vrijdag 10 juli 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
vr 10-07: 1e Track Meeting Utrecht
wo 22-07: Welcome Back! Vlissingen
vr 07-08: 2e Track Meeting Utrecht
 

De beste stuurlui staan aan wal


vrijdag 22 december 2017 - Auteur/Bron: Jan Roose

“Zeg Jan Roose, luister eens even. Jij schrijft wel allemaal van die grote verhalen over hardlopen, maar hoe zit dat met jezelf? Je kunt wel schrijven dat hardlopers anders moeten trainen, wat voor soort wedstrijden of ze bij voorkeur moeten lopen en waar ze aan moeten denken bij de aanschaf van hardloopschoenen, maar doe je dat zelf eigenlijk wel? We zien je bijna nooit bij een hardloopwedstrijd in Zeeland en als je meedoet bengel je helemaal achteraan in een tempo van niks. Je roept dat er meer gecrosst moet worden, maar je eigen veldlopen zijn uit de kalender verdwenen. Hoe zit dat?”

Eigenlijk is dat waar. Zeker het laatste jaar is de klad er behoorlijk ingekomen. Nu kan ik een heleboel argumenten aanvoeren als verdediging, maar dat ik het dit jaar een beetje heb laten versloffen zal ik niet ontkennen. Het begon vorig jaar december met een onwillige rechterknie. Starten bij de Wallenloop kon ik na het inlopen zodoende uit mijn hoofd zetten. De klachten verplaatsen zich naar hamstring en rug, zodat ik bij de Kapellecross alleen m.b.v. tape de korte cross kon uitlopen. En dat met veel moeite. Behandeling bij de fysio bracht uitkomst, maar toen was er weer een ander lichamelijk ongemak. Gelukkig bleek dat verder onschuldig te zijn, maar op de één of andere manier speelde het toch mee om lekker te trainen.

Hoewel ik tijd genoeg heb, beperken de trainingen zich al bijna het hele jaar tot loopjes van 30 á 40 minuten in een sukkeldrafje. In februari en maart nog 4 crossen van 6 km gelopen, maar toen toch maar besloten om de wedstrijden een tijdje te laten voor wat het is. In augustus weer een 3000 meter op de baan gelopen, maar dat was geen reclame voor het hardlopen. Van een paar mensen kreeg ik de hint om dat maar niet meer te doen en ze hebben gelijk.

Afgelopen jaar wel regelmatig nieuwe schoenen aangeschaft, want volgens mijn eigen zeggen is dat ook een vorm van motivatie. Ondanks al mijn goed bedoelde adviezen over de aanschaf van hardloopschoenen toch zelf een keer in de fout gegaan. Een paar, gekocht via internet, was een halve maat te klein. Normaal heb ik maat UK 8,5 en dat komt overeen met 42 2/3. Bij dat Amerikaanse merk stond echter maat 42,5 en dat bleek UK 8 te zijn en als ze dan ook nog een beetje klein uitvallen is dat in feite een miskoop. In het begin dacht ik dat het wel meeviel, maar echt lekker zitten ze niet. Ik heb deze schoenen sinds augustus en er misschien 70 km op gelopen. Het is een lichtgewicht schoentje en je mag ze hebben voor een appeltaart of een fles Belgisch bier. Overigens heb ik mijn nauwelijks gedragen spikes en een paar trailschoenen een tijdje terug ook zo geruild.

Eind november had ik toch weer een wedstrijd gepland, namelijk de Kleine Zakloop. Op die dag had ik echter last van een verkoudheid. Normaal gezien geen probleem, maar met een mindere conditie betekende deze optelsom dat ik er maar niet aan begonnen ben. Dit jaar is op sportgebied een complete flop met de minste wedstrijden sinds mijn start in 1964. Ik heb de meeste maanden geen 100 km gelopen en slechts aan 6 wedstrijden meegedaan. Ik ga dus mijn eigen adviezen eens goed lezen en hopelijk gaat het dan weer beter. Eerst een basis leggen met iets langere duurlopen en dan proberen toch weer kilometers binnen de 6 minuten te lopen. Het beginnersschema uit “Eerst hard … dan langer” dient als leidraad.

Toch was het dit jaar niet allemaal negatief. De mede door mij georganiseerde hardloopwedstrijden in Kapelle waren een succes. Een paar lopers maken graag gebruik van mijn adviezen en het opstellen van schemaatjes geeft ook een zekere voldoening. En als het dan op mijn 67ste met bijna 54 hardloopjaren op de teller toch niet meer lukt, kan ik altijd nog stukjes schrijven over het hardlopen en kleine wedstrijdjes organiseren. Ik heb nog ideeën genoeg. Dit was in ieder geval de laatste bijdrage van 2017 en uiteraard wens ik iedereen het beste voor 2018.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
05-07: Stratenloop Zele (6)
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.47  M40
10 km Jonnathan Duinkerke (debuut)40.02  Mse
10 km Arthur van Aartsen (PR 41.22)45.05  M45
10 km Wendy Wijnstra (PR 45.24)45.35  V35
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)45.37  M35
5 km Wouter Verstraate (PR)16.05  Mse
04-07: Testwedstrijd Papendal (1)
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.45.11)3.45.99  Mse
Atletiek Zeeland © 2020