg te timmeren met diverse loopjes, maar ik heb helaas ook al een paar keer moeten passen. De kalender blijft echter overvol. Of dat goed of slecht is voor het hardlopen? Daar hebben we in het verleden al genoeg discussies over gevoerd.

Toch heb ik de indruk dat de meeste organisaties vooral mikken op kwantiteit en daarom hebben ze voor alle doelgroepen iets op het menu en het liefst pakken ze uit met veel randanimatie. Moeten we daar op den duur niet eens een beetje vanaf? Een 10 km met 50 lopers die allemaal onder de 40 minuten lopen is m.i. een groter spektakel. In de praktijk blijkt dat veel wedstrijden na verloop van jaren verwateren. Ze stoppen, komen weer terug in een gewijzigde vorm en het spel begint opnieuw met hetzelfde resultaat. Kijk maar naar de voorlopers van de wedstrijd in Vlissingen.

In 1970 begonnen als uurloop voor ambitieuze hardlopers vanaf de sintelbaan. Na een paar jaar een landelijke topwedstrijd, maar toen werd besloten om er een 20 km van te maken. Daarna werden start en finish verlegd naar het Bellamypark en ging de loop door onder de naam Fraporun met voor de “mindere goden” een 10 km. Na enige jaren was deze 10 km het beste bezet en de 20 km het bijnummer. Het einde van de Fraporun liet niet lang op zich wachten, maar toen kwam de PZC loop met nagenoeg hetzelfde parcours, alleen werd de 20 km een halve marathon en ook de jeugd mocht meedoen op een korte afstand.

Toch was ook deze organisatie geen lang leven beschoren. Soortgelijke gebeurtenissen zagen we in Goes met wedstrijden in de buurt van het sportcentrum. Nu heet het Oosterscheldeloop, maar ook daar zijn al de nodige andere formules geweest met als hoogtepunt het NK 25 km in 1986 met Gerard Nijboer als winnaar. In de binnenstad van Zierikzee had je ooit een goed bezette Singelloop. Pogingen met een Havenloop en/of een 10 mijl zijn niet echt een succes of blijkbaar al gestopt.

Toen ik in 1964 begon met hardlopen ( of eigenlijk atletiek ) had je naast de baanwedstrijden maar een paar wedstrijden buiten een atletiekbaan en dat alleen in de herfst, de winter en het vroege voorjaar. Eenvoudige wedstrijdjes, waar het ging om presteren en juist van die wedstrijdjes bestaan er nog 3: De Wallenloop in Goes, de Singelloop in Middelburg en de Boulevardloop in Vlissingen. Andere wedstrijden eind jaren 60 waren de Sint Nicolaascross in Middelburg met een parcours op sportpark Nadorst en de Zuiderparkloop in Terneuzen. Bij de laatste moesten de lopers tig keer over een rechthoekig grasparcours met soms schuine kanten van ongeveer 700 meter rond de vijver tegenover de atletiekbaan lopen. Je hoorde niemand klagen over saai en rottig lopen of zoiets, want het ging om strijd leveren.

Verder organiseerde men in Hulst een loop bij het huidige Moerschanscrossparcours of een cross in Koewacht. Daarna was Heikant lange tijd het decor voor een grote veldloop. En het was ook het begin van de nog steeds bestaande Mosselloop in Westenschouwen. Je zou bijna kunnen concluderen dat juist de gewone stratenloopjes en de crossen het langst kunnen overleven, al is het soms onder een andere naam en op een ander parcours. De Deltacross kwam vrij snel na de Mosselloop. Moerschans- en Elderschanscross bestaan toch al ruim 30 jaar. Een competitiecross van AV’56 ( nu Inkelcross, maar met voorlopers in Wilhelminadorp en op de Hollandse hoeve ) is er al sinds begin jaren 70. Op Walcheren waren vroeger 3 crossen voor de competitie, omdat er 3 of soms 4 clubs waren, maar door de fusies is er nu nog één overgebleven. De Scheldesportcross in Westdorpe met als voorlopers de eerder genoemde Zuiderparkloop en daarna jarenlang de Braakmancross is ook al heel oud.

Blijkbaar houden eenvoudige hardloopwedstrijden over een relatief korte afstand, weinig versnippering v.w.b. afstand en een parcours met rondjes, het langste stand. Van de langere wedstrijden bestaat eigenlijk alleen de Halve Marathon van Westenschouwen al 30 jaar. En daarnaast zijn er nog een paar lopen die lange tijd alleen als prestatieloop ( zonder uitslag ) werden georganiseerd, zoals de Massaloop in Oostkapelle, met een lange levensduur.

Mijn conclusie: Bij veel nieuwe organisaties wordt er dikwijls te hoog ingezet. Als dat na enkele jaren niet wordt gehaald, gooit men de handdoek in de ring. Nieuwe trends en varianten zijn even leuk, maar veel lopers houden dat vrij snel voor bekeken. Ik heb voldoende aanwijzingen dat de komende jaren de honger naar marathons en zelfs halve marathons zal afnemen. Nu hebben de grote stadsmarathons nog wachtlijsten, maar bij de marathons uit de tweede rij loopt de deelname fors terug en starten lopers eerder op de 10 km of de zogenaamde estafettemarathon. Misschien iets om de komende jaren rekening mee te houden en we moeten in Zeeland zeker geen 2 halve marathons in één weekend gaan organiseren.

Reacties
Goed nieuws over de geplande baanwedstrijd in Goes op vrijdag 17 augustus a.s. Het gaat zo goed als zeker door. Weliswaar niet onder de naam Goes on Track, maar als 1e Ganzestad baanwedstrijd. Liefst 7 onderdelen staan er op het programma: 100 - 200 - 1500 - 3000 - ver - kogel - discus. Misschien een beetje veel, maar een kniesoor die daar over jammert en beter iets dan niets. Deelname vanaf C junioren. Ik kan op de uitnodiging niet vinden of niet leden van een atletiekclub ook weer mee kunnen doen, maar aangezien dat de laatste jaren gebruikelijk was, ga ik daar wel van uit. Op de site van AV'56 kunnen jullie alle verdere informatie vinden. In tegenstelling tot de laatste edities zijn er deze keer geen ereprijzen, maar ik zal nog een balletje opgooien. En er is nog een maar. Het gaat alleen door als er op 14 augustus 75 voorinschrijvingen zijn. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor een club, die zelf al 600 leden heeft.
Jan Roose - Goes - 16/07/2018 17:39:37

Ik begin me trouwens ook zorgen te maken over het doorgaan van Goes on Track op 17 augustus. Toch met voorsprong de best bezette baanwedstrijd in de provincie de laatste jaren. Bij vorige edities werden er al in mei flyers verspreid, maar nu blijft het akelig stil met de berichtgeving. Niet dat ik compleet verrast ben als het onverhoopt niet doorgaat, maar jammer is dat natuurlijk wel. In 2012 heb ik namelijk zelf de aanzet gegeven voor deze wedstrijd. De eerste 2 jaar met een eenvoudig concept: 2 opeenvolgende wedstrijden met slechts 3 onderdelen per wedstrijd, zodat een kort en bondig programma gegarandeerd was. Wel met premies om de betere atleten te trekken. In 2014 werd het door AV’56 ingekort tot 1 wedstrijd vanwege werkzaamheden op het middenterrein en daarna kreeg de wedstrijd nog meer cachet en de naam Goes on Track. Toch zag ik vorig jaar al barstjes in de organisatie, want het geheel werd hoofdzakelijk gedragen door één persoon en die gaf aan om er na dat jaar mee te stoppen. Verder werd het aantal onderdelen toch weer uitgebreid en dat betekent vanzelfsprekend dat het allemaal te lang duurt. En nu is er blijkbaar niemand om de kar te trekken. Misschien speelt het feit dat de baan in Goes volgende zomer niet te gebruiken is vanwege renovatie een rol? Of vergis ik me, gaat het gewoon door en maak ik me zorgen om niets?
Jan Roose - Goes - 22/06/2018 09:52:09


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020