woensdag 21 oktober 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
Recente uitslagen
  meer uitslagen
za 10-10: Wilhelminapolderloop Goes
zo 20-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
zo 20-09: Trail By The Sea Renesse
za 19-09: 2e Wemeldingeloop
za 12-09: 10 Miles Schellach Middelburg
 

Hardlopen in de Zeeuwse media


vrijdag 18 mei 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

Eigenlijk spreken we dan hoofdzakelijk over de PZC en Omroep Zeeland. De PZC is al bijna geen echte Zeeuwse Courant meer. Het maakt deel uit van een groter geheel en voor de sport betekent dat behalve het gebruikelijke voetbalnieuws wekelijks een paar keer groot nieuws over autocoureur Max Verstappen en allerlei darters. Of Zeeuwen daar veel mee hebben, betwijfel ik en een rolmodel voor de sport vind ik Max zeker niet.

Hardlopen komt er over het algemeen bekaaid af. In de “Zeeuwse” sportbijlage afgelopen woensdag een groot verhaal over Dolf Roks en zijn jeugdspelers van de Rotterdamse club Sparta, terwijl in de kantlijn een aankondiging van de stadsloop in Middelburg met de bijna voltallige Zeeuwse top het met een paar regels moet doen.

Gelukkig kon de marathon Zeeuws Vlaanderen nog wel rekenen op een paar behoorlijke stukken. Over de Zwinsteden halve marathon in Sluis ook een aardig verhaal, maar andere wedstrijden moeten het meestal doen met een relatief kort stukje van Sjaak Sinke. Sjaak is meestal aanwezig om de aankomst te registeren en kan dan gelijk een stukje schrijven over de wedstrijd. Wat zou er nog van de berichtgeving overblijven als Sjaak daar niet aanwezig is?

Hardlopen komt tegenwoordig vooral in het nieuws vanwege randverschijnselen. Deze week over het hardlopend voorttrekken van een sleetje of te wel pullka. Dan weer over plogging, waarbij mensen al hardlopend zwerfvuil opruimen. Op zich prima, maar maak het niet te groot. Datzelfde geldt voor al die Urban City Runs, waarbij het vooral gaat om niets presteren. Leuk en aardig, maar hoe je het ook draait of keert: sport gaat om presteren op welk niveau dan ook. Als voetbalclub de Meeuwen kampioen wordt in één of andere lage amateurklasse, staat dat wel uitgebreid in de krant en niet alleen bij het Zeeuwse dialecten stukje.

Als een Zeeuwse hardloper iets wint of behoorlijk presteert, wordt dat op zijn hoogst afgedaan met een berichtje in de kantlijn. Aan de prestatie van Tim van de Broeke op Hemelsvaartdag werden ergens weggemoffeld tussen het andere sportnieuws nauwelijks 35 woorden besteed, terwijl lopers die meedoen aan woestijnlopen of een wedstrijd over 230 km enorme aandacht krijgen. Ik leef best mee met de verrichtingen van de Zeeuwse ultralopers, maar de berichtgeving moet wel in verhouding zijn.

Nu krijgen mensen een verkeerd beeld van de prestaties. Weten niet insiders en de mensen uit de media eigenlijk wel wat 8.20 minuten over 3000 meter ( de prestatie van Tim ) voorstelt? Je kunt dat vergelijken met een marathon in ongeveer 2.17 uur, terwijl een 100 km in 8 uur overeenkomt met een marathon in ongeveer 2.50 uur. Maar hardlopen op een atletiekbaan heeft blijkbaar geen uitstraling.

Bij Omroep Zeeland beperkt de aandacht zich ook tot de bekende evenementen en de ludieke loopjes. Miljoenen mensen lopen hard, maar over welk niveau spreken we nog. Vorig jaar wilde een verslaggever van Omroep Zeeland een item maken over de snel toenemende populariteit van het hardlopen en kwam zodoende ook bij mij terecht. Toen ik hem wees op het teruglopende niveau en dat met cijfers kon staven, was het item blijkbaar niet meer zo hot. Niets meer over gehoord en de betreffende journalist werkt tegenwoordig elders. De aandacht voor de Zeeuwse marathons is weliswaar behoorlijk, maar in mijn ogen wordt er altijd meer aandacht besteed aan de emoties en sensaties dan aan de prestaties. Om het met de woorden van Omroep Zeeland te zeggen: “Dat kan beter”.

Reacties
Vandaag was het ook weer prijs. Niet de 3.47.93 minuten over 1500 meter van Tim van den Broeke is het belangrijkste hardloopnieuws van dit weekend in Zeeland en zelfs de halve marathon van Renesse is dat niet. Het grootste hardloopartikel staat ook niet in de sportkrant, maar in de normale krant en gaat over de hitte bij de marathon van Leiden. Had ik het niet over sensatie i.p.v. prestatie? Dit terzijde. Voor mensen, die interesse hebben in verhalen over hardlopen of andere atletiekonderdelen, heb ik nog wat. Bij het opruimen van de zolder stuitte ik op bijna 1000 hardlooptijdschriften. Nee, niet alleen de bekende verhalen voor vooral recreanten uit Runners, maar tientallen jaargangen van de Atletiekwereld en het Duitse hardloopblad Spiridon. De Atletiekwereld vanaf 1969 tot het blad stopte en Spiridon vanaf 1976 tot heden, want daar heb ik nog steeds een abonnement op. Langer bewaren kan, maar op den duur kan ik ze misschien zelf niet meer opruimen en dat wil ik voorkomen. In de papierbak kan ook, maar is dat niet zonde. Een hardloopmuseum is er bij mijn weten niet en digitaal zal alles wel opgeslagen zijn. Heb jij een idee of kun je er iets mee? Laat het me weten of kom ze halen.
Jan Roose - Goes - 28/05/2018 13:42:48


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-10: Vestingloop Bergen op Zoom (22)
11-10: BK 10 km Lokeren (9)
10 km Floris Willeboordse (PR)30.34  Mse
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)33.07  M35
10 km Jesse Beijer (PR)36.07  Mse
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.11  M40
10 km Mirona van de Vrie (PR)43.11  Vse
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)44.40  M35
10 km Suzanne van Elsacker (PR 44.53)45.30  Vse
10 km Gerrit Spaans (PR 43.59)48.13  M65
10 km John Guequierre (PR 33.40)51.37  M65
04-10: Familiajogging Hamme (1)
04-10: Krekentrail Moerbeke (7)
25-09: Baanwedstrijd Zwolle (1)
20-09: Vestingloop Willemstad (13)
19-09: 49e Gouden Spike Leiden (3)
17-09: Avondbaanwedstrijd Rotterdam (5)
13-09: NK A/B-junioren Amersfoort (2)
12-09: Baanwedstrijd Tilburg (3)
06-09: Vestingloop Hellevoetsluis (12)
05-09: Zeeuws kampioenschap Hulst (15)
03-09: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (6)
29-08: NK baan Senioren Utrecht (3)
Atletiek Zeeland © 2020