vrijdag 10 juli 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
vr 10-07: 1e Track Meeting Utrecht
wo 22-07: Welcome Back! Vlissingen
vr 07-08: 2e Track Meeting Utrecht
 

Gaan jullie nog crossen deze winter?


maandag 16 oktober 2017 - Auteur/Bron: Jan Roose

De laatste jaren schreef ik steevast in oktober een heel verhaal over de crossen of het veldlopen. Over het belang van de crossen met het oog op het volgende zomerseizoen. Dat de cross dus geen doel is, maar een middel om een betere loper te worden. Dat een lange trail en een cross beide op onverharde parcoursen worden gehouden, maar vanwege lengte en tempo wezenlijk anders zijn. Dat je in een crossseizoen minstens 10 tot 15 crossen moet lopen en niet een paar crossen tussen alle stratenlopen door. En zo nog een paar zaken.

Ik ben echter een roepende in de woestijn, dus daar waag ik me niet meer aan. Met het voorlopig wegvallen van de JARO crossen wordt het toch al kleine aanbod in de provincie nog minder. Moerschanscross, Mosselloop, Elderschanscross, Inkelcross, Deltacross, Schelde Sportcross, Grevelingencross en de Kustcross, waarvan voor de volwassenen een paar wedstrijden nog zijn omgebouwd tot een soort trail. Slechts 8 crossen in 4 maanden.

Voor wie dat een beetje weinig vindt en graag door de modder, het bos of de wei loopt wijs ik op de crossen in België van KAVVV op maximaal een uur rijden vanaf Goes:

Uitgebreide informatie met locaties en adressen kun je vinden op de site van KAVVV atletiek. Overal is kleed- en douchegelegenheid en natuurlijk een kantine. Heb je belangstelling, maar wil je nog meer weten? Gewoon even mailen naar jacroose@hetnet.nl.

Reacties
Op de site van AV Flakkee staat de Kustcross nog op 3 maart: http://www.avflakkee.nl/index.php/nieuws/categorieen/vereniging/item/543-zeeuwse-crosscompetitie-2017-2018-gaat-van-start op Inschrijvenzeeland.nl staat de kustcross ook op 3 maart. Op de website van Dynamica Staat de Kustcross inderdaad op 10 februari: http://www.dynamica-sport.nl/nieuws/288/crosscompetitie-20172018.html
Verwarrend inderdaad. Even afstemmen wat de juiste datum is.
Bart Verhaeghe - Kapelle-Biezelinge - 21/10/2017 17:48:09

Ik ben blij met dit bericht van Bart, maar word ook een beetje in verwarring gebracht. Op de site van Dynamica staat namelijk ook iets over de Zeeuwse crosscompetitie 2017 - 2018 en daar wordt de cross van AV Flakkee niet meer vernoemd. De Kustcross van Dynamica is naar voren geschoven en staat voor 10 februari 2018. Hoe zit het precies?
Jan Roose - Goes - 20/10/2017 17:57:38

Ingeschreven voor Zeeuwse Crosscompetitie 2017 via inschrijvenzeeland.nl. Gedeeld op Facebook (bericht van AV Flakkee). Even wat meer promotie op zetten en neem voorbeeld aan AV Flakkee om artikel op website te zetten plus te delen (AV''56, Dynamica en Delta sport). Is mooie reeks en hierboven goede argumenten van Jan en Erwin om deel te nemen. Het houdt de benen soepel door de winter heen.
Bart Verhaeghe - Kapelle-Biezelinge - 20/10/2017 16:47:08

Een betere promotie voor het crossen kun je niet hebben. Als ook de nummer 3 van de Kustmarathon overtuigd is van het nut van het crossen, zullen mijn beweringen toch wel een beetje waar zijn. Dat Erwin kiest voor de nationale crosswedstrijden vind ik logisch, maar voor veel andere Zeeuwen zullen dit soort redelijk lange verplaatsingen toch een struikelblok zijn. Hoewel er helaas in de provincie maar weinig echte crossen zijn, is er in deze periode wel een behoorlijk aanbod andere wedstrijdjes. Ook hier vind je parcoursen die gedeeltelijk onverhard zijn en op sommige plekken toch een crossachtig karakter hebben. Een prima alternatief, maar kies dan eens niet altijd voor de langste afstand van meestal ruim boven de 10 km. Beperk je eens tot bijvoorbeeld een 6 of 7 km in een duidelijk hoger tempo. Wel met voldoende in- en uitlopen natuurlijk. Bedenk ook dat de spierschade na een echte cross minder groot is dan na een stratenloop. Een dag na een cross kun je in principe een normale duurloop trainen. Na een intensieve stratenloop valt dat soms tegen en kom je soms niet verder dan een beetje dribbelen of fietsen. Ook kun je in de wintertraining tot eind december of indien gewenst nog langer speciale veldlooptrainingen inlassen met het oog op sterker worden. Of train je altijd op dezelfde manier?
Jan Roose - Goes - 19/10/2017 15:53:11

Het word voor mij lastig om voor het zeeuwscrosscircuit te gaan.Zoek het meer op de nationale crossen met veel tegenstand.De mosselloop staat wel op mijn programma.Ook de moerschanscross zal ik waarschijnlijk mee gaan pakken.Ik denk voor velen dat het heel goed is om te gaan crossen.Je bouwt veel kracht en inhoud op,door het zwaardere ondergrond op onverharde paden.Ook voor de cordinatie en ten goede voor de looptechniek.
Erwin Harmes - Middelburg - 19/10/2017 10:30:33


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
05-07: Stratenloop Zele (6)
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.47  M40
10 km Jonnathan Duinkerke (debuut)40.02  Mse
10 km Arthur van Aartsen (PR 41.22)45.05  M45
10 km Wendy Wijnstra (PR 45.24)45.35  V35
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)45.37  M35
5 km Wouter Verstraate (PR)16.05  Mse
04-07: Testwedstrijd Papendal (1)
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.45.11)3.45.99  Mse
Atletiek Zeeland © 2020