dinsdag 7 april 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Recente uitslagen
  meer uitslagen
zo 08-03: 4e Natuurloop Cadzand-Bad (51)
za 07-03: 53e Massaloop Oostkapelle (174)
za 29-02: 31e Kustcross Vlissingen (107)
za 29-02: Scheldeloop Terneuzen (61)
zo 23-02: 9e Kapellecross Kapelle-Biezelinge (75)
zo 23-02: Bosbokkentrail Westenschouwen (273)
zo 23-02: 3e Natuurloop Cadzand-Bad (42)
za 22-02: Halve van Axel (248)
 

Erwin Harmes voegt na serie missers alsnog Goese Wallenloop aan zegelijst toe


zondag 21 januari 2018 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

GOES – In aanloop naar de 57e Wallenloop, was er een sprankje hoop dat de winnaar van de twee vorige edities, opnieuw aan de start zou staan om deze voor de derde keer op rij te komen winnen. Maar zelfs dat sprankje werd al ruim voor de start weggenomen. Want bij het traditiegetrouwe warmlopen viel Duffelaar Tim van de Velde absoluut niet te ontdekken. Weliswaar was in het blog van Duffel coach Andre Boonen opgemerkt, dat de A junior in de Sylvestercross met een pijnlijke knie kampte. Dat verklaarde ook dat hij daar slechts tweede werd in zijn categorie. Ruim achter winnaar Luuk Maas. Na het voor de jonge Vlaming succesvolle EK cross U20, waar hij als 11e finishte op slechts 12 sec. van veelbelovend talent en winnaar Jakob Ingebritsen, betekende dat een forse tegenvaller.

Misschien was de onwillige knie de reden voor zijn afwezigheid in Goes, maar uiteraard blijft dat puur gissen. Want nergens werd er gerept over zijn absentie. Dus mogelijk vindt hij, of zijn entourage, deze vooral gezellige club uitstapjes niet langer passend voor iemand van zijn niveau. Dat zijn afwezigheid een aanzienlijke aderlating voor de 57e Wallenloop betekende, lijdt echter geen twijfel.

Niettemin was Maarten De Nys er wel. Achter zijn clubgenoot Tim van de Velde werd hij immers tweemaal achtereen de één na beste. Althans zo zag ik. Want nadat hij in 2016 hand in hand met Tim van de Velde over de finish was gekomen, werd hij als winnaar bij de senioren gehuldigd. Het Vlaamse talent, dat duidelijk niet voluit was gegaan, bleek toen voor het gemak bij de junioren te zijn geklasseerd. In 2015 werd Maarten De Nys ook als eens derde achter Tim Pleijte en Erwin Harmes.

Vooraf leek Maarten De Nys dus de te kloppen man te zijn. Vooral omdat Tim van den Broeke voor de start had laten weten, vanwege een voetblessure niet voluit te zullen gaan. Uiteindelijk pakte het echter heel anders uit. En ging Erwin Harmes met opmerkelijk regelmatige rondetijden van o.a. 3.57, 3.57, 3.58, en 3.56, overtuigend met de zege aan de haal. De gedachte topfavoriet werd tenslotte slechts teleurstellend vijfde.

Opmerkelijk in het nieuwe jaar was, dat de start enigszins was verplaatst. Zodat de ongeveer 130 deelnemers nu in een rechte lijn konden finishen in plaats van voorheen in de onoverzichtelijke bocht. In de eerste van de zes te lopen rondjes van 1.24 km om het restant van de Oostwal, voerden na zo'n 800 meter, de Duffelaars Joachim Poortmans en Maarten De Nys een kopgroep van zes aan. Deze bestond verder uit: derde Vlaming Kenzo van Cauter, Erwin Harmes, Patrick de Vos en Yunis Stitan. De derde Duffelaar, Jurgen Torfs, had al eerder moeten afhaken. Boris de Bruijn was al kort na de start tussen wal en schip geraakt. Tim van den Broeke was, zoals eerder opgemerkt, terughoudend gestart.

Door een tempo versnelling in de tweede ronde, had Erwin Harmes zijn rivalen weten kwijt te raken. Maar of dat definitief zou zijn, bleef de vraag. Want de Middelburgse krachtpatser loopt nu eenmaal meer met passie dan met ratio. Met de strategie van Mo Farah zal hij waarschijnlijk wel nooit weten te verrassen. Patrick de Vos, Yunis Stitan en de beide Duffelaars volgden hem op 8 sec. Voor Kenzo van Cauter gingen ook zij al te hard. Tim van den Broeke was op 17 sec. al bezig aan een opmars. Duffelaar Jurgen Torfs was al door de Vlissinger gepasseerd. En dat gold ook voor Boris de Bruijn. Monique Verschuure ging al te snel voor haar belangrijkste rivale Esther Vermue.

Hoewel Erwin Harmes een voorfietser had, was hij in de derde ronde al van ver hoorbaar. Want alweer maakte hij het zich niet makkelijk. Patrick de Vos leek op 14 sec. de sterkste achtervolger. Joachim Poortmans en Maarten De Nys volgden op 18 sec. Tim van den Broeke op 24 sec. Kenzo van Cauter op 27 sec. Yunis Stitan op 29 sec. Monique Verschuure moest het nu ook in haar eentje zien te redden. Esther Vermue gaf al 18 sec. prijs op de sterke Yersekse. Monica Sanderse 39 sec. Yvonne Moerland 1.02 min.

In de vierde ronde leek de eerste winst van de Goese Wallenloop binnen te zijn voor de Middelburgse smaakmaker. Vooral omdat de achterstand van Patrick de Vos was toegenomen tot 19 sec. Joachim Poortmans volgde op 28 sec, Tim van den Broeke jagend op de 3e plek op 30 sec. en Maarten De Nys op 34 sec. Yunis Stitan en Kenzo van Cauter op 46 sec. Jurgen Torfs op 1.12 min. Boris de Bruijn op 1.27 min. Yann Sinke en Monique Verschuure op 2.31 min. Esther Vermue op 3.07 min. en Monica Sanderse op 3.38 min.

De dienstdoende postbode deed in de 5e ronde onverstoorbaar zijn werk en trok zich helemaal niets van de Wallenloop aan. Erwin Harmes en de gedubbelde Yvonne Moerland kregen zodoende geen ruim baan van hem. Patrick de Vos volgde intussen op 24 sec. Tim van den Broeke en Joachim Poortmans op 38 sec. Maarten de Nys op 53 sec. Yunis Stitan op 1.04 min, liet weten dat het lekker ging. Maar zijn winst van de Kerstloop had toch meer doen verwachten. Kenzo van Cauter volgde op 1.07 min. Jurgen Torfs op 1.40 min. Boris de Bruijn op 1.53 min. Monique Verschuure op 3.12 min.

In de 6e en laatste ronde was Erwin Harmes, met nog ongeveer 400 meter voor de boeg, al zeker van zijn eerste zege in de Goese Wallenloop. Patrick de Vos was op 29 sec. dat ook van de 2e plaats. Tim van den Broeke moest op 45 sec. nog steeds knokken voor de 3e plek. Want Joachim Poortmans gaf zich met drie seconden meer nog niet gewonnen. Na zijn podiumplekken in de drie voorgaande jaren stelde Maarten de Nys op 1.13 min. dus ronduit teleur. Yunis Stitan volgde op 1.22 min. Kenzo van Cauter op 1.28 min.

Erwin Harmes won uiteindelijk in 23.26 min. En dat was meteen zijn snelste tijd van de acht deelnames tot nu toe. Maar met anderhalve minuut meer dan de 21.55 min. van Raf Wijns uit 1991, bleef hij uiteraard ruim verwijderd van het inmiddels bejaarde parcoursrecord. De winnende tijd is goed voor een 28e plek op de lange lijst met overwegend niet Zeeuwse winnaars. Puur op tijd is dat overigens een 54e plek, die hij ook nog eens met vier anderen moet delen. De beste Zeeuwse prestatie blijft van Mauricio Gonzalez met 22.23 min. uit 1995. Gevolgd door Piet Vonck met 22.45 min. uit 1974, Tim Pleijte met 22.47 min. uit 2015 en Léon van der Velden met 22.51 min. uit 1987.

Patrick de Vos finishte op 33 sec. en met 23.59 min. als tweede. Tim van den Broeke met 24.11 als derde. Joachim Poortmans met 24.16 min. als vierde en Maarten de Nys met 24.45 min. als vijfde.

Yunis Stitan met 24.52 min, Kenzo van Cauter met 25.00 min, Jurgen Torfs met 25.39 min, Boris de Bruijn met 25.51 min. en Jan-Willem Roelse met 26.16 min. maakten de Top 10 compleet.

Monique Verschuure eindigde met 27.25 min. en een achterstand van 3.51 min. op Erwin Harmes, als snelste vrouw en 16e overall. De Yersekse verbeterde daarmee haar parcoursrecord van 28.59 min. uit 2015 met ruim anderhalve minuut. Overigens lopen de vrouwen pas vanaf 2006 samen met de mannen dezelfde afstand. Om na het gehoorde enthousiasme haar prestatie toch enigszins in perspectief te plaatsen, breng ik de 12% plus norm voor vrouwen in herinnering. Zie de afbeelding. Een vergelijkbaar niveau met de de winnende tijd van Erwin Harmes, zou dan feitelijk 26.15 min. behoren te zijn. Kortom er is nog flink wat bij te schaven aan het niveau van de Zeeuwse vrouwen.

Esther Vermue werd met 28.53 min. tweede vrouw en 25e overall. Monica Sanderse met 29.35 min. derde vrouw en 32e overall. Yvonne Moerland met 30.14 vierde vrouw en 41e overall.

Bij de start van een nieuw jaar zijn er vanzelfsprekend altijd goede voornemens en hoopvolle verwachtingen. Maar de zesjes cultuur in het Zeeuwse hardlopen, werd in de eerste wedstrijd van 2018 niet veelbelovend gebroken. En ook in de pijplijn viel er weinig te ontwaren. De focus in het Zeeuwse hardlopen, is en blijft toch vooral gericht op de langere afstanden met de Kustmarathon als het ultieme doel. En dat komt de snelheid nu eenmaal niet ten goede. Hoewel de Zeeuwen te boek staan als doorbijters, telt spijtig genoeg het Zeeuwse hardlopen op landelijk niveau sinds het stoppen van John Vermeule en Sébastièn Schletterer niet meer mee.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reacties:
Jan Roose: Dore Priester En Ricardo Sint ..
Jeroen Janse: Resultaten Run Your Own Race 5..
Jan Roose: Zal Heerser John Vermeule Ooit..
Jan Roose: Resultaten Run Your Own Race 5..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
08-03: 45e CPC Loop Den Haag (89)
01-03: 20 van Alphen Alphen a/d Rijn (4)
01-03: Rico Salvettiloop Moergestel (2)
23-02: NK indoor Senioren Apeldoorn (1)
23-02: Wegwedstrijd Xabia (1)
22-02: BK indoor studenten Gent (2)
15-02: NK indoor A/B-junioren Apeldoorn (2)
Atletiek Zeeland © 2020