dinsdag 14 juli 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 18-07: 2e Track Meeting Utrecht
wo 22-07: Welcome Back! Vlissingen
vr 07-08: 3e Track Meeting Utrecht
 

Pakt men doping wel serieus aan?


maandag 2 oktober 2017 - Auteur/Bron: Jan Roose

Eén van de deelnemers aan de Zeeuwse Kustmarathon is oud wielrenner Michael Boogerd. Hij kreeg van de organisatie een wildcard, maar eigenlijk is hij nog steeds geschorst. Een dopingschorsing houdt in dat je ook niet aan wedstrijden van andere sporten mag meedoen. Zelfs georganiseerd trainen is verboden. Zijn bekentenis over dopinggebruik was er al in 2013, maar deze schorsing begon pas in 2016 en zodoende moet hij nog even wachten om aan wedstrijden mee te kunnen doen. De Zeeuwse Kustmarathon valt echter niet onder de vlag van de atletiekunie en is dus officieel geen wedstrijd!!! De Russische uitgesloten hardlopers en alle andere geschorste superlopers zijn dus blijkbaar welkom. Moet je dat als organisatie willen?

De WK atletiek in Londen is alweer bijna 2 maanden geleden en alle medailles zijn uitgereikt. Hoeveel medailles zullen ook werkelijk behouden blijven? Nu werden er al diverse extra medailles uitgereikt vanwege kampioenschappen in het verleden. Atleten die alsnog een medaille kregen, omdat anderen door de betere methodes toch zijn betrapt. En tijdens deze kampioenschappen werden bij sommige prestaties al vraagtekens gezet.

Eind juni vlak voor het begin van de Tour de France was er een opmerkelijke uitspraak van voormalig marathontopper Luc Krotwaar: “Bij de Diamond League atletiekwedstrijd in Parijs staan er waarschijnlijk meer atleten met doping in hun lijf dan bij de start van de Tour.” Wielrennen heeft de naam, maar veel insiders zijn er van overtuigd dat het bij andere sporten minstens net zo erg is. Door alle schandalen treedt men bij het wielrennen in ieder geval op tegen dopingzondaars, althans bij de renners in de publiciteit.

Want hoe zit dat met al die onbekende coureurs die overal rondjes rond de kerk rijden, waar soms toch een aardig zakcentje verdiend kan worden? Bij TMZ de vrije wielrenbond hier in Zeeland werd tijdens de jaarlijkse vergadering diverse malen aangedrongen op controles. Collega renners worden dus blijkbaar niet altijd vertrouwd. Het bestuur van TMZ onderkent het probleem, maar controles zijn eenvoudigweg te duur.

Hoe zit dat in de atletiek en dan in ons geval het hardlopen? Op topniveau zijn er controles en worden er regelmatig atleten gepakt en gestraft. Deze gevallen komen dikwijls uit dezelfde hoek en er is vooral veel “schimmigheid”. Bepaalde trainingsgroepen hebben een slechte naam en zijn verdacht, maar hard bewijs is er niet. Of zoekt men er bewust niet naar? Russische atleten zijn momenteel uitgesloten van internationale wedstrijden, omdat de Russische anti dopingcommissie bewust knoeide met allerlei urine- en bloedstalen. Ook hier kun je zeggen dat Rusland de naam heeft, maar hoe zit het in andere landen?

Sommige landen nemen het ook niet zo nauw met de ethische waarden in de sport. Ze kopen atleten uit andere landen en de dopinggevallen bij medaillewinnaars zijn legio. Steeds meer van die geweldige en onoverwinbaar geachte Kenianen lopen nu toch tegen de lamp, maar hoe zit het in onze Westerse landen?

Ook een paar Nederlandse atleten zijn de afgelopen decennia betrapt, terwijl velen de hand voor deze mensen in het vuur durfde te steken. En hoe zorgvuldig treedt de anti dopingcommissie in ons land op of gebeurt dat met een zekere willekeur? Controleren ze wel eens bij het betaalde voetbal of gaat daar teveel geld in om?

Kwalijke zaken, maar worden ook nu vooraanstaande sporters niet de hand boven het hoofd gehouden, ondanks alle controles buiten competitie en het regelmatig invullen van allerlei gegevens? Ik las een samenvatting van een rapport over 2016 aangaande controles in Duitsland en de bijbehorende conclusies. Er werden 12646 controles uitgevoerd, waarbij in totaal 15359 stalen werden afgenomen. Hiervan waren slechts 2887 bloedmonsters. De rest urine, terwijl juist de bloedstalen meer informatie geven. Ruim de helft van de controles vond plaats bij niet Olympische sporten, zoals bodybuilding, American Football of waterskiën en bij buitenlanders. Het risico dat eigen Olympische sporters gepakt zouden worden werd dus klein gehouden. Schijnbaar is Duitsland een schoon land als het over doping gaat, want er waren maar 98 positieve gevallen.

Maar nu komt het: Slechts 18 sporters kregen daadwerkelijk een schorsing opgelegd, waarvan 11 uit niet Olympische sporten. Van de 7 Olympische sporters kwamen er 6 uit het buitenland, dus van mogelijke Duitse medaillekandidaten werd er maar één ( een gewichtheffer ) uitgesloten. De andere 80 positieve gevallen konden allemaal een medisch attest overleggen, d.w.z. dat ze een op de dopinglijst voorkomend geneesmiddel mogen gebruiken vanwege een kwaal. Dit grijze gebied roept veel vragen op. Als ik me erg inspan begin ik ook te kuchen en te piepen, maar lijd ik dan aan astma waar ik medicijnen voor in moet nemen en waar ik dan toevallig net iets beter door presteer?

Doping uitroeien lijkt me onmogelijk. Betrapte sporters levenslang schorsen ( en dat is dus ook voor andere sporten, zelfs op recreatief niveau ) is misschien wel de beste oplossing. Natuurlijk moet je oppassen met de grensgevallen. Van een hoestdrankje waarin toevallig een verboden stof zit gaat niemand sneller lopen, maar je bent eigenlijk schuldig. En hoe zit het met de doping in het Zeeuwse hardlopen? Bij een enquête rond een vorige Kustmarathon gaf een klein percentage toe wel eens iets te gebruiken. Wie zijn dat dan en moet ik met een scheef oog naar collega hardlopers kijken?


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
05-07: Stratenloop Zele (6)
10 km Sven Vermeulen (PR 36.39)37.47  M40
10 km Jonnathan Duinkerke (debuut)40.02  Mse
10 km Arthur van Aartsen (PR 41.22)45.05  M45
10 km Wendy Wijnstra (PR 45.24)45.35  V35
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)45.37  M35
5 km Wouter Verstraate (PR)16.05  Mse
04-07: Testwedstrijd Papendal (1)
1500 m Tim van den Broeke (PR 3.45.11)3.45.99  Mse
Atletiek Zeeland © 2020