dinsdag 2 juni 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 

Mijn Jungfrau marathon in Zwitserland


maandag 11 september 2017 - Auteur/Bron: Ingrid IJsebaert

Jungfrau marathon 9 september 2017

Mijn laatste marathon was in november 2016. Daarna ben ik aan het sukkelen gegaan. Niet dat ik niet liep, maar niet als vanzelf. Een DNF in Rotterdam marathon en niet starten in Zeeuws Vlaanderen waren dan ook taaie ervaringen. In 2010 was ik al eens ingeschreven voor de Jungfrau. Maar een peesscheuring in mijn voet strooide roet in dat plan. In plaats van de marathon lopen, werd het gips. Maar afgelopen zaterdag was het dan zover. Een lang gekoesterde wens: starten in Interlaken en finish op de kleine Scheidegg.

Samen met Eva IJsebaert, Annelies Baauw en Gaston IJsebaert (die gelukkig weer ff thuis was) naar de start op 350 meter van ons logeeradres. Ik was niet noemenswaardig gespannen, meer opgewonden en zo'n zin om eraan te beginnen. Niet bang voor de hoogtemeters, maar wel enorm nieuwsgierig naar wat er mij te wachten stond, zeker van mezelf...ik ging dat doen !

Het was bewolkt en ze gaven veel regen af. Het lastige is dat je niet precies weet wat je te wachten staat. Wanneer gaat het regenen en hoe koud gaat het worden hoe hoger je komt. Achteraf de juiste kledingkeuze gemaakt en geen kou gehad.

Om 9.35 uur mocht ik los direct achter de elite renners en de plaatselijke favorieten. Eerst een ere ronde door Interlaken en dan richting die indrukwekkende Jungfrau. De eerste 25 km is redelijk vlak, liep makkelijk en waren dan ook snel voorbij totdat we aan Wengen kwamen. Van de verhalen wist ik dat het daar ging beginnen en het begon: P door het dorp rechtsom sta je in 1x keer stil, 3 kilometer omhoog zo steil dat hardlopen voor deze polder loper echt niet mogelijk was. Maar het was fantastisch. Wat een uitzichten. Ik bleef maar lachen en genieten.

Op 33 km stonden Eva, Annelies en Gaston. Ondertussen waren we de mist, regen en kou ingelopen. We bleven klimmen. Soms kon je kleine stukjes weer rennen. Maar snel was het weer te steil. Hoe hoger we kwamen, hoe smaller de paden en hoe slechter beloopbaar ze waren. Door de regen werd het ook nog glad. Ik vond het prachtig.

In de laatste kilometers kwamen we boven de boomgrens. Met zonnig weer heb je vast een prachtig zicht het dal in. Maar met de mist was het voor mij alsof je op het eind van de wereld kwam. Kippenvel en af en toe natte ogen. Het is met geen pen te beschrijven wat een prachtige tocht dit was. Ik heb geen moment afgezien, ik heb alleen maar gelachen en genoten en gefinisht met een brok in m'n keel van geluk.

(En als ik dan toch een heel klein minpuntje mag zeggen, is dat ik het te druk vond en graag iets meer had kunnen rennen in plaats van wandelen, maar dit is ondergeschikt hoor:)

Groeten Ingrid

Ingrid IJsebaert 5.03 uur. De eerste 25 km liep ik in 2.15 uur, over die andere 17 dus bijna 2.50 uur. zomaar een detail.

Arnold Boonman 5.55 uur

Wim Besuijen 5.55 uur

Reacties
Ingrid, Walter, Arnold,
Het is jammer dat als je voor de eerste keer de JFM loopt het dan moet doen onder vrij slechte weersomstandigheden met nagenoeg de gehele route regen en hoe dichter bij de finish hoe harder het regende. Hierdoor was het zicht bovenin heel beperkt met minder dan 100 meter. Ik heb de JFM al heel wat keren gelopen ook wel bij regen maar nog nooit zoeveel en langdurig. 1 keer in de sneeuw gefinished wat ook een een bijzonder moment was maar de meeste keren onder vrij zonnige omstandig heden waardoor het ook na afloop ontzettend gezellig is daar boven. Doordat de organisatie eigenlijk teveel mensen laat starten ontstaat er filevorming in de laatste paar kilometers en dit betekent vrij veel stilstaan en dit is niet zo prettig bij dergelijke lage temperaturen. Een aantal lopers onderschatten dan ook de omstandigheden en de zwaarte en zijn er ook totaal niet op gekleed.
Uit ervaring kan ik jullie wel zeggen dat het uitzicht bovenin op de morene geweldig kan zijn.
Ik heb ook in mijn 13e JFM weer afgezien door het weer maar ondanks de omstandigheden er toch van genoten. Nadeel van het grote aantal deeelnemers en toeschouwers is dat iedereen weer naar beneden moet en dit betekent wachten in de regen op de treinen en hopen dat je een zitplaats hebt.

Petje af voor alle vrijwilligers die uren in de regen hebben gestaan om de lopers na het finishes van eten, drinken waaronder alcoholvrij bier, medailles en T-shirts te voorzien.

Ondanks de paar negatieve aspecten en het beperkte uitzicht heb ik er dit jaar toch weer genoten.

Wim Besuijen
Wim Besuijen - Middelburg - 14/09/2017 12:09:27

Beste Ingrid,
Mooie weergave van de JFM. Ik herken wat je schrijft: wat een beleving. Deze had ik ook op mijn verlanglijst : en jawel dit jaar ook daawwerkelijk gelopen als één van de weinige Zeeuwen dit jaar :)
Walter Houtzager - Oost-Souburg - 12/09/2017 18:53:27


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Atletiek Zeeland © 2020