vrijdag 10 juli 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
vr 10-07: 1e Track Meeting Utrecht
wo 22-07: Welcome Back! Vlissingen
vr 07-08: 2e Track Meeting Utrecht
 

Komen sportorganisaties onder druk te staan?


woensdag 29 november 2017 - Auteur/Bron: Jan Roose

Als ik de berichtgeving mag geloven, wordt het in de toekomst steeds moeilijker om sportwedstrijden te organiseren op plaatsen die daar niet specifiek voor zijn ingericht. Teamsporten hebben daar dus geen last van, want deze wedstrijden vinden plaats op een sportveld of in een sporthal. Vooral het wielrennen dreigt het kind van de rekening te worden. De inzet van vrijwillige motorrijders, die voor de beveiliging van het parcours zorgen, wordt nader bekeken.

Als dit aan banden wordt gelegd kunnen ze alleen nog wedstrijden houden op relatief korte rondjes. Ook de hier zowel in de zomer als in de winter populaire mountainbikewedstrijden krijgen problemen. Redelijk veel van deze wedstrijden vinden plaats op terreinen van Staatsbosbeheer of andere natuurinstanties.

In het Wemeldingse bos en aan het Veerse Meer bij Wolphaartsdijk hebben ze nu nog toestemming gekregen, maar volgend jaar krijgen ze die niet meer. Op Den Inkel moet er volgend jaar € 1,- per deelnemer worden afgedragen.

Hoe zit dat met de hardloopwedstrijden op dit soort locaties? Mag ik een kruis maken over de loop in het Kapelse bos? Moet AV’56 weer op zoek naar een ander crossparcours als het op Den Inkel extra duur wordt? Hoeveel wedstrijden in de Domeinen van Westenschouwen krijgen nog een vergunning?

Ik heb deze informatie via via en misschien wordt de soep niet …………., maar er zal wel iets van waar zijn. Een paar maanden geleden heb ik al eens een balletje opgegooid over vaste parcoursen, die zowel door hardlopers, wielrenners en skeeleraars gebruikt kunnen worden. Op de skeelerbaan in Goes mag dat bijvoorbeeld zonder vergunning, maar dat is met 365 meter een beetje kort.

Ik zit te denken aan een parcours van 2 á 3 km met de mogelijkheid om een kleinere ronde te lopen of te rijden. Als ze dan op de overgebleven ruimte ook nog een onverharde omloop aanleggen om te crossen, zijn we mooi uit de brand. Bespaart een hoop werk i.v.m. uitzetten en als elke Zeeuwse gemeente zo’n voorziening heeft, krijg je veel nieuwe wedstrijden. Vervolgens nog een simpele ruimte als kleedkamer en om in te schrijven en sporten maar.

Kost waarschijnlijk minder dan bijvoorbeeld een dure atletiekaccommodatie, die hoofdzakelijk voor trainingen wordt gebruikt!!!. Niet dat ik daar vanaf wil, maar een beetje intensiever gebruik voor wedstrijden zou welkom zijn. Toekomstmuziek? Eerst afwachten of het allemaal zo’n vaart loopt. En anders moeten organisaties inventief zijn. Dat kan, maar dan moet je niet inzetten op de massa.

Je kunt een groep mensen niet verbieden om op hetzelfde moment een bepaald parcours te lopen. Als deze mensen geen startnummer dragen, maar iemand is zo vriendelijk om na een aantal ronden volgorde ( ze roepen indien noodzakelijk hun naam ) en tijden te noteren is het dan een officiële wedstrijd? Voor de sporters waarschijnlijk wel, maar voor buitenstaanders niet. Zeker als je dit doet op plaatsen waar op dat tijdstip niet veel andere mensen komen. Nu zullen veel hardlopers deze ideeën onzinnig vinden, maar als straks een groot deel van de huidige wedstrijdjes verdwijnt door de nieuwe regels is het misschien wel de oplossing.

Reacties
“Kustmarathon blijft bij weigering om te betalen voor gebruik bos”, lees ik deze ochtend. Ik vind het ook niet prettig om geconfronteerd te worden met extra kosten bij de loop in het Kapelse bos, maar mogen wij als hardlopers eigenlijk wel klagen? Voor de meeste wedstrijden, die niet op een atletiekbaan of in een hal plaatsvinden, betalen we een schijntje ( zie eerdere reactie ) voor het gebruik van de locatie/parcours. Ik vraag me af of de Kustmarathon zichzelf niet in de vingers snijdt als je het parcours moet aanpassen. Hoewel ik persoonlijk vind dat je een marathon en ook een halve marathon op een zo vlak mogelijk en goed verhard parcours moet houden, vrees ik dat het schrappen van de passages door het bos ( horen de duinen daar ook bij? ) voor veel deelnemers een domper zal zijn. En nog iets: De Kustmarathon is toch min of meer het uithangbord van het Zeeuwse hardlopen. Gaat een conflict met Staatsbosbeheer straks niet doorwegen op andere organisaties, die gebruik maken van bosgebieden? Bij de Deltacross werd er al nauwlettend toegezien op handhaving van de overeenkomst. Leidt het niet tot nog minder wedstrijden in bosgebieden? De ene wel betalen en de andere niet, lijkt me ook geen eerlijke oplossing. Zoals ik eerder opmerkte: Laat Sport Zeeland of de politiek bemiddelen en niet elke organisatie voor zich.
Jan Roose - Goes - 16/03/2018 09:48:53

Mijn bericht van vorige week was dus blijkbaar geen loos alarm. Het verslag van de Den Inkelcross in de PZC vandaag gaat hoofdzakelijk over de strengere regelgeving van Staatsbosbeheer en de consequenties voor deze cross ( en andere wedstrijden? ) in de toekomst. Clubs worden door het bericht overvallen, maar gelukkig kunnen ze nu aan de bel trekken. Misschien SportZeeland inschakelen of kunnen de hardlopende en fietsende politici iets doen? Concreet is er nog niets en ik lees ook iets positiefs. Over een verbod, zoals bij sommige mountainbikewedstrijden, wordt nog niet gesproken. Het wordt van evenement tot evenement bekeken en het kan duurder worden. De kosten bij Staatsbosbeheer zijn overigens al behoorlijk hoog vergeleken bij de léges, die aan een gemeente moeten worden betaald voor een vergunning. Afgelopen winter betaalde ik aan de gemeente Borsele voor de Stelleplascross € 21,45. Bij de gemeente Goes was dat voor de Parkcross € 37,05. Voor de Kapellecross ben ik aan Staatsbosbeheer € 72,60,- verschuldigd, maar de vergunning van de gemeente Kapelle is dan gratis. Als het dus echt veel duurder wordt op terreinen van Staatsbosbeheer is een overstap naar een andere locatie te overwegen. Maar waar vind je geschikte locaties met een andere beheerder? Op de Stelleplas is een leuke cross op een mooi parcours mogelijk, maar niet met een ronde van 2 km of langer. Datzelfde geldt voor het park in Goes-Zuid en daar is ook een ruimte voor inschrijven, verkleden en prijsuitreiking een probleem. Of je moet terecht kunnen in één van de scholen of bij de Cirkel van het Gors. Kun je in het park achter de atletiekbaan in Goes een cross uitzetten of heb je dan te veel asfaltstroken, die je d.m.v. matten kunt oversteken? Hoe de mogelijkheden in andere delen van de provincie zijn kan ik uiteraard niet overzien, maar met paaltjes, lint en vooral veel mankracht zijn er vast nog wel mooie crossparcoursen uit te zetten. Ik zal in ieder geval eventueel hogere kosten niet doorrekenen naar mijn deelnemers. Bij JARO blijft het gewoon gratis.
Jan Roose - Goes - 04/12/2017 12:55:09


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
05-07: Stratenloop Zele (6)
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.47  M40
10 km Jonnathan Duinkerke (debuut)40.02  Mse
10 km Arthur van Aartsen (PR 41.22)45.05  M45
10 km Wendy Wijnstra (PR 45.24)45.35  V35
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)45.37  M35
5 km Wouter Verstraate (PR)16.05  Mse
04-07: Testwedstrijd Papendal (1)
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.45.11)3.45.99  Mse
Atletiek Zeeland © 2020