vrijdag 10 juli 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
vr 10-07: 1e Track Meeting Utrecht
wo 22-07: Welcome Back! Vlissingen
vr 07-08: 2e Track Meeting Utrecht
 

Gezocht: gunstige dag voor marathon


maandag 9 april 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

De tijd van de voorjaarsmarathons is weer aangebroken. Zondag stond Rotterdam op de kalender en ook veel Zeeuwse vrouwen en mannen hebben daar maanden voor getraind en de meesten zijn aan de finish geraakt. Of ze starten 2 weken later in Zeeuws Vlaanderen. Sommigen lopen beide marathons en misschien is dat deze keer wel de beste optie. Of beter het feit dat ze zich voor beide marathons hebben aangemeld.

Na een lange tijd van eigenlijk te koud weer voor de tijd van het jaar gaven ze voor zondag temperaturen van tegen de 20 graden af. Voor een marathon eigenlijk funest. Niet de temperatuur van 18 of 19 graden, maar de plotselinge overgang van 6 graden tijdens Pasen naar ruim 10 graden meer een week later. Niemand is daar aan gewend en voor veel lopers is dat een ramp.

De Belg Vincent Rousseau ( een blanke loper met een p.r. van 2.07.20 uur en dat al in de jaren 90!!!! ) liet in zijn contract altijd een clausule opnemen dat hij bij deze weersomstandigheden niet zou starten. Velen herinneren zich misschien ook nog de toestanden in Rotterdam bij plotseling warm weer zo’n 10 jaar geleden. Voor de recreanten werd de wedstrijd zelfs stil gelegd. Gisteren waren er twee “voordelen”: In het begin bleef het bewolkt en er was geen wind, hoewel wind ook voor extra afkoeling kan zorgen.

Toch is de datum van een marathon en de kans op optimale omstandigheden om snelle tijden te lopen altijd een gok. Toen de marathon steeds populairder werd en de toppers vooral snelle tijden nastreefden met de daarbij behorende aantrekkelijke premies, gingen veel organisaties naar het vroege voorjaar en de herfst, omdat de kans op ideaal weer groter was.

Daarvoor vonden de meeste marathons ( eigenlijk waren er maar een paar ) plaats in de zomermaanden. De Westlandmarathon was in mei, de Rotterdam marathon oude stijl in juli en de toen 2 jaarlijkse marathon van Enschede eind augustus of begin september. Als 3e Nederlandse marathon kwam daar in 1974 de Midwintermarathon van Apeldoorn bij in het eerste weekend van februari, maar dat was in eerste instantie als “trainingsmarathon” bedoeld. Soms liepen ze daar met vorst en sneeuw en dat zijn ook niet de juiste voorwaarden voor een goede tijd. Tegenwoordig worden wedstrijden bij deze omstandigheden trouwens afgelast. Vanaf 1975 een marathon in Amsterdam, maar tot ver in de vorige eeuw ook in mei.

Over het algemeen viel het met de warmte bij deze marathons in de zomer wel mee en als de temperatuur toch eens ruim boven de 20 graden uitkwam, waren de lopers in ieder geval al aan deze temperaturen gewend. En soms had je geluk. Zo liep ik in 1976 ( een extreem warme zomer ) de Bollenstreekmarathon in Noordwijk op 31 juli en laat het nu juist op deze dag frisjes zijn.

Of je moet kiezen voor een marathon in de lente of de herfst, hangt waarschijnlijk van meerdere factoren af. Bij een marathon in maart of april moet je al tijdens de wintermaanden met de specifieke voorbereiding beginnen in dikwijls koud weer. Als je dan de pech hebt met een relatief warme wedstrijddag is dat verschil in temperatuur des te vervelender. Met een voorbereiding in augustus en september zal dat probleem minder groot zijn met het oog op een marathon in oktober. Het is maar waar je als loper het beste mee uit de voeten kunt en welke marathon je voorkeur heeft.

Wat moet je doen in het geval van een “Rousseau dag”? Als je zeker weet dat je deze grote temperatuurswisseling niet verdraagt, moet je niet starten en zo snel mogelijk een andere mogelijkheid zoeken. Vandaar mijn opmerking over de optie Zeeuws Vlaanderen. Na 2 weken is je topvorm nog niet weg. Als je wel start gelden natuurlijk de gebruikelijke zaken over drinken, maar…….vooral het nat houden van het lichaam is belangrijk. Giet dus bij elke post water over hoofd, nek en bovenbenen. Draag weinig ( alleen hemdje en broekje ) maar wel wijde kleding en geen strakke tight of compressiekousen en neem zeker geen camelbag of drankbelt mee. Met zulke attributen aan je lijf ga je alleen maar meer zweten. Loop zoveel mogelijk aan de buitenkant van de groep lopers, zodat je nog wat wind vangt. Pas je looptempo aan en probeer niet om je voorgenomen tijd te halen. Als het aan het begin toch niet lekker gaat moet je voor km 10 stoppen, want dan heb je je lichaam nog niet gesloopt.

Zaken die ik altijd vertel in de aanloop naar een warme marathon, dus verwijt me niet dat ik dit vorige week niet even gemeld heb. Verder blijkt in de praktijk dat lichtgewichten minder last van de warmte hebben dan redelijk stevig gebouwde lopers, maar dit soort zaken los je niet eventjes in een paar dagen op. Ik blijf me wel verbazen over lopers die op zulke dagen in een lange broek, 2 shirtjes over elkaar en de nodige attributen aan hun lijf een marathon gaan lopen. Zelfs bij de Oosterscheldeloop over 10 mijl zag ik nog zulke deelnemers en daar hadden ze nog extra “pech”, omdat ook de zon flink van de partij was.

Een laatste opmerking over Rotterdam. Was de nieuwe start een goed idee? De valpartij was m.i. toeval en had niet zoveel met de nieuwe startplaats te maken. Een start met direct een klim vind ik echter maar niets. Bij veel sporters ( ook wielrenners klagen daarover, als ze vanuit het vertrek een berg moeten beklimmen ) snijdt het de benen af en ze komen daarna niet of nauwelijks in het goede ritme. Bij een paar Zeeuwse loopjes heb of had je dat ook. Als het niet om tijden gaat is dat geen ramp, maar bij de Frapoloop over 20 km waar je direct vanaf het Bellamypark de boulevard op moest vond ik het verschrikkelijk. Hoe was jullie ervaring met de warmte en deze nieuwe start?

Reacties
Toen ik dit verhaaltje bijna 2 weken geleden schreef, kon ik niet vermoeden dat het nog warmer zou worden. Vanmiddag was het hier in Wilhelminadorp liefst 27 graden. Als alle weersverwachtingen kloppen hebben de marathonlopers in Zeeuws Vlaanderen zaterdag dus geen ideale omstandigheden om een mooie tijd te lopen. Pech, pech en nog eens pech als je op recordjacht bent. En een marathon loop je niet even elke maand om het alsnog te proberen of je moet Yuki Kawauchi heten. Deze Japanse winnaar van de Boston marathon afgelopen maandag liep sinds 2009 liefst 79 marathons en bleef daarvan 77 keer onder de 2.20 uur. Bij gemiddeld 8 marathons per jaar zelfs 11 keer onder de 2.10 uur en een p.r. van 2.08.14 uur. Alle geldende wetten over marathonlopen en de voorbereiding lapt hij aan zijn laars en deze man is nog niet eens profatleet. Even terug naar a.s. zaterdag. De temperatuur gaat een beetje zakken en in het begin van de dag geven ze bewolking af. Toch zou je steeds meer gaan pleiten voor een nog vroegere start. In Rotterdam zijn ze op den duur ook gezwicht en is de start in een paar jaar tijd van 13.00 uur naar 10.00 uur gegaan. In Parijs werd er 2 weken geleden zelfs al om 8.30 uur gestart en de elite vrouwen nog 16 minuten eerder. Om organisatorische reden is zo’n vroege start misschien niet altijd mogelijk, maar als ik moet kiezen tussen “meer belangstelling voor mijn evenement of de beste omstandigheden voor de lopers” weet ik het wel. Succes allemaal.
Jan Roose - Goes - 19/04/2018 17:55:01

Ik vrees dat je er in discussies als deze nooit uit gaat komen vanwege een (vrijwel onoverbrugbare) generatiekloof. Verleden versus heden. Vroeger was de nationale en Zeeuwse top veel breder (gouden generatie Vermeulen, Vonck etc). Dat komt waarschijnlijk nooit meer terug. Daarentegen wordt er tegenwoordig mondiaal gezien veel harder gelopen. Twee verschillende werelden dus, waarbij de ene niet minder is dan de andere.
Marcel Mangnus - Hulst - 11/04/2018 15:56:22

Vroeger had ik een clubgenoot die tijdens de zomer altijd riep: “Wacht maar tot het crossseizoen. Dan zal ik eens iets laten zien.” Tijdens het crossseizoen volgde dan steevast: …… je kunt het zelf wel invullen, denk ik. Als ik alle uitspraken van Khalid Choukoud lees, begint hij aardig op mijn clubgenoot te lijken. Toch moet ik voor de volledigheid vermelden dat deze clubgenoot tijden heeft neergezet waar veel hardlopers nu jaloers op zouden zijn. En hij liep in ieder geval wedstrijden en dat er dan eens een tegenvaller bij zat, zodat hij tot deze uitspraken kwam, is dan niet zo erg. Wedstrijden lopen doen de huidige Nederlandse toppers nauwelijks. Ze trainen zich een slag in de rondte en hopen dan op het heilige moment een wereldprestatie neer te zetten, zonder testwedstrijden om te kijken of ze het ook daadwerkelijk kunnen. Ik vergelijk dit met een hoogspringer, die bij elke wedstrijd alle hoogtes overslaat en vervolgens op 2.40 meter 3 x afspringt. En dat de Afrikaanse lopers geen wedstrijden lopen in de voorbereiding? Is dat zo of weten wij het niet? Ik lees in het Duitse hardloopblad Spiridon regelmatig uitslagen, waar ik deze namen wel tegenkom bij een halve marathon in februari of maart. Of is dat dan iemand met toevallig dezelfde naam?
Jan Roose - Goes - 11/04/2018 09:33:05

Zoals je in het krantenartikel kon lezen had Ralph een hele slechte dag. Dat kan iedere loper overkomen, zelfs als je vorm uitstekend is en je volledig gepiekt hebt naar een wedstrijd toe. Dat moet jij herkennen als oud-loper.

Khalid Choukoud daarentegen had brute pech. Ik vind het veel te makkelijk om vanaf de zijlijn te concluderen dat 2u10 te hoog gegrepen was. Wij kennen als buitenstaanders de ins en outs niet. Hij heeft zich lang in Marokko voorbereid op deze marathon en zal daarbij niets aan het toeval hebben overgelaten. De theorie dat het lopen van veel wedstrijden snellere tijden genereert op de marathon, blijft een subjectieve die nauwelijks getoetst kan worden. De Keniaanse toppers (zoals podium Rotterdam) doen het in ieder geval niet. Ook de rekensommetjes/tabellen uit de boekjes zijn een benadering, waarover gediscussieerd kan worden.

Wat ik wel zeer met je eens ben, is je visie over de marathonbenadering vanuit snelheid (dus kortere afstanden zoals de 10.000m). Daarin sta je zeker niet alleen, want dit wordt beaamd door vele toplopers- en trainers.
Marcel Mangnus - Hulst - 10/04/2018 19:06:07

Ik spreek over recente tijden, Marcel. De toptijden van Choukoud staan al een tijdje en zijn sindsdien niet meer verbeterd. Voluit gelopen of ingehouden training? Laat die jongens eens meer wedstrijden lopen. Dan weten we echt wat ze waard zijn. Met 1.11.53 uur loopt Ralph maximaal 2.32 uur en dat was 4 weken geleden. Moet ik dan gelet op zijn 10 km van vorige week concluderen dat hij te vroeg in vorm was? Ze hebben het wedstrijdje zelf opgezet als laatste test, dus ik neem aan dat hij volle bak heeft gelopen. Misschien kan Ralph duidelijkheid verschaffen.
Jan Roose - Goes - 10/04/2018 15:23:31

Vorig jaar liep Ralph Wiessner in Rotterdam al een knappe 2.36u. Je vergeet te melden dat hij enkele weken geleden nog een dik pr op de halve marathon liep: 1.11.53u in de CPC-loop.

En Khalid Choukoud? Die heeft op de halve 1u01 hoog staan en op de 10.000m 28:26. Op basis daarvan (en zijn pr van 2u10 hoog) lijkt me een tijd onder de 2u10 wel degelijk een realistische doelstelling. Hij behoort al jaren tot de Nederlandse top en doet qua snelheid niet onder voor bijv. een Michel Butter. Die laatste heeft ook al onder de 2u10 gelopen, dus waarom zou dat niet kunnen? Vraag is of de 1.03.38u van Choukoud op de halve een voluit gelopen wedstrijd of een doorgedreven training was?
Marcel Mangnus - Hulst - 10/04/2018 14:14:09

Vandaag las ik in de PZC het stukje over de marathon van Ralph Wiessner. Voor mij reden genoeg om nog met een aanvulling te komen, hoewel mijn visie velen bekend in de oren zal klinken. De winnaar in Rotterdam is in staat om een halve marathon onder het uur en een 10000 meter onder de 27 minuten te lopen. Een marathon in 2.05 uur is dan realistisch en dat het dan net niet lukt kan aan de omstandigheden of de vorm van de dag liggen. De enige Nederlandse topper in het veld roept echter dat hij een tijd onder de 2.10 uur wil lopen, maar is dat wel haalbaar? Choukoud liep een maandje voor de marathon in Den Haag bij de CPC halve marathon 1.03.38 uur. Met zo’n tijd kun je op de marathon maximaal 2.12 uur halen. Of denken we hier allemaal te veel dat je met enorm veel kilometers in de benen wel even 2 x achter elkaar ongeveer dat tempo kunt lopen? En wat te denken van de betere Zeeuwse lopers. In februari werd al verteld dat Erwin Harmes een marathon in 2.20 uur wil lopen. Waren dat Erwin zijn woorden of heeft de verslaggever er dat van gemaakt? Zijn resultaten over de halve marathon wezen daar echter helemaal niet op. Of bedoelde hij in de 2.20 uur en dus onder de 2.30 uur. Dat kan wel, want zijn 31.57 over 10 km bij de Vrijburgloop een week voor de marathon gaat in de richting 2.27 uur. Datzelfde geldt voor Erwin Adan, die met 32.15 min. rond de 2.28 uur zou moeten kunnen lopen en het dus gezien de omstandigheden goed gedaan heeft. Maar voor Ralph is onder 2.30 uur gewoon niet realistisch. Hij liep bij de 10 km testloop 33.57 min en dat wijst in de richting van 2.36 uur. Nog een goede tijd en met 2.38 mag hij meer dan tevreden zijn. Overigens vind ik zo’n goed gemeten 10 km wedstrijd een week voor een marathon een goed idee. Aan de hand van de tijd kun je dan een goed schema maken voor je marathon. Ook een halve marathon ongeveer een maand voor de marathon geeft een goede indicatie. Deze afstanden moeten dan wel op normale parcoursen worden gelopen en niet met stukken zand, duinen en andere hindernissen. Voor de Kustmarathon heeft dit betoog dus niet zoveel zin, hoewel de halve van Haamstede op een zwaar parcours ook een aardig ijkpunt kan zijn. Interessant was de uitspraak van Kamiel Maase bij het verslag van de Rotterdam Marathon. Hij had het over de benadering van de marathon vanuit de 10 km training. Hij haalde op die manier de beste resultaten. Ben ik toch niet alleen met mijn beweringen over “Eerst hard …..dan langer”.
Jan Roose - Goes - 10/04/2018 10:04:58


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
05-07: Stratenloop Zele (6)
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.47  M40
10 km Jonnathan Duinkerke (debuut)40.02  Mse
10 km Arthur van Aartsen (PR 41.22)45.05  M45
10 km Wendy Wijnstra (PR 45.24)45.35  V35
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)45.37  M35
5 km Wouter Verstraate (PR)16.05  Mse
04-07: Testwedstrijd Papendal (1)
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.45.11)3.45.99  Mse
Atletiek Zeeland © 2020