vrijdag 29 mei 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 

Terugblik op de 14e Kustmarathon


donderdag 5 oktober 2017 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

ZOUTELANDE – In het inmiddels met meerdere onderdelen overladen Kustmarathonweekend, zorgde Tim Pleijte voor een daverende stunt, door volstrekt onverwacht de 14e editie van het onbetwiste koningsnummer te winnen. Ja, daar waarmee het in 2003 allemaal zeer bescheiden is begonnen. De Vlissinger deed dat overigens in een verdienstelijke 2.36.12. En dat betekende tevens een PR. Want tot nu toe heeft de trail minnaar zich immers nog niet gewaagd aan een snelle stadsmarathon. En mogelijk komt dat er ook nooit van. Toch zou dat jammer zijn. Want een 2.20, of zelfs nog lager, zou haalbaar moeten kunnen zijn.

Trouwens, zou er iemand, buiten mogelijk dan wat verblinde fans, dit van tevoren hebben durven voorspellen? Vooraf werd immers de Marokkaan Mohamed Oumaarir als de grootste kanshebber gezien. Maar door ongeduld en misrekening, verprutste de nummer twee van vorig jaar, door afzegging van de geblesseerde tweevoudige winnaar Hamid El Mouaziz, de uitgelezen kans op de overwinning. En daarmee een ingemetselde tegel in de intussen al stevige reeks Kustmarathon helden op de Zoutelandse wandeldijk.

Op de Veersegatdam, al na zo'n 16 km, trok de Marokkaan ten aanval. Gedurfd vroeg, gezien de voornamelijk te verwachten tegenwind. Weliswaar gooide hij vorig jaar zelfs al enkele kilometers na de start de remmen los. Maar toen was het zo goed als windstil. Door het gemis aan ervaring met de Zeeuwse zuidwestenwind, onderschatte hij, zoals dus later bleek, grovelijk de nog te wachten moeilijkheidsgraad.

Voor Westkapelle vond hij daarom vroegtijdig zijn Waterloo. Uiteindelijk werd hij zelfs maar derde. En dat met een achterstand van 6.29 min. op Tim Pleijte. Want ook Huub van Noorden wist hem voor de finish nog te achterhalen. De tweede Zeeuw gaf met zijn 2.42.05 tenslotte 5.53 min. toe op de dolgelukkige Vlissinger, die het zijn grootste overwinning tot nu toe noemde.

Achteraf bezien was het misschien wel een meesterzet van de Zeeuwse ultratrailers. Huub van Noorden en Tim Pleijte schuwden immers het kopwerk en lieten dit onbeschaamd over aan de Marokkaanse favoriet. Waarschijnlijk was de in een shirtje van een Middelburgse sponsor gehesen atleet, dat op een gegeven moment zo spuugzat, dat hij voortijdig de benen nam. Maar vervolgens vergat hij tijdig terug te schakelen naar de juiste versnelling voor de nog af te leggen zware kilometers. En wellicht trapte hij daardoor in de mogelijk bedachte val.

Daarmee trad Mohamed Oumaarir in de voetsporen van Kim Reijnierse (2003), Marc Papanikitas en Wim Padmos (2004) en Michel Schrier (2011), die met wat meer meer geduld, toen ook eenvoudig de overwinning hadden kunnen pakken. Maar door overmoed kregen zij te kampen met een voortijdig haperende motor en faalden ook zij jammerlijk. Te vroeg voor de aanval kiezen in de marathon is een bekende valkuil. En dat geldt zeker in de Kustmarathon, waar het beulswerk immers pas iets voor halverwege echt opdoemt. Daarnaast kunnen wind en/of hoogwater een bijkomende hindernis vormen.

Daarom kan de winst van Tim Pleijte, overigens nog maar de derde Zeeuw die dit kunstje flikte, na eerder Sébastièn Schletterer en Huub van Noorden, nauwelijks een glansrijke worden genoemd. Eerder een tactisch knappe of gelukkige. In de duinen voor Domburg lukte het om Huub van Noorden aan zijn lot over te laten. Meer dan waarschijnlijk, dacht Tim Pleijte op dat moment aan niet meer, dan tweede en beste Zeeuw te kunnen worden. Want hij was vast niet vergeten, dat vorig jaar bij Westkapelle, ook bij hem het licht voortijdig uitging.

Sébastièn Schletterer wist overigens driemaal (2004,2008 en 2009) de Kustmarathon te winnen. Hoezeer hij daarna ook probeerde daar een vierde overwinning aan toe te voegen, dat lukte hem maar niet. Wat graag had hij Jan van der Marel, die zelfs driemaal op rij wist te winnen, op dat punt overtroefd. Maar tweemaal strandde hij achter gesponsorde Noord-Afrikanen als tweede. Alleen in 2013, toen door afwezigheid van gesponsorde concurrenten, alle seinen op groen stonden voor een vierde zege, koos hij voor een vroege aanval, die ook hem noodlottig werd. Al was dat dan niet door een haperende motor, maar door een betreurde fout bij het afdalen van de Veersegatdam. Daar moest hij zo nodig met Erwin Harmes strijden om als eerste het strand op te gaan. Net voor Domburg moest hij hiervoor de tol betalen en noodgedwongen en gedesillusioneerd opgeven vanwege een tegenstribbelende lies. Huub van Noorden kon zodoende verrassend winnen.

Winnen deed het loopfenomeen uit Middelburg dus nooit na een lange ontsnapping. Opmerkelijk is zelfs dat Sébastièn Schletterer steeds won met uiterst minieme verschillen. Met afstand behorend tot de geringste in de Kustmarathon geschiedenis. Bij zijn eerste winst in 2004 ging het om 42 sec. Toen wist hij Wim Padmos, die op een zekere overwinning leek af te stevenen, alsnog op de Zoutelandse Boulevard te achterhalen. In 2008 waren het zelfs maar 22 seconden. Toen verraste de Middelburger een sterke Bart de Bergé, die dacht met twee lijken (Niels Koole en Sébastièn Schletterer) op stap te zijn. Spijtig genoeg hebben we de Vlaming nooit meer voor een revanche terug mogen zien. In 2009 bleef hij vriend Miquel van Tongeren, ook maar 34 sec. voor.

Natuurlijk verzaakte Erwin Harmes ook in deze editie niet bij het doen van kopwerk. Maar zijn rol was op Neeltje Jans al teleurstellend vroeg uitgespeeld. Door een losse veter en ook nog eens een steentje in zijn schoen, liep hij achterstand op. Weliswaar wist hij dit nog goed te maken. Maar de krachtpatser uit Middelburg bleek op de voor hem belangrijkste dag van het jaar, krachteloos. Want niet veel verder moest hij opnieuw lossen. En zo was hij al veel te vroeg tot een onverwachte figurantenrol veroordeeld.

Tweevoudig Nederlands kampioen 100 km (2015 en 2016), Pascal van Norden, wist hem uiteindelijk zelfs nog te achterhalen, waardoor de Middelburger zelfs maar vijfde werd op 11.28 min. na Tim Pleijte. En dat was gewoon een tegenvaller vanjewelste voor hem en zijn fans. Vooral omdat hij zichzelf vooraf winstkansen had toegedicht en daartoe aangezet door Omroep Zeeland, dat op een zelf gemaakt schilderij had uitgebeeld.

Ralph Wiessner (M35) finishte met 2.49.34 als zesde. Martijn de Kok met 2.52.09 als zevende. De Belg Aaike de Wever (M35) met 2.55.08 als achtste. Remy Vasseur (M35) met 2.58.24 als negende en Erwin Adan met 2.59.14 als tiende.

In tegenstelling tot de mannen, bleven de Zeeuwse vrouwen ver verwijderd van het overall podium. De Tsjechische Radka Churanova (V35) won ogenschijnlijk makkelijk in 3.05.30. De Belgische Annelies Deketelaere die lang geforceerd in haar spoor had weten te blijven, moest uiteindelijk toch buigen. Bij De Hoge Hil in Domburg bedroeg het verschil nog maar 36 sec, maar op de finish was dat tenslotte aangedikt tot 6.03 min. De Bredase Amy van den Broek werd derde met 3.15.02. Selina van der Vliet (V35) uit Soest vierde met 3.15.41. Liselotte Andriese uit Zoeterwoude vijfde met 3.17.58. Zesde en beste Zeeuwse Monique Verschuure (V35) met 3.20.19. Carla Ophorst (V55) uit Honselersdijk wist als zevende met 3.21.22, Leonie Ton (V40) acht tellen achter zich te houden.

Meer wedstrijddetails zijn terug te zien in het onderstaande video verslag.

Met 18 graden, veel zon en een behoorlijke zuidwestenwind, dus grotendeels tegen, kreeg de Kustmarathon alweer ideaal weer. In elk geval veel beter dan de weersvoorspellingen hadden doen vermoeden.

Totaal finishten er 1363 deelnemers, waarvan 228 vrouwen. Ofwel bijna 17%. Vergeleken met het record van vorig jaar met 1493 finishers, waren dat er 130 minder.

OPINIE – Dat de Kustmarathon als evenement een succes genoemd mag worden is zonneklaar. Maar sportief gezien, is deze unieke natuurmarathon spijtig genoeg niet tot een landelijke klassieker kunnen uitgroeien. Althans voor ambitieuze hardlopers van buiten de regio. In de eerste jaren was die belangstelling er wel. En dat leidde tot een bijna vanzelfsprekende jaarlijkse deelname. Driemaal op rij leverde dat een overwinning op voor de nuchtere en beresterke Jan van de Marel en eenmaal voor Rik Wolswinkel. Maar door de intrede van gesponsorde Noord-Afrikanen, voor het eerst in 2010, heeft dit volgens sommigen de Kustmarathon zijn aantrekkelijkheid als wedstrijd doen verliezen.

Steeds sneller? Volgens Omroep Zeeland zou dat in elk geval voor de Top 10 zo zijn. Maar of dat door gerichte training ook voor het totaal zo is, mag sterk betwijfeld worden. Het verschil tussen de kop van de wedstrijd en de rest lijkt juist alleen maar groter te zijn geworden. En dat is dan vooral het gevolg door de inbreng van gesponsorde lopers en omdat een aantal Zeeuwen, feitelijk halve profs zijn geworden. Forse weken draaien van 150 km of meer en dat dan ook nog eens in diverse hartslagzones, is voor de meeste deelnemers nu eenmaal moeilijk te combineren met een volledige baan en/of gezin. Nog afgezien van het oplopen van blessures. Maar om een een beetje vooraan mee te kunnen doen, hoort dat feitelijk wel. Een marathon lopen is echter een ultieme wens geworden. Hoe lang er over wordt gedaan, telt daarbij nauwelijks.

Reacties
Bedankt voor de analyse Eddie. Echter, deze is niet veel waard als een hele belangrijke tegenstander buiten beschouwing wordt gelaten: de ZW wind (= grootste gedeelte tegenwind). Als het niet harder waait dan ZW 3 kun je makkelijker alleen op pad. Anders gezegd: als de wind bijna wegvalt of in de rug duwt, is er geen noodzaak om samen te scholen. Meeste edities na 2009 zijn gekenmerkt door een wat gunstigere wind. Door de vele varianten van alle edities tot nu toe, is het appels met peren vergelijken, dit geldt ook voor de eindtijden. De edities die ik meedeed werden gekenmerkt door de volgende winden:
2004: ZW 4-5
2008: ZW 5-6
2009: ZW 7-8
2010: ZW 3 en heel veel vliegjes op duinen tussen Domburg en Westkapelle
2013: weinig wind,
2014: ZW 3-4

Als je deze gegevens mee neemt, dan is het vrij logisch waarom mijn voorsprong klein was in 2008 en 2009.
In 2004, mijn eerste marathon, dacht ik niet mee te doen voor de winst. Ik was behouden gestart (3rde groep) uit angst voor het onbekende. Bij Vrouwenpolder kwam ik bij groepje 2 en vanaf Domburg liep ik alleen en rekende me al rijk met de 2de plek. Echter binnen 1km van de finish rekende ik ook nog een moegestreden Wim Padmos in en viel dus, hoe sneu ik het ook voor Wim vond, mij de winst me ten deel. Een scenario waar ik geen rekening mee had gehouden.
Ik ben benieuwd naar een completere analyse, waarbij ook minstens de 3rde plaats wordt meegewogen. De keren dat ik 2de werd, in 2010 achter Athamna (de eerste tevens zeer plotselinge deelname van een Noord-Afrikaan) en in 2014 achter El Mouaziz, Weliswaar overtroefd, maar met geringe achterstand best of the rest, heb ik toen veel meer het achterste van mijn tong moeten laten zien. De wind was toen een stuk minder heftig dan in 2008 en 2009, maar veel minder gunstig dan de (wind mee) edities waarbij de parcoursrecords werden gelopen.
Morgen eindelijk weer eens een windje die enigszins waardig is voor de "zwaarste marathon van NL".
Sebastien Schletterer - Middelburg - 06/10/2017 17:12:45


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Atletiek Zeeland © 2020